Лекции.Орг


Поиск:




Вибір теми курсової роботи (проекту) - есе




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Криворізький економічний інститут

Методичні вказівки

Щодо виконання курсової роботи (проекту) - есе

з дисципліни „Науковий семінар”

для студентів спеціальності 6.504 „Економіка підприємства”

Денної і заочної форм навчання

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри

Економіки підприємств

Протокол № 2

Від 11 вересня 2012 р.

 

 

Кривий Ріг – 2012

 

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи (проекту) - есе з дисципліни „Науковий семінар” для студентів спеціальності 6.504 „Економіка підприємства” денної і заочної форм навчання/ Укл. С.В.Волошина, О.М.Проволоцька. – Кривий Ріг: ДВНЗ «КНУ» КЕІ, 2012. – 32 с.

 

Укладачі: Волошина Світлана Василівна, к.е.н., доцент

Проволоцька Олена Миколаївна, к.е.н., доцент

 

 

Рецензент: Чорноморченко Наталія Вікторівна, к.е.н., доцент кафедри економіки підприємств

 

Відповідальний за випуск: С.В. Волошина, к.е.н., доцент, завідувач кафедри економіки підприємств

Зміст

Стор.

1. Загальні положення................................................................................................. 4

2. Вибір теми курсової роботи (проекту) - есе......................................................... 5

3. Структура, зміст та обсяг курсової роботи (проекту) - есе................................ 6

4. Методичні рекомендації до змісту курсової роботи (проекту) - есе.................... 8

4.1. Критичний огляд теоретичних основ дослідження проблеми.................... 8

4.2. Обґрунтування методичного інструментарію аналізу і прогнозування

розвитку об’єкту дослідження.............................................................................. 10

4.3. Практична перевірка стану розвитку об’єкту дослідження та проектування варіантів управлінських рішень по подоланню наявних проблем.......................... 12

5. Оформлення курсової роботи (проекту) - есе...................................................... 15

6. Оцінювання і захист курсової роботи (проекту) –есе.......................................... 19

7. Рекомендована література...................................................................................... 22

Додаток А. Тематика курсових робіт (проектів) - есе з дисципліни....................... 26

Додаток Б. Зразок оформлення титульного аркуша курсової роботи (проекту) –

есе …………………………………………………………………………………….. 31

Додаток В. Зразок анотації на курсову роботу (проект) – есе…………………….. 32

 

Загальні положення

 

Есе (в перекладі з французької – спроба) – короткі наукові, критичні та інші нариси, які відзначаються вишуканістю форми та виражають індивідуальні враження і думки з конкретного питання. Як правило, есе передбачає обґрунтування власної думки автора, що формується на підставі виконаної ним критичної оцінки.

Відповідно до визначення есе, метою виконання курсової роботи (проекту) - есе за навчальною дисципліною „Науковий семінар” для студентів спеціальності „Економіка підприємства” є практичне опанування методологією наукових досліджень шляхом критичного порівняння різних наукових поглядів на зміст, напрямки дослідження і розв’язання конкретних економічних проблем, що є актуальними за сучасних умов розвитку національної економіки, і формування власного погляду на вищезазначені явища.

Завданнями курсової роботи (проекту) - есе є: практичне усвідомлення важливості оволодіння науковими методами пізнання; навчання методам і прийомам самостійного розв’язання наукових і техніко-економічних завдань у виробничій сфері; розширення і поглиблення фахових знань.

Передбачається, що теоретичні результати, що будуть отримані в курсовій роботі (проекті) - есе, логічно мають бути використані студентами у наступному семестрі при виконанні міждисциплінарної курсової роботи прикладного характеру. Крім того, формування наукового підходу у студентів (як наслідок виконання даної курсової роботи (проекту)) слугуватиме підґрунтям для подальших економічних досліджень, зокрема при виконанні науково-дослідницьких робіт на місцях виробничої практики, підготовці дипломних робіт та при вирішенні актуальних практичних завдань на місцях майбутньої роботи випускників спеціальності.

Інформаційною базою для виконання курсової роботи (проекту) - есе виступають: відповідна до теми есе наукова і навчальна література, статистичні масиви, розміщені в щорічних збірниках, економічних та галузевих журналах і газетах, інформація з мережі Інтернет, результати самостійно проведених авторами анкетувань тощо. Перелік обов’язкової інформації та її зміст студент має узгодити зі своїм науковим керівником.

Основна ідея курсової роботи (проекту) - есе полягає у проведенні критичного аналізу сучасного стану теоретико-методичної дослідженості певного економічного об’єкту дослідження, виявлення наукових прогалин (проблем у розвитку об’єкту дослідження) та розробка пропозицій щодо їх усунення. Обов’язковим елементом дослідження, що має бути реалізованим у даній курсовій роботі (проекті), є застосування прийомів економіко-математичного моделювання, зокрема багатофакторного оцінювання відповідних економічних процесів і їх прогнозування.

 

Вибір теми курсової роботи (проекту) - есе

Виконання курсової роботи (проекту) - есе починається з вибору її теми. Тематика курсових робіт (проектів) - есе готується на початку навчального року, затверджується кафедрою і подається на ознайомлення і вибір студентам. Орієнтовну тематику курсових робіт (проектів) - есе наведено у додатку А.

Кожен студент має право самостійного вибору теми курсової роботи (проекту) – есе із загального переліку затверджених кафедрою тем. У разі збігання інтересів кількох студентів відносно виконання курсової роботи (проекту) за однією і тією ж темою кожен студент може представити керівникам наукового семінару необхідне обґрунтування щодо опрацювання певної теми. Керівники семінару, користуючись критеріями конкурсного відбору, самостійно вирішують питання щодо вирішення подібних спірних питань.

Крім того, студент має право запропонувати для розроблення тему, яка відсутня у переліку рекомендованої тематики, але при обов’язковому дотриманні наступних умов: назва теми та її спрямованість мають відповідати професійній орієнтації фахівця, а структура роботи – рекомендованій даними методичними вказівками.

Слід пам’ятати, що на потоці однієї форми навчання не можуть виконуватися дві курсові роботи (проекти) - есе на одну і ту ж тему.

Теми курсових робіт (проектів) мають бути видані викладачами наукового семінару на початку семестру його проведення. У той же період кафедрою здійснюється закріплення студентів за викладачами для написання курсової роботи (проекту) - есе.

Обрану тему студент повинен узгодити з науковим керівником курсової роботи (проекту) – есе і протягом 15 днів від початку роботи наукового семінару в усній формі повідомити про свій вибір керівника семінару. Відразу після узгодження теми студент має заповнити і затвердити у наукового керівника завдання на виконання курсової роботи (проекту) - есе, яке розкриває послідовність підготовки її структурних частин та виходу на захист. Завдання складається за календарним графіком, що розробляється кафедрою. Невиконання графіку є однією з підстав пониження оцінки або ж у разі порушення кінцевого терміну виконання курсової роботи - недопуску студента до її захисту.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 486 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1098 - | 862 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.