Лекции.Орг


Поиск:




Орієнтовна сітка розподілу навчальних годин




Пояснювальна записка

 

Фізична культура є невід’ємною ланкою всієї системи навчально-виховного процесу спеціальної загальноосвітньої школи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, вона сприяє формуванню всебічно розвиненої особистості дитини з обмеженими розумовими можливостями, що створює необхідні передумови для оптимальної абілітації та соціальної адаптації школярів.

Основною метою навчального курсу «Фізична культура» є: формування умінь і навичок здорового способу життя, гармонізація психофізичного розвитку та корекція його порушень, всебічний розвиток особистості, забезпечення оптимальної адаптації учнів до фізичних і соціальних умов довкілля.

Мета реалізується вирішенням наступних взаємопов’язаних завдань:

· зміцнення здоров’я, сприяння гармонійному психофізичному розвитку учнів;

· розвиток функціональності та компенсаторних можливостей збережених аналізаторів;

· попередження та корекція вад психофізичного розвитку, вторинних порушень;

· формування достатнього рівня практичних умінь і навичок;

· розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості); розвиток відчуття темпу та ритму;

· мовленнєвий розвиток; збагачення та конкретизація активного та пасивного словника;

· формування основ знань про особисту гігієну, здоровий спосіб життя, фізичне вдосконалення як невід’ємні складові загальної культури людини;

· формування позитивної соціальної поведінки учнів: виховання морально-вольових якостей, комунікативних навичок, культури спілкування; формування адекватної самооцінки тощо.

Специфіка навчального курсу «Фізична культура» зумовлена особливостями психофізичного розвитку дітей, викликаними враженням центральної нервової системи, різними ступенями інтелектуальної недостатності (як легкої, так і помірної). Процес навчання ускладнюється наявністю крім основних, інших дефектів: порушення опорно-рухового апарату, зниження зору, порушення мови та мовлення, наявність психопатоподібних станів тощо. Такі поєднання ведуть до ще більш вираженої своєрідності психофізичного розвитку учнів.

Потрібно відзначити, що контингент спеціальних шкіл для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку неоднорідний за віком, станом здоров’я, особливостями психофізичного розвитку, наявністю та якістю дошкільної підготовки та здатністю до навчання. Корекційно-розвивльна спрямованість навчально-виховного процесу визначається наявністю індивідуальних психофізичних порушень дітей. Все це зумовлює потребу в здійсненні індивідуального та диференційованого навчання. В процесі проведення корекційно-розвивальної роботи вчитель повинен орієнтуватись на стан здоров’я конкретного учня, беручи до уваги висновки медичних оглядів. При вирішенні завдання корекції порушень психофізичного розвитку дітей даної категорії особливу увагу звертають на розвиток координаційних здібностей, здатності до цілеспрямованих дій, обсягу та стійкості уваги, мисленнєвих операцій, на мовленнєвий розвиток. Для корекції психоемоційного стану учнів важливим є застосування елементів музикотерапії та кольоротерапії. Відтак, у представленій Програмі рекомендації для дітей з помірною розумовою відсталістю виділені зірочкою(*).

Учні, віднесені за станом здоров’я до підготовчої групи, виконують програму основної, за винятком індивідуально протипоказаних вправ. Учні, віднесені за станом здоров’я до спеціальної медичної групи, займаються за спеціальною програмою лікувальної фізичної культури та мають два додаткових заняття. Оцінювання навчальних досягнень цих учнів здійснюється за параметрами «зараховано» чи «не зараховано».

У підготовчому та 1-у класі оцінювання навчальних досягнень школярів не проводиться, їх переводять у наступний клас на підставі підготовленої вчителем психолого-педагогічної характеристики. Оцінювання рівня розвитку фізичних якостей і навчальних досягнень учнів проводиться з 3-го класу.

При оцінюванні навчальних досягнень учнів враховують:

– індивідуальні особливості засвоєння змісту навчального матеріалу;

– рівень засвоєння основ теоретичної підготовки;

– рівень розвитку рухових якостей, практичних умінь і навичок і техніки виконання рухової дії;

– рівень виконання контрольних завдань, навчальних нормативів, вимог чи тестів (підібраних індивідуально, відповідно до психофізичних можливостей учня).

Навчальним планом передбачено проведення двох уроків фізкультури на тиждень, щоденних фізкультурно-оздоровчих заходів в режимі дня та позакласної фізкультурно-масової роботи.

Структура програми включає три взаємопов’язані складові навчального процесу: зміст навчального матеріалу; навчальні досягнення учнів; спрямованість корекційно-розвивальної роботи.

Програма складається з чотирьох частин.

У першу частину програми включено зміст навчального матеріалу для проведення уроків фізичної культури в підготовчих, 1 – 4-х класах спеціальної загальноосвітньої школи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

Зміст 1 частини програми складається з наступних розділів: “Гімнастика”, “Легка атлетика”, “Лижна підготовка”, “Ігри”, “Вправи за вибором школи”.

З метою розвитку мотивації учнів до занять фізичною культурою, ознайомлення їх з народними традиціями, оволодіння основами знань про здоров’я, фізичну культуру та здоровий спосіб життя, виховання у них позитивних якостей особистості, на початку кожного розділу подано „Теоретичні відомості”. Елементарні відомості, одержані учнями в 1-му та 2-му класах, розвиваються та вдосконалюються в наступних класах.

Орієнтовна сітка розподілу навчальних годин

Розділи програмного матеріалу Кількість годин  
Підготовчий клас 1-й клас 2-й клас 3-й клас 4-й клас 5-й клас  
Гімнастика              
Легка атлетика              
Лижна підготовка        
Ігри              
Вправи за вибором школи (плавання, вправи на тренажерах тощо)              
Всього годин 70 70 70 70 70 70
                   

У другій частині програми представлено зміст режимних фізкультурно-оздоровчих заходів: гімнастики до уроків, фізкультурних хвилинок, фізичних вправ на великих перервах, фізкультурних пауз під час виконання домашніх завдань, фізкультурних занять у другій половині дня.

Фізкультурно-оздоровчі заходи проводять щоденно в приміщенні інтернату чи на свіжому повітрі (в залежності від змісту заходу та відповідності погодних умов гігієнічним нормам). Вони є обов’язковими для всіх учнів, за винятком учнів, звільнених лікарем за станом здоров’я.

В третій частині програми подано зміст позакласних форм занять фізичною культурою та спортом: ранкової гігієнічної гімнастики; занять у фізкультурно-оздоровчих гуртках і фізкультурно-спортивних секціях; участі в фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходах. Потрібно якнайширше залучати до позакласної фізкультурно-масової роботи учнів, які пройшли медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров’я.

Фізкультурно-спортивні секції (бадмінтон, гімнастика, настільний теніс, баскетбол (з 3-го класу), футбол, плавання, лижна підготовка тощо) організуються залежно від рівня зацікавленості та матеріальної бази школи-інтернату. Проведення загальношкільних фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів (фізкультурні свята, змагання, конкурси тощо) сприяє не тільки різноманітності активного відпочинку дітей, вихованню морально-естетичних якостей, а й розвитку інтересу та звички до занять фізичною культурою та спортом, зацікавленню традиціями української національної фізичної культури. Відтак вчитель має право вносити корективи до переліку та змісту позакласних форм занять фізичною культурою та спортом.

У четвертій частині програми включено додатки. До додатків увійшли комплекси фізичних вправ і окремі вправи, які потребують роз’яснення чи детального опису.

До фізкультурного обладнання висуваються педагогічні, естетичні та гігієнічні вимоги. Підбір обладнання визначається програмними завданнями фізичного виховання дітей. Розміри і маса реманенту повинні відповідати віковим особливостям молодших школярів; його кількість визначається з розрахунку активної участі всіх дітей у процесі занять.

Найважливіша вимога - безпека фізкультурного обладнання. Для виконання його необхідно забезпечити міцну установку снарядів, правильну обробку дерев'яних предметів (палиці, рейки гімнастичної стінки та ін.). Щоб уникнути травм вони повинні бути добре відполіровані. Металеві снаряди робляться із закругленими кутами. Якість снарядів, стійкість, міцність перевіряється вчителем перед уроком.

У змісті програми надається новий навчальний матеріал. Повторення, закріплення, вдосконалення та ускладнення фізичних вправ – обов’язкове не тільки протягом навчального року, а й у наступних класах. Програма не встановлює чітко визначеної кількості годин для вивчення тих чи інших розділів, але під час планування потрібно переважну частину часу приділяти навчанню і засвоєнню пріоритетного матеріалу. Вчитель має право вносити корективи до розподілу годин з огляду на індивідуальні психофізичні особливості учнів.

Розвиток фізичних якостей школярів займає значне місце в змісті програми. Вчитель повинен враховувати найсприятливіші періоди розвитку всіх фізичних якостей з огляду на вік і стать учнів.

Важливе місце в змісті програми належить мовленнєвому розвитку учнів: збагаченню та конкретизації активного та пасивного словника, розвитку комунікативних умінь, що є основою для набуття учнями досвіду спілкування та формування позитивних особистісних якостей. На уроках фізичного виховання спілкування відбувається як словесною, так і жестовою мовою. Для всебічності мовленнєвого розвитку широко використовуються картки (таблички) з відповідним словом, мультимедійні засоби. У контексті ідеї соціалізації даної категорії дітей особлива роль надається розвитку як вербальної, так і невербальної їх комунікації. Головне при цьому – задіяти всі існуючі можливості для спілкування.

Окремим підрозділом у змісті програми представлена кистьова та пальчикова гімнастика, яка застосовується, в основному, при проведенні фізкультурно-оздоровчих заходів у режимі навчального дня та позакласних фізкультурно-оздоровчих заходів.

Лижна підготовка передбачається програмою як обов’язковий матеріал для вивчення з 3-го класу. За неможливості проведення (малосніжна зима, морози нижче --12°C) лижна підготовка замінюється на інший програмний матеріал.

З метою підвищення ефективності навчально-виховного процесу змістом програми передбачено збільшення часу на проведення коригуючих і розвиваючих ігор, що включають елементи загальнорозвиваючих, коригуючих і спортивно-прикладних вправ. Це сприяє зменшенню рівня навантаження, стомлюваності учнів; підвищенню рівня сприйняття ними навчального матеріалу, розумової та фізичної працездатності, концентрації уваги; розвитку пам’яті, емоційної сфери; вдосконаленню рухових умінь; розвитку рухових якостей та вихованню комунікативних навичок школярів.

Відповідно до можливостей дітей зі складними порушеннями розвитку визначаються методи навчання. Комбінування визначених методів і способів навчання створює необхідні умови, що сприяють підвищенню ефективності навчально-виховного процесу.

Для поліпшення процесу формування понять у навчальному процесі широко застосовуються наочні засоби (плакати, таблички з текстом, фотографії, малюнки, предметні засоби, кіно- чи відеоматеріали; світлосигналізація тощо), які сприяють розкриттю сутності понять. Так для правильного розуміння значення вправи і способів її виконання використовуються як методи наочного сприйняття, так і методи використання слова, жесту та практичні методи.

Під час планування навчальної роботи, реалізація корекційно-розвивального спрямування навчання та виховання учнів на уроках фізкультури забезпечується на рівні міжпредметних зв’язків.

Програму з фізичної культури для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку розроблено на основі Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами (2013 р.) з урахуванням Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів, їх психофізичних і вікових особливостей. Навчальну програму створено з урахуванням сучасних наукових даних і практичного досвіду вчителів з проблем фізичного виховання. [1]

 

 


ПЕРША ЧАСТИНА

УРОКИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Підготовчий клас

(70 год на рік; 2 год на тиждень)

№ з/п К-сть год. Зміст навчального матеріалу Орієнтовні навчальні досягнення учнів Спрямованість корекційно-розвивальної роботи
         
    ГІМНАСТИКА Теоретичні відомості. Фізична культура та її значення в житті людини. Правила поведінки, гігієни та техніки безпеки на уроці фізичної культури. Правильне дихання та під час виконання гімнастичних вправ.   Дихальні вправи Носове дихання (вдих через ніс і видих через рот; вдих і видих через ніс). Дихальні вправи з дозованим опором (надування іграшок, кульок тощо). Дихальні вправи з подовженим видихом, з вимовлянням звуків на видиху.   Вправи на розтягування Нахили голови (вперед, назад, праворуч, ліворуч). Нахили тулуба (вперед, назад з в.п. стоячи, ноги нарізно; вперед з в.п сидячи, назад із в.п. стоячи на колінах). Повороти голови (праворуч, ліворуч).   Вправи на розслаблення Легкий струс руки з невеликим нахилом тулуба в бік цієї кінцівки (чергуючи руки). Струси рук, нахилившись вперед.   Вправи для розвитку координаційних здібностей Вузька стійка ноги нарізно на пальцях, стопи рівнобіжні. Ходьба прямо та боком по мотузці (гімнастичному канату, обручу), покладеній на підлогу. Перекати з пальців на п’яти та навпаки, стоячи серединою стопи на гімнастичній палиці.   Стройові вправи Шикування в коло, колону та шеренгу по одному. Перешикування. Шикування парами. Перешикування. Виконання команд: «Кроком руш!», «Бігом руш!», «Клас, стій!», «Шикуйсь!», «Розійдись!»   Ритмопластичні вправи Ходьба, біг, стрибки з предметами (різнокольоровими іграшками, м’ячами, гімнастичними стрічками тощо) та без них під музично-ритмічний супровід (з використанням п’єс з яскраво вираженим ритмічним малюнком і темпом). Елементи української хореографії (із використанням мультимедійних засобів).     Вправи з використанням гімнастичних предметів і приладів Перекати з пальців на п’яти та навпаки, стоячи серединою стопи на гімнастичній палиці. Ходьба, біг, стрибки з предметами (різнокольоровими іграшками, м’ячами, гімнастичними стрічками тощо). Присідання з обручем та стоячи в обручі. Перекочування великого м’яча за орієнтирами. Підкидання вгору та ловіння двома руками великогом’яча. Кидання великого м’яча по підлозі (стіні) та його ловіння двома руками.   Кистьова та пальчикова гімнастика Згинання та розгинання пальців на витягнутих вперед руках (симетричне та асиметричне). З’єднання, стискання та розтискання долонь (у в.п. лікті в сторони). Кругові рухи кистями всередину та назовні. Мудра «Знання» (див. дод. №6).     Імітаційні вправи Пересування як заєць, кіт, мишка. Імітація рухів м’яча, поїзда. Учень: має елементарне уявлення про фізичну культуру та її значення; має уявлення про правила поведінки та гігієни учнів під час проведення уроків фізичної культури; правила безпеки при виконанні фізичних вправ; підготовку до уроку; вимоги до спортивної форми та взуття; здійснює підготовку до уроку фізичного виховання (з допомогою чи під контролем учителя); дотримується основних правил поведінки, гігієни та техніки безпеки на уроці фізичної культури; вимог до спортивної форми та взуття (з допомогою чи за вказівкою вчителя); * має елементарне уявлення про правила поведінки та гігієни учнів під час проведення уроків фізичної культури; правила безпеки при виконанні фізичних вправ; підготовку до уроку; вимоги до спортивної форми та взуття;   сприймає звернене мовлення вчителя; здійснює носове дихання (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує вправи з дозованим опором (надуває іграшки, м’ячі тощо) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує вправи з подовженим видихом, з вимовлянням звуків на видиху (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * сприймає звернене мовлення вчителя; * здійснює носове дихання (за допомогою вчителя); * виконує вправи з дозованим опором (надуває іграшки, м’ячі тощо) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); розрізняє основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи (за допомогою вчителя); виконує нахили тулуба (вперед, назад) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує нахили голови (вперед, назад, праворуч, ліворуч) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує повороти голови (праворуч, ліворуч) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); уміє узгоджувати дихання з виконанням вправи (за допомогою вчителя); * має елементарне уявлення про основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи (за допомогою вчителя); * виконує нахили тулуба (вперед, назад) (за допомогою вчителя); * виконує нахили голови (вперед, назад, праворуч, ліворуч) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * виконує повороти голови (праворуч, ліворуч) (за допомогою чи наслідуючи вчителя);   має елементарне уявлення про узгодження дихання при виконанні вправи; виконує рекомендації учителя при виконанні вправи; виконує струси рук одночасно та почергово (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * виконує струси рук (за допомогою вчителя); * виконує рекомендації учителя при виконанні вправи (за допомогою вчителя); * має елементарне уявлення про основні просторові характеристики рухової дії (за допомогою вчителя); розрізняє основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи; основні просторові характеристики виконаної рухової дії (за допомогою вчителя); використовує засвоєний словник в межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу (за допомогою вчителя); виконує вузьку стійку ноги нарізно на пальцях, стопи рівнобіжні (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує ходьбу прямо та боком по мотузці (гімнастичному канату, обручу), покладеній на підлогу (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує перекати з пальців на п’яти та навпаки, стоячи серединою стопи на гімнастичній палиці (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * має елементарне уявлення про основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи (за допомогою вчителя); * виконує перекати з пальців на п’яти та навпаки, стоячи серединою стопи на гімнастичній палиці (за допомогою вчителя); * використовує засвоєний словник в межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу (за допомогою вчителя); знає своє місце в строю (з допомогою чи за вказівкою вчителя); сприймає та виконує команди вчителя «Кроком руш!», «Бігом руш!», «Клас, стій!», «Шикуйсь!», «Розійдись!» (за допомогою чи за підказкою вчителя); здійснює шикування парами, в коло, колону та шеренгу по одному та перешикування (за допомогою чи за показом учителя); уміє узгоджувати дихання з виконанням вправи (з допомогою чи наслідуючи вчителя); уміє узгоджувати свої дії з діями інших учнів (за допомогою вчителя); * сприймає та виконує команди вчителя (за допомогою вчителя); * намагається узгоджувати дихання з фазами рухів (за допомогою вчителя); * сприймає та виконує команди вчителя «Увага!», «Встати!», «Сісти!» (за допомогою вчителя); * старається узгоджувати свої дії з діями інших учнів (за допомогою вчителя).   Розрізняє початок та кінець музичного твору (з допомогою вчителя); сприймає використані під час уроку наочні посібники (кіно-, відеозапис, світлосигналізацію, плакати, таблички тощо) (за допомогою вчителя); розрізняє контрастні динамічні відтінки (швидко – повільно) (за допомогою вчителя); виконує ходьбу з зупинками в кінці музичної фрази (за допомогою чи за показом учителя); виконує ходьбу, біг, стрибки, під музично-ритмічний супровід (за показом чи разом з учителем); виконує ритмічні рухи з використанням стрічок, обручів, м’ячів тощо (за допомогою чи наслідуючи вчителя); стежить за діями інших учнів в процесі заняття та підпорядковує свої дії спільним (за допомогою вчителя); уміє узгоджувати дихання з фазами рухів (за допомогою чи наслідуючи вчителя); емоційно реагує на танцювальні ситуації; * виконує ходьбу, біг з предметами (різнокольоровими іграшками, м’ячами, гімнастичними стрічками тощо) та без них під музично-ритмічний супровід з яскраво вираженим ритмічним малюнком (за допомогою вчителя); * старається узгоджувати дихання з фазами рухів (за допомогою вчителя); розрізняє використані предмети за розміром, кольором (за допомогою чи за підказкою вчителя); здійснює перекати з пальців на п’яти та навпаки, стоячи серединою стопи на гімнастичній палиці (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує ходьбу, стрибки, біг з предметами в руках (з допомогою чи за показом учителя); виконує присідання з обручем та стоячи в обручі (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує перекочування великого м’яча за орієнтирами (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує підкидання вгору та ловіння двома руками великогом’яча (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує кидання великого м’яча по підлозі (стіні) та його ловіння двома руками (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * уміє передавати предмет з руки в руку, слідкуючи за його рухом (за допомогою учителя); * виконує ходьбу та біг з предметами в руках (за допомогою учителя); * виконує кидання великого м’яча по підлозі (стіні) та його ловіння двома руками (за допомогою вчителя); * старається узгоджувати дихання з фазами рухів (за допомогою вчителя);   розрізняє пальці кисті, що використовуються при виконанні вправи (за допомогою вчителя); використовує засвоєний словник у межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу (за допомогою вчителя); виконує згинання та розгинання пальців на витягнутих вперед руках (симетричне та асиметричне) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує з’єднання, стискання та розтискання долонь (у в.п. лікті в сторони) (за допомогою чи наслідуючи вчителя); виконує мудру «Знання» (за допомогою вчителя); здійснює кругові рухи кистями всередину та назовні (за допомогою чи за показом учителя); * використовує засвоєний словник у межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу (за допомогою вчителя); * виконує вправу «Пальчики вітаються» (за допомогою вчителя); * виконує кругові рухи кистями всередину та назовні (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * виконує розминання пальців рук і їх кінчиків (за допомогою вчителя); сприймає використані наочні посібники (кіно-, відеозапис, фотографії, плакати, таблички тощо) (за допомогою вчителя); розрізняє зображення знайомих тварин і предметів (з допомогою чи за підказкою вчителя); розрізняє елементарні просторові характеристики рухової дії (з допомогою вчителя); використовує здобуті рухові навички (ходьбу, стрибки, повзання тощо) для виконання заданої імітації (за допомогою чи за показом учителя); емоційно реагує при виконанні імітаційних вправ; уміє імітувати руховими діями окремих тварин, предмети: імітує пересування кота, миші, зайця, м’яча, поїзда (за допомогою чи за показом учителя); * має елементарне уявлення про основні просторові характеристики рухової дії (за допомогою вчителя); * має елементарне уявлення про зображення знайомих тварин і предметів (за допомогою вчителя); * намагається використовувати здобуті рухові навички (ходьбу, стрибки, повзання тощо) для виконання заданої імітації (за допомогою учителя).     Формування інтересу та звички до занять фізичними вправами. Формування активності довільної уваги. Формування вміння оперувати не тільки конкретними образами, а й окремими елементарними поняттями.     Розвиток слухо-зоро-вібраційного сприймання. Активізація розумової діяльності. Формування продуктивного мислення. Розвиток мимовільної та довільної пам’яті. Корекція психоемоційного стану. Формування навички носового дихання в спокої та під час виконання фізичних вправ. Збагачення словникового активного та пасивного запасу. Виховання дисциплінованості, старанності.     Формування довільної уваги. Формування основних просторових уявлень. Розвиток кінестетичних відчуттів (напряму руху, його швидкості та тривалості, ступеню зусилля при його виконанні). Корекція психофізичного напруження. Формування правильної постави. Розвиток рухових якостей (гнучкості, спритності). Розвиток координації рухів. Формування навички правильного дихання під час виконання вправи. Формування навички користування інструкціями вчителя при виконанні завдання.   Розвиток слухо-зоро-вібраційного сприймання. Розвиток просторової уяви. Розвиток точності та збільшення обсягу зорової, слухової та тактильної пам’яті. Формування позитивного психоемоційного стану. Корекція психофізичного напруження. Розвиток рухових якостей (гнучкості, спритності). Розвиток здатності до сприймання та розуміння зверненого мовлення.     Формування аналітико-синтетичного типу сприймання. Формування наочно-дійового мислення. Формування здатності до цілеспрямованої діяльності. Розвиток волі. Формування зорового, кінестетичного та тактильно-вібрацйного контролю при виконанні рухової дії. Розвиток просторово-часової орієнтації, точності відтворення просторових, часових і силових параметрів рухів. Розвиток рухових якостей (спритності). Профілактика та корекція плоскостопості. Формування навички правильної постави. Тренування вестибулярного апарату. Формування здатності зберігати рівновагу в статичних положеннях і в русі. Збагачення активного та пасивного словника. Виховання здатності до співпраці в колективі.     Формування стійкості уваги. Формування узагальненості уявлень. Розвиток уміння орієнтуватись в просторі на основі зорової та кінестетичної чутливості. Корекція зовнішнього прояву емоцій. Розвиток координації рухів. Формування узгодженості рухових дій. Розвиток рухової пам’яті. Розвиток рухових якостей (витривалості, спритності, швидкості). Формування навички узгодження фаз дихання з руховими актами. Формування усвідомленого розуміння змісту мовно-жестових команд. Виховання дисциплінованості, організованості, вміння співпрацювати в колективі.     Розвиток пізнавальних інтересів. Естетичний розвиток. Формування аналітико-синтетичного сприймання. Формування уявлень про навколишнє середовище та власне тіло. Формування наочно-дійового та наочно-образного мислення. Розвиток зорового сприйняття та тактильно-вібраційної чутливості. Формування здатності до сприйняття музики за допомогою тактильно-вібраційної чутливості (темпу, ритму, розміру тактів, чергування звуків за силою та тривалістю) в статичному положенні; зорово-вібраційної чутливості (при застосуванні світломузики) – в русі. Формування здатності до здійснення аналізу виконання своїх рухів і рухів інших учнів. Розвиток емоційної сфери. Послаблення негативних емоцій. Розвиток координації рухів. Формування узгодженості рухових дій, здатності до одночасних рухів. Розвиток рухових якостей (витривалості, спритності, гнучкості). Формування навички правильної постави. Формування навички узгодження фаз дихання з руховими актами. Формування діалогічного мовлення. Виховання доброзичливості, здатності до співпраці в групі (в парі), навичок культури спілкування.   Формування стійкості довільної уваги. Формування елементарних просторових уявлень. Розвиток пізнавальних інтересів. Естетичний розвиток. Розвиток предметності та вибірковості сприйняття. Формування операційно-організційного компонента мислення. Розвиток короткочасної та довготривалої пам’яті; збільшення обсягу оперативної пам’яті. Розвиток мимовільного запам’ятовування наочного матеріалу на основі практичної діяльності з ним. Формування здатності узагальнювати предмети за суттєвими ознаками. Розвиток тактильного відчуття. Формування цілеспрямованості рухів рук, здатності до взаємодії обома руками. Формування здатності до одночасних рухів. Розвиток рухових якостей (витривалості, спритності, швидкості). Виховання навичок спілкування та роботи в групі (колективі).     Формування та розвиток обсягу та точності довільної пам’яті. Формування мисленнєвих операцій на основі послідовного виконання рухових дій. Формування позитивного психоемоційного стану. Розвиток дрібної моторики рук. Розвиток рухових якостей (гнучкості, спритності, сили, швидкості). Розвиток координації рухових дій. Формування узгодженості рухових дій. Формування кінестетичного контролю при засвоєнні рухових навичок. Збагачення та конкретизація запасу жестових знаків. Виховання наполегливості, здатності до вольового зусилля, дисциплінованості.   Формування цілеспрямованої уваги. Формування елементарних уявлень про навколишнє середовище та власне тіло. Формування мисленнєвих операцій (аналіз, синтез, класифікація, порівняння тощо). Формування здатності до сприймання та довільної імітації образу знайомого предмета (тварини), його аналізу та співставлення. Розвиток образної пам’яті. Естетичний розвиток. Корекція психоемоційного стану. Формування адекватних емоційних реакцій. Формування узгодженості рухових дій. Розвиток координації рухів. Формування рухових навичок. Розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості, спритності, сили). Формування вміння співвідносити слово з реальним предметом, дією, істотою. Розвиток вербальних і невербальних засобів спілкування. Виховання колективізму, доброзичливості.
      СПОРТИВНО-ПРИКЛАДНІ ВПРАВИ ЛЕГКА АТЛЕТИКА Теоретичні відомості. Основні частини тіла людини. Основні фізкультурно-спортивні приміщення. Ходьба: навшпиньки, на п’ятах, на зовнішній стороні стопи, з перемінним напрямом, з зупинками, зі зміною положення рук; в колоні, в шерензі; підлогою в одному напрямку з обмеженням зорового сприйняття (тримаючись за руку вчителя, гімнастичну палицю тощо); обмеженою площиною (по гімнастичній лаві тощо); оминаючи перешкоди; імітаційна ходьба. Біг: повільний; у чергуванні з ходьбою; біг навздогін; елементи футболу. Стрибки: на місці, на місці на одній нозі, з ноги на ногу; на обох ногах з переміщенням вперед, назад, вбік; перестрибування через перешкоду (через лінію, мотузок, обруч). Метання: кидання м’яча об землю та його ловіння; метання великих і малих м’ячів у горизонтальну ціль (обома руками). Лазіння: підлізання та перелізання через предмет. Повзання: по гімнастичному маті.   Учень: має уявлення про основні фізкультурно-спортивні приміщення; має уявлення про основні частини тіла, задіяні при виконанні фізичної вправи; дотримується правил підготовки до уроку та техніки безпеки під час занять легкою атлетикою (з допомогою чи за підказкою вчителя); використовує засвоєний словник в межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу (з допомогою вчителя); виконує різні види ходьби та бігу (наслідуючи чи за показом учителя); виконує ходьбу по гімнастичній лаві, стрибки та перестрибування (з допомогою чи за показом учителя); здійснює вправи з великим і малим м’ячами (з допомогою чи за показом учителя); виконує підлізання та перелізання через предмет (з допомогою чи за показом учителя); уміє повзати по гімнастичному маті (за допомогою чи наслідуючи вчителя); уміє співпрацювати в парі та групі (з допомогою вчителя); уміє узгоджувати дихання з виконанням вправ (з допомогою чи наслідуючи вчителя); * виконує ходьбу без зміни напрямку та обмеження зорового сприйняття, біг повільний, стрибки на двох ногах, метання, повзання (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * виконує стрибки на двох ногах: на місці та з пересуванням вперед (за допомогою чи наслідуючи вчителя); * намагається співпрацювати в парі та групі (за допомогою вчителя); * намагається узгоджувати дихання з фазами рухів (за допомогою вчителя);   Формування стійкості уваги. Формування вміння оперувати не тільки конкретними образами, а й окремими поняттями. Формування здатності до оцінювання та регуляції просторово-часових і динамічних рухових параметрів. Розвиток обсягу та точності оперативної та довготривалої пам’яті. Формування кінетичних і кінестетичних відчуттів. Формування кінестетичного контролю за якістю рухів. Формування мисленнєвих операцій (аналіз, синтез, класифікація, порівняння тощо). Корекція психоемоційного стану. Розвиток рухових якостей: витривалості, спритності, сили (ходьба); витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості (біг); витривалості, спритності, швидкісно-силових (стрибки); витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості (лазіння та повзання); швидкісно-силових (метання). Формування узгодженості рухових дій. Розвиток координації рухів. Формування формул рухів. Формування навички узгодження фаз дихання з руховими актами. Формування здатності до виконання вправи за зрозумілою інструкцією вчителя. Формування діалогічного мовлення. Виховання комунікативних навичок, дисциплінованості, старанності, наполегливості.
    ВПРАВИ ЗА ВИБОРОМ ШКОЛИ Плавання Теоретичні відомості. Правила гігієни та техніка безпеки під час занять з плавання. Правила поведінки в басейні. Форма одягу на заняттях з плавання. Значення дихання для життя людини та правильного дихання в воді.   1. Вправи для тренування на суші (в спортивному залі чи поряд з басейном) (див. дод. 3): спочатку розминка, потім – підготовчі вправи та вправи, імітуючі елементи плавання способом брас. 2. Вправи в воді: правильне видихання в воду, занурювання з головою, ковзання на грудях; вправи, імітуючі елементи плавання способом брас (спочатку на суші, потім – на мілині, тримаючись за бортик басейна); плавання з предметом, що допомагає триматись на воді; ігри в воді (ігри з м’ячем; “За сигналом”, “Буксир” тощо). Учень: має уявлення про правила гігієни та безпеки під час занять з плавання, правила поведінки в басейні, форму одягу на заняттях з плавання; має елементарне уявлення про значення дихання для життя людини та правильного дихання в воді; дотримується правил поведінки, гігієни та техніки безпеки на заняттях з плавання (за допомогою чи за вказівкою вчителя); розрізняє основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи; основні просторові характеристики виконаної рухової дії (за допомогою вчителя); виконує команди та розпорядження вчителя (за допомогою вчителя); виконує вправи: підготовчі, імітуючі рухи плавця стилем брас та вправи в воді (за допомогою чи разом з учителем); грає в 1-2 ігри в воді (з допомогою чи за показом учителя); спілкується з іншими учнями (запитує, відповідає тощо) (з допомогою чи за підказкою вчителя); уміє узгоджувати дихання з гребками (за допомогою чи наслідуючи вчителя) * дотримується правил поведінки, гігієни та техніки безпеки на заняттях з плавання (за допомогою вчителя); * виконує команди та розпорядження вчителя (за допомогою вчителя); * має елементарне уявлення про основні частини тіла, задіяні при виконанні вправи (за допомогою вчителя); * виконує вправи: підготовчі, що імітують рухи плавця стилем брас та вправи в воді (за допомогою вчителя).   Розвиток слухо-зоро-вібраційного сприймання. Формування наочно-дійового мислення. Естетичний розвиток. Формування здатності до оцінки та регуляції основних просторових і динамічних параметрів переміщення. Формування позитивного психоемоційного стану. Формування навички правильної постави. Розвиток кінетичної та кінестетичної пам’яті. Формування здатності до узгодження рухових дій. Розвиток координації рухових дій. Формування здатності до одночасних рухів. Профілактика порушень та корекція функцій опорно-рухового апарату. Розвиток рухових якостей (витривалості, спритності, сили, гнучкості). Формування навички правильного дихання під час виконання вправ в воді та на суші, плавання. Формування формул рухів. Розвиток здатності активно використовувати допомогу (вчителя). Збагачення активного та пасивного словникового запасу. Виховання дисциплінованості, акуратності, наполегливості, навичок взаємодії.
    ІГРИ Теоретичні відомості. Правила поведінки та гігієни при проведенні ігор. Правила безпеки при виконанні рухових дій. Зміст розучених ігор.   Для розвитку уваги, мислення: “Заборонений рух”, “За сигналом (1)”, “Захист фортеці” тощо. Для розвитку спритності: “Заборонений рух”, “За сигналом (1)”, “Злови комара”, “Естафета на гімнастичній лаві” тощо. Для розвитку гнучкості: “ Кулька ” тощо. Для розвитку швидкості: “М’яч котиться” тощо. З елементами бігу, стрибків: “ Злови комара ”, “ Кулька ”, “ Змія ” тощо. З метанням, киданням, ловінням: “М’яч котиться”, “Захист фортеці” тощо. Для розвитку комунікаційних навичок: “ Кулька ”, “ Розбуди котика ”, “Естафета на гімнастичній лаві” тощо. Учень: має уявлення про правила поведінки та гігієни при проведенні ігор; правила безпеки при виконанні рухових дій; зміст розучених ігор; дотримується правил поведінки, гігієни та техніки безпеки (з допомогою чи за вказівкою вчителя); використовує засвоєний словник в межах зрозумілого мовленнєвого матеріалу, застосовуючи його в процесі уроку (з допомогою вчителя); виконує ходьбу, біг, стрибки, лазіння та повзання в ігрових ситуаціях (з допомогою чи за показом учителя); уміє грати в 4 гри (за допомогою чи за показом учителя); спілкується (питає, відповідає, передає потрібні предмети тощо) з іншими учнями та вчителем в процесі гри (з допомогою чи за підказкою вчителя); емоційно реагує на процес і результат гри; уміє узгоджувати свої дії з діями інших гравців (з допомогою вчителя); * намагається співпрацювати в парі та групі (за допомогою вчителя); * уміє грати в 1-2 гри (за допомогою учителя).     Формування аналітико-синтетичного типу сприймання. Формування цілеспрямованої уваги. Формування просторової уяви. Формування розуміння абстракції в ігровій діяльності. Формування організаційного компоненту мислення (усвідомлення завдання, організація виконання завдання тощо). Формування мисленнєвих операцій (аналіз, синтез, класифікація, порівняння тощо). Естетичний розвиток. Корекція психоемоційного стану. Формування рефлекторної емоційності. Формування узгодженості рухових дій. Розвиток координації рухів. Формування тактильно-вібрацйного, зорового та кінестетичного контролю власних дій. Розвиток рухових якостей (витривалості, гнучкості, спритності, сили, швидкості). Збагачення та конкретизація активного та пасивного словника. Виховання доброзичливості, гуманності, колективізму та культури спілкування.




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 527 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

1227 - | 1199 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.