Лекции.Орг


Поиск:




Структура розділу з психології




УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

 

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ,ФІЛОСОФІЇ ТА ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИХОВНОЇ РОБОТИ

Методичні вказівки до комплексної курсової роботи

Для студентів денної та заочної форм навчання

Інженерно - педагогічних спеціальностей

 

 

Харків

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

 

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ,ФІЛОСОФІЇ ТА ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА ВИХОВНОЇ РОБОТИ

 

 

Методичні вказівки до психологічної частини курсової роботи

для студентів денної та заочної форм навчання

інженерно – педагогічних спеціальностей

 

 

Рекомендовано Науково-методичною Радою

Української інженерно -

педагогічної академії

Протокол № __ 7 __

від__ 19.03 __ 2013 р.

 

Харків 2013 р.

 

УДК 159.9:373

Теорія та методика виховної роботи: мет. вказ. до комплексної курс. роботи для студ. денної та заочної форм навчання інженерно – педагогічних спеціальностей. / Укр. інж.-пед. акад.; упоряд. О.С. Іванченко, О.П. Нікітіна, І.О.Філенко – Х. [б.в.], 2013.– 57 с.

 

Методичні вказівки до виконання розділу з психології у комплексній курсовій роботі з теорії і методики виховної роботи /упорядник Іванченко О.С.,Нікітіна О.П., Філенко І.О./ спрямовані на надання необхідної інформації студентам щодо організації даного виду учбової роботи. В методичних вказівках викладені вимоги до змісту та оформлення розділу з психології, наведені теми для виконання психологічної частини, список літератури, а також визначені тести для проведення експериментального дослідження.

Рекомендується для всіх студентів інженерно-педагогічних спеціальностей академії.

 

Рецензент: зав. каф., доц. І.М. Соколова

 

Ó О.С.Іванченко, 2013
Ó О.П.Нікітіна, 2013
Ó І.О. Філенко, 2013
Ó УІПА, 2013

 


Загальні положення

Комплексна курсова робота з теорії і методики виховної роботи спрямована на формування професійного психолого-педагогічного мислення студентів на основі інтеграції знань з психології й дидактики.

Кожний студент отримує індивідуальне завдання на комплексну курсову роботу згідно розпорядженню по кафедрі психології, філософії та освітніх технологій.

Комплексна курсова робота включає:

– психологічну складову;

– педагогічну складову

Розділ з психології у комплексній курсовій роботі є дослідницьким за своїм характером й передбачає інтеграцію раніше одержаних знань з дисциплін: «Психологія», «Вікова і педагогічна психологія», «Психологія праці». Для досягнення мети комплексної курсової роботи студентам під час виконання розділу з психології необхідно:

1.реалізувати на практиці діагностичні методики для визначення психологічних характеристик предмету дослідження;

2.детально описати одержані результати та, проаналізувавши їх, зробити загальні висновки;

3.розробити методичні рекомендації.

Виконання розділу з психології у курсовій роботі допомагає формуванню у майбутніх інженерів-педагогів наступних умінь:

- проводити психологічне тестування й інтерпретувати його результати при вирішенні психолого-педагогічних задач;

- розробляти методичні рекомендації, спрямовані на розв'язання конкретної психолого-педагогічної проблеми.

Структура розділу з психології

Розділ з психології комплексної курсової роботи має наступну структуру:

1. Експериментальна частина.

2. Висновки.

3. Методичні рекомендації

4. Список використаних джерел.

5. Додатки.

Експериментальна частина будується на основі дослідницького матеріалу, одержаного при обстеженні учнів студентами за допомогою психологічних методик. Студент повинен провести обстеження учнів, обчислити одержані результати обстеження, грамотно їх представити в курсовій роботи і зробити обґрунтовані методичні і наукові висновки.

Для проведення дослідження за допомогою психологічних тестів рекомендується застосовувати наступних методик з урахуванням тем курсових роботи "Психологічна характеристика навчальної групи" (Табл.1).

Здійснити запланований експеримент можна в навчальних закладах системи профтехосвіти м. Харкова і Харківської області, а також у навчальних групах УІПА.

Таблиця 1. Рекомендовані тестові методики, які використовуються у експериментальному дослідженні.

 

№ варіанта Назва методик
1. Психологічний клімат класного колективу (В.В. Онуфрієва) Дослідження гнучкості мислення. Визначення переважаючого типу темпераменту.
2. Вивчення психологічного клімату в учбовій групі. Тест інтелекту Амтхауера (субтест 2). Вивчення і діагностика характеру методами В.С.Івашкіна.
3. Оцінка мікроклімату учбової групи. Дослідження швидкості мислення. Опитувальник Гекса для визначення характерологічних особливостей особистості.
4. Методика оцінки психологічної атмосфери в колективі. Опитувальник видів інтелекту. Тест визначення характеру.
5. Експертна оцінка згуртованості учбової групи. Тест інтелекту Амтхауера (субтест 6). Тест Айзенка для визначення темпераменту
6. Карта інтересів (модифікована методика А.Є.Голомштока) Тест на визначення базових стилів мислення. Визначення переважаючого типу темпераменту.
7. Диференційно-діагностичний опитувальник. (Є.А.Клімова) Тест інтелекту Амтхауера (субтест 5). Опитувальник Гекса для визначення характерологічних особливостей особистості.

 

Найвідповідальнішим етапом є інтерпретація даних, одержаних в результаті експерименту. Слід грамотно і коректно проаналізувати, пояснити і узагальнити одержані дані, сформулювати висновки за експериментом і визначити можливість обліку одержаного результату в навчально-виховному процесі професійного навчального закладу.

Для правильної інтерпретації результатів експерименту студенту слід використовувати методи статистичної обробки одержаних даних.

Результати експерименту доцільно представити в наочному вигляді та оформити у вигляді таблиць, діаграм, графіків і т.і.

На основі висновків за результатами експерименту слід розробити методичні рекомендації, адресовані інженерно-педагогічним працівникам системи професійно-технічної освіти.

Робота студента над розділом з психології повинна засвідчити, що він уміє працювати над літературними джерелами, вивчає досвід сучасних наукових психологічних шкіл; володіє методами психолого-педагогічного дослідження; уміє аналізувати, узагальнювати і робити правильні висновки, виходячи з результатів експериментального дослідження.

У висновках необхідно сформулювати логічні і лаконічні висновки за змістом виконаної роботи та надати методичні рекомендації щодо роботи з навчальною групою, де було проведено експериментальне дослідження.

Обсяг розділу з психології у курсовій роботі складає 6-7 сторінок рукописного або машинописного тексту без урахування списку літературних джерел.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 395 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

808 - | 769 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.