Лекции.Орг


Поиск:




Перелік існуючих рекреаційних об’єктів у зонах відпочинку оз. Світязь




Планувальна структура території

 

Планувальна структура території Шацького НПП базується на системі природоохоронних і рекреаційних територій, доріг, туристично-екскурсійних маршрутів, центрів обслуговування, населених пунктів, в якій виділена головна під’їзна транспортно-екскурсійна дорога – дорога міждержавного значення Ковель – Любомль – Брест, що пересікає парк з півдня на північ, визначаючи основні в’їзди в парк південний – Любомльський і північний – Брестський.

Кільцева паркова туристично-екскурсійна дорога, огинаючи оз. Світязь, забезпечує під’їзд до зон відпочинку, виключаючи транспортний рух у середині зон, а також сполучає мережею існуючих доріг населенні пункти у системі розселення, що склалася.

В побудові транспортної і туристично-екскурсійної мережі максимально використано мережу існуючих доріг та піших стежок.

Планувальна структура території Шацького національного природного парку прийнята з врахуванням сучасного та перспективного господарського і рекреаційного використання територій і базується на комплексному аналізі, характеристики і оцінки його природних ресурсів.

Поряд з аналізом структури і територіальних взаємозв’язків природних ландшафтів, при розподілі території парку на зони функціонального призначення і планувальної організації його території, враховувались існуючі транспортні сполучення, сельбищні, виробничі та рекреаційні зони.

 

Планувальна і об’ємно-просторова організація території

 

Багаті рекреаційно-курортні ресурси району розташування Шацького НПП роблять його перспективним для організації відпочинку, туризму, санаторного лікування. Виходячи з аналізу особливостей території, що склалися, в основу організації Шацького НППзакладена концентрованасистема планувальної організації його території з розміщенням на непридатних для сільського господарства землях, враховуючи ландшафти, нові рекреаційні зони.

Система доріг і туристичних маршрутів об’єднує територію в єдину планувальну систему і сприяє оптимальному обслуговуванню і ознайомленню з ландшафтами і видатними місцями парку.

Озера Світязь, Пісочне, Пулемецьке, Люцимер, Соминець, Кримно, Чорне і прилеглі до них території, багаті прекрасними рекреаційними ресурсами, які являються традиційними місцями масового організованого і не організованого відпочинку, і складають територію, яка найбільш піддається впливу урбанізації. Вона представлена типовим Поліським ландшафтом з рівнинним рельєфом та відкритими просторами, прилягаючими, як правило до озер, заболоченими територіями, розміщеними переважно в північно-східній частині, лісовими масивами, що складаються з соснових, дубових, вільхових, і березових насаджень, прилягаючих до території комплексів рекреаційних установ. На даний час в Шацькому національному природному парку функціонує чотири зони відпочинку, які потребують реконструкції з врахування наступних вимог:

· поліпшення санітарно-гігієнічних умов для відпочинку шляхом у відповідності до функціонального зонування, яке склалося;

· упорядкування і благоустрій мережі вулиць і проїздів при максимально можливому збереженні планувальної структури, яка склалася;

· забезпечення санітарно-гігієнічних умов в експлуатації рекреаційних об’єктів;

· удосконалення забудови на основі збереження існуючих капітальних і придатних для тривалої експлуатації будинків і споруд, поступової заміни старого житлового фонду із винесенням із прибережно-захисних смуг;

· поліпшення культурно-побутового обслуговування і створення громадського центру в результаті будівництва установ і підприємств, яких не вистачає;

· підвищення ефективності використання території зони відпочинку за рахунок освоєння вільний земель, непридатних для сільськогосподарського використання;

· інженерне обладнання, зовнішній благоустрій та озеленення території.

 

Зона відпочинку “Гряда” – основна об’ємно-просторова домінанта рекреаційних масивів, яка виконує функції рекреаційного центру Шацького НПП. Вона розташована на східному узбережжі оз. Світязь на території смт. Шацьк на відстані 1 км від автодороги Любомль – Шацьк – Піща. Територія зони займає площу 28,25 га. Основна частина її зайнята базами відпочинку – 20,0 га, решта – установами соціально-культурного обслуговування, зеленими насадженнями загального користування, пляжами. Територія зони має високу природну цінність, привабливість, значний рекреаційний потенціал: пляжі, лісові масиви, луки. Матеріально технічна база рекреаційної зони “Гряда” налічує 57 баз відпочинку (таблиця 4.1).

Основними недоліками існуючої зони відпочинку є невисокий ступінь комфортності та благоустрою, недостатній рівень соціально-культурного обслуговування. Відсутня централізована мережа водопостачання, окрім окремих територій зони, які обслуговують чотири свердловини. Для запобігання забруднення території побутовими стічними водами було запроектовано самопливний та напірний колектор з відводом стоків на новозбудовані очисні споруди, потужності якого вже на сьогоднішній день не вистачає. Для покращення санітарних умов на окремих базах було збудовано нові санітарно-технічні блоки. Бази розміщенні, в основному, не в капітальних і старих будівлях, які потребують реконструкції або зносу. Протяжність берегової смуги становить 2,19 км. В зоні відпочинку відсутнє чітке зонування – стихійно організовано пляж, культурно-побутове обслуговування, відсутні спортивні майданчики.

Вже сьогодні розроблено і затверджено у встановленому порядку детальний план рекреаційної території “Гряда” смт. Шацьк, де планувальна структура зонування території зони відпочинку “Гряда” прийнята відповідно до містобудівної ситуації що склалася в зоні існуючих баз відпочинку та придатних ландшафтів для будівництва нових закладів рекреації. Проектом визначенні – оздоровча зона закладів відпочинку, громадські центри з установами обслуговування, пляжі з припляжними зонами, ландшафтно-рекреаційна зона.

Оздоровча зона складається з двох комплексів закладів відпочинку. Один комплекс – це існуючі бази відпочинку. З метою впорядкування і благоустрою території та доведення існуючої місткості баз до нормативної на першу чергу зносяться всі старі споруди, що не придатні до експлуатації в подальшому. На другу чергу передбачено знесення некапітальних споруд. На території баз відпочинку будуть зведенні нові сучасні корпуси з розрахунковою місткістю відповідно до загальної площі території кожної окремої бази. Частина споруд, які межують з прибережно-захисною смугою оз. Світязь, зносяться на першу чергу реалізації проекту. Кожен новий комплекс закладів відпочинку у своєму складі має спальні корпуси розрахункової місткості, установи обслуговування, естрадні, спортивні та дитячі майданчики, приймально-медичні корпуси, місця для тимчасового паркування автомобілів. В зоні перспективної забудови комплексами відпочинку запроектовано громадський центр та декілька рівномірно розміщених підцентрів з закладами обслуговування – їдальні, магазини, кафе. Територія прибережно-захисної смуги, що звільняється від існуючих баз відпочинку (знесення на першу чергу), планується використати для організації припляжної зони із розрахунку 15 м2/чол. з прибережним ландшафтним парком, пляж розташований вздовж берегової смуги оз. Світязь, облаштовується пішохідними містками для купання, тіньовими навісами та грибками, кабінами для перевдягання. Розрахункова площа пляжу 8 м2/чол., площі акваторії – 5 м2/чол. Пляж від припляжної та ландшафтної зони відділений пішохідною


Таблиця 4:1.

Перелік існуючих рекреаційних об’єктів у зонах відпочинку оз. Світязь

№ п/п Назва об’єкту рекреації Площа (га) Кількість місць (чол.)
       
Зона відпочинку “Гряда”
1. ВАТ завод „Зміна” 0,32  
2. ДВАТ Шахта „Відродження” 0,57  
3. ТзОВ „Світязь-центр” 0,58  
4. ВАТ „Володимирцукор” 0,24  
5. ТзоВ ЛТД „Здоров’я” 0,19  
6. ТОВ „Продтехоптторг” 1 0,33  
7. МП „Полум’я” 0,04  
8. Любомль Райавтодор 0,58  
9. Вол.Волинський с/г технікум 0,32  
10. (Льоноконоплепром) Приватна власність 0,34  
11. ВАТ Нововолинський РМЗ 0,42  
12. Волинська філія НДІ „Проектреконструкція” 0,33  
13. ВАТ „Волиньбакалія “ 0,15  
14. Волинська філія інституту землеустрою 0,23  
15. „Волинський автоучкомбінат” 0,19  
16. ЗАТ „Продтехопторг” 2 0,23  
17. ТзоВ „Гермес” 0,16  
18. ДСП „Турія” 0,11  
19. Приватна власність 0,07  
20. ВАТ Вол.Волинське РТП 0,17  
21. МП „Агротекс” 0,26  
22. ЗАТ фабрика „Чайка” 0,37  
23. Львівсько-Волинська ГРЕ 0,34  
24. ВТП „Фенікс” 0,24  
25. ВАТ Український інститут автобусо-транспортного будування 2,61  
26. ДВАТ ш-та №9 Нововолинська 0,76  
27. ВАТ „Арома” 0,40  
28. Приватна власність 0,03  
29. ДВАТ ш-та №8 (Візейська) 0,77  
30. Волинське управління магістральних газопроводів 0,23  
31. ДП ВАТ ЛАЗ „Чайка” 0,85  
32. ДВАТ ш-та №5 Нововолинськ 0,28  
33. ДВАТ ш-та №1 Нововолинськ 0,45  
34. Нововолинське виробниче управління комунального госп-ства 0,23  
35. ВАТ ЗБВ Нововолинськ 0,24  
36. ВАТ Нововолинськ ДОК 0,22  
37. Галременерго ВАТ Західенерго 0,31  
38. ПЗУ „Україна” 0,34  
39. ПП „Корд” 0,07  
40. Волинське обласне управління статистики 0,35  
41. ТОВ Феміда-Інтер 0,45  

 

Продовження таблиці 4.1.

       
42. Інтер-Техно 0,15  
43. Волинська облспоживспілка 0,55  
44. Трускавецький міжгосподарський санаторій „Карпати” 0,23  
45. КБ Приватбанк 0,34  
46. Волинське обласне управління фінансів 0,54  
47. Ковельська ВТК 0,87  
48. ТОВ „Феміда-Інтер” 0,68  
49. ПП Барва-Самоцвіт 0,17  
50. Волинське управління ощадних банків 0,24  
51. (ПХП „Матек”) Приватна власність 0,30  
52. Луцький Спецкомунтранс 0,21  
53. ВАТ ВолиньГаз 0,06  
54. ТзОВ „Серпантина” 0,17  
55. ТзОВ Західтрансбуд 0,71  
56. ВВ „Геолог” ТД – 2 0,06  
  Всього: 20,00  
Зона відпочинку “Світязь”
1. ВАТ „Екобуд” 0,01  
2. ЗАТ Львівсистеменерго 0,25  
3. Обласна рада УТМР 0,33  
4. Військово-спортивна база УСБУ 1,58  
5. Куточок рибалки: 0,30  
6. Шацький ДЛГ 2,70  
7. Дитячий табір відпочинку „Чайка” 3,20  
  Всього: 8,37  
Зона відпочинку “Ур. Гушове”
1. Пансіонат „Шацькі озера” 17,05  
2. Табір практики Волинського держуніверситету ім. Л.Українки „Гард” 3,60  
3. ВАТ „Оснастка” 1,00  
4. Луцький технічний університет 2,00  
5. Табір відпочинку ЗАТ “Салют” 5,30  
6. Табір відпочинку ЗАТ“Супутник” 4,60  
7. ВАТ Луцьке АТП-10754 3,51  
8. Львівський фізико-механічний інститут 15,96  
  Всього: 53,02  
Зона відпочинку „Оз. Пісочне”
1. Спортивно-оздоровчий табір ЛМДУ ім. Галицького “Медик” 3,85  
2. Львівський Держуніверситет ім. І.Франка 4,75  
3. Львівський лісотехнічний університет 1,68  
4. Національний університет “Львівська політехніка” 0,52  
5. Санаторій “Лісова пісня” 17,42  
6. ВАТ “Карпати” 0,24  
  Всього: 28,46  
  РАЗОМ: 76 109,85  

 


алеєю, що проходить вздовж усього берега оз. Світязь зони відпочинку. На території припляжної зони планується розмістити літні намети для торгівлі безалкогольними напоями, спортивні майданчики, тенісні корти, біотуалети. Від головної існуючої вулиці зони відпочинку через 150-200 метрів передбачено пішохідні алеї для виходу до пляжу, вони продовженні на оз. Світязь у вигляді пірсів, що повинні використовуватись як оглядові майданчики і причали човнових станцій прокату. Біля головних пірсів також запроектовано причали для паркування човнів, прокатні станції та елінг для зберігання човнів. Біля урізу води запроектовано три водно-спортивних станції та рятувальна станція з стаціонарним пірсом, а також два рятувальних пости. На території зони запроектовано турбазу та мотель на 100 місць кожен, які будуть функціонувати цілорічно. Комунальні та складські об’єкти розміщуються на складській території смт. Шацьк.

 

Зона відпочинку Світязь розташовуються вздовж узбережжя оз. Світязь, багата на природні піщані пляжі місцями покритті трав’яною рослинністю, дно озера піщане з поступовим пониженням глибини. Зона виділяється як одне ціле, хоча формувалась в межах існуючого населеного пункту з врахуванням вже існуючої забудови. Тому вона не має єдиного прилеглого до всіх закладів відпочинку громадського центру, хоча таким вважається мережа кафе-барів, магазинів, і інших закладів обслуговування, що межує з деякими базами відпочинку по вул. Жовтнева с. Світязь. Загальна площа під закладами відпочинку становить 8,37 га (таблиця 4.1).

Зона відпочинку розташована в сприятливому для подальшого розвитку її інфраструктури архітектурному середовищі але в окремих випадках додатково потребує: каналізування, водопостачання зовнішнього освітлення та благоустрою території кожного закладу відпочинку, пляжів і зв’язків між ними, що підняло б культурно-побутовий рівень як для відпочинку так і проживання самого місцевого населення. Для підняття рівня обслуговування та надання послуг у сфері туризму пропонується реконструкція існуючих та будівництво нових споруд в зоні відпочинку, а також села Світязь, для цього необхідно розробити містобудівну документацію зони відпочинку з прилеглою до неї житловою забудовою, будинки якої, в більшості випадків, здаються в оренду і користуються значним попитом у відпочиваючих. Внутрішня вулична мережа с. Світязь потребує твердого дорожнього покриття, організації тротуарів та велодоріжок, а також вуличного освітлення.

 

Зона відпочинку “ ур. Гушове” розташована за межами села Світязь на території Світязької сільської ради на південному узбережжі озера Світязь, з загальною площею під закладами відпочинку 53,02 га. Прекрасні природні піщані пляжі, поступово понижене дно озера, прилягаючі лісові масиви створюють сприятливі умови для відпочинку дітей. Тут розташовуються заклади відпочинку для дітей та молоді (таблиця 4.1). Нового будівництва окрім рятувальної станції та додаткових пунктів прокату човнів, не передбачається. В зоні відпочинку необхідно організувати благоустрій з зовнішнім освітленням прибережного парку з пляжем, лісопарку. Озелененню і благоустрою установ відпочинку в зоні “ур. Гушове” необхідно приділити особливу увагу. Провести реконструкцію існуючих насадження біля дороги, що веде до зони. Окрім цього покращити покриття внутрішньої дорожньої мережі, організувати тротуари, вело доріжки, зовнішнє освітлення.

Зона відпочинку “Пісочне” розміщується на південно-східному узбережжі оз. Пісочне і користується великою популярністю серед відпочиваючих завдяки озеру із дуже чистою цілющою водою, піщаним дном, піщаними пляжами, лісовим оточенням з високими фітонцидними властивостями. Тут функціонує Волинський санаторій “Лісова пісня” загальнооздоровчого профілю на 420 місць та інші заклади відпочинку вищих навальних закладів м. Львова загальною площею 28,46 га (таблиця 4.1). Тут також розміщено рекреаційний пункт Шацького НПП. Окремі існуючі споруди закладів відпочинку підлягають зносу з винесенням їх при можливості з прибережної захисної смуги озера, деякі потребують реконструкції. Низький рівень благоустрою територій закладів відпочинку, в окремих випадках відсутність каналізування, водопостачання, аж ніяк не сприяє підвищенню рівня надання послуг відпочиваючим.

Окрім цього на східному узбережжі озера знаходиться житловий масив “ур. Ляпове”, що сформувався стихійно, де належним чином не організована вулична мережа, відсутнє централізоване каналізування, водопостачання кожного будинку проводиться автономно від шахтних колодязів та індивідуальних артезіанських свердловин. Через забруднення ґрунтових вод каналізаційними стоками, що потрапляють туди через вигрібні ями, які здебільшого являються негерметичними, негативно впливаючи на екологічний та санітарний стан даної території, яка прилягає до оз. Пісочне, ситуацію можна вважати катастрофічною. Індивідуальна житлова забудова, яку в більшості випадків було зведено самочинно без дотримань пожежних вимог, а саме відсутність протипожежних розривів, між будівлями, невитримані протипожежні розриви до лісових масивів, що межують з житловим кварталом і цим ставлять під загрозу перебування відпочиваючих в даному середовищі.

Проаналізувавши містобудівну ситуацію, що склалась на сьогоднішній день приходимо до висновку, що в зоні відпочинку і прилеглому до неї житловому кварталі необхідне негайне втручання, а саме розробка містобудівної документації з врахування всіх негативних факторів, що впливають на якість надання послуг у сфері туризму і забруднення природних комплексів. Провести реконструкцію зони відпочинку задля збереження природного середовища і покращення санітарних умов перебування рекреантів, провести каналізування житлового масиву, а також прийняти всі можливі міри для стабілізації ситуації, що склалась. На прилеглих територіях до оз. Пісочне заборонити нове будівництво.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 751 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

804 - | 764 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.