Лекции.Орг


Поиск:




Методичні вказівки до вивчення питань теми. Захист відносин власності в Україні здійснюється на загальних засадах, визначених Ст




Захист відносин власності в Україні здійснюється на загальних засадах, визначених ст. 386 ЦК України. Предметом захисту цивільного права є цивільні права та інтере­си, які не суперечать загальним засадам цивільного законодавства (ст. 15 ЦК України).

Заходи, за допомогою яких цивільне право забезпечує захист відносин власності, є за своєю юридичною природою неоднорідни­ми і поділяються на кілька груп, як правило, на речово-правові, зобов'язально-правові та ін. Речово-правові заходи спрямовані без­посередньо на захист права власності як абсолютного права. Вони захищають право власника на володіння, користування та розпо­рядження майном, яке є індивідуально визначеним та існує у натурі за умови, що порушення права власності не пов'язано з невиконанням зобов'язань, які існували між власником та особою, яка порушила його право. До речово-правових заходів належать позов власника про витребування майна із чужого незаконного во­лодіння (віндикаційний позов) позов про захист права власності від по­рушень, не пов'язаних з позбавленням володіння (негаторний по­зов), позов про визнання права власності (ст. 392 ЦК України). Ці заходи протиставляються зобов'язально-правовим заходам за­хисту відносин власності, які, на відміну від речово-правових, за­стосовуються у випадках, коли власник пов'язаний з правопоруш­ником зобов'язальними відносинами. Отже, за умови наявності між власником та правопорушником зобов'язальних відносин, що ви­никли з підстав, зазначених у ст. 11 ЦК України, речово-правові за­ходи захисту відносин власності застосовані бути не можуть. Ці заходи захисту права власності мають відносний характер, оскільки враховують конкретні зобов'язальні правовідносини між сторонами та можуть мати своїм об'єктом будь-яке майно.

Оскільки зазначені групи заходів захисту не охоплюють усіх за­ходів захисту права власності, можна визначити ще одну групу за­ходів захисту, об'єднавши в ній інші заходи захисту, наприклад, визнання незаконним правового акта, що порушує право власності (ст. 393 ЦК України), позов про визнання недійсним правочину, як­що він порушує інтереси власника та ін.

 

Джерела, рекомендовані до заняття:

1. Цивільний кодекс України. Закон України від 16.01.2003// Голос України, №45, від 12.03.2003.

2. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 22.12.1995 "Про практику в справах за позовами про захист права приватної власності"

3. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27.08.1976 " Про судову практику в справах про виключення майна з опису"

4. Роз’яснення Президії Висшего арбітражного Суду України від 2 квїтня 1994р."Про деякі питання практики вирішення спорів, пов"язаних є судовим захистом права державної власності".

 

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІV

 

ТЕМА 20. ПРАВО ІНТЕЛЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Лекція (4 години)

Поняття права інтелектуальної власності. Здійснення права інтелектуальної власності. Підстави виникнення (набуття) права інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності.

 

Семінар (2 години)

 

І. Завдання для самостійної роботи:

1. Поняття права інтелектуальної власності. Співвідношення права інтелектуальної власності та права власності

2. Джерела правового регулювання права інтелектуальної власності

3. Система права інтелектуально власності

4. Підстави виникнення (набуття) права інтелектуальної власності

5. Об’єкти та суб’єкти права інтелектуальної власності

6. Суб’єкти права інтелектуальної власності

7. Зміст права інтелектуальної власності. Строк чинності прав інтелектуальної власності

8. Поняття та ознаки суміжних прав

9. Об’єкти та суб’єкти суміжних прав

10. Захист права інтелектуальної власності

 

ІІ. Перевірка знань студентів у формі тестування.

ІІІ. Вирішить задачі:

Завдання 1

Громадянин А намалював картину та продав її Громадянину Б. Останній виставив її на виставці, але не заначив, що Громадянин А є її автором. Громадянин А вимагав зазначити цю інформацію, але Громадянин Б відмовився, мотивуючи це тим, що йому належить право власності на картину, а отже і всі майнові і особисті немайнові права на об’єкт інтелектуальної власності, включаючи і особисті немайнові права автора.

Чи правомірні дії Громадянина Б? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 2

Громадянин А користуючись бібліотекою університету виконав наукову роботу та подав її керівництву університету. Ознайомившись з нею Керівництво визнало її суспільну цінність та опублікувало її без згоди Громадянин А, в якості автора вказавши установу університету. Громадянин А звернувся до суду за захистом своїх прав.

Яке рішення може прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте.

 

Завдання 3

Громадянин А написав літературний твір. Громадянин Б використав його у свої аналітичній статті та не зазначив авторство Громадянина А, прикрасив його ілюстраціями та власними коментарями. На заперечення громадянина А він зазначив, що твір було опубліковано 30 років тому і права інтелектуальної власті автора на нього не є чинними.

Чи правомірні дії Громадина Б? Відповідь обґрунтуйте.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 294 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

840 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.