Лекции.Орг


Поиск:




Завдання митної статистики




Завданнями митної статистики є:

1) об’єктивний та достовірний облік відомостей про переміщення то­варів через митний кордон України; збирання, формування, опрацювання, узагальнення, всебічний аналіз та зберігання статистичної інформації з питань державної митної справи та зовнішньої торгівлі товарами;

2) подання статистичної, довідкової, аналітичної інформації з питань державної митної справи та зовнішньої торгівлі то­варами органам державної влади в порядку, встановленому законом;

3) надання відповідної інформації міжнародним організація та органам доходів і зборів інших країн згідно з укладени­ми відповідно до закону міжнародними договорами України та законами України;

4) захист статистичної інформації, яка відповідно до закону не підлягає розголошенню.

Митна статистика є складовою частиною загальнодержавної системи статистичного обліку і звітності. Статистична інформація, яка формується, узагальнюється і аналізується органами доходів і збо­рів, використовується в інтересах зміцнення зовнішньоекономічних зв’язків, поліпшення митно-тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, подальшої інтеграції України у за­гальносвітову систему економічних відносин.

Система митної статистики: митна статистика складається з митної статистики зовніш­ньої торгівлі і спеціальної митної статистики.

Митна статистика зовнішньої торгівлі являє собою узагальнену та відповідним чином систематизовану інформацію про переміщення товарів через митний кордон України.

Митна статистика зовнішньої торгівлі формується, узагальнюється та аналізується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, на основі відомостей, які містяться у митних деклараціях.

Дані митної статистики зовнішньої торгівлі використовуються органами державної влади для здійснення контролю за надходженням митних платежів до державного бюджету, валютного контролю, аналізу стану зовнішньої торгівлі України, її торговельного і платіжного балансів та економіки в цілому.

Спеціальна митна статистика - це система збирання, опрацюван­ня, аналізу, поширення, збереження, захисту та використання статис­тичної інформації, що відображає діяльність органів доходів і зборів при здійсненні ними державної митної справи.

Спеціальна митна статистика ведеться центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, з метою забезпечення завдань, покладених на органи доходів і зборів відповідно до законодавства.

Митна статистика - це насамперед об’єктивний та досто­вірний облік даних про переміщення товарів через митний кордон України. Ці дані містяться у документах та відомостях, які надаються учасниками ЗЕД в орган доходів і зборів для митного оформлення і митного контролю у відповідності до МК

Роботи з ведення митної статистики розпочалися у 1991 року, а вже починаючи з 1993 року Держмитслужбою було запроваджено формування митної статистики зовнішньої торгівлі на підставі даних вантажних митних декларацій. З 1996 року здійснюється також ста­тистичний облік електронних копій транзитних декларацій, запрова­джена електронна система по контролю за доставкою вантажів, що дає можливість отримувати важливу інформацію щодо транзиту ван­тажів, які слідують через територію України, та використовувати цю інформацію для подальшого вдосконалення транспортної політики та розвитку України як транзитної держави.

З метою забезпечення органів державної влади інформацією про стан зовнішньої торгівлі, для здійснення дер­жавними органами, визначеними законодавством України, контрольних функцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також контролю за надходженням до Державного бюджету мита та інших митних плате­жів, проведення аналізу стану і розвитку зовнішньої торгівлі України, її торговельного і платіжного балансів та економіки в цілому, органи доходів і зборів накопичують, формують, узагальнюють і аналізують відомості про переміщення товарів через митний кордон України.

Результати діяльності органів доходів і зборів, перш за все, харак­теризуються сумами, які перераховуються до Державного бюджету України. Значним джерелом поповнення Державного бюджету є мито, податок на додану вартість та акцизний податок.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-02; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 287 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

1003 - | 953 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.