Лекции.Орг


Поиск:




Розділ 1. Вступ до педагогічної психології




Тема 1.1 Педагогічна психологія як галузь психологічної науки.

Поняття педагогічної психології. Об'єкт і предмет педагогічної психології. Місце педагогічної психології в системі психологічної науки. Структура педагогічної психології. Завдання педагогічної психології як науки. Зв'язок педагогічної психології з іншими галузями психології і педагогікою. Педагогічна психологія як базисна наука для педагогіки і часткових методик. Педагогічна психологія і практика навчання. Розширення сфер дослідження і застосування педагогічної психології на сучасному етапі розвитку освіти. Роль педагогічної психології як науки в житті суспільства, у професійній підготовці педагогічних кадрів.

Система основних понять педагогічної психології. Основні теорії та напрямки педагогічної психології. Взаємодія і зв'язок педагогічної психології з іншими галузями психологічної науки та іншими науками.

Методи педагогічної психології. Методологія, метод, методика і їх співвідношення в дослідженнях з педагогічної психології. Класифікація методів педагогічної психології (Б. Г. Ананьєв). Метод зрізів і генетичний метод. Характеристика групи емпіричних методів педагогічної психології: спостереження, експеримент, інтерв'ю, анкетування, психодіагностичні методи. Метод формуючого експерименту, особливості його планування і проведення. Використання тестів в дослідженнях з педагогічної психології. Інші класифікації методів педагогічної психології.

Основні етапи проведення дослідження в педагогічній психології.

Основні поняття: об'єкт, предмет, функції, психологія, концепція, методологія. метод, прийом дослідження, принцип, валідність, репрезентативність, анамнез, катарсис, каузометрія, класифікація.

 

Тема 1.2 Історія та теоретичні основи педагогічної психології.

Становлення і розвиток педагогічної психології. Етапи становлення педагогічної психології як науки. Історична зміна предмета педагогічної психології.

Початковий етап розвитку педагогічної психології (кінець XIX - початок XX ст.): розвиток педагогічної психології в США та Європі (Англія, Німеччина, Франція, Швейцарія та ін.). Відкриття в області психології, що зробили істотний значення в розвитку педагогічної психології (Еббінгауз, Гельмгольц, Вундт та ін.)

Становлення педагогічної психології в Російській імперії та в Україні в ХУІІ-ХІХ ст. (М. В. Ломоносов, М. І. Новиков, Ф, Прокопович, Г. С. Сковорода, В. М. Татищев, Т.Г. Шевченко та ін.). Внесок К.Д.Ушинського, І.М.Сеченова, П. Ф. Каптерева в становлення педагогічної психології як науки.

Предмет і завдання педагогічної психології в Російській імперії та в Україні у кінці XIX - на початку XX ст. (С. А. Ананьїн, П. Ф. Каптерев, О. Ф. Лазурський, П. Ф. Лесгафт, А. П. Нечаєв, С. Ф. Русова, О. І. Сікорський та ін.).

Розвиток педагогічної психології в СРСР (Л. І. Божович, П. П. Блонський, Л. С. Виготський, П. Я. Гальперін, Д. Б. Ельконін, В. П. Зінченко, Б. С. Кобзар, Г. С. Костюк, О. М. Леонтьєв. Н. А. Менчинська, С. Л. Рубінштейн, та ін.). Розробка проблем педагогічної психології в Україні (М. І. Алексєєва, Г. О. Балл, І. Д. Бех, М. Й. Боришевський, І. С. Булах, Ю. З. Гільбух, Т. М. Лисянська, Д. Ф. Ніколенко, С. Д. Максименко, І. О. Синиця, Л. Е. Орбан-Лембрик, П. Р. Чамата, В. І. Чепелєв, О. Я. Чебикін та ін.).

Суперечності і пошуки педагогічної психології в сучасний період. Перспективи розвитку педагогічної психології як науки.

Методологічні основи педагогічної психології. Соціально-історична обумовленість психічного розвитку людини в процесі навчання. Провідна роль виховання і навчання в психічному розвитку. Діяльнісне опосередкування індивідуального психічного розвитку. Взаємозв'язок діяльності та спілкування як умова становлення свідомості особистості. Первинність предметно-практичної діяльності в становленні психічних новоутворень в процесі засвоєння. Взаємозв'язок діяльності і свідомості. Провідна роль ціннісно-смислових утворень в розвитку особистості. Виховання і навчання як особливий тип управління психічним розвитком особистості за допомогою організації діяльності, взаємодій, відносин, спілкування.

Основні поняття: парадигма, контекст, когнітивний, поведінковий теорія поля, педологія, теорія еволюції, закони

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 335 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

793 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.