Лекции.Орг


Поиск:




Іншим елементом національного багатства виступають матеріальні оборотні кошти (оборотний капітал).




Студентові варто звернути увагу на методику розрахунку статистичних показників використання оборотного капіталу, до яких відносяться: 1) число оборотів матеріальних оборотних коштів (ЧО), або коефіцієнт оборотності, – відношення виторгу від реалізації продукції (товарів і послуг) за період (РП) до середніх за той же період залишків матеріальних оборотних коштів ;

2) коефіцієнт закріплення матеріальних оборотних коштів - зворотний коефіцієнтові оборотності, тобто відношення середнього залишку матеріальних оборотних коштів до виторгу від реалізації продукції;

3) середня тривалість або час одного обороту в днях (В) – відношення комерційної тривалості періоду в днях (Д) до коефіцієнта оборотності.

Необхідно підкреслити, що наведені вище показники вимагають попереднього розрахунку середнього залишку матеріальних оборотних коштів або за середньою хронологічною або за арифметичною простою (при недостачі інформації для обчислення хронологічної).

Маючи вище зазначені показники, можна визначити суму оборотних засобів, вивільнених з обороту або додатково залучених в оборот у зв'язку зі зміною виторгу від реалізації продукції і прискоренням або уповільненням оборотності матеріальних оборотних коштів :

;

.

Аналогічно обчислюють абсолютний приріст виторгу від реалізації продукції в зв'язку зі зміною середнього залишку матеріальних оборотних коштів і прискоренням або уповільненням їхньої оборотності (зміною числа оборотів).

Рівень використання матеріальних оборотних коштів можна оцінити також за допомогою наступних показників: 1) матеріаломісткість продукції (МЕ) – відношення вартості поточних матеріальних витрат, крім суми амортизаційних відрахувань, до вартості виробленої продукції; 2) показника витрат найважливіших видів матеріальних ресурсів у натуральному вираженні на одиницю продукції (енергомісткість, металомісткість і ін.); 3) показника питомих витрат конкретного виду сировини або матеріалу у натуральному вираженні на одиницю продукції в натуральному вираженні.

Джерелом відтворення основного й оборотного капіталу є інвестиції (капітальні вкладення ) – сукупність засобів, вкладених в об'єкти підприємницького й іншого видів діяльності з метою одержання доходу і досягнення іншого корисного ефекту. Розрізняють реальні інвестиції (інвестиції в нефінансові активи), у тому числі інвестиції в основний капітал і в поповнення запасів матеріальних оборотних коштів, і фінансові інвестиції – вкладення грошей у цінні папери, що приносять дивіденди.

Студентові необхідно звернути увагу на показники прибутковості інвестицій. При цьому варто мати на увазі виділення доходу від реальних інвестицій (прибуток, рента) і доходу від фінансових інвестицій (відсотки по депозитах, коштовних паперах, позичках, товарному кредитові, дивіденди за акціями). Ефективність інвестицій виміряється за допомогою показників: 1) рівень прибутковості інвестицій у загальному виді (РД) – відношення річного доходу від інвестицій до обсягу інвестицій (вкладених коштів); 2) рівень прибутковості реальних інвестицій (РДРЕАЛ.): а) обчислюється як відношення суми чистого прибутку (після сплати відсотків за кредит) за звітний період до середнього за цей же період вартості реальних (нефінансових) активів; такий варіант розрахунку використовують, якщо прибуток, отриманий у звітному періоді, є результат інвестицій усіх попередніх періодів; б) обчислюється як відношення суми чистого прибутку за звітний період до суми інвестицій у реальні активи того періоду, коли ці інвестиції були здійснені; даний варіант розрахунку використовують, якщо між вкладенням засобів і одержанням віддачі існує визначений часовий лаг.

 

Розв’язання типових задач

Задача № 1. Є наступні дані по галузі економіки за рік:

Сума зносу основних фондів на початок року, млн. грошов. од... 8812,5

Коефіцієнт придатності основних фондів на початок року, %.... 62,5

Надходження основних фондів по повній вартості, млн. грошов. од..:

а) нових основних фондів............................... 3300,9

б) раніше експлуатованих основних фондів з інших

галузей економіки......................................... 1260,4

(усереднений коефіцієнт зносу по раніше експлуатованих основних фондах складає 45,0%, а придбання їх відбувалося за залишковою вартістю)

Вибуття основних фондів по повній вартості, млн. грошов. од.:

а) цілком амортизованих основних фондів.................... 2970,3

б) недоамортизованих основних фондів переданих в інші галузі економіки........................................................ 1710,2

(усереднений коефіцієнт придатності вибулих недоамортизованих основних фондів складає 63,7%)

Норма амортизації на реновацію основних фондів (у середньому по галузі), %................................................15,0

Валова додана вартість, млн. грошов. од................ 18850,6

1. Побудуйте баланси основних фондів галузі по повній і залишковій вартості, розрахувавши попередньо необхідні для цього показники.

2. Визначите: а) коефіцієнти руху основних фондів галузі за рік; б) коефіцієнти придатності і зносу основних фондів на кінець року; в) показники фондовіддачі і фондомісткості. Зробіть висновки.

3.

Розв’язання:

 

1. Для побудови балансу основних фондів по повній вартості необхідно визначити повну вартість основних фондів на початок і кінець року:

а) скориставшись формулою коефіцієнта зносу основних фондів на початок року і взаємозв'язком коефіцієнтів придатності і зносу, можна одержати повну вартість основних фондів на початок року:

 

б) використовуючи балансове рівняння повної вартості основних фондів, можна розрахувати повну вартість основних фондів на кінець року:

Далі будується баланс основних фондів галузі в табличній формі:

Баланс основних фондів по повній вартості (млн..грош.одиниць.)

Наявність основних фондів на початок року Надійшло в звітному році Вибуло в звітному році Наявність основних фондів на кінець року
усього у тому числі нових основних фондів усього у тому числі ліквідовано
23500,0 4561,3 3300,9 4680,5 2970,3 23380,8

в) знаючи взаємозв'язок між повною вартістю, залишковою вартістю основних фондів і сумою їхнього зносу на початок року, можна визначити залишкову вартість на початок року:

г) застосовуючи балансове рівняння залишкової вартості основних фондів, можна одержати залишкову вартість основних фондів на кінець року, однак попередньо необхідно визначити середню річну повну вартість основних фондів і потім річну суму амортизаційних відрахувань на реновацію:

;

(у даному випадку розрахунок середньорічної повної вартості основних фондів проводиться за середньою арифметичною простою, оскільки за відсутності інформації немає можливості застосувати більш точні способи розрахунку);

(студент повинний звернути увагу на те, як перераховується повна вартість основних фондів у залишкову вартість через коефіцієнти зносу або придатності для основних фондів, що надійшли з інших галузей і переданих в інші галузі, а також на те, що в цілком амортизованих основних фондів залишкова вартість дорівнює нулеві).

Потім можна побудувати баланс основних фондів по залишковій вартості в табличній формі:

Баланс основних фондів по залишковій вартості (млн.грош.од.)

Наявність основ-них фондів на початок року Надійшло в звітному році Вибуло в звітному році Річна сума зносу Наявність основ-них фондів на кінець року
усього у тому числі нових основних фондів усього у тому числі ліквідовано
14687,5 3994,1 3300,9 1089,4   3516,1 14076,1

2а. Обчислюємо відносні показники (коефіцієнти) руху основних фондів, використовуючи дані побудованого раніше балансу основних фондів по повній вартості:

, або 19,5%;

, або 14,1%;

, або 19,9%;

, або 12,6%;

, або 111,1%.

Таким чином, основні фонди що надійшли протягом року складають 19,5% від повної вартості основних фондів галузі на кінець року, при цьому нові основні фонди, що надійшли, склали 14,1% та надійшли з інших галузей що раніше були у вжитку основні фонди – 5,4% (тобто 19,5 –14,1) від наявності основних фондів за балансом на кінець року. Аналогічно інтерпретуються коефіцієнти вибуття і ліквідації основних фондів. Коефіцієнт відтворення вказує на розширений тип відтворення основних фондів у галузі (тому що коефіцієнт вийшов більше 100%), тобто вартість нових основних фондів, що надійшли, на 11,1% перевершує повну вартість вибулих у порядку ліквідації основних фондів.

2б. Обчислюємо коефіцієнти придатності і зносу основних фондів галузі на кінець року:

 

, або 60,2%;

 

, або 39,8%.

За результатами розрахунку можна зробити висновки: 1) за станом на кінець року 60,2% повної вартості основних фондів залишалися не перенесеними на продукт праці, а 39,8% повної вартості основних фондів через амортизаційні відрахування вже перенесено на продукт праці і стало частиною його вартості; 2) стан основних фондів галузі протягом року погіршився (коефіцієнт придатності основних фондів знизився з 62,5% на початку року до 60,2% наприкінці року при одночасному зростанні коефіцієнта зносу - відповідно з 32,5% до 39,8%).

2в. Визначаємо показники ефективності використання основних фондів, тобто рівні фондовіддачі і фондомісткості:

;

.

Отже, кожна грошова одиниця (гривня) основних фондів давала продукції (валової доданої вартості) на 80,4 коп., при цьому для виробництва однієї грошової одиниці продукції необхідно було залучити 1,243 грошові од. основних фондів.

Задача № 2. Є наступні дані по промисловості регіону

(млн.грошових од.):

 

Показник 2005 р. 2006 р.
Повна вартість основних промислово-виробничих фондів на 1 січня 432,2 448,0
Повна вартість основних промислово-виробничих фондів на 1 липня 440,7 453,3
Валова додана вартість промисловості 400,5 427,6

 

Повна вартість основних промислово-виробничих фондів на 01.01.2007 р. склала 460,4 млн. грошових од.

Визначите, у якій мірі абсолютний приріст продукції (валової доданої вартості) у промисловості регіону обумовлений зміною обсягу основних промислово-виробничих фондів, а в якій – поліпшенням (погіршенням) їхнього використання.

Розв’язання:

Поліпшення (погіршення) використання основних фондів можна оцінити за допомогою показника фондовіддачі, що обчислюється по формулі , звідкіля . Тому попередньо необхідно обчислити відсутні показники за окремі роки: 1) середньорічну вартість основних фондів – визначаємо за формулою середньої хронологічної, тому що дані про вартість основних фондів задані у вигляді моментного ряду динаміки з рівними проміжками часу між сусідніми датами (див. курс загальної теорії статистики):

;

;

2) рівні фондовіддачі в промисловості регіону:

; .

Потім визначаємо зміну обсягу продукції, обумовлену впливом усіх факторів:

,

або

Розраховуємо зміну обсягу продукції обумовлену збільшенням вартості основних фондів:

або

Обчислюємо зміну обсягу продукції в зв'язку з поліпшенням використання основних фондів у промисловості регіону:

або

Перевіряємо правильність виконаних розрахунків:

для абсолютних приростів 27,1=12,14+14,96;

для темпів приросту 6,77=3,03+3,74.

Таким чином, обсяг валової доданої вартості (ВДВ), створеної в промисловості регіону, збільшився в 2006 р. у порівнянні з 2005 роком. на 27,1 млн. грошових. од., або на 6,77%, що пояснюється одночасним впливом двох статистичних факторів: а) кількісного (екстенсивного) – збільшення вартості основних промислово-виробничих фондів на 13,35 млн.грош.од. (453,75-440,4) обумовив збільшення ВДВ на 12,14 млн.грош.од., або на 3,03%, що складає 44,8% усього приросту ВДВ ; б) якісного (інтенсивного) – підвищення рівня фондовіддачі на 3,3 коп. (0,9424-0,9094) привело до збільшення ВДВ на 14,96 млн.грош.од., або на 3,74%, що складає 55,2% загального приросту ВДВ .

Задача № 3. Відомі наступні дані про запаси матеріальних оборотних коштів, що функціонують у промисловості регіону

 

(млн.грош.од.):

Показник Базисний рік Звітний рік
Середні запаси матеріальних оборотних коштів    
Вартість реалізованої продукції в оптово-відпускних цінах    

Визначте: 1) за кожний рік: а) число оборотів матеріальних оборотних коштів; б) коефіцієнт їхнього закріплення; в) тривалість одного обороту; 2) суму засобів, вивільнених з обороту або додатково залучених в оборот, у зв'язку зі зміною: а) вартості реалізованої продукції; б) оборотності оборотних коштів.

Розв’язання:

. Визначаємо число оборотів оборотних коштів за окремі роки:

; .

1б. Визначаємо коефіцієнт закріплення оборотних коштів за окремі роки:

; .

. Визначаємо тривалість одного обороту матеріальних оборотних коштів у днях:

; .

Таким чином, матеріальні оборотні кошти промисловості регіону здійснили за базисний і звітний роки відповідно 3,2 і 3,5 обороти, при цьому потреба в матеріальних оборотних коштах у розрахунку на одну грошову одиницю реалізованої продукції склала відповідно 31,25 коп. і 28,57 коп., а тривалість одного обороту скоротилася з 112,5 дня до 102,9 дня; отже, можна твердити, що матеріальні оборотні кошти стали швидше обертатися й ефективніше використовуватися.

2. Для розрахунку використовуємо формули, викладені вище. У цілому загальна потреба в матеріальних оборотних коштах у промисловості регіону збільшилася на 115 млн. грошових од. , або на 13,9% . При цьому в зв'язку зі збільшенням вартості реалізованої продукції на 650 млн. грошових од. потреба в матеріальних оборотних коштах виросла на 203,125 млн. грошових од. , або на 24,6% , а внаслідок прискорення оборотності оборотних засобів і зниження питомої потреби в них на 2,68 коп. загальна потреба в матеріальних оборотних коштах знизилася на 88,125 млн. грошових од. , або на 10,7% .

Завдання для самостійної роботи та виконання на індивідуальному занятті

Завдання 8.1. Вивчити і законспектувати порядок побудови КВЕД.

Завдання 8.2. Вивчити і законспектувати порядок побудови Товарного словника та УКТЗЕД.

 

Задача 8.3. При заповненні державної статистичної звітності форми № 1 підприємництво “Звіт про основні показники діяльності підприємства” потрібно класифікувати за видами економічної діяльності продукцію:

- механізованої хлібопекарні;

- торговельної фірми, що займається роздрібною торгівлею;

- агрофірми;

- фермерського господарства;

- олійноекстракційного заводу;

- швейної фабрики;

- фабрики з виготовлення взуття.

 

 

8.4. Відомі дані про склад національного багатства країни за два роки.

Складові національного багатства Вартість, млн. грн. Індекси цін Ласпейреса
базисного періоду звітного періоду
Природні ресурси     1,143
Основні засоби     1,091
Матеріальні оборотні засоби     1,538
Майно населення     1,205
Фінансові засоби     1,253

Виконайте індексний аналіз динаміки вартості, фізичного обсягу та цін національного багатства за методикою Ласпейреса. Знайдіть капіталовіддачу та показник оборотності матеріальних оборотних засобів, якщо валовий внутрішній продукт у базисному році складав 130442, а в звітному – 172952 млн. грн. Реалізована продукція всіх галузей сектору нефінансових корпорацій у базисному році 143542 млн. грн., у звітному – 151091 млн. грн.

Зробіть висновок про динаміку показників капіталовіддачі та оборотності.

8.5. Відомі наступні дані за галуззю:

Показники Базисний період Звітний період
1. Товарна продукція у фіксованих цінах, млн. грн.    
2. Середньорічна вартість основних фондів, млн.грн.    
3. Середньооблікова чисельність працівників, чол.    

Визначте:

1. показники капіталовіддачі, капіталомісткості, капіталоозброєності праці за кожен період;

2. абсолютний приріст (зменшення) товарної продукції за рахунок усіх факторів та в тому числі за рахунок: а) вартості основних засобів; б) капіталовіддачі;

3. абсолютний приріст (зменшення) вартості основних засобів за рахунок усіх факторів в тому числі за рахунок: а) змін у обсягах товарної продукції; б) капіталомісткості.

8.6. Є дані про оборотні засоби і реалізовану продукцію підприємства (в тис. грн.):

Показники січень лютий березень квітень травень червень липень
Залишки оборотних засобів на початок місяця              
Виручка від реалізації продукції              

Визначте:

1) показники оборотності оборотних засобів за І та ІІ квартал і порівняйте їх;

2) відносну економію оборотних засобів у ІІ кварталі, одержану за рахунок прискорення оборотності.

8.7. Відомі дані по національній економіці умовної країни (в млрд. грн.; на початок року):

Вартість нефінансових активів, всього – 6735,5

В тому числі вироблені - 4934,5; невироблені – 1801, 0

Фінансові активи всіх секторів економіки – 2359,7

Фінансові зобов’язання всіх секторів економіки – 2298,2

Побудуйте консолідований баланс активів та пасивів. Визначте обсяги національного багатства країни. Обчисліть його структуру.

8.8. Відомі дані по галузі (млн. грн.):

Вартість основних засобів на початок року: - Повна - Залишкова   1250,0 937,5
2. З 1.06 введено в дію нових основних засобів на 320,0
3. З 1.09 придбано основних засобів, що буди в ужитку (оплата проведена за залишковою вартістю): - Повна вартість куплених засобів - Коефіцієнт їх зносу, %     600,0 30,0
4. З 1.04 продано основних засобів (за залишковою вартістю): - їх повна вартість - залишкова вартість на момент продажу   850,0 630,0
5. З 1.07 ліквідовано основних засобів - повною вартістю - залишкова вартість на момент ліквідації   70,0 0,6
6. Середньорічна (зважена на структуру засобів) норма амортизації становила 16,5% (застосовується лінійний метод амортизації)  

Побудуйте баланси основних засобів за повною і залишковою вартістю. Визначте показники стану і руху основних засобів.

8.9. Відомі дані по галузі:

Підприємства Базисний рік Звітний рік
Товарна продукція Середньорічна вартість основних засобів Товарна продукція Середньорічна вартість основних засобів
А        
Б        
інші        

Обчисліть зведені агрегатні індекси динаміки товарної продукції: індекс товарної продукції, індекс основних засобів і капіталовіддачі; індекси середнього рівня капіталовіддачі змінного, фіксованого складу і структурних зрушень;

8.10. Відомі дані по ВАТ “Сокіл” про ефективність використання оборотних засобів.

Вид виробленої продукції Базисний рік Звітний рік
Середньорічний запас оборотних засобів, що обслуговують виробництво, млн. грн. Виручка від реалізації продукції, млн. грн. Коефіцієнт оборотності, раз Виручка від реалізації продукції, млн. грн.
А     10,0  
Б     5,5  

Виконайте індексний аналіз середнього рівня коефіцієнта оборотності по товариству.

 

Тема 9. Статистика рівня життя населення

 

З даної теми планується лекція і передбачено одне практичне заняття.

Підсумком вивчення теми є аудиторна контрольна робота.

Питання для розгляду на практичному занятті:

1. Показники номінальних та реальних доходів населення.

2. Поняття споживчого кошика та індексу споживчих цін.

3. Показники диференціації населення за доходами.

4. Статистичне вивчення споживання населенням матеріальних благ та послуг.

Література: 5; 6; 7; 9; 12; 13.

Термінологічний словник

 

Показники рівня життя та якості споживання характеризують певним чином результат поведінки споживача на ринку товарів та послуг.

Студент повинен засвоїти види показників доходів населення та їх склад.

Номінальні доходи – це доходи, фактично одержані в поточному періоді.

Реальні доходи – це обсяг товарів та послуг, що можуть бути придбані за отримані доходи.

Як правило реальні доходи одержують при перерахунку номінальних доходів у споживчі ціни минулого періоду.

Реальний доход = Номінальний доход: Індекс цін на споживчі товари

Студент повинен розрізняти поняття:

- “межа малозабезпеченості” – мінімальна заробітна плата, встановлена державою

- “прожитковий мінімум” – вартість споживчого кошика, затвердженого державою (включає 425 видів життєво-необхідних товарів і послуг).

Поняття моди, медіани, квартилів та децилів потрібно повторити за підручником з теорії статистики.

Методичні рекомендації до





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 381 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

837 - | 672 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.