Лекции.Орг


Поиск:




Навчальний заклад: див. Освітній заклад (Educationalinstitution).




НАЦІОНАЛЬНИЙ ОСВІТНІЙ ГЛОСАРІЙ: ВИЩА ОСВІТА

Київ 2011



 


УДК 378(038)

ББК 74.58я21

Н35

Автори-укладачі: І. І. Бабин, Я. Я. Болюбаш, А. А. Гармаш та ін.

За редакцією Д. В. Табачника, В. Г. Кременя.

Рецензенти:

В. В. Олійник – доктор педагогічних наук, професор,

дійсний член НАПН України;

М. Ф. Степко – кандидат фізико-математичних наук, професор,

член-кореспондент НАПН України;

О. А. Удод – доктор педагогічних наук, професор,

член-кореспондент НАПН України.

Видання здійснено за сприяння проекту Європейського Союзу «Національний Темпус-офіс в Україні»

Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України

Як науково-методичний посібник для працівників

Вищої освіти України

Рекомендовано до друку вченою радою Інституту вищої освіти

Національної академії педагогічних наук України

27 грудня 2010 р., протокол № 12

Н35 Національний освітній глосарій: вища освіта / авт.-уклад.: І. І. Бабин, Я. Я. Болюбаш, А. А. Гармаш й ін.; за ред. Д. В. Табачника і В. Г. Кременя. – К.: ТОВ «Видавничий дім «Плеяди», 2011. – 100 с. ISBN 978–966–2432–08–4

У глосарії узагальнено поняттєво-терміноло гічний апарат вищої освіти, який використо­вується міжнародною, європейською, українською фаховою спільнотою, насамперед при реалізації Міжнародної стандартної класифікації освіти та Болонського процесу. Струк­тура статей містить визначення терміна, що відображає його сутнісні характеристики, контекстуальну основу застосування, системний зв’язок з іншими термінами. Глосарій містить 138 ключових термінів вищої освіти. Адресований суб’єктам вищої школи і рин­ку праці, широкому колу осіб, які цікавляться проблемами модернізації національної ви­щої школи в контексті глобалізації та євроінтеграції.

УДК 378(038) ББК 74.58я21

ISBN 978-966-2432–08-4

© Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, 2011 © Національна академія педагогічних наук України, 2011 © Проект ЄС «НТО в Україні», 2011




ЗМІСТ

1. Передмова.............................................................................. 4

2. Список скорочень............................................................... 10

3. Глосарій вищої освіти........................................................ 12

4. Перелік українських термінів.......................................... 67

5. Перелік англійських термінів........................................... 75

6. Інформаційні джерела........................................................ 83

7. Відомості про авторів-укладачів..................................... 98




Національний освітній глосарій: вища освіта


ПЕРЕДМОВА

Метою розроблення національного глосарію вищої осві­ти є системне визначення ключових понять та відповідних тер­мінів, що описують її організацію, функціонування, розвиток в умовах глобалізації та євроінтеграції і дають змогу здійсню­вати фахову комунікацію, розуміти міжнародну, європейську термінологію вищої школи.

Потреба в глосарії зумовлена низкою причин.

По-перше, перетвореннями вітчизняної вищої освіти за­для піднесення її конкурентоздатності з урахуванням світово­го, зокрема європейського досвіду.

По-друге, відсутністю серед фахового загалу єдиного поняттєво-термінологічного апарату і відповідного консенсусу в розумінні та використанні термінології вищої освіти.

По-третє, неможливістю безпосереднього міждисциплі­нарного використання різноманітних глосаріїв міжнародних (включаючи європейські) документів, оскільки ці глосарії зде­більшого складені «для цілей» кожного такого документа, що призводить до їх термінологічної багатозначності.

По-четверте, наявністю усталених, проте неточних термінів у фаховій лексиці. Типовим прикладом може слугу­вати зміна терміна «компетентність» при переході від однини до множини на «компетенції», замість логічного «компетент­ності». Це зумовлює підміну компетентностей як набутих здатностей особи здійснювати діяльність її компетенціями


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 4


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



як наданими їй повноваженнями. Існуюють різні підходи до змістового наповнення компетентностей. Протилежні пози­ції, наприклад, полягають у тому, що за однією з них компе­тентності охоплюють будь-які реалізаційні здатності людини, включаючи її знання, розуміння, уміння, цінності тощо, а за другою компетентності протиставляються знанням, умінням тощо.

По-п’яте, використанням певних національних термінів, які відсутні в сучасному міжнародному вжитку. Так, англомов­на освітня лексика не містить як основні терміни «виховання» або «навчально-виховний процес», трактуючи виховання як частину освіти.

По-шосте, часто неточним перекладом англомовних тер­мінів первинного документа. Так, наприклад, сталося з тлума­ченням базових слів «education» («освіта» як цілеспрямована і системна діяльність) і «learning» («навченість» як результат або «навчання» як процес), що входять до Міжнародної стан­дартної класифікації освіти (МСКО). Подібне має наслідком поняттєво-термінологічну полісемію та синонімію, недостат­ню зрозумілість і порівнюваність вітчизняної та європейської і світової вищої школи. Інколи така багатозначність походить від застосування терміна в різних контекстах. Прикладом може слугувати дихотомія кваліфікації: «людська якість – документ про цю якість».

По-сьоме, використанням у національній освітній прак­тиці термінів, що неточно узгоджуються з міжнародною і євро-


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 5


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


пейською термінологією. Наприклад, ключовий термін МСКО «освітній рівень» у вітчизняній практиці традиційно визнача­ється як «освітньо-кваліфікаційний рівень», або «заклад осві­ти» – як «навчальний заклад» тощо.

Для оптимізації сукупності термінів та їх визначень при опрацюванні глосарію використано системний підхід, що, зо­крема, полягав у наступному.

По-перше, у доборі мінімімального переліку термінів, що необхідні і достатні для опису основних характеристик сучасної світової, європейської і національної вищої освіти. Для цього пріоритетно обрано найчастіше вживані терміни найважливіших документів щодо вищої освіти (МСКО, Цент­ру освітніх досліджень та інновацій Організації економічного співробітництва і розвитку, Болонського процесу, насамперед стосовно його основних інструментів – європейської та націо­нальних рамок кваліфікацій, систем трансферу і накопичення кредитів та забезпечення якості, додатку до диплома, інших єв­ропейських документів).

По-друге, у визначенні термінів застосовано підхід, що передбачає рух від загального до особливого і частко­вого. Поміж різних тлумачень терміна перевага віддається тим з них, що містяться в документах загальносвітового і загальноосвітнього значення, далі – термінам європейсько­го загального і специфічного (для конкретних цілей) харак­теру. У такий спосіб забезпечувалася широка придатність поняттєво-термінологічного апарату.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 6


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



По-третє, використано досвід розроблення глосаріїв в інших країнах.

По-четверте, у разі існування кількох підходів щодо тлу­мачення певних термінів за підсумками обговорень і заради досягнення ясності й цілісності поняттєво-термінологічного апарату вищої освіти вибрано одну (найбільш логічну та по­слідовну) і в певних випадках - дві із кількох термінологічних інтерпретацій.

По-п’яте, враховано, що парадигмальні (наприклад пе­реорієнтація з процесу на результат), структурні (наприклад, рівнева, циклова і типова диференціація вищої школи) транс­формації вищої освіти призводять до появи нових (наприклад, рамка кваліфікацій, кредит, формальна, неформальна, інфор-мальна освіта) та модифікації інтерпретації усталених (напри­клад, кваліфікація, докторська освіта) термінів. З огляду на це, глосарій має спонукати до систематичного перегляду і модерні­зації вітчизняної термінології в контексті сучасних тенденцій, навіть якщо вона глибоко укорінена в нормах національного законодавства, нормативно-правових актах. Тобто національно специфічне сформульовано в інтернаціонально визнаних тер­мінах для кращої міжнародної зрозумілості та порівнюваності національного.

Тут характерним прикладом може слугувати трансфор­мація словосполучення «вищий навчальний заклад». Його су­часним міжнародно прийнятим еквівалентом є «заклад вищої освіти» (англ. «higher education institution»). Відмінність двох


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 7


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


термінів, принаймні, полягає в різних акцентах: у першому ви­падку наголошується на вищості закладу, у другому – на вищо­сті освіти, яка надається в закладі. У вітчизняному рамковому законі про освіту 1996 р. використовувалося словосполучення «вищий заклад освіти», яке після прийняття в тому ж році Кон­ституції України було замінено на нині діюче (в Основному Законі унормовуються окремо терміни «навчальний заклад» та «вища освіта», отже, у національному законодавстві можна було запровадити і термін «навчальний заклад вищої освіти» або просто «заклад вищої освіти», що повністю відповідало б міжнародному контексту). Оскільки різні словосполучення, за великим рахунком, покликані позначити одне й те саме, остіль­ки в глосарії в цьому разі (як і в інших подібних випадках) на­водиться і один, і другий терміни, так би мовити, і в національ­ному, і в міжнародному звучанні.

По-шосте, використано і вказано вітчизняні праці теоретико-методологічного характеру, у яких розробляється поняттєво-термінологічний апарат (наприклад стосовно компетентності і компетенції, освітньої і професійної кваліфікацій тощо).

По-сьоме, важливим моментом став також вибір жанру та композиції глосарію як довідкового видання, а саме: термі­нологічного словника-довідника, що через терміни та їх ви­значення стисло і системно розкриває сутність вищої освіти, її зміст і форми, характер перетворень. Разом з тим велика пер-шоджерельна база, що наводиться в кінці глосарію, дає змогу додаткового самостійного розгляду відповідної термінологіч-


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 8


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



ної палітри. Переліки українських термінів та їх англійських еквівалентів подано в алфавітному порядку.

Визначення термінів не слід уважати абсолютно завер­шеними (як нормативну інструкцію), а доцільно розглядати як такі, що на даному етапі осмислення розвитку вищої школи задовольняють вимоги системності, логічності, узгодженості. Глосарій відкритий для подальшої його кількісної оптимізації та якісного вдосконалення.

Глосарій розрахований на різні цільові групи фахівців вітчизняної освітньої сфери, вищої школи: політиків, зако­нодавців, управлінців, науково-педагогічних і наукових пра­цівників, студентів, аспірантів, докторантів, а також на робо­тодавців, широке коло осіб, які виявляють інтерес до питань розвитку вищої освіти, людського потенціалу України в умовах глобалізації, євроінтеграції.

Авторський колектив буде вдячний за зауваження і про­позиції щодо змісту глосарію, які будуть уважно розглянуті при його доопрацюванні та перевиданні.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 9


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


СПИСОК СКОРОЧЕНЬ

CEDEFOP - Європейський центр розвитку профе сій-

ної освіти

ECTS - Європейська кредитна трансферно-нако-

пичувальна система (ЄКТС)

EHEA - Європейський простір вищої освіти (ЄПВО)

ENIC Network - Європейська мережа національних інфор­маційних центрів з академічного визнання і мобільності

ENQA - Європейська асоціація забезпечення якос-

ті вищої освіти (до 2004 р. - Європейська мережа забезпечення якості)

EQAR - Європейський реєстр забезпечення якос ті

ви щої освіти

EQF LLL - Європейська рамка кваліфікацій для на-

вчання впродовж життя

ERA - Європейський дослідницький простір (ЄДП)

ESU - Європейський союз студентів (ЄСС)

EUA - Європейська асоціація університетів (ЄАУ)

EURASHE - Європейська асоціація закладів вищої

освіти

ISCED - Міжнародна стандартна класифікація ос-

ві ти (МСКО)

ISCO - Міжнародна стандартна класифікація про-

фесій (МСКП)

OECD - Організація економічного співробітництва

і розвитку (ОЕСР)


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 10


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



NARIC - Мережа національних інформаційних цент-

Network рів академічного визнання

NQF - Національна рамка кваліфікацій (НРК)

QF EHEA - Рамка кваліфікацій Європейського про с-

тору вищої освіти

TUNING - Проект «Налаштування освітніх струк тур

в Європі»


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 11


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


ГЛОСАРІЙ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автономія закладу (Institutional autonomy): Право за­кладу вищої освіти / вищого навчального закладу приймати рішення щодо статутної діяльності, зокрема освітньої, дослід­ницької, видавничої, адміністративної, кадрової, фінансової, іншої, згідно із законодавством. Автономія є умовою реалізації інтелектуально-інноваційного потенціалу, сприяє ефективно­му здійсненню місії (призначення) і візії (бачення), завдань і функцій закладу [1-4; 7; 14; 24].

Дивись також: академічна свобода; заклад вищої осві­ти / вищий навчальний заклад.

Академічна довідка (Transcript): Офіційна виписка, структурований опис навчальних досягнень студента. У бага­тьох системах освіти використовуються детальні описи, у яких відображаються кредити ЄКТС й оцінки з вивчених навчаль­них компонентів (наприклад академічна довідка за Європей­ською кредитною трансферно-накопичувальною системою) [8; 12].

Дивись також: додаток до диплома; Європейська кре­дитна трансферно-накопичувальна ситема; кредит ЄКТС.

Академічна кваліфікація (Academic qualifcation): див. Академічний ступінь (Academic degree).


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 12


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Академічна свобода (Academic freedom): Свобода освіт­ньої та дослідницько-інноваційної діяльності викладачів, учених закладу вищої освіти / вищого навчального закладу [2; 3; 14; 24].

Дивись також: автономія закладу; заклад вищої освіти / вищий навчальний заклад.

Академічне визнання (Academic re cognition): Офіцій­не підтвердження повноважними органами іноземних акаде­мічного ступеня / освітньої кваліфікації, періодів навчання, їх позиціювання в системі освіти сторони, що приймає, з метою доступу власника такої кваліфікації до подальшого навчання [1; 3-7; 12; 14; 15; 18; 21; 24; 60].

Дивись також: академічний ступінь; акредитація; освітні кваліфікації.

Академічний (Academic): Характеристика, що стосуєть­ся освіти, навчання, викладання, досліджень.

Дивись також: академічна свобода; академічне визна­ння; академічний ступінь; навчання / навченість; освіта; освітні кваліфікації.

Академічний персонал (Academic staff): Персонал за­кладу вищої освіти / вищого навчального закладу, основним завданням якого є викладання та / або дослідження. Включає осіб, які обіймають посади, що передбачають здійснення ви­кладання та / або дослідження [1; 2; 9].


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 13


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта

Дивись також: академічний; заклад вищої освіти / ви­щий навчальний заклад.

Академічний ступінь (Academic degr ee): Освітня кваліфікація, що присуджується закладом вищої освіти / вищим навчальним закладом за результатами успішного виконання освітньої / навчальної програми вищої освіти (наприклад, ступінь бакалавра, ступінь магістра, ступінь доктора) [1; 36; 43].

Дивись також: кваліфікація; освітні кваліфікації; освіт­ня / навчальна програма; Міжнародна стандартна класифіка­ція освіти; професійні кваліфікації.

Акредитація (Accreditation): Періодичне оцінювання і визнання уповноваженими державними та / або громадськими органами діяльності закладів вищої освіти / вищих навчальних закладів, освітніх / навчальних програм як таких, що відпові­дають установленим вимогам, нормам, стандартам [1; 4-6; 12; 15; 14; 20; 24].

Дивись також: Європейська асоціація забезпечення якос­ті вищої освіти; ліцензування; якість вищої освіти.

Аудиторні години (Class hours): Години, які витрачають­ся студентом і викладачем на аудиторні навчальні заняття [15]. Дивись також: контактні години; навчальне навантаження.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 14


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Бакалавр (Bachelor): Назва академічного ступеня (ква­ліфікації), що присуджується після завершення першого етапу (підрівня) 5-го рівня за Міжнародною стандартною класифі­кацією освіти, першого циклу вищої освіти в болонській кла­сифікації та відповідає 6-му рівню Європейської рамки квалі­фікацій для навчання впродовж життя. Здобуття кваліфікації (академічного ступеня) бакалавра зазвичай потребує 180-240 кредитів ЄКТС [1; 4; 6; 24].

Дивись також: Болонський процес; доктор; Європейська рамка кваліфікацій для навчання впродовж життя; кредит ЄКТС; магістр; Міжнародна стандартна класифікація осві­ти; рівні, цикли вищої освіти.

Болонська декларація (Bologna Declaration): Декла­рація про міжнародне співробітництво у сфері вищої освіти, що підписана у 1999 р. у м. Болонья (Італія) на рівні відпо­відальних за вищу освіту міністрів 29 європейських країн та започаткувала Болонський процес із створення привабливого і конкурентоздатного Європейського простору вищої освіти. Декларацією проголошено основні цілі: запровадження зрозу­мілих і порівнюваних академічних ступенів та їх двоциклової організації; прийняття системи кредитів, аналогічної Європей­ській кредитній трансферно-накопичувальній системі; сприян­ня мобільності студентів, викладачів, дослідників, адміністра­торів; розвиток європейського співробітництва із забезпечення якості та європейського виміру вищої освіти [21; 24; 69].


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 15


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Дивись також: Болонський процес; Європейська кредит­на трансферно-накопичувальна система; Європейський про­стір вищої освіти; кредит ЄКТС; цикли вищої освіти.

Болонський процес (Bologna process): Структурна й па-радигмальна реформа вищої освіти в Європі, початок якій по­кладено підписанням Болонської декларації в 1999 р. у Болоньї (Італія) і яка спрямована на створення привабливого і конку­рентоздатного Європейського простору вищої освіти. Реаліза­ція перетворень здійснюється відповідно до комюніке (декла­рацій) конференцій міністрів, відповідальних за вищу освіту, що проводяться не рідше ніж раз на два роки: 2001 (Прага), 2003 (Берлін), 2005 (Берген), 2007 (Лондон), 2009 (Левен / Лювен-ля-Ньов), 2010 (Будапешт / Відень) [1-6; 14; 21; 24; 38; 39; 41; 68; 74].

Дивись також: Болонська декларація; Європейський простір вищої освіти.

Взаємне визнання (Mutual recognition): Взаємна згода двох або більше інституційних органів щодо визнання кожним з них академічних ступенів, освітніх / навчальних програм чи закладів вищої освіти / вищих навчальних закладів і підтвер­дження двома або більше агенціями забезпечення якості чи акредитації того, що методологія агенцій дотримана і відповід­ні процедури реалізовані належним чином [1; 15; 20].

Дивись також: академічне визнання; визнання кредитів.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 16


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Визнання кредитів (Recognition of credits): Процес, за допомогою якого заклад вищої освіти / вищий навчальний за­клад засвідчує (підтверджує), що результати навчання, отрима­ні та оцінені в іншому закладі, та відповідні їм кредити задо­вольняють (деякі або всі) вимоги окремої освітньої / навчаль­ної програми, її компонента (модуля) або кваліфікації в цьому освітньому / навчальному закладі [8].

Дивись також: кредит ЄКТС; присвоєння кредитів.

Викладацький персонал (Teaching staff): Персонал за­кладу вищої освіти / вищого навчального закладу, основним завданням якого є викладання. Включає осіб, які обіймають по­сади, що передбачають здійснення викладання [9].

Дивись також: академічний персонал; заклад вищої осві­ти / вищий навчальний заклад; науково-педагогічні / педагогіч­ні працівники.

Випуск (Graduation): Успішне закінчення студентами закладу вищої освіти / вищого навчального закладу і одержан­ня відповідної кваліфікації [9].

Дивись також: випускник; заклад вищої освіти / вищий навчальний заклад; кваліфікація.

Випускник (Graduate): Особа, яка успішно завершила навчання на певному рівні або підрівні (етапі, циклі) вищої освіти [1; 2; 9; 10; 23].


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 17


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Дивись також: випуск; заклад вищої освіти / вищий на­вчальний заклад; рівні, цикли вищої освіти; студент.

Вища освіта (Higher / tertiary edu cation): Формаль­на освіта, що надається на найвищих (5-му і 6-му) освітніх рівнях за Міжнародною стандартною класифікацією освіти в університетах, інших закладах вищої освіти / вищих на­вчальних закладах та відповідає 5-8-м рівням Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя [7; 9; 11-13; 24; 41; 69].

Дивись також: бакалавр; заклад вищої освіти / вищий навчальний заклад; доктор; Європейська рамка кваліфікацій для навчання впродовж життя; магістр; рівні, цикли вищої освіти.

Вищий навчальний заклад: див. Заклад вищої освіти (Higher education institution).

Галузь навчання (Field of study): Основний предмет (предмети) навчання в освітній / навчальній програмі в межах галузі освіти. Галузь навчання може мати різний ступінь кон­кретизації: напрям підготовки, спеціальність, спеціалізація або широка, вузька, деталізована [12].

Дивись також: галузь освіти; освітня / навчальна програма.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 18


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Галузь освіти (Field of education): Основна предметна область освіти. За Міжнародною стандартною класифікацією освіти галузь (поряд з рівнем) освіти є базовою наскрізною класифікаційною змінною освітніх програм [1; 9; 10; 13; 23].

Дивись також: галузь навчання; Міжнародна стандарт­на класифікація освіти; освітня програма.

Група Є4 (E4 Group): Група, до якої входять чотири осно­вних консультативних члени із супроводу Болонського процесу: Європейська асоціація забезпечення якості вищої освіти, Євро­пейська асоціація закладів вищої освіти, Європейська асоціація університетів, Європейський союз студентів.

Дивись також: Європейська асоціація забезпечення якос­ті вищої освіти; Європейська асоціація закладів вищої освіти; Європейська асоціація університетів; Європейський союз сту­дентів.

Дескриптори кваліфікацій (Descriptors of qualifcations):

Загальний опис кваліфікацій за рівнями (підрівнями, етапами, циклами) у термінах компетентностей, а також часто в креди­тах ЄКТС [1; 11; 15; 24; 28; 29].

Дивись також: дескриптори циклів / рівнів; Дублінські дескриптори; Європейська рамка кваліфікацій для навчання впродовж життя; кваліфікація; компетентність / компе­тентності; кредит ЄКТС; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти; результати навчання.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 19


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Дескриптори циклів / рівнів (Cycle / level descriptors):

Загальний опис очікуваних результатів навчання, виражених у термінах компетентностей, на кожному з циклів / рівнів вищої освіти та часто із зазначенням кредитів ЄКТС [1; 8; 11; 15; 24].

Дивись також: дескриптори кваліфікацій; Дублінські дескриптори; Європейська рамка кваліфікацій для навчання впродовж життя; компетентність / компетентності; кре­дит ЄКТС; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти; результати навчання.

Додаток до диплома (Diploma supplement): Документ, що видається випускникам закладів вищої освіти / вищих на­вчальних закладів та містить детальну інформацію про успішно завершене навчання. Додаток до диплома європейського зразка заповнюється відповідно до структури, розробленої Європей­ською комісією, Радою Європи і ЮНЕСКО, що необхідно для забезпечення міжнародної зрозумілості та визнання диплома (кваліфікації вищої освіти) з метою доступу до подальшого на­вчання та / або здійснення професійної діяльності [1; 3; 5; 7; 11; 12; 14; 24].

Дивись також: академічний ступінь; визнання кредитів; випускник; кваліфікація.

Доктор (Doctor): Назва академічного ступеня (квалі­фікації), що присуджується за результатами успішного завер-


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 20


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



шення найвищого (6-го) освітнього рівня за Міжнародною стандартною класифікацією освіти або третього циклу за бо­лонською класифікацією вищої освіти [5; 14; 24; 44].

Дивись також: академічний ступінь; бакалавр; док­торська школа; кваліфікація; магістр; рівні, цикли вищої освіти; ступінь третього циклу; трициклова система ви­щої освіти.

Докторська школа (Doctoral school): Основний струк­турний підрозділ університетів, інших провідних закладів ви­щої освіти / вищих навчальних закладів, що забезпечує реалі­зацію програм докторської освіти (підготовки) відповідно до рівневої (циклової) організації вищої освіти [5; 18; 24; 49; 50; 73; 75].

Дивись також: доктор; рівні, цикли вищої освіти; сту­пінь третього циклу; трициклова система вищої освіти.

Дублінські дескриптори (Dublin descriptors): Систем­ний опис типових очікуваних досягнень та здатностей випуск­ника для кожного циклу вищої освіти. Дублінські дескриптори сформульовані у термінах п’яти видів компетентностей: знан­ня і розуміння; застосування знань і розуміння; формування суджень; комунікація; здатність до подальшого навчання, роз­витку [1; 11; 28; 29].

Дивись також: дескриптори кваліфікацій; дескриптори циклів / рівнів; компетентність / компетентності.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 21


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Європейська асоціація забезпечення якості ви­щої освіти (European Association for Qu ality Assura nce in Higher Edu cation, ENQA): Європейський орган, який сприяє впровадженню кращої практики щодо забезпечення якості вищої освіти і як один з основних консультативних членів із супроводу Болонського процесу входить до групи Є4 [1; 3; 4; 6; 14; 24].

Дивись також: група Є4; Європейська асоціація закладів вищої освіти; Європейська асоціація університетів; Європей­ський реєстр забезпечення якості вищої освіти; Європейський союз студентів; якість вищої освіти.

Європейська асоціація закладів вищої освіти (European Association of Institutions in Higher Education,

EURASHE): Європейське об’єднання закладів вищої освіти / вищих навчальних закладів неуніверситетського сектора, які проводять узгоджену і прозору політику з вищої освіти в кон­тексті Болонського процесу. Як один з основних консульта­тивних членів із супроводу Болонського процесу входить до групи Є4 [1; 3; 24; 67].

Дивись також: група Є4; Європейська асоціація забез­печення якості вищої освіти; Європейська асоціація універси­тетів; Європейський союз студентів.

Європейська асоціація університетів, ЄАУ (European University Association, EUA): Об’єднання європейських уні-


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 22


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



верситетів з метою проведення конструктивної й узгодженої політики з вищої освіти, сприяння участі університетів в Бо­лонському процесі, надання їм підтримки в захисті автономії, академічних свобод. Як один з основних консультативних чле­нів із супроводу Болонського процесу входить до групи Є4 [1; 3; 24; 77; 78].

Дивись також: автономія закладу; академічна свобода; група Є4; Європейська асоціація забезпечення якості вищої освіти; Європейська асоціація закладів вищої освіти; Євро­пейський союз студентів.

Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система, ЄКТС (European Credit Transfer and Accumulation System, ECTS): Система трансферу і накопичення кредитів, що сприяє наданню, визнанню, підтвердженню кваліфікацій та освітніх компонентів, мобільності студентів. Система ґрун­тується на визначенні навчального навантаження студента, яке необхідне для досягнення певних результатів навчання та об­ліковується в кредитах ЄКТС. В ЄКТС навчальному наванта­женню навчального року за денною формою відповідають 60 кредитів [3-6; 11; 12; 14; 15; 18; 20; 21; 24].

Дивись також: визнання кредитів; дескриптори ква­ліфікацій; дескриптори циклів / рівнів; додаток до дипло­ма; кредит ЄКТС; навантаження студента; результати навчання.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 23


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Європейська мережа національних інформаційних центрів з академічного визнання і мобільності (European Network of National Information Centres on academic recognition and mobility, ENIC Network): Мережа, що заснована Радою Єв­ропи та ЮНЕСКО на виконання Лісабонської конвенції з ви­знання та тісно співпрацює з Мережею національних інформа­ційних центрів академічного визнання (NARIC Network) [1].

Дивись також: Лісабонська конвенція з визнання; Мережа національних інформаційних центрів академічного визнання.

Європейська рамка кваліфікацій для навчання впро­довж життя (European Qualifcations Framework for Lifelong Learning, EQF LLL): Рекомендований у 2008 р. Європейським Парламентом і Радою Європейського Союзу загальний систем­ний опис восьми кваліфікаційних рівнів, які охоплюють весь спектр кваліфікацій, здобутих у процесі формального, нефор­мального, інформального навчання, зокрема загальної серед­ньої, професійно-технічної та вищої освіти. Рамка є інструмен­том для поліпшення розуміння, порівняння, ідентифікації і ви­знання існуючих та запровадження нових кваліфікацій у різних країнах Європи, сприяє мобільності громадян між країнами та навчанню впродовж життя. Кожен кваліфікаційний рівень опи­сується в термінах результатів навчання, які визначаються че­рез знання, уміння і компетентність [11; 15; 17; 22; 27].

Дивись також: дескриптори кваліфікацій; дескриптори циклів / рівнів; Дублінські дескриптори; Європейська кредит-


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 24


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



на трансферно-накопичувальна система; кваліфікація; ком­петентність / компетентності; кредит ЄКТС; національна рамка кваліфікацій; Рамка кваліфікацій Європейського про­стору вищої освіти; результати навчання.

Європейський дослідницький простір, ЄДП (European Research Area, ERA): Простір, що сприяє співпраці дослідни­ків країн Європейського Союзу з метою створення умов для ре­алізації спільної і прозорої політики у сфері досліджень, збіль­шення інвестицій у дослідження і розробки, удосконалення систем підготовки дослідників, додаткової підготовки дослід­ницького персоналу та розвитку конкурентоздатної економіки, що грунтується на знаннях. Відповідна стратегія із створення ЄДП прийнята у 2000 р. у Лісабоні і названа Лісабонською стратегією [4; 14; 24; 45; 72].

Дивись також: Європейський простір вищої освіти; Лі­сабонська стратегія.

Європейський простір вищої освіти, ЄПВО (European Higher Edu cation Area, EHEA): Простір вищої освіти країн-учасниць Болонського процесу, що проводять узгоджену і прозору освітню політику. Болонською деклара­цією у 1999 р. проголошено формування до 2010 р. прива­бливого і конкурентоздатного Європейського простору ви­щої освіти (ЄПВО), Будапештсько-Віденською декларацією у 2010 р. заявлено про його створення. Комюніке, прийня-


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 25


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


тим у Льовені / Лувен-ла-Ньові (2009 р.), визначено страте­гію розвитку ЄПВО до 2020 р. Основними інструментами ЄПВО є Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система, національні рамки кваліфікацій, сумісні з Рамкою кваліфікацій ЄПВО (2005 р.), та Додаток до диплома [1; 3; 4; 6; 14; 18; 21; 24; 27; 67; 76-78].

Дивись також: Болонський процес; Додаток до диплома; Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система; Лісабонська стратегія; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти.

Європейський реєстр забезпечення якості вищої осві­ти (European Quality Assurance Register for Higher Education,

EQAR): Реєстр, що утворений Європейською асоціацією забез­печення якості вищої освіти, Європейською асоціацією універ­ситетів, Європейською асоціацією закладів вищої освіти, Єв­ропейським союзом студентів (групою Є4) і включає визнані європейські та національні агенції забезпечення якості вищої освіти. До EQAR вносяться агенції, які відповідають вимогам Європейських стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості вищої освіти [15].

Дивись також: група Є4; Європейська асоціація забез­печення якості вищої освіти; Європейська асоціація закладів вищої освіти; Європейська асоціація університетів; Європей­ський союз студентів; Європейські стандарти і рекомендації щодо забезпечення якості вищої освіти.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 26


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Європейський союз студентів, ЄСС (European Students’ Union, ESU): Європейське об’єднання студентських організацій, яке бере активну участь у Болонському процесі, обстоює інтереси студентів на європейському рівні. Як один з основних консультативних членів із супроводу Болонського процесу входить до групи Є4 [4-6; 14; 24].

Дивись також: група Є4; Європейська асоціація за­безпечення якості вищої освіти; Європейська асоціація закладів вищої освіти; Європейська асоціація універси­тетів; Європейський реєстр забезпечення якості вищої освіти.

Європейські стандарти і рекомендації щодо забез­печення якості вищої освіти (European Standards and Guidelines fo r Quality Assura nce of Higher Edu cation): До­кумент, що ухвалений на Болонському саміті в 2005 р. у Бергені (Норвегія) та містить стандарти і рекомендації для закладів та агенцій забезпечення якості вищої освіти. Сто­сується внутрішнього і зовнішнього забезпечення якості ви­щої освіти [19].

Дивись також: Європейська асоціація забезпечення якос­ті вищої освіти; Європейський реєстр забезпечення якості ви­щої освіти; якість вищої освіти.

Забезпечення якості (Quality assurance ): Сукупність про­цедур, що застосовуються на інституційному (внутрішньому) та


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 27


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


національному і міжнародному (зовнішньому) рівнях для якіс­ної реалізації освітніх / навчальних програм і присудження кваліфікацій [1; 2; 8; 12; 15; 52; 62; 65].

Дивись також: Європейська асоціація забезпечення якос­ті вищої освіти; Європейський реєстр забезпечення якості ви­щої освіти; якість вищої освіти.

Заклад вищої освіти (Higher education institution): За­клад освіти, основним завданням якого є забезпечення умов, необхідних для здобуття особою вищої освіти. У світовій прак­тиці основним типом закладів вищої освіти є університет [1; 2; 7; 12; 15].

Дивись також: вища освіта; Європейська асоціація за­кладів вищої освіти; Європейська асоціація університетів; університет.

Заклад освіти (Education institution): див. Освітній за­клад (Educational institution).

Знання (Knowledge): Осмислена та засвоєна суб’єк том наукова інформація, що є основою його усвідомленої, ціле­спрямованої діяльності. Знання бувають емпіричними (факто­логічними) і теоретичними (концептуальними) [17; 33].

Дивись також: комунікація; навчання / навченість; осві­та; розуміння; уміння; цінності.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 28


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Іноземні студенти (Foreign students): Студенти, що не мають громадянства країни, у якій навчаються [9]. Дивись також: міжнародні студенти.

Інформальна освіта (Informal education): Освіта, що зовні не організована, тобто неофіційна, самоорганізована освіта (самоосвіта): наприклад, прослуховування окремих лек­цій або читання книг і журналів. Близьким до інформальної освіти за значенням є інформальне навчання [9].

Дивись також: навчання / навченість; освіта; формаль­на, неформальна освіта; формальне, неформальне, інформаль­не навчання.

Інформальне навчання (Informal learning): Неофіційне цілеспрямоване (самонавчання) або нецілеспрямоване (спон­танне, що відбувається під час позанавчальної діяльності) на­вчання [1; 8; 20].

Дивись також: навчання / навченість; освіта; формаль­на, неформальна, інформальна освіта; формальне, неформаль­не навчання.

Кваліфікація (Qualifcation): Офіційний результат процесу оцінювання й визнання, який отримано, коли компе­тентний орган установив, що особа досягла результатів на­вчання за заданими стандартами. За концепцією Міжнародної стандартної класифікації професій, кваліфікація характеризує


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 29


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


здатність особи виконувати завдання і обов’язки певного виду діяльності, визначається рівнем і спеціалізацією освіти (формальної, неформальної, інформальної). Сучасне розумін­ня кваліфікації як «втілення певної якості» (лат.) виходить за межі придатності для професійної діяльності та не обмеж­ується її професійними ознаками. Рамки (як певне шкалюван-ня) кваліфікацій передбачають принципову їх вимірюваність (визначеність) і градацію. Для забезпечення цього кваліфі­кації описуються в термінах результатів навчання, останні, у свою чергу, виражаються через компетентності (реалізаційні здатності особи). Термін «кваліфікація» охоплює широке різ­номаніття результатів формального, неформального, інфор-мального навчання як в освітній системі, так і поза нею. З огляду на провайдера кваліфікацій вони поділяються на ака­демічні / освітні (надаються освітньою системою на основі освітніх стандартів) та професійні (надаються переважно ро­ботодавцями або спільно з ними на основі професійних стан­дартів, вироблених у сфері праці). У Лісабонській конвенції з визнання кваліфікацій вищої освіти в європейському регіоні (1997 р.), спрямованій на порівнювання і встановлення екві­валентності документів про вищу освіту різних країн, доку­ментах Європейського простору вищої освіти під кваліфіка­цією також розуміють будь-який ступінь, звання, диплом або інше свідоцтво, що видане компетентним органом і засвідчує успішне закінчення відповідної програми з вищої освіти [1; 2; 7; 8; 11; 12; 15; 20; 22; 23; 29; 33].


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 30


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Дивись також: академічна кваліфікація; Європей­ська рамка кваліфікацій для навчання впродовж життя; компетентність / компетентності; Лісабонська конвен­ція з визнання; освітні кваліфікації, професійні кваліфі­кації; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти; результати навчання; формальна, неформальна, інформальна освіта; формальне, неформальне, інфор-мальне навчання.

Коефіцієнт випуску (Graduation rate): Відсоток кіль­кості випускників певного рівня (циклу) вищої освіти від чи­сельності населення, яке має вік, відповідний типовому віку цих випускників [9].

Дивись також: випуск; випускник; коефіцієнт вступу.

Коефіцієнт вступу (Entry rate): Відсоток кількості осіб, уперше прийнятих на певний рівень (цикл) вищої освіти, від чисельності населення, яке має вік, відповідний типовому віку вступників [9].

Дивись також: коефіцієнт випуску.

Компетентнісний підхід (Competence-based approach):

Підхід до визначення результатів навчання, що базується на їх описі в термінах компетентностей. Компетентнісний підхід є ключовим методологічним інструментом реалізації цілей Бо­лонського процесу та за своєю сутністю є студентоцентрованим.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 31


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Запровадженню цього підходу присвячено європейський проект Тюнінг [24; 32].

Дивись також: Болонський процес; компетентність / компетентності; проект Тюнінг; результати навчання; студентоцентрований підхід.

Компетентність / компетентності (Competence, competency / competences, competencies): За проектом Тюнінг Європейської Комісії, це динамічна комбінація знань, розумін­ня, умінь, цінностей, інших особистих якостей, що описують результати навчання за освітньою / навчальною програмою. Компетентності покладені у основу кваліфікації випускника. Компетентність (компетентості) як набуті реалізаційні здат­ності особи до ефективної діяльності не слід плутати з компе­тенцією (компетенціями) як наданими особі повноваженнями [1; 3; 4; 6; 8; 11; 14-16; 24; 32-34; 40].

Дивись також: кваліфікація; компетенція / компетенції; проект Тюнінг; результати навчання; студентоцентрований підхід; формальна, неформальна, інформальна освіта.

Компетенція / компетенції (Competence, compe-tency / competences, competencies): Надані (наприклад нормативно-правовим актом) особі (іншому суб’єкту ді­яльності) повноваження, коло її (його) службових та інших прав і обов’язків. Слід розрізняти поняття компетенції / ком-петенцій від компетентності / компетентностей як набутих


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 32


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



реалізаційних здатностей особи [1; 3; 4; 6; 8; 11; 14-16; 24; 32-34].

Дивись також: кваліфікація; компетентність / компе­тентності; проект Тюнінг; результати навчання.

Комунікація (Communication): Взаємозв’язок суб’єктів з метою передавання інформації, узгодження дій, спільної ді­яльності, зокрема для здійснення освіти, навчання.

Дивись також: знання; навчання / навченість; освіта; розуміння; уміння; цінності.

Контактні години (Contact hours): Навчальний час, що проводиться студентами в безпосередньому контакті з ви­кладачем [1; 8; 11; 24].

Дивись також: аудиторні години.

Контроль якості (Quality control): Процес оцінювання якості, який сфокусований на вимірюванні якості закладу ви­щої освіти / вищого навчального закладу або освітньої / на­вчальної програми. Включає певний набір методів, процедур, інструментів, що розроблені і використовуються для визна­чення відповідності реальної якості встановленим стандартам. Ключовим елементом контролю якості є система доказів пра­вильності оцінки якості [9; 15].

Дивись також: освітні стандарти; якість вищої освіти.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 33


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Кредит ЄКТС (Credit ECTS): Одиниця, яка використову­ється в Європейській кредитній трансферно-накопичувальній системі (ЄКТС) для вимірювання обсягу навчального наван­таження студента, потрібного для досягнення визначених (очі­куваних) результатів навчання. Певна кількість кредитів ЄКТС призначається всім компонентам освітньої / навчальної про­грами та програмі в цілому. Кредит ЄКТС може бути присвоє­ний студенту як знак того, що оцінюванням установлено опа­нування ним певних наперед визначених результатів навчання. Як правило, присвоєний кредит ЄКТС не може бути втрачений, проте за деяких обставин заклад вищої освіти / вищий навчаль­ний заклад може встановити, що для того, аби бути визнаними складовою частиною освітньої / навчальної програми, кредити мають бути присвоєні в певний проміжок часу [1; 4-6; 8; 11; 12; 14; 15; 18; 21; 24].

Дивись також: Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система; компетентність / компетентності; навантаження студента; проект Тюнінг; результати навчання.

Критерії оцінювання (Assessment criteria): Стосовно оцінювання виконання вимог освітніх / навчальних програм -описи того, що і на якому рівні має зробити студент для демон­страції досягнення результатів навчання [1; 8; 11; 15].

Дивись також: компетентність / компетентності; про­ект Тюнінг; результати навчання; трициклова система вищої освіти.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 34


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Курс (Course): У світовій практиці - частина освітньої / навчальної програми, яка зазвичай є автономною і оцінюється окремо та характеризується конкретним набором результатів навчання і відповідними критеріями оцінювання. Освітня / на­вчальна програма, як правило, складається з певної кількості курсів. За навчальним навантаженням студента курс характе­ризується певною (рекомендовано уніфікованою або кратною) кількістю кредитів ЄКТС. Курс - синонім вітчизняного тер­міна «навчальна дисципліна / модуль» в освітній / навчальній програмі. У певних випадках курс означає освітню / навчальну програму в цілому [1; 11-13; 23].

Дивись також: компетентність / компетентності; кре­дит ЄКТС; модуль; освітня / навчальна програма; проект Тю-нінг; результати навчання.

Лісабонська конвенція з визнання (Lisbon Recog-nition Convention): Міжнародна конвенція Ради Європи, що розроблена спільно з ЮНЕСКО, прийнята в 1997 р. у Лісабоні, запроваджується з 1999 р. і стосується визнання академічних ступенів та кваліфікацій вищої освіти. Конвен­ція встановлює, що ступені (кваліфікації) і періоди навчан­ня мають визнаватися, якщо інституціями, відповідальними за визнання, не встановлено суттєвих відмінностей. Ліса­бонська конвенція з визнання слугує важливим інструмен­том Болонського процесу та Європейського простору вищої освіти [1; 7; 12].


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 35


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Дивись також: академічне визнання; академічний сту­пінь; Болонський процес; Європейський простір вищої освіти; кваліфікація; Лісабонська стратегія.

Лісабонська стратегія (Lisbon Strategy): Ініційована у 2000 р. Європейським Союзом стратегія із підвищення конку­рентоспроможності, зокрема через створення Європейського дослідницького простору (ЄДП) з метою розвитку суспільства та економіки, що базуються на знаннях [1].

Дивись також: Європейський дослідницький простір; Європейський простір вищої освіти.

Ліцензування (Licensing): Процес, за яким урядовий орган надає офіційний дозвіл: 1) освітнім / навчальним програмам на реалізацію до отримання акредитації; 2) закладам освіти для ви­конання конкретних функцій. У національній практиці вищої шко­ли ліцензування - процедура визнання уповноваженим органом спроможності закладу вищої освіти / вищого навчального закладу розпочати освітню діяльність, пов’язану із здобуттям вищої освіти, відповідних ступенів і кваліфікацій згідно з вимогами стандартів вищої освіти та державними вимогами щодо кадрового, науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення [15].

Дивись також: акредитація.

Магістр (Master): Назва академічного ступеня (квалі­фікації), що присуджується після завершення другого етапу


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 36


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



(підрівня) 5-го рівня за Міжнародною стандартною класифі­кацією освіти або другого циклу вищої освіти в болонській класифікації. Зазвичай реалізація магістерської освітньої / на­вчальної програми вимагає попередньої освіти на бакалавр­ському підрівні, циклі (у цьому разі потребує 60-120 кредитів ЄКТС). У певних випадках можлива інтегрована магістерська підготовка в межах двох етапів (підрівнів, циклів) на базі по­вної (завершеної) середньої освіти (сумарно 300-360 кредитів ЄКТС) [1; 18; 24].

Дивись також: бакалавр; доктор; кредит ЄКТС; рівні, цикли вищої освіти.

Мережа національних інформаційних центрів ака­де міч ного визнання (National Academic Recognitio n Infor-mation Centre Network, NARIC network): Мережа національ­них інформаційних центрів країн - членів Європейського Союзу, яка створена з метою вдосконалення академічного ви­знання дипломів і періодів навчання, сприяння мобільності студентів, викладачів та дослідників. Більшість таких центрів не приймає рішення з визнання, а лише надає потрібну ін­формацію і консультації щодо зарубіжних освітніх систем та кваліфікацій [1].

Дивись також: академічне визнання; Європейська ме­режа національних інформаційних центрів з академічного визнан ня і мобільності; Лісабонська конвенція з визнання.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 37


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Міжнародна стандартна класифікація освіти, МСКО (International Standard Classifcation of Education,

ISCED): Класифікація освіти на основі системної характерис­тики освітніх програм, слугує інструментом збирання, узагаль­нення та представлення статистичних даних про освіту. МСКО запроваджена ЮНЕСКО у 1976 р., переглянута у 1997 р. і нині є основною міжнародною класифікаційною системою освіти. У МСКО наскрізними класифікаційними параметрами визна­чено рівні і галузі освіти, а також додаткові критерії (наприк­лад призначення, орієнтація, тривалість освітньої програми). Концепція МСКО містить визначення таких понять, як осві­та, підготовка, навченість, навчання, комунікація, інформація тощо. У 2011 р. передбачається прийняти оновлену версію МСКО, яка відображатиме розвиток освіти та більш досконале її розуміння [1; 9; 10; 13; 23].

Дивись також: бакалавр; Болонський процес; доктор; магістр; рівні, цикли вищої освіти.

Міжнародна стандартна класифікація професій, МСКП (International Standard Classifc ation of Oc cupations, ISCO): Одна з основних міжнародних класифікацій, яка є інструментом систематизації робіт (занять, професій) відпо­відно до притаманних їм завдань та обов’язків. МСКП слу­гує: основою для міжнародних звітів, порівнянь та обмінів статистичними й адміністративними даними щодо профе­сій; моделлю для розроблення національних і регіональних


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 38


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



класифікацій професій; системою, що може бути безпосеред­ньо використана в країнах, які не мають власних національ­них класифікацій [70; 71].

Дивись також: Міжнародна стандартна класифікація освіти.

Міжнародні студенти (International students): Сту­денти, які попередню освіту здобували в іншій країні [10; 23]. Дивись також: іноземні студенти.

Мобільність (Mobility): Ключовий принцип форму­вання європейських просторів вищої освіти і досліджень, що передбачає різноманітні можливості для вільного переміщен­ня студентів, викладачів, дослідників, адміністраторів у цих просторах з метою академічного і загальнокультурного вза­ємозбагачення, слугує забезпеченню цілісності зазначених європейських просторів. Важливу роль у забезпеченні мо­більності відіграють основні інструменти Болонського про­цесу - Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система, Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти, Додаток до диплома, а також європейська і національ­ні системи забезпечення якості вищої освіти [1-6; 14; 18; 20; 21; 23; 24; 53; 56; 61; 66].

Дивись також: визнання кредитів; Додаток до ди­плома; Європейська асоціація забезпечення якості вищої освіти; Європейська кредитна трансферно-накопичувальна


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 39


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


система; Європейський реєстр забезпечення якості вищої освіти; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти; якість вищої освіти.

Модуль (Module): Навчальний компонент освітньої / навчальної програми, у якій кожний такий компонент містить однакову або кратну кількість кредитів ЄКТС (наприклад 5, 10, 15). У різних країнах, освітніх документах модуль може означати компонент освітньої / навчальної програми, курс, на­вчальну дисципліну, групу навчальних дисциплін [1; 5; 6; 8; 11; 12; 14; 24].

Дивись також: кредит ЄКТС; курс; модуляризація; освітня / навчальна програма; призначення кредитів; проект Тюнінг; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти; результати навчання.

Модуляризація (Modularisation): Підхід до побудови освітньої / навчальної програми, при якому її компоненти (кур­си / навчальні дисципліни) мають однаковий або кратний вимір. За проектом Тюнінг та Європейською кредитною трансферно-накопичувальною системою рекомендовано такі варіанти кре­дитних вимірів: 5-10-15 або 6-9-12-15 [1; 24].

Дивись також: Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система; кредит ЄКТС; модуль; проект Тюнінг.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 40


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Навантаження студента (Student workload): Час,

який пересічний студент (певного рівня / циклу вищої освіти) потребує для досягнення визначених (очікуваних) результатів навчання. Цей час включає всі види навчальної роботи: лекції, семінарські, практичні заняття, самостійну роботу, складання екзаменів тощо [1; 3-5; 8; 11; 14; 15; 24].

Дивись також: Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система; проект Тюнінг; результати на­вчання.

Навчальна програма (Study programme): див. Освітня програма (Educational programme).

Навчальне навантаження (Study load): див. Наванта­ження студента (Student workload).

Навчальний заклад: див. Освітній заклад (Educationalinstitution).

Навчання / навченість (Learning): За Міжнародною стандартною класифікацією освіти, навчання (процес) / навче­ність (результат) визначається як будь-яке поліпшення в пове­дінці, інформованості, знаннях, розумінні, поглядах, ціннос­тях, уміннях [1; 20; 23].

Дивись також: Міжнародна стандартна класифікація освіти; освіта.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 41


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Навчання впродовж життя (Lifelong learning, LLL):

Процес навчання за будь-якими формами (формальне, нефор-мальное, інформальне), рівнями (підрівнями, циклами) та пері­одами (тривалістю) впродовж усього життя людини [1; 3; 4; 14; 18; 20; 23; 24; 60].

Дивись також: формальна, неформальна, інформальна освіта; формальне, неформальне, інформальне навчання.

Навченість навчатися (Learning to learn): Здатність до організації і постійного продовження власного індивідуаль­ного і / або групового навчання. Навченість навчатися є однією з ключових компетентностей особи, що визначені Європей­ським Парламентом і Радою Європейського Союзу, та вклю­чає оцінювання своїх навчальних потреб, процесу та прогресу, визначення можливостей, подолання перешкод для успішного навчання, відповідну мотивацію і впевненість [16].

Дивись також: навчання / навченість; освіта.

Накопичення кредитів (Credit accumulation): Процес послідовного отримання кредитів за навчання в рамках освіт­ньої / навчальної програми, відповідно до вимог якої потріб­но отримати певну кількість кредитів для її успішного завер­шення. Кредити присвоюються і накопичуються лише тоді, коли успішне досягнення студентом визначених (очікуваних) результатів навчання підтверджене оцінюванням. Кредити можуть взаємно визнаватися між освітніми / навчальними


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 42


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



програмами в одному навчальному закладі, між різними закла­дами в межах країни або на міжнародному рівні. У будь-якому разі лише заклад освіти / навчальний заклад, що присуджує кваліфікацію, визначає, які кредити, отримані в інших місцях, можуть бути зараховані як частина роботи, необхідної для при­судження кваліфікації [1; 8; 11; 15].

Дивись також: Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система; кваліфікація; кредит ЄКТС; оціню­вання студентів.

Науково-педагогічні / педагогічні працівники: див. Ака­демічний персонал (Academic staff).

Національна рамка кваліфікацій, НРК (National Qualifcations Framework, NQF): Цілісний міжнародно зрозу­мілий опис національної шкали кваліфікацій у термінах ком-петентностей, через який усі кваліфікації та інші навчальні досягнення, зокрема у вищій освіті, можуть бути виражені й співвіднесені між собою в узгоджений спосіб [1; 8; 11; 15; 22; 27-30;35; 36; 42; 43; 48; 57; 58].

Дивись також: дескриптори кваліфікацій; дескрипто­ри циклів / рівнів; Європейська рамка кваліфікацій для навчан­ня впродовж життя; кваліфікація; компетентність / ком­петентності; Рамка кваліфікацій Європейського простору вищої освіти.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 43


4/21/11 10:23 РМ



Національний освітній глосарій: вища освіта


Неформальна освіта (Non-formal education): Додатко­ва освіта, що доцільно організована, проте не завершується на­данням кваліфікації певного рівня (етапу, циклу) формальної освіти [9; 13; 23].

Дивись також: освіта; формальна, інформальна освіта; формальне, неформальне, інформальне навчання.

Неформальне навчання (Non-formal learning): Додат­кове навчання, що не завершується наданням кваліфікації пев­ного рівня (етапу, циклу) формальної освіти [1; 8; 20].

Дивись також: навчання / навченість; формальна, не­формальна, інформальна освіта; формальне, інформальне на­вчання.

Освіта (Education): За концепцією Міжнародної стан­дартної класифікції освіти будь-яка цілеспрямована й органі­зована діяльність для задоволення навчальних потреб (потреб у навченості), яку в деяких країнах називають окультуренням або підготовкою. Інакше кажучи, освіта - організована й по­слідовна комунікація заради навченості. При цьому комуніка­ція розглядається як взаємодія між певною кількістю осіб, що пов’язана з передаванням інформації [9; 13; 23].

Дивись також: комунікація; Міжнародна стандартна класифікація освіти; навчання / навченість; формальна, не­формальна, інформальна освіта; формальне, неформальне, ін­формальне навчання.


дІ088агіу _ А5 _ у.6.іпсІсІ 44


4/21/11 10:23 РМ


Національний освітній глосарій: вища освіта



Освіта дорослих (Adult / continuing / recurrent education): Комплекс освітніх заходів будь-яких змісту, рівня, методу, форми, завдяки яким особи, які вважаються в певному суспільстві дорослими, вдосконалюють свої освітні і профе­сійні кваліфікації, розвивають здатності, компетентності [1; 9; 11; 13; 20; 23].

Дивись також: компетентність / компетентності; освітні кваліфікації; продовжена освіта; професійні квалі­фікації; формальна, неформальна, інформальна освіта; фор­мальне, неформальне, інформальне навчання.

Освітні кваліфікації (Educational qualifcations): Квалі­фікації, що присуджуються в освітній системі на основі освіт­ніх стандартів [36; 43].

Дивись також: академічна кваліфікація; академічний ступінь; кваліфікація; професійна кваліфікація.

Освітні стандарти (Educational standards): Стан­дарти, що виробляються в освітній системі для забезпе­чення освіти певного





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 651 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

781 - | 751 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.