Лекции.Орг


Поиск:




Моделювання спортивної діяльності як метод організаційної підготовки до змагань




 

Згідно установкам педагогічної психології та спортивної педагогіки, моделювання діяльності як метод організації навчального процесу становить основу раціоналізації і підвищення ефективності (вдосконалення) тих методів і засобів, які необхідні для навчання і виховання в спорті.

Моделювання діяльності - це процес уявного творення («програвання») майбутньої діяльності в передбачуваних умовах. «Відтворення» - це рід експерименту, який здійснюється в цілому ланцюзі розумових дій. Важливо, що уявне виконання дій - це завжди ідеомоторна тренування. Діючи в умі, спортсмен завжди уявляє собі необхідні рухи. Як відомо, рухові уявлення ґрунтуються на відтворенні в корі головного мозку різноманітних тимчасових зв'язків, зовнішній ефект яких проявляється в рухових, вегетативних та інших реакціях, відповідно тим з них, які виникають при практичному виконанні уявних дій.

Крім того, моделювання діяльності в значній мірі розширює можливість пізнавати її. За допомогою модельного експерименту створюється додаткова можливість отримати найбільш повну характеристику не тільки про сам об'єкт пізнання, але і про методи (варіантах) більш раціонального відповідь дії.

Специфіка моделювання полягає в тому, що між суб'єктом (спортсменом) і об'єктом (досліджуваної ситуацією) варто проміжну ланку - модель. Метод моделювання, як елемент наукового пізнання, є відтворенням форми або деяких властивостей предметів (явищ) з метою їх вивчення або повторення (відтворення).

В даний час метод моделювання розглядається як основний інструмент у вивченні складних психофізіологічних систем з метою керувати ними. Застосування моделювання сприяє розвитку і формуванню у спортсменів логічного мислення, тобто вміння міркувати, зіставивши дані пропонованої до вирішення ситуації, знайти необхідний варіант раціонального рішення. Теоретичні і практичні моделі зміцнюють психічну стійкість до впливу емоційних чинників, так як в ході таких занять перед спортсменами двічі виникає проблемна ситуація: перший раз - при теоретичному вивченні матеріалу, другий - при практичному відтворенні моделі в реальних умовах.

Переваги моделювання полягають і в тому, що від займаються потрібно максимум внутрішньої розумової активності, що інтенсифікує у них процеси розвитку інтелектуальних здібностей.

Використання моделей в ході навчання підвищує можливість ефективно управляти навчально-тренувальним процесом. Така система передачі знань забезпечує створення проблемної ситуації, організацію зворотного зв'язку і отримання об'єктивних відомостей про якість засвоєння матеріалу, що вивчається.

Моделі мають свою класифікацію, засновану на матеріалістичному розумінні моделі як засобу відображення, відтворення тієї чи іншої частини дійсності з метою її більш глибокого пізнання.

 

У спортивній практиці найбільш прийнятна класифікація моделей, які поділяють всі моделі на три типи:

· фізичні речові;

· матеріально-математичні;

· логіко-математичні.

До першого типу (фізичні речові) відносяться моделі, що мають фізичну, хімічну або біологічну природу, схожу з природою досліджуваного явища, і зберігають, як правило, геометрична подібність оригіналу, що відрізняються від нього лише розмірами і швидкістю течії досліджуваних явищ і т.п. Наприклад, у гімнастиці - створення шарнірних моделей гімнастів.

До другого типу відносяться моделі, що мають відмінну від прототипу фізичну, хімічну або біологічну природу, але допускають однакову з оригіналом математичний опис. Сюди слід віднести:

 

· моделі вимог до ідеального спортсмену;

· моделювання змагальних умов;

· застосування на тренуваннях технічних засобів навчання;

· розробки нових схем планування навчально-тренувального процесу.

До третього типу відносяться моделі, конструюються з знаків. У цих моделях фізична, хімічна або біологічна характеристика прототипу і моделі вже не має ніякого значення. У моделях третього типу важливі тільки чисто логічні і математичні властивості, ці моделі абстрактні. У спорті до цього типу належать кореляційні, регресивні і факторні моделі:

· зростання спортивних результатів;

· рівня тренованості;

· структури фізичного (технічного) майстерності;

· ступеня надійності змагальної діяльності спортсмена і ін.

Для вирішення завдання щодо забезпечення моделювання під час спортивних занять слід виділити ряд положень, яким повинні відповідати моделі.

Складаючи моделі, важливо враховувати наступні принципи:

· моделі повинні відповідати конкретним ситуаціям і об'єктам, дійсно існуючим на практиці в даному виді спорту;

· моделі повинні бути зрозумілі, інформативні, доступні і проблемні, щоб викликати інтерес у займаються;

· зміст моделі повинно повністю відповідати кваліфікації спортсменів;

· кожна модель або група моделей повинні бути певним ланкою в системі організації спортивної діяльності, пов'язаним по суті з усіма аспектами підготовки спортсменів;

· кожна модель повинна містити в собі відомі механізми раціонального вирішення проблем, включених до їх зміст (слід враховувати, що модель може мати кілька варіантів рішення, оптимальних для різних спортсменів відповідно до їхніх індивідуальних особливостей).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 382 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

1286 - | 1246 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.