Лекции.Орг


Поиск:




Методичні вказівки до вивчення питань теми. У представленій темі розглядаються лише загальні положення щодо авторського права, які закріплені у цивільному законодав­стві України




У представленій темі розглядаються лише загальні положення щодо авторського права, які закріплені у цивільному законодав­стві України. Згідно закону автором є фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір; твір може бути створено кількома особами - співавторами. Перелік об’єктів авторського права студенти повинні розглядати відповідно до ст. 433 ЦК України та ст. 8 Закону України «Про авторське право та суміжні права». При цьому слід звернути увагу на те, що Закон дає більш докладний перелік таких об’єктів. Варто зазначити, що правовій охороні підлягають всі твори як оприлюднені, так і не оприлюднені, як завершені, так і не завершені, незалежно від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо). Первинним суб’єктом, якому належить авторське право, є автор твору. Законом встановлено презумпцію авторства: за відсутності доказів іншого автором твору вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору. Це положення діє також у разі опублікування твору під псевдонімом, який ідентифікує автора.

Необхідно звернути увагу на те, що авторське право на твір виникає внаслідок самого факту його створення; для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей. Проте, суб'єкт авторського права для засвідчення авторства у будь-який час протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах. Про реєстрацію авторського права на твір видається відповідне свідоцтво.

Студентам рекомендується виділити дві групи авторських прав та відповідно визначати зміст кожного права. Так, автору належать особисті немайнові права. Серед майнових прав автора треба розглядати: виключне право на використання твору; виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами. Майнові права автора (чи іншої особи, яка має авторське право) можуть бути передані (відчужені) іншій особі відповідно до закону, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права. За винятком окремих випадків, передбачених законом, автор (чи інша особа, яка має авторське право) має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору.

Особливе значення має також питання строків дії авторських прав. Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення і починає діяти від дня створення твору; воно діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті, а для творів, створених у співавторстві - 70 років після смерті останнього співавтора.

Від авторських необхідно відмежувати суміжні права, які також охороняються правом. Насамперед, слід визначити об'єкти та суб'єктів таких прав. Виробники фонограм виробники відеограм повинні дотримуватися прав суб'єктів авторського права і виконавців. Організації мовлення повинні дотримуватися прав суб'єктів авторського права, виконавців виробників фонограм (відеограм).

Студенти повинні мати на увазі, що захист особистих немайнових і майнових прав суб'єктів авторського права та (або) суміжних прав передбачено нормами адміністративного, кримінального і цивільного законодавства. Цивільне ж законодавство передбачає такі способи захисту авторських (суміжних) прав у разі їх порушення (ст. 52 Закону України «Про авторське право та суміжні права»): а) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; б) відшкодування майнової шкоди; в) стягнення із поруш­ника авторського права і (або) суміжних прав доходу, отриманого внаслідок порушення; г) виплата компенсації, що визна­чається судом, у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробіт­них плат, замість відшкодування збитків або стягнення доходу; д) заборона опублікування творів, їх виконань чи постановок, випуску примірників фонограм, відеограм, їх сповіщення, при­пинення їх розповсюдження, вилучення (конфіскацію) контрафактних примірників творів, фонограм, відеограм чи програм мовлення та обладнання і матеріалів, призначених для їх виготовлення і відтворення, публікацію у пресі інформації про допущене порушення тощо, якщо у ході судового розгляду буде доведено факт порушення авторського права і (або) суміжних прав або факт наявності дій, що створюють загрозу порушення цих прав та ін.

ТЕМА 22. ПРАВО ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ (ПАТЕНТНЕ ПРАВО)

Лекція (2 години)

Поняття та джерела права промислової власності. Об'єкти промислової власності. Суб'єкти права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель і промисловий зразок. Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію. Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин.

 

Семінар (2 години)

 

І. Завдання для самостійної роботи:

1. Поняття, предмет та джерела патентного права

2. Об'єкти права промислової власності

3. Суб'єкти права промислової власності

4. Оформлення патентних прав

5. Цивільно-правовий захист патентних прав





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 284 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

863 - | 672 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.