Лекции.Орг


Поиск:




Класифікація моделей (систем) бухгалтерського обліку.




У міжнародній практиці склались два напрямки правового регулювання бухгалтерського обліку, які відрізняються по типу законодавства та ступені його впливу на різні сторони життя. До першого напрямку належать країни, які мають розгалужений кодекс законів щодо бухгалтерського обліку. До другого – країни, які використовують законодавство загально правової орієнтації.

У першому випадку закони носять доволі жорстко визначаючий характер і представляють собою серію вказівок типа “ви повинні”. Це означає, що фізичні та юридичні особи повинні дотримуватись букві закону. У країнах, які використовують цей підхід, облікові стандарти зводяться у ранг державних законів. Процедури ведення обліку деталізуються та доволі жорстко регламентуються. У цих країнах головним завданням обліку є числення державних податків та контроль за своєчасністю та повнотою їх сплати. До таких країн відносяться Германія, Франція, Аргентина, Японія та ін.

Друга група країн задовольняється зводом законів загального права, які представляють собою серію обмежень типа “ ви не повинні”. Закони цього типу вказують межі у яких фізичні та юридичні особи мають свободу дій. У таких країнах облікові стандарти не регулюються державою, а визначаються професійними організаціями бухгалтерів. При цьому стандарти більш гнучкі і підтверджені впливу різних новацій. До цієї групи країн відносяться Великобританія, США та ін.

Поняття “міжнародний бухгалтерський облік” доволі умовне. Облік у кожної країні має свої особливості та специфіку, які визначаються історичними традиціями та рівнем економічного розвитку окремої країни.

Однак у країнах зі схожими соціально-економічними умовами системи обліку мають багато спільного.

У зв’язку з тим можна виділити декілька моделей бухгалтерського обліку: британо-американську, континентальну, південноамериканську, ісламську та інтернаціональну.

До країн, які використовують англо-американську модель обліку належать: Австралія, Великобританія, Гонконг, Ізраїль, Індія, Індонезія, Ірландія, Канада, США, центральноамериканські країни, ПАР та ін. Ця система найбільш гнучка та ліберальна. Однак у всіх країнах даної моделі відзначається великий вплив США та Великобританії.

 

Характерні риси моделей бухгалтерського обліку.

Англо-американська модель Континентальна модель Південноамериканська модель
· Орієнтація звітності, в першу чергу, на потреби інвесторів і кредиторів. · Використовується професійне регулювання методології бухгалтерського обліку, а не державна регламентація. · Завдання інформаційного забезпечення потреб держави у обличчі податкових органів виведено за межі системи фінансового обліку та підготовки фінансової звітності. · Числення реального фінансового результату діяльності підприємства має особливу важливість. · У ведучих країнах даної моделі добре розвинуто ринок цінних паперів, визначається високий професійний рівень не тільки бухгалтерів, але і користувачів облікової інформації. · Бухгалтерська звітність орієнтована на задоволення потреб податкових та інших органів державної влади. · Бухгалтерський облік регламентується законодавством, визначається значним консерватизмом, та високим ступенем втручання держави в облікову практику. · Орієнтація фінансової звітності на потреби інвесторів не є пріоритетним завданням. · Практика обліку однієї країни істотно відрізняється від практики обліку іншої. · Бізнес має тісні зв’язки з банками. · У цілому облік орієнтовано на потреби державних та податкових органів. · Бухгалтерський облік регламентується законодавчо. · Методи обліку, які використовуються на підприємствах, достатньо уніфіковані. · Відзначною особливістю цих країн є корегування бухгалтерської звітності на темпи інфляції.

 

Континентальна модель використовується у більшості країн Європи: Австрії, Італії, Данії, Франції... та у Японії. Загальним для цієї моделі є велика залежність від банківського кредитування, що відображується у концепції бухгалтерського обліку. На відмінність від англо-американської моделі, орієнтація на управлінські потреби кредиторів не є пріоритетним завданням. Відповідними нормативними актами регламентується діяльність професійних бухгалтерських організацій та правила аудита. Система обліку націлена на задоволення макроекономічних потреб планування, регулювання та оподаткування. План рахунків може бути єдиним або професійним. Рівень професійної підготовки бухгалтерів достатньо високий, але професійні бухгалтерські організації відіграють меншу роль ніж у Англії і США.

Південноамериканська модель використовується у Аргентині, Бразилії, Перу, Чилі, Еквадорі та інших країнах цього регіону. Ці країни мають загальні економічні проблеми, в першу чергу це інфляція. Аргентина, Бразилія, Уругвай, Чилі увели норми обліку інфляції у національне законодавство. У цих країнах як основний коригуючий індекс використовується офіційний індекс загального рівня цін, на підставі якого перераховуються дані про акціонерний капітал та основних (необоротних) засобах, а товарно-матеріальні запаси переоцінюються по переоціненій вартості. Зобов'язання по іноземній валюті перераховуються згідно валютних курсів на кінець звітного року.

Державні органи практично регламентують методику обліку у цих країнах. Професійні організації бухгалтерів не оказують істотного впливу на методологію та практику обліку у цих країнах.

Слід відзначити, що це розподілення декілька умовне. Так у Японії використовується континентальна модель обліку, але США оказує істотний вплив, що є наслідком взаємопроникнення капіталів цих країн у економіку одна одної. Деякі країни використовують змішані системи з характерною місцевою специфікою. Після розпаду соціалістичного табору, країни, які входили до нього запроваджують перетворення в області обліку і використовують ту чи іншу модель, або орієнтуються на міжнародні стандарти обліку.

Ісламська модель обліку розвивається під великим впливом релігійних ідей і має ряд особливостей. В особистості, забороняється отримання фінансових дивідендів, заради особисто дивідендів. Ринковим цінам віддається перевага при оцінки активів та зобов'язань компаній.

Необхідність інтернаціональної моделі виникає з потреб у міжнародній узгодженості обліку, поперед усім в інтересах МНК та іноземних учасників міжнародних валютних ринків.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1443 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

825 - | 682 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.