Лекции.Орг


Поиск:




Розрахунок демографічного потенціалу для оцінки споживацького попиту.




Виробнича ситуація. Ваша фірма, яка виробляє і реалізує продукти харчування, освоює нові ринки на території іншої країни. Крім загально-географічних даних Ви не маєте спеціальної інформації. Попит на Вашу продукцію значною мірою буде залежати від демографічного потенціалу, тобто кількості і “ваги” населених пунктів, що знаходяться на території країни. Вам необхідно визначити демографічний, а, отже, споживацький потенціал території, встановивши при цьому ієрархічну підпорядкованість системи населених місць.

Дидактичне забезпечення: карти адміністративних одиниць (областей) України (або іншої країни), калька, олівці, лінійки, калькулятори.

Завдання. Оцінити споживчий попит на вашу продукцію з урахуваннямкількості населення в окремих місцеположеннях, для чого:

1. На карті адміністративної області, надану викладачем, визначити обласний та районні центри і згідно легенди карти порахувати кількість населення в них.

2. Виміряти лінійкою відстань у сантиметрах від і - го населеного пункту до інших населених пунктів, згідно з формулою в п.3. Значення перевести у кілометри згідно з масштабом карти.

3. Користуючись формулою ; в якій використана гравітаційна модель, обчислити значення демографічного потенціалу, де Vi – демографічний потенціал і - го населеного пункту; j – кількість населених пунктів; Р і – кількість населення в і -му населеному пункті; d ij – відстань від і до j - го населеного пункту. Дані розрахунків занести до таблиці 1.

 

Таблиця 1. Розрахунок демографічного потенціалу (на прикладі) Дніпропетровської області.

 

Назва населеного пункту           Vi  
п/п  
  Дніпропетровськ   Р1/d1,2 Р1/d1,3 Р1/d1,4 ….. V1  
 
  Кривий Ріг Р2/d2,1   Р2/d2,3 Р2/d2,4 ….. V2  
 
  Нікополь Р3/d3,1 Р3/d3,2   Р3/d3,4 ….. V3  
 
  Апостолове Р4/d4,1 Р4/d4,2 Р4/d4,3   …… V4  
 
  ……………. ….. ….. ….. …..    
 

 

4. На кальку нанести кордони області, обласний та всі районні центри. Написати поруч з населеними пунктами значення їхнього демографічного потенціалу.

5. Побудувати статистичну поверхню території адміністративної області за методом ізоліній, для чого вибрати цілі проміжні значення демографічного потенціалу і з’єднати їх ізолініями. Наприклад: – 15 –; – 10 – (Мал.1).

 

Мал.1. Приклад побудови статистичної поверхні.

6. Зробити письмовий аналіз демографічного потенціалу, визначивши в ньому ієрархічну підпорядкованість населених пунктів. На статистичній поверхні виділити та проаналізувати зони з високими, середніми, низькими показниками демографічного потенціалу, з визначенням певного інтервалу цих показників (наприклад Мал.1: від 15 до 25; від 10 до 14; від 5 до 9).

 

 

Практична робота № 4.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 286 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

840 - | 710 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.