Лекции.Орг


Поиск:




Вимоги до структурних частин роботи




ВСТУП

 

Глибоке знання економічної теорії, що є теоретичною частиною інших економічних наук, допомагає студентам зрозуміти механізм функціонування економіки в ринкових умовах, а також краще вивчити конкретні економічні дисципліни.

Навчальний процес передбачає різні форми індивідуальної роботи студентів, у тому числі виконання курсових робіт, рівень підготовки яких значною мірою говорить про ступінь освоєння студентом отриманих знань, його грамотності та уміння самостійне проводити аналіз. Відповідно до навчальних планів студенти 1 курсу всіх спеціальностей виконують курсові роботи по навчальній дисципліні «Основи економічної науки». Курсова робота є найважливішою стадією теоретичного навчання і має на меті систематизацію і закріплення отриманих теоретичних знань, вивчення, узагальнення і самостійне обґрунтування висновків.

Успішне виконання роботи залежить від того, наскільки повно студенти уявляють роль і значення цих робіт у вивченні курсу економічної науки, а також вимоги до них. Важливо вміти правильно вибрати тему, скласти план написання курсової роботи, підібрати і вивчити необхідну економічну літературу, використовуючи при цьому цифровий і фактичний матеріал. Необхідно також уміти правильно скласти текст, оформити курсову роботу і підготуватися до її захисту.

 

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

Курсова робота є одним із видів наукової роботи, самостійним навчально-науковим дослідженням студента. Виконання курсової роботи допомагає студентові системно показати теоретичні знання з вивченої дисципліни, оволодіти первинними навичками дослідної роботи з інформаційними матеріалами, з практичними даними роботи конкретних шдприємств, галузі, збирати дані, аналізувати, творчо осмислювати, формулювати висновки, пропозиції та рекомендації з предмету дослідження. Це потребує від студента не тільки знань загальної і спеціальної літератури з теми, а й умінь проводити економіко-математичні, експертні та інші дослідження, пов’язувати питання теорії з практикою, робити узагальнення, формувати висновки та пропозиції з підвишення ефективності економіки.

У процесі підготовки курсової роботи студенти глибоко вивчають найважливіші складні проблеми економіки, вчаться всебічно аналізувати сучасні явища економічного життя суспільства і робити на основі цього правильні, науково обґрунтовані теоретичні і практичні висновки. У процесі роботи студенти розвивають і удосконалюють такі уміння як: самостійно формулювати проблему дослідження; визначати мету, завдання, предмет, об’єкт дослідження; привселюдно захищати підготовлену роботу. Студенти, виконуючи курсові роботи, здобувають досвід роботи з науковою літературою, уміння знаходити в ній головні положення, що безпосередньо відносяться до обраної теми. Вчаться чітко і логічно викладати свої думки при аналізі складних теоретичних питань і що особливо важливо – творчо застосовувати економічну теорію, зв’язувати загальні теоретичні положення із сучасною дійсністю, практикою і профілем своєї майбутньої спеціальності.

Основну увагу студент повинен приділити глибокому теоретичному висвітленню проблеми, як у цілому, так і окремих її частин. Ця вимога означає, що студент повинен розкрити обрану тему курсової роботи на сучасному рівні розвитку науки, використовуючи такі підходи і наукові знання, що пояснюють різні економічні явища і події практики з сучасних позицій. Розкриття змісту повинне бути доказовим і науково аргументованим. Розглянуті в курсовій роботі теоретичні положення необхідно завжди підкріплювати конкретними прикладами і фактами, яки повинні бути не випадковими, а типовими для історичних умов. У процесі підготовки курсових робіт студенти здобувають навички самостійного підбора необхідного конкретного фактичного і цифрового матеріалу, вміння аналізувати його, складати таблиці, діаграми, узагальнювати явища економічного життя.

Однією з найважливіших вимог до курсових робіт є їх самостійне, творче виконання. Самостійний і творчий характер викладу виражається в тім, що студент кожне питання висвітлює по схемі, правильно використовує і коментує цитати, не допускає сторонніх, уривчастих положень, логічно між собою не зв’язаних. У курсовій роботі повинні міститься елементи дослідження:

- вивчення достатньої кількості опублікованих джерел (навчальної літератури, монографій, журнальних статей і т.д.);

- систематизація та аналіз різних поглядів і підходів, формування власної точки зору на досліджувану проблему;

- порівняння теоретичних поглядів вчених і практичної діяльності; розробка висновків і рекомендацій.

Студенти повинні бути готові, що на захисті до курсових робіт пред’являються наступні вимоги:

- глибоке теоретичне дослідження проблем на основі вивчення і аналізу економічної літератури;

- чітка систематизація цифрових даних у вигляді таблиць, графіків з необхідним аналізом, узагальненням і виявленням тенденцій розвитку економічних явищ;

- аргументированість висновків, обґрунтованість пропозицій і рекомендацій:

- літературний, логічно послідовний і самостійний виклад матеріалу;

- оформлення курсової роботи відповідно до вимог.

2. ОСНОВНІ ЕТАПИ ПІДГОТОВКИ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота повинна бути виконана студентом строго у відповідності з терміном, що встановлено навчальним планом. Це у свою чергу, вимагає від студента вмілої і правильної організації своєї праці, тому що як показує практика, не можна на високому науково-теоретичному рівні виконати роботу за кілька днів перед екзаменаційною сесією. Як правило це веде до того, що в роботі з’являються серйозні недоліки. Тому студенту доцільно з урахуванням навчального плану скласти графік виконання курсової роботи, у якому чітко і послідовно відображені всі основні етапи цієї роботи:

- вибір теми і узгодження її з науковим керівником;

- підбор і вивчення літератури;

- складання плану курсової роботи;

- вивчення вимог до оформлення роботи;

- написання роботи;

- подання роботи для перевірки та рецензування;

- розробка тез доповіді;

- захист роботи.

Важливим етапом самостійної роботи студента є вибір теми курсової роботи. Тематика курсової роботи визначається змістом навчального курсу. Активна робота з вибору теми починається зі спільної наради студентів і викладачів - наукових керівників. Студент самостійно вибирає тему з числа тих, які рекомендовано кафедрою. Вибір теми доцільно проводити виходячи з її значимості для розвитку економіки України, досвіду практичної роботи, отриманих при навчанні знань. Необхідно, щоб студент, вибираючи тему курсової роботи чітко і ясно уявляв її місце в структурі курсу. Вибираючи тему курсової роботи з тематики студент повинен зорієнтуватись у тому, щоб дослідження, здійснене в процесі розробки курсової роботи, можливо було продовжити в подальших наукових пошуках. Можуть бути запропоновані свої ініціативні теми, що узгоджуються з науковим керівником і затверджується на кафедрі. Подальше її змінення або коригування можливе лише з дозволу наукового керівника при достатньому обґрунтуванні змін студентом.

Студенту варто пам’ятати, що від вибору теми, від того наскільки правильно складено план, багато в чому залежить якість роботи. Однак, на практиці нерідкі випадки, коли студент вибирає ту тему, що йому показалася більш легкої, чи таку, по якій він має необхідну літературу. Подібний підхід є неправильним, оскільки в цьому випадку часто втрачається головна мета і зміст виконання курсової роботи - глибоке вивчення найбільш важливих складних проблем економіки. При виборі теми курсової роботи студенту варто орієнтуватися на проблеми, вивчення яких істотно розширить і поглибить його економічні знання. Доцільно вибирати тему, яка зв’язана з виробничою роботою студента близької до профілю майбутньої спеціальності. Це з одного боку, полегшує виконання роботи, тому що для підтвердження теоретичних положень може використовуватися наявний фактичний матеріал. З іншого боку, на основі конкретних даних студент зможе зробити висновки і сформувати корисні пропозиції, спрямовані на поліпшення економічних показників. Вибравши тему, студент повинен написати заяву (Додаток А).

На початку підготовки курсової роботи студенту необхідно ознайомитися зі змістом наукових публікацій по обраній темі. Необхідна література підбирається студентом самостійно. Дієву допомогу студенту в цьому надає науковий керівник, а також працівники бібліотек. Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників. Особливу увагу слід звернути на періодичні видання: газети, журнали, де можна знайти останні результати досліджень спеціалістів. Важливо підібрати джерела сучасної зарубіжної літератури.

При підборі літератури варто використовувати довідкові томи, примітки, алфавітні і предметні покажчики і відразу складати бібліографічний опис відібраних видань. Залучаючи додаткову літературу: монографії, брошури, журнальні статті і т.д. – необхідно враховувати час її видання. У першу чергу варто підбирати і використовувати джерела останніх років видання.

Методика вивчення літератури, як основа наукового дослідження в курсовій роботі, залежить від характеру й індивідуальних особливостей студента - загальноосвітнього рівня й спеціальної підготовки, ерудиції та особливостей пам’яті, звичок і працездатності. Разом з цим є доцільним дотримання загальних правил опрацювання літератури. Спочатку потрібно ознайомитись з основною літературою (підручниками, теоретичними статтями), а потім - прикладною (законодавчими актами, інструктивними матеріалами, статтями про конкретні дослідження чи досвід господарювання тощо). Вивчення складних джерел (монографій) слід починати лише після опрацювання простіших (підручників).

Підібрана література підлягає уважній обробці. Попереднє ознайомлення включає побіжний огляд змісту, читання передмови, анотації. Розділи, що мають особливе значення для курсової роботи, старанно обробляють, звертаючи особливу увагу на ідеї й пропозиції щодо вирішення проблемних питань обраної теми, дискусійні питання, наявність різних точок зору й протиріч. У процесі опрацювання літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки з тексту, цитати, цифровий матеріал. При цьому слід обов’язково робити повні бібліографічні записи джерел: автора, назва книги (статті), видавництва (назви журналу), року видання, обсягу книги (номеру журналу), номеру сторінки з тим, щоб використати ці записи для підготовки списку використаної літератури й зробити необхідні посилання на джерела в тексті курсової роботи.

Після підбору і вивчення літератури студент повинен скласти розгорнутий план з визначенням основних розділів і параграфів роботи. План - це логічна основа роботи, одночасно план важливий показник того наскільки глибоко студент вивчив першоджерела і весь необхідний матеріал, відібрав із усього головне, істотне. Тому правильно складений план є вже деякою мірою свідченням розуміння студентом змісту проблеми в цілому і окремих її частин. Від правильного складання плану багато в чому залежить структура, зміст, логічний зв’язок частин роботи. План роботи дозволяє студенту знайти необхідний йому матеріал, сгрупувати його по питаннях плану, виділити з множини питань теми, найбільш важливі, що потребують вивчення. План роботи не слід перевантажувати великою кількістю питань, тому що це приводить до поверхневого викладу матеріалу.

Звісно, в процесі написання роботи первинний план може студентом змінюватися, доповнюватися, корегуватися, питання розміщуватися в іншому порядку, але тема повинна бути розкрита по суті. Доцільно попередньо намічений план курсової роботи погодити на консультації з науковим керівником.

Науково-обгрунтовані і правильні висновки про економічні процеси і явища можна зробити на основі вивчення й аналізу фактичного матеріалу. Аналіз цього матеріалу дозволяє краще розкрити зв’язок теорії і практики, добре підібраний фактичний матеріал дозволяє виявити економічні закономірності. У зв’язку з цим важливо навчитися правильно аналізувати цифровий і фактичний матеріал, вміти його обробити, згрупувати і привести до порівнянних одиниць виміру. Варто пам’ятати, що використання фактичного матеріалу не повинне приводити до наповнення роботи великою кількістю цифр. Необхідно домогтися, щоб за цифрами більш виразно розкривалися економічні процеси.

Завершивши роботу зі складання плану, коли підібрана, вивчена література, варто приступити до складання тексту курсової роботи. Матеріал має викладатися послідовно, цілком розкривати тему.

Ретельно перероблений матеріал необхідно правильно оформити, скласти тези доповіді, що обґрунтовують логіку викладу матеріалу і отримані висновки.

 

3. СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота повинна включати наступні структурні частини.

Титульний лист

Зміст

Вступ

Розділ І

Розділ ІІ

Розділ ІІІ

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

 

ВИМОГИ ДО СТРУКТУРНИХ ЧАСТИН РОБОТИ

Титульний аркуш

На титульній сторінці вказується назва навчального закладу; назва роботи; прізвище, ім’я, по батькові студента; курс, спеціальність, група; прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника; науковий ступінь, учене звання; місто і рік.

Зразок оформлення титульної сторінки наведено у Додатку Б.

4.2. Зміст

Зміст має бути росташовано на другій сторінці роботи, вміщує назву і номери початкових сторінок усіх розділів і параграфів, висновків, додатків і списку використаної літератури (Додаток В).

 

Вступ

Необхідно домогтися, щоб у курсовій роботі був глибокий внутрішній зв’язок розглянутих питань строго у відповідності з її планом. При цьому важливо чітко дотримуватися послідовного викладу кожного з питань, тому що порушення веде до повторення тих самих положень, до втрати логічного зв’язку між питаннями. У ряді випадків подібні недоліки приводять до того, що в роботі залишаються не розкритими найважливіші питання теми.

Основному тексту в курсовій роботі передує вступ. В ньому необхідно показати значення, актуальність проблеми, її місце в курсі економічної науки, дати характеристику розглянутих економічних категорій.

Курсова робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тоді, коли її тема відповідає сучасним потребам розвитку економіки, а питання, що у ній розкриваються, важливі для розуміння сутності і структури діяльності сучасного економіста. Автор повинен показати ступінь розробки теми і сформулювати мету і завдання, що будуть вирішуватися в роботі, визначити предмет і об’єкт дослідження, а також джерела інформації.

Обґрунтування актуальності теми не повинне бути багатослівним, досить декількома реченнями виразити головне - сутність проблеми її масштабність, визначити низку питаня, які залишаються ще недостаньо розроблено.

Об’єкт дослідження - це процес чи явище, що породжує проблемну ситуацію і обрано для вивчення.

Предмет дослідження визначає тему курсової роботи.

У вступі приводиться також перелік використаних методів дослідження для досягнення мети, при цьому необхідно визначити, що саме досліджується тим чи іншим методом. Вступ повинен бути коротким (2-3 сторінки).

 

 

Основна частина роботи

Основна частина складається з двох-трьох розділів, які поділено на два-три параграфи, що відповідають спрямованості теми, основній меті і завданням дослідження, повинні бути взаємозалежні, мати приблизно однаковий обсяг.

У першому розділі роботи розглядаються науково-теоретичні основи проблеми, що досліджуєтся.

Другий розділ присвячується аналізу фактичного стану економіки України з використанням статистичного і фактичного матеріалу.

У третьому розділі викладаються перспективні напрямки розвитку економіки України.

Складаючи текст роботи відповідно до плану, не можна обмежуватися декларуванням окремих положень. Кожне висунуте положення необхідно теоретично доводити і підкріплювати підібраним систематизованим конкретним фактичним матеріалом, показуючи як економічне явище розвивалося історично.

Іноді можна зіткнутися з тим, коли в різних авторів немає єдиної точки зору з питань, що розглядаються. У такому випадку можна привести різні позиції авторів і спробувати дати аналіз їхніх точок зору. Варто одночасно аргументовано викласти власне судження з данного питання. Такий самостійний розгляд економічних проблем підвищує цінність курсової роботи.

Основний зміст теми повинен бути викладений із приведенням відповідної аргументації. У цьому розділі варто навести сучасний цифровий матеріал, що підтверджує висунуті теоретичні положення, зробити критичний аналіз, теорій і поглядів по проблемі. Розрахунки, які наводяться в тексті, доцільно давати у вигляді таблиці, дані якої мають бути обов’язково проаналізовані в роботі.

Зміст основної частини повинен точно відповідати темі роботи і цілком її розкривати. При написанні роботи варто звертати увагу на правильність побудови доказів, наведення економічних визначень.

Висновки

У заключній частині курсової роботи студент робить висновки і пропозиції, що випливають зі змісту розглянутої проблеми. Висновки повинні логічно завершувати проведене дослідження і являти собою абстрактне вираження стійкої закономірності між економічними явищами. Як аргументи, що підтверджують висновки використовуються посилання на праці економістів, нормативні документи, результати обробки статистичних даних. Висновки повинні бути короткими, конкретними і виходити з викладеного матеріалу. Отримані висновки повинні співвідноситися з метою роботи і конкретних завдань, які поставлено і сформульовано у вступі. У курсовій роботі на основі одержаних висновків можуть наводитись рекомендації. Обсяг заключної частини роботи не повинен перевищувати 2-3 сторінки.

4.6 Список використаної літератури

Список літератури є складовою частиною роботи і відбиває ступінь вивченості розглянутої проблеми. У списку літератури наводять не тільки ті джерела, на які в роботі маються бібліографічні посилання, але і ті, котрі були вивчені при дослідженні теми роботи. Внесена в список література нумерується послідовним порядком від першого до останньої назви. Бібліографія книги, журнальної статті подається обов’язково мовою публікації. Література групується в списку в наступному порядку: Конституція, Укази Президента України, Закони, Постанови Верховної Ради, нормативно-правові акти органів законодавчої і виконавчої влади в послідовності книги і статті на російській і українській мовах – за абеткою; книги і статті на іноземних мовах – за абеткою. Зразок оформлення списку використаної літератури наведено у ДодаткуД.

Список літератури має нараховувати 20-25 джерел.

 

Додатки

Матеріали, що доповнюють текст роботи, можливо навести у Додатках. Інформаційні додатки носять довідковий чи характер, що рекомендується. У тексті роботи на всі додатки повинні бути посилання. Додатки розташовують у порядку посилань на них. У Додатки доцільно включити наступний допоміжний матеріал:

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- розрахунки економічного ефекту;

- ілюстрації допоміжного характеру;

- таблиці і рисунки, що займають повний лист формату А4.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 253 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

769 - | 731 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.