Лекции.Орг


Поиск:




Витратна частина сімейного бюджету




Маючи певні прибутки, кожна сім'я має дбати про раціональне та економне здійснення витрат. Витрати повинні обліковуватись і контролюватись. Облік витрат має проводитись у сім'ї регулярно. У сімейному бюджеті виділяється чотири групи основних витрат.

Обов'язкові платежі.

Харчування.

Придбання промислових товарів.

Задоволення культурно-побутових потреб.

До обов'язкових платежів відносять: внески в громадські та кооперативні організації, різноманітні членські внески, погашення позики та кредитів, плата за квартиру, опалення, газ, воду, електроенергію та інші.

Особливу увагу бажано приділити витратам на харчування. Адже частка витрат саме на харчування в структурі бюджету певною мірою може вважатись показником рівня життя людей. Чим нижчий цей показник, тим вищий рівень добробуту сім'ї. Абсолютні ж розміри витрат на харчування збільшуються.

За статистикою на продукти харчування у нас витрачається значна частина сімейного прибутку.

Визначаючи розміри витрат на харчування, не слід забувати, що частина продуктів може бути заготовлена з городу, саду, присадибного господарства. Бажано, щоб витрати на харчування не перевищували 35 відсотків усіх витрат, але досягти цього не завжди і не всім вдається.

Значна частина бюджетних витрат йде на придбання промислових товарів (до 25%). До промислових товарів, звичайно, відносимо взуття, одяг, господарчі товари, побутову техніку, теле- і радіоапаратуру, меблі, різні предмети благоустрою квартири.

Досить велику частину сімейних витрат складають витрати на різні види послуг.

Їх можна розділити на такі групи: побутові, транспортні, зв’язку, культурно-масові та оздоровчі.

До побутових послуг відносять такі:

ремонт та технічне обслуговування побутових машин і приладів меблів;

прання білизни; хімічне чищення, фарбування речей, хутра;

ремонт житла;

послуги фотографів, фотолабораторій;

послуги перукарень та інші.

Транспортні послуги та послуги зв'язку - це проїзд у різних видах транспорту, поштові та телеграфні відправлення, міжміські переговори, встановлення телефонів, передплата на журнали та газети.

До послуг культурно-масових та оздоровчих закладів відносять послуги:

кіно, театрів, виставок;

спортивних секцій;

стоматологічних поліклінік;

косметологічних кабінетів;

санаторіїв, будинків відпочинку тощо.

Окрім основних чотирьох статей витрат слід враховувати й інші витрати: придбання подарунків, різних дрібниць. Треба передбачити і наявність резерву для компенсації не прогнозованих витрат (купування ліків, виклик так таксі, незапланований ремонт холодильника і тощо).

Опрацювавши дану тему, ви повинні вміти:

1. Розкрити поняття "бюджет" та охарактеризувати його складники.

2. Назвати основні джерела сімейних прибутків.

3. Назвати основні групи витрат.

4. Фіксувати трудові прибутки та прибутки від власності.

Питання для самоперевірки та обговорення

1. Поясніть, що таке збалансований бюджет?

2. Обговоріть приблизну структуру бюджету вашої сім'ї.

3. Які сім'ї знаходяться в кращому економічному / фіксовані прибутки, чи ті, що мають змінні?

4. Як пов'язаний сімейний бюджет з рівнем економічного розвитку країни?

Планування сімейного бюджету

Планування сім. бюджету перш за все передбачає раціональне, економічно вигідне планування витрат.

Групи витрат

Існує кілька класифікацій витрат, але в кожній сім’ї дві основні групи-витрати постійні та змінні.

Постійні витрати - це витрати, які можна здійснити чи запланувати на початку якого-небудь і вони не зміняться до його кінця. До постійних витрат відносять плату за квартиру, передплату періодичних видань, транспортні послуги, податки. Але, на превеликий жаль, і ці види витрат у нас в Україні відзначаються невеликою постійністю. У зв’язку з економічною нестабільністю в країні часто змінюються тарифи на житлово-комунальні послуги, зростає вартість на передплату газет та журналів навіть посеред року. Це все не може позитивно впливати на сімейний бюджет.

Сезонні витрати пов'язані з повними сезонними явищами (різноманітна заготівля насіння та добрив для городу чи саду тощо)

Одноразові витрати включають у себе витрати на предмети, що купуються тільки один раз (наприклад, весельні обручки) та непередбачені витрати, які найчастіше пов’язуються з критичними ситуаціями, що можуть скластись у сім’ї (ремонт побутової техніки, придбання ліків тощо).

Говорячи про постійні витрати, слід звернути увагу на деякі з них.

Витрати з сімейного бюджету можна фіксувати таким чином.

Таблиця: Постійні витрати

Постійні витрати тиж­д місяць квар­тал За рік
Плата за комунальні послуги:        
квартира        
електроенергія тощо        
орендна плата відсотки за фіксовані податки        
страхування        
податки        
Інші постійні витрати        
Всього        

Податок - обов'язковий внесок (платіж) у бюджет відповідного рівня чи в позабюджетний фонд, який здійснюють платники в порядку чи на умовах, визначених законодавством.

Прибутковий податок - вид податкового платежу, при якому обкладаються фізичні та юридичні особи, одержані в результаті трудової діяльності чи використання власності. Цей податок у нашій країні є основним видом прямих податків.

Як видно з таблиці, обов'язковою статтею витрат у бюджеті сім'ї є погашення взятих банківських грошових позик, кредитів та виплата відсотків з них.

Кредит - це надання в борг товарів чи грошей. Коли в борг дають гроші, то такий кредит називається грошовою позикою.

Але перш ніж вирішити питання про взяття позики, треба зважити і, головне, спланувати, як і коли сім'я матиме можливість її сплачувати. Адже борги, навіть незначні, слід своєчасно повертати.

Таблиця: Змінні витрати

Змінні витрати За За За За За пів- За  
          річчя рік  
Хліб, борошняні              
вироби, сир, масло,              
ковбасні вироби              
М'ясо, молоко, яйця            
фрукти та овочі            
Солодощі            
Решта продуктів            
Прохолоджувальні та алк. напої            
Споживання газу та електроенергії            
Опалення            
Одяг та білизна            
Взуття            
Платне мед. обслуг., ліки            
Хоббі, курси            
Допомога іншим, подарунки, пожертви            
Дозвілля, ресторан, кав'ярня            
Преса, книги, шкільні прилади            
Витрати на відпустку            
Трансп.витрати            
Перукарня, косметика, салони            
Кишенькові гроші            
Ведення прис.господарства            
Інше            
Всього            
                   

 

Якщо витрати повторюються через регулярні проміжки, то їх можна вказувати у вибраному інтервалі (наприклад, за місяць чи квартал), а також суму, що витрачається за рік.

Розрахунок регулярних витрат Таблиця

Змінні За кожен За тиж- За мі- За пів- За рік
витрати день(*365) день сяць річчя (*2)  
    (*52) (*12)    
Хліб 2,40       876,00
Бензин     60,00   720,00

Далі на основі виконання розрахунків може скластись повна картина обліку фінансових результатів життєдіяльності сім'ї.

Таблиця Облік фінансових результатів життєдіяльності сім'ї

Прибутки Витрати
Від власності Постійні
Всього Всього

Дані таблиці дають можливість проаналізувати стан бюджету сім'ї, тобто побачити, чи він збалансований, чи має дефіцит чи, навпаки, надлишковий.

Цільові резерви

Повсякденні витрати, наприклад, на продукти харчування здійснюються з наявних у сімейному бюджеті коштів середніх розмірів, з регулярних місячних заробітків або з накопичень чи збережень за більш тривалий період. Ці суми можна оплачувати готівкою, але набагато вигідніше зробити для них цільовий резерв, наприклад, на поточному рахунку, і оплачувати безготівковим способом.

Періодично в сім'ї виникає потреба у великих сумах, які не можна дістати з одного місячного заробітку (наприклад, купівля дорогої речі для сучасного обладнання квартири, витрати на відпустку чи планову операцію). Про ці та аналогічні витрати слід пам'ятати, а тому краще цільові резерви зробити заздалегідь. Резерви на ощадній книжці з підвищеними відсотками вигідно мати, зокрема, при великих вкладах, які призначені, наприклад, для придбання автомобіля, будинку, дачі тощо. Звичайний резерв на звичайному вкладі є необхідною частиною резерву бюджету сім'ї, яка правильно веде домашнє господарство. Зрозуміло, цільові чи звичайні резерви може утворити сім'я лише із збалансованим та надлишковим бюджетом.

Про заощадження дбаємо завжди, а особливо, коли бюджет з дефіцитом.

Щоденні заощадження

Щоденна економія може бути і невеликою, але місячний результат буде відчутним. Насамперед треба уважно стежити за постійними витратами (електроенергія, газ, вода та інші). Беруть до уваги і витрати, які шкодять здоров'ю (цигарки, алкоголь), купувати слід лише в такій кількості, яка повністю виключає їх неекономне витрачання.

Розглянемо деякі види щоденних заощаджень. Економія електроенергії в побуті кожної сім'ї - це не тільки проблема електричної лампи, що горить без потреби. Це і придбання електропобутової техніки з економічно вигідною потужністю, тобто мати вдома такі пральні машини, холодильники, кухонні комбайни, які добре виконують свої функції, а енергії в процесі своєї роботи споживають менше. Слід подбати і про систему освітлення в будинку чи квартирі, бо на освітлення житла йде майже третина спожитої в побуті електроенергії. Недоцільно щодня користуватись великими люстрами, що є в кожному помешканні, а краще скористатись зональним освітленням. Виділені зони: для заняття, відпочинку, робоче місце на кухні та інше. Якщо використовувати при освітленні таких зон лампи спрямованого освітлення (настільні лампи, бра, торшери), що призначаються саме для зонального освітлення, то освітлення конкретної зони буде кращим, а спожитої енергії - менше. Для місцевого освітлення застосовують електричні лампи в 1,5-2 рази меншої потужності, ніж для зонального. Економія електроенергії в середньому на кімнату 18-20 м2 зменшиться до 200 кВтг на рік. Так стверджують фахівці, а до їх думки слід прислухатись. За даними тих же фахівців, лампи денного освітлення (люмінесцентні лампи) в 3-4 рази економічніші за звичайні і мають у той же час в 4-6 разів вищу світловіддачу. Так, коли в трикімнатній квартирі площею 45-50 м2 замість звичайних електричних лампочок будуть використані люмінесцентні, то це дасть можливість забезпечити економію 1500 кВтг на рік. Про економне споживання електроенергії на кухні ми говорили вже у відповідних темах.

Економія води. Говорячи про економію води, слід пам'ятати, що мова йде не про просте скорочення споживання води (витрачання води на одну людину за добу складає до 25-40 літрів), а лише про те, щоб вода використовувалась доцільно, а не просто зливалась у каналізацію.

Крани водогінної системи мають бути відремонтованими. Бо навіть тоненький струмінь води із зіпсованого чи нещільно закритого крану може призвести до значних втрат чистої води (до 480 літрів на добу). Найчастіше крани виходять з ладу, коли в них спрацьовується гумова прокладка на кінці штоку або зносилась різьба самого штоку.

Великими втратами можуть бути не тільки втрати води, але й газу, палива, тепла в наших оселях. На опалення та гарячу воду, якими забезпечуються житлові будинки, щорічно слід використовувати приблизно третину всієї теплової енергії, що виробляється в країні. Мільйони сімей користуються газом. Споживання різних видів палива та енергії коштує дуже дорого як для всієї країни, так і для кожної української сім'ї. Якщо перекриття каналу, яким потрапляє паливо та енергія в кожну домівку, пов'язано, як правило, з вирішенням серйозних, технічних, організаційних чи економічних проблем, що вирішуються в державі, то зведення до мінімуму втрат палива, тепла та інших ресурсів з вини людини практично не вимагає ніяких додаткових затрат. Слід налагодити в кожній сім'ї більш жорсткий контроль, ретельний облік коефіцієнта корисної дії тепла, води, енергії, палива, які вона використовує. Тут у першу чергу мається на увазі економічна доцільність застосування лічильників: електричних, газових, водомірів та інше.

Лічильник електричний - це пристрій для обліку спожитої електроенергії. У побуті використовуються електричні лічильники дуже широко.

Значного поширення набувають газові лічильники, які призначені для вимірювання об'єму природного газу, спожитого в комунально-побутовій сфері.

Водоміри - пристрої для обліку витрат гарячої і питної води в системах комунального водопостачання при індивідуальному водоспоживанні.

З метою економії тепла, особливо в опалювальний період, слід подбати про вікна. Відомо, що 40 відсотків тепла може втрачатись саме через вікна. До зими їх слід ретельно підготувати - замінити розбите скло, замастити щілини, підігнати раму, щоб щільно і герметично закривались, обклеїти їх з середини приміщення спеціальним папером, плівкою. Багато тепла виходить через двері, їх теж слід щільно підігнати, заладнати щілини, самі двері утеплити, оббивши їх дерматином, чи замінником шкіри, чи якимось іншим матеріалом. Під покриття накладається шар вати, чи поролону, чи іншого утеплювача. Такі двері матимуть не тільки привабливий вигляд, але й додатково герметизують житлові приміщення, стають реальною перешкодою втратам тепла.

Подібна економія електроенергії, газу, води, тепла призведе в кінцевому підсумку до економії грошей, зменшення витратної частини сімейного бюджету. А на сучасному етапі це важливо для кожної сім'ї. І як висновок, щоб не збільшувати прибуткову частину (що є дуже проблематично) сімейного бюджету на покриття витрат, слід економити.

Шляхи економії в сім'ї

Економія енергоносіїв, тепла та води.

Економія на харчуванні (купувати дешевші продукти, але не менш цінні. Про таку економію йдеться в попередньому розділі).

Економія на послугах (багато послуг можна виконувати вдома, наприклад, шити одяг, в'язати шкарпетки та інші речі, ремонтувати взуття, побутову техніку та апаратуру).

Купувати тільки потрібні та якісні речі, пам'ятаючи приказку"Ми не настільки багаті, щоб купувати деш. речі".





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-02; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1148 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

825 - | 678 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.