Лекции.Орг


Поиск:




Методи щодо розвитку фізичних якостей в гімнастиці




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ТА МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ

Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут

ім. Тараса Шевченка

 

ІНДЗ

з гімнастики

на тему:

«Загальні закономірності

техніки гімнастих вправ»

Виконала:

Студентка групи 11-ф

Дячук Наталія

Перевірив:

Божик М. О.

Кременець 2013

План

Вступ

Гімнастика як науково-методична дисципліна.

Види гімнастики.

Роль спортивної підготовки в гімнастиці.

Методи щодо розвитку фізичних якостей в гімнастиці.

Вступ

У системі фізичного виховання, гімнастика займає одне з провідних місць, як засіб всебічної фізичної підготовки: розвитку рухових навичок, здібностей і якостей. В навчальних планах з фізичної культури, на факультетах фізичного виховання вузів та в інших навчальних закладах, які готують фахівців з фізичної культури, предмет гімнастики є однією з профілюючих дисциплін. Курс гімнастики вивчається протягом усіх років навчання.

Велика увага до гімнастики не випадкова. Адже в процесі вивчення курсу гімнастики студенти - майбутні фахівці оволодівають не лише певним обсягом теоретичного і практичного матеріалу, а й навичками майбутньої педагогічної професії, навчаються правильно організувати й проводити урок з фізичної культури, організовувати й проводити тренувальні заняття. Крім того, вони оволодівають навичками страхування учнів під час виконання небезпечних вправ.

Відомо, що урок гімнастики відрізняється від уроків з інших видів спорту особливо чіткістю, організованістю, суворою регламентацією часу і певним розподілом навчального матеріалу, дозування фізіологічного навантаження та ін. Отже, оволодівши педагогічною майстерністю в проведенні занять з гімнастики, майбутньому фахівцеві легко проводити будь-яке заняття з фізичної культури.

Предмет гімнастики в усіх спеціальних навчальних закладах є загальною школою, яка готує фахівців до практичної педагогічної діяльності. Таким чином, гімнастика є педагогічною дисципліною, обов'язковим навчальним предметом, який викладається в загальноосвітніх школах, середніх спеціальних і вищих навчальних закладах.

Гімнастика, як наукова дисципліна, є частиною науки про фізичне виховання взагалі. Методологічною основою гімнастики, як науки, є об'єктивне знання про людину і суспільство. Вона базується на цілому комплексі суміжних наук: педагогіки, психології, анатомії, фізіології, гігієни, теорії фізичного виховання та ін.

1.Гімнастика як науково-методична дисципліна.

Гімнастика - це своєрідна історично складена форма фізичної діяльності, яка являє собою систему спеціально підібраних вправ і методів, яка у поєднанні з іграми, туризмом, плаванням та іншими засобами ефективно впливає на укріплення здоров'я та фізичний розвиток, вдосконалення рухових здібностей людини, а у спортивній діяльності - високим досягненням у багатьох видах спорту, особливо у мистецтві володіння тілом [6,7].

Гімнастика як науково - методична дисципліна є частиною науки про фізичне виховання. Методологічною основою гімнастики є об'єктивне знання про людину і суспільство, яке базується на комплексі наук: педагогіки, психології, анатомії, фізіології, гігієни, теорії фізичного виховання, біомеханіки, математичної статистики та ін.

Гімнастика має свою історію, теорію та методику виховання, засоби і методи викладання, розробки нових складних гімнастичних елементів, загальні основи навчання і виховання спортсменів високого класу, закономірності технічної підготовки складних вправ.

Термінологія гімнастики є базовою основою усій спортивної термінології і має значний обсяг понять, категорій, правил користування, без яких неможливий подальший розвиток у різних видах спорту.

Суддівство в гімнастичних видах має свою складну та багатоманітну специфіку і є складною частиною знань про гімнастику [7,2].

Завдання гімнастики

А) Загальні завдання гімнастики:

1) Всебічний гармонійний розвиток особистості, організму людини в цілому і окремих його систем, зміцнення здоров'я, формування постави, досягнення високого рівня фізичного розвитку.

2) Виховання моральних, вольових і естетичних якостей людини: дисциплінованості, акуратності, наполегливості у подоланні труднощів.

3) Озброєння спеціальними знаннями, навичками і вміннями, які необхідні у повсякденному житті, на виробництві та для захисту Батьківщини [8,].

Б) Спеціальні завдання гімнастики:

1) Збагачення спеціальними знаннями і практичними прийомами в гімнастики, навчання новим складним руховим діям, оволодіння специфічним досвідом емоційного і естетичного сприймання, вдосконалення рухової діяльності до рівня мистецтва.

2) Розвиток рухових здібностей, якостей та їх сполучень і поєднань із психічними відчуттями, уявленнями, сприйманням, необхідних для рухової координації у різноманітних умовах.

3) Формування організаторських та професійно-прикладних вмінь та навичок для успішної педагогічної діяльності.

4) В спортивних видах гімнастики це оволодіння певною формою складних рухів, вдосконалення рухового-функціонального апарату до високого рівня, підготовка висококваліфікованого спортсмена.

Засоби і методи гімнастики.

Засоби - це гімнастичні вправи, ритм і музичний супровід занять, слово педагога як псіхо - регулюючий вплив, природні сили, гігієнічні процедури, творчо-мистецька насиченість рухів.

Метод - „система цілеспрямованих дій та впливів, що приводять до цілі.

Методичний прийом - спосіб реалізації метода в конкретної педагогічної ситуації" [12].

Методи у гімнастиці - це способи застосування вправ та інших засобів щодо запланованого впливу і одержання очікуваної реакції, закріплення та вдосконалення певних характеристик і параметрів рухів.

2.Видів гімнастики.

Людина здібна виконати безліч різних рухів. Тому так різноманітні гімнастич -ні вправи. Однак, в кожному конкретному випадку застосовується обмежена їх кількість, придатних для рішення завдань. Прогрес системи фізичного вихо вання в XX ст., медичних досягнень, спеціалізація вправ, розвиток методів чіткого спрямування на організм людини дозволяють класифікувати гімнастику на окремі групи і види, вказати їх призначення, визначити засоби.


Основна гімнастика - відносно самостійний вид гімнастики, що використовується в фізичному вихованні людей різних за віком, а) для загального фізичного розвитку і закріплення їх здоров'я, б) як освітньо- розвиваючий засіб фізичного виховання отримала поширення в роботі з дітьми дошкільного і шкільного віку, з навчаючими різних учбових закладів і студентами вузів, військовослужбовців і іншого контингенту.

Жіноча гімнастика - різновид основної гімнастики, в змісті якої, враховуються особливості жіночого організму, перш за все функції материнства. В зв'язку з цим багато вправ спрямовано на зміцнення м'язів таза, (малого таза і тазового дна), м'язів живота.

Гігієнічна гімнастика є доступним засобом оздоровлення і фізичного виховання людей, джерелом сили, бадьорості і життєрадісності. Нею можна займатися в групах, протягом дня, в гуртожитках, колективно і індивідуально.

Атлетична гімнастика - це система вправ з додатковим опором, спрямованих на: а) розвиток сили і формування зовнішніх форм тіла,

б) зміцнення суглобів, сухожилків та зв'язок,

в) на всебічну фізичну підготовку

г) підвищення функціональних можливостей спортсменів різних видів спорту.

Ритмічна гімнастика — це різновид гімнастики оздоровчого напряму, основним змістом якої є загальнорозвиваючі вправи, біг, стрибки і танцювальні елементи, виконані під емоційно-ритмічну музику групами і поточним методом. В учбових закладах і там, де переважає жіночий контингент, ритмічна гімнастика має широкий розвиток і популярність.

Стретчинг - різні пози для збільшення рухомості суглобів і розтягу м'язів.

Каланетика - система статистичних вправ (приблизно ЗО) оздоровчої спрямованості. З навантаженням часу (пози з гімнастики йогів "ушу", "тан- дзі" і інші).

Шейпинг - сполучення фізичних вправ ритмічного характеру і спрямованості на розвиток гнучкості і сили з нижнім

Спортивні види гімнастики

Спортивна гімнастика. Цей вид спорту в програмі фізичного виховання представлений вільними вправами і окремими на спортивних снарядах.

Вільні вправи - це комбінації різноманітних рухів, в поєднанні з ритмічною музикою, - це є прекрасним засобом естетичного виховання. Велике значення вільних вправ, також, в вихованні швидкості, витривалості, гнучкості, спритності, виразності рухів. Вправи на гімнастичних снарядах - канаті, перекладині, брусах, кільцях, колоді, коні для махів і опорних стрибків, вивчаються на учбових заняттях в спеціально обладнаному гімнастичному залі. Ці вправи потребують підвищеної дисциплінованості учнів, виконуються із страховкою викладача чи підготовленого учня або самостійно лише після бездоганного засвоєння.

Акробатика. Акробатичні вправи являють собою головним чином рухи обертального характеру навколо різних висів (кувирки, сальто і інше), а також вправи в рівновазі, виконані в незвичайних умовах.

Художня гімнастика. Цей вид жіночого спорту стрімко досяг високого рівня техніки і популярності. Він включений в програму Олімпійських ігор з 1988р. На уроках фізичного виховання в різних учбових закладах і в процесі самотренування учнів широко застосовуються певні вправи із художньої гімнастики.

Професійно-прикладна гімнастика - складова частина направлена на загальний фізичний розвиток тих, що займаються, досконалість їх рухових здібностей, від яких в значній мірі залежить успіх в оволодінні вибраної професії, а в наступному забезпечує високопродуктивну працю.

Спортивно-прикладна гімнастика є частиною загальної і спеціальної фізичної підготовки в різних видах спорту. Вибірково діючи на функції різних органів і систем, гімнастичні вправи дозволяють прискорити ріст спортивних результатів.

Лікувальна гімнастика - об'єднує коригуючу, реабілітаційно - відновлюючу і функціональну гімнастику.

Коригуюча гімнастика - спрямована на ліквідацію недоліків постави та плоскостопості.

Реабілітаційна гімнастика - спрямована на відновлення рухової функції окремих ланок тіла, суглобів і внутрішніх органів.

Функціональна гімнастика - виправляє недоліки функціональних систем організму (серцево-судинної, дихальної, нервово-психічної, травлення і інше).

 

3. Роль спортивної підготовки в гімнастиці.

Спортивна підготовка - це багаторічний педагогічний процес підвищення показників гімнастів в фізичній діяльності та результатів змагань.

Мета спортивної підготовки - високі спортивні досягнення. Для досягнення цієї мети в процесі спортивної підготовки, її складової частині - тренувальних заняттях, вирішуються певні завдання:

- набуття спеціальних знань та їх поєднання з необхідними уміннями і навичками;

формування професійно-прикладних педагогічних навичок. Етапи спортивної підготовки - це умовний розподіл процесу підготовки згідно віку та рівня підготовленості (майстерності), що ґрунтується на закономірностях вікового розвитку рухового аналізатора, рухової системи особистості та її здібностей адекватно вимогам спортивної гімнастики.

І етап - початкова спортивна підготовка (прим, з 5-6 років до 8-10 років, 3-4 занять на тиждень тривалістю по 120 хв.). Завдання етапу: А) Підвищення ЗФП як фундаменту тренувань, б) СФП та розвиток здібностей, в) вдосконалення сенсорних систем (зорової, вестибулярної, тактильно-м'язової) для вращательних рухів на опорі та у без опорних умовах. Вивчення властивостей, здібностей та характеру особистості учня.

II етап - початкове спортивне тренування (з 10-12 років до 14-15 р., 5-6 занять на тиждень, по 160 хв.). Завдання етапу: а) Зміцнення здоров'я, розвиток здібностей, б) базова технічна підготовка (оволодіння профілюючими елементами на видах гімнастики),- виконання певного спортивного розряду адекватного віку; в) вдосконалення стилю та майстерності виконання вправ, г) набуття витривалості до специфічних навантажень, д) усвідомлюваний підхід до учбово-тренувального процесу.

III етап - поглиблене тренування (з 13-16 р., 2-х разове тренування: ранкове + денне до 10-12 разів на тиждень по 160 хв.). Завдання етапу:

а) Зміцнення здоров'я та функціональних можливостей, б) розвиток здібностей, в) адекватний віку рівень фізичної підготовленості і тренованості, г) поєднання окремих елементів у цілісну композицію, вдосконалення спортивної майстерності до вищого рівня [23].

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-30; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1902 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

968 - | 882 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.