Лекции.Орг


Поиск:




Обсяг, зміст та структура курсової роботи




Міжнародна економічна

Діяльність україни

Методичні рекомендації щодо написання курсової роботи для студентів напряму підготовки 6.030503 “Міжнародна економіка”

полтава

рвв пуЕТ

 

Автор: Артеменко І. А., доцент кафедри міжнародної економіки Полтавського університету економіки і торгівлі, к.е.н.
Рецензенти: Гончаренко В. В. професор кафедри міжнародної економіки Полтавського економіки і торгівлі, д.е.н. Юрко І.В. доцент кафедри комерційної діяльності та пеідприємництва Полтавського університету економіки і торгівлі, к.е.н.

 

 

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри міжнародної економіки 5 жовтня 2010 р., протокол № 4

Методичні рекомендацій обговорені

і схвалені на засіданні кафедри міжнародної економіки

5 жовтня 2010 р. протокол № 4

Зав. кафедри______проф. Шкурупій О. В.

 

 

«УЗГОДЖЕНО»

Декан факультету фінансів і обліку

________________доц. Коросташов О. М.

«___» _____________2010 р.

 

«УЗГОДЖЕНО»

Начальник НМЦ управління якістю

діяльності

_______________________доц. Огуй Н. І.

«___» _____________2010 р.

 

«УЗГОДЖЕНО»

Директор навчального центру

____________________доц. Герман Н. В.

«___» _____________2010 р.

ВСТУП

Згідно з навчальним планом напряму підготовки 6.030503 “Міжнародна економіка”, вивчення студентами професійно орієнтованої дисципліни “Міжнародна економічна діяльність України” закінчується виконанням курсової роботи, яка займає особливе місце в системі діагностики якості підготовки фахівців. У процесі виконання курсової роботи формується професійність майбутнього фахівця через закріплення і поглиблення знань, отриманих при вивченні дисципліни.

Виконання курсової роботи з дисципліни “Міжнародна економічна діяльність України” передбачає необхідність самостійно проведеного аналізу та обґрунтування висновків та пропозицій щодо практичної реалізації результатів дослідження.

У процесі підготовки курсової роботи студент повинен виявити вміння використовувати спеціальну літературу, грамотно формулювати та висловлювати власні думки, робити висновки та обґрунтовувати пропозиції.

При захисті курсової роботи студент має довести здатність виконувати наступні завдання:

- застосовувати навички самостійної роботи, отримані в процесі навчання, щодо проведення наукового дослідження;

- уміти узагальнювати і критично оцінювати економічну ситуацію;

- професійно користуватися законодавчими та нормативними актами, інструктивними матеріалами, узагальнювати та критично аналізувати зміст літературних джерел;

- використовувати сучасні методи дослідження ринкового середовища;

- професійно користуватися сучасними автоматизованими інформаційними технологіями для розв’язання завдань теми дослідження.

МЕТА, ЗАВДАННЯ, СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Метою курсової роботи є отримання необхідних практичних навичок щодо підготовки та укладання зовнішньоторговельного контракту, досвіду роботи з інформаційними джерелами під час проведення маркетингових досліджень та вивчення зовнішнього ринку, норматив­ними документами та їх практичним застосуванням у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Основні завдання курсової роботи полягають у:

− поглибленні і закріпленні теоретичних знань та отриманні практичних навичок з дисципліни “Міжнародна економічна діяль­ність України”;

− формуванні творчого та системно-дослідного підходу до вирішення проблем вибору та реалізації форм та методів зовнішньоекономічної діяльності;

− отриманні професійної компетенції менеджера з конкретної проблеми, що досліджується;

− набутті досвіду самостійної праці з різними інформаційними джерелами;

− здобутті досвіду організації та техніки проведення зовнішньоекономічних операцій.

Всі студенти виконують курсову роботу на тему: “Підготовка та укладання зовнішньоторговельної угоди на експорт (імпорт) (назва товару)”, використовуючи нормативно-правову і законодавчу базу України, дані підприємств, що займаються ЗЕД, статистичні матеріали, матеріали періодичної преси.

Зовнішньоекономічну операцію студент оформлює у вигляді проекту, в якому виділяється декілька етапів: 1) маркетин­говий аналіз світового та вітчизняного ринку обраного товару; 2) дослідження нормативно-правової бази, що регламентує здійснення зовнішньоекономічної угоди; 3) зовнішньоторговельний контракт. Побудова моделі зовнішньоекономічної угоди має бути економічно обґрунтована.

Курсова робота “Підготовка та укладання зовнішньоторговельної угоди на експорт (імпорт) (назва товару)” (на прикладі підприємства, що займається ЗЕД) є комплексною навчально-практичною роботою, яка виконується в рамках навчальної дисципліни “Міжнародна економічна діяльність України”.

Виконання роботи дає можливість оцінити якість знань студента, його вміння застосовувати їх на практиці. У зв’язку з цим обов’язковою вимогою до курсової роботи є проведення дослідження практичних аспектів організації зовнішньоторговельних угод, аналітичної оцінки економічної ефективності угоди, законодавчо-правових умов виконання проекту. На підставі проведеного аналізу студент має сформулювати чіткі висновки щодо вирішення поставленої проблеми, з’ясувати можливість здійснення угоди.

Обов’язковим у процесі виконання роботи є використання сучас­них інформаційних технологій, математичних методів та ЕОМ, зокрема ППП “ Excel ”, текстових редакторів, ресурсів Internet тощо.

Виконану і належним чином оформлену роботу з рецензією наукового керівника від кафедри студент подає на кафедру міжнародної економіки за два тижні до закінчення навчального семестру. Захист робіт здійснюється в присутності комісії, сформованої з викладачів кафедри. Час захисту курсової роботи встановлює кафедра.

 

Обсяг, зміст та структура курсової роботи

Обсяг курсової роботи має бути у межах 30-35 сторінок машинописного тексту. Приблизний обсяг структурних складових машинописного варіанту: вступ – 2-3 сторінки, основна частина – 25-30 сторінок, висновки та пропозиції – 2-3 сторінки, бібліографія – 1-1,5 сторінки.

 

Рекомендований зміст курсової роботи: Вступ РОЗДІЛ 1. АНАЛІТИЧНА МАРКЕТИНГОВА ОЦІНКА РИНКУ ДОСЛІДЖУВАНОГО ТОВАРУ* РОЗДІЛ 2. ПРАВОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МОЖЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ДАНОЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ УГОДИ** РОЗДІЛ 3. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИЙ КОНТРАКТ*** Висновки І пропозиції Додатки Список використаних джерел *вказується конкретний вид товарної продукції, яка розглядається як предмет угоди. **вказується конкретний вид угоди. ***вказується повна назва контракту, згідно предмету угоди.  

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-30; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 283 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

794 - | 791 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.