Лекции.Орг


Поиск:




Відповідь: Григорій Степановч Щербина. 1 страница




Якщо Ви вирішили зайнятися спортом, зміцнити здоров’я, покращити фігуру або з користю провести вільний час, до Ваших послуг – спортивні заклади Чернігова: від тренажерних залів до різних спортивних секцій. Останнім часом у нашому місті набуває популярності такий вид спорту, як болдерінг. Тренування та змагання проводяться у спеціально обладнаному болдерінговому залі. Що таке болдерінговий спорт? Відповідь: скелелазіння.

(Проте надмірна «зайва» інформація у тексті за питання інколи утруднює чи «завуальовує» правильну відповідь, тому зловживати цим не потрібно).

 

5) відповідність віковим особливостям учнів;

6) ігровий характер (де доречно – жарт);

7) не ототожнення з олімпіадними запитаннями з предметів;

8) дотримання етичних норм (тактовність і доречність у використанні питань на релігійну тематику, уникання тем жорстокості і насилля, приниження через вади здоров’я та зовнішності тощо);

9) наявність підказки у тексті запитання (по можливості):

- Перші оранж ереї з’явилися в середні віки у Франції. Що в них вирощували? Відповідь: апельсини. Коментар: «оранж» – апельсин.

У 1852 році на околиці одного з міст Чернігівщини було знайдено скарб із 200 давньоруських срібних монет, карбованих за часів князя Володимира і Ярослава Мудрого. У 1873 – знову великий скарб срібних монет Давнього Риму (так званий пашківський скарб) та фібулу (застібку-прикрасу) 5-6 століття, виконану із срібної платівки, прикрашену золотою «ніжною» інкрустацією. Ця знахідка зберігається в Ермітажі.

Як називається місто, де було знайдено цей скарб?

Відповідь: місто Ніжин.

10) забезпечення при формулюванні питання лаконічності відповіді: вона повинна бути короткою (1-2 слова) або простим коротким реченням;

11) не використання запитань «чому…?» – з метою уникнення широких пояснень у відповіді;

12)однозначність відповіді (запитання повинно мати тільки один варіант відповіді. На відміну від решти ігор, «Брейн-ринг» і «Що? Де? Коли?» розвивають переважно понятійний тип мислення: фактично, у них більшість запитань з відновлення поняття за його ознаками. Відповідно, саме запитання повинне, з одного боку, утримувати значимі принципи поняття, з іншого – необхідно сформулювати його в такий спосіб, аби унеможливити потрапляння під ці ознаки іншого поняття. Інакше кажучи, інформації, котра міститься у питанні, повинна відповідати лише одна відповідь.

Так, як інтелектуальні змагання є важливим чинником у навчально-виховному процесі, то при складанні запитань необхідно звертати увагу і на виховну складову, наприклад:

Американський психолог Лівайн перевірив добросердечність людей різних країн світу за допомогою такого прийому: на людних вулицях навмисне було загублено листи з маркою і підписаною адресою.

У Токіо була найбільш зворушлива реакція: люди підняли лист, але в поштову скриньку не кинули. Що вони зробили?

Відповідь: особисто віднесли лист за вказаною адресою.

- Олександр Македонський запримітив серед своїх воїнів чоловіка, який під час битви втікав від ворога. Виявилося, що того звали Олександром. І сказав йому славетний полководець: «Або подолай своє боягузтво, або …»

Закінчіть фразу. Відповідь:...зміни ім’я».

Надіємося, що зібрані у посібнику ігрові блоки (ігрові бої), забезпечуючи виховний фактор,

здійснять розвивальну, комунікативну, інформаційну, активізуючу та інтегративну функції;

сприяють розширенню кругозору, поглибленню знань у різних сферах науки, техніки та культури, підвищенню загальної ерудиції учнів; виробленню навичок аналізу, пізнанню явищ і подій навколишнього світу, вмінню знаходити логічно правильну відповідь, обґрунтовувати й аргументувати власну думку.

ІV. Гімнастика для розуму

Недарма говорять: «Тренування розуму так же важливе, як і тренування тіла». Процес пошуку відповідей на запитання допоможе розвивати логіку, аналітичні здібності, інтелект, розширити їх можливості та перспективи. Успіхів вам!

Бій 1

1. На Благовіщення віруючим на Україні заборонялося займатися будь-якою працею. Говорили, що в день цього свята "птах гнізда не в'є, дівка коси не заплітає". А яку тварину і як, згідно з народними переказами, Бог покарав за те, що та на Благовіщення копала землю?

Відповідь: крота засліпив.

 

2. У 1989 році втретє вкрали бронзового півня з відомої скульптурної піраміди, встановленої в одному з міст Німеччини. Назвіть це місто.

Відповідь: Бремен. Коментар: скульптурна піраміда у м. Бремені складається з героїв відомої казки Шарля Перро «Бременські музиканти», а саме Осла, Собаки, Кота і Півня.

 

3. Вчені встановили, що шкіра людини, яка не палить, на 10 років молодша, ніж у курця. На кому це перевірили найдостовірніше?

Відповідь: на близнюках.

 

4. Відеозапитання. Це місто знаходиться на одній широті з Лондоном, Саратовом, Стоунхенжем і білоруським містечком Молодечно, на одній довготі з Гомелем, столицею королівства Свазіленд Мбабне, знаменитими пірамідами Гізи в Єгипті і селищем Добровеличківка, яке раніше вважалося географічним центром України.

Його географічні координати: 51 градус 30 хвилин північної широти,
31 градус 18 хвилин східної довготи. Назвіть це місто. Відповідь: Чернігів.

 

5. У китайських містах є велика кількість велорикш, які готові відвезти вас за розумну плату. А від чого, крім відстані, залежить вартість проїзду?

Відповідь: від ваги пасажира. Коментар: але не від ваги вантажу, тому що велорикші перевозять людей без вантажу.

Бій 2

1. Так називають апартаменти у готелях і одиницю фізичної величини. Назвіть це слово.

Відповідь: люкс.

 

2. Що, за словами Тура Хейєрдала, полінезійці називають окулярами, які переносять гори?

Відповідь: бінокль.

 

3. Яким чином видатних особистостей англійської історії посмертно прирівнювали до осіб королівської крові?

Відповідь: Їх поховання відбувалося у Вестмінстерському абатстві (соборі).

Коментар: Поховання у Вестмінстерському абатстві – це найвища честь для будь-якого громадянина Великобританії. Там поховані такі відомі люди, як Джеффрі Чосер, Діккенс, Дарвін, Ісаак Ньютон.

 

4. Відеозапитання. Як називається селище, де знаходиться дерев’яна церква, побудована без жодного цвяха, у якій відбулися зйомки художнього фільму «Вій» за одноіменною повістю Миколи Гоголя?

Відповідь: селище Седнів.

 

5. Всупереч солодкій рекламі це – зовсім не тропічний острів, а група субантарктичних островів, вкритих льодом. Назвіть ці острови.

Відповідь: Баунті.

Бій 3

1. Який овоч об’єднує аргентинський напій «мате» і національну традицію відмовляти при сватанні?

Відповідь: гарбуз.

Коментар: гарбуз дають хлопцеві, якому відмовляють при сватанні, і з гарбуза через срібну трубочку п’ють «мате» – гіркий, але освіжаючий напій.

 

2. Цей чоловік отримав у подарунок від уряду «Волгу» з номером 12.04 ЮАГ. Назвіть його.

Відповідь: Юрій Гагарін.

Коментар: 12 квітня 1961 року Юрій Олексійович Гагарін здійснив перший політ людини у космос.

3. Лів – так називали стародавній середземноморський народ. Пізніше стародавні греки та римляни утворили від цього слова найменування цілого континенту, хоча зараз так називається тільки одна з його держав. Яка саме?

Відповідь:Лівія. Коментар: Цестародавня грецька назва Африки.

 

4. Відеозапитання. Антоній Печерський – один із найвідоміших релігійних діячів Київської Русі, основоположник чернецтва на східно-слов’янських землях, засновник унікальних підземних архітектурно-просторових комплексів. У якому давньоруському місті він народився?

Відповідь: уЛюбечі.

 

5. Яке слово у мові жителів Папуа Нової Гвінеї означає «ящик з чорними і білими зубами, якого б’є європейська жінка, і від цього він плаче»?

Відповідь: піаніно(рояль).

Бій 4

1. Сальвадор Далі згадував, що в дитинстві це природне явище йому пояснювали як переставляння меблів нагорі. Назвіть це явище.

Відповідь: грім.

 

2. У Японії продають подушки, які починають ворушитися, коли потрібно. Якщо ви не відреагуєте, подушка буде ворушитися енергійніше, а при необхідності можна навіть запрограмувати легке поколювання електричним струмом. Яку функцію, крім сну, виконує така подушка?

Відповідь: будить людину.

3. Після впровадження у життя свого винаходу англійський фізик Роберт Уайт якось промовив: «Наступного разу я добре подумаю, перш ніж винаходити радар...». Представникові якої професії адресовані ці слова?

Відповідь: поліцейському.

Коментар: за перевищення швидкості, яке зафіксував радар, винахідник сплатив штраф.

 

4. Відеозапитання. Хороші традиції не підвладні часу, як і ця: зустрічатися кожного року на головному молодіжному святі біля Монумента Дружби – священного місця для трьох братніх народів. Назвіть населений пункт, де відбувається ця зустріч.

Відповідь: село Сеньківка.

 

5. Син полярного дослідника Роберта Скотта, Пітер Скотт, став великим ученим-біологом і теж вніс чималий внесок у пізнання людиною навколишньої природи. Проте його головна книга застерігає, що це пізнання часом має катастрофічні наслідки. Що це за книга?

Відповідь: Червона книга.

Бій 5

1. «Пепсі і кока-колу бажано пити через соломинку», − радить британець Томас Статтфорд. Назвіть його професію.

Відповідь: стоматолог.

Коментар: Ці напої псують зубну емаль.

 

2. Як відомо, в Україні в ніч на Івана Купала молодь стрибала через багаття. Проте нерідко купальське багаття замінювали купою стебел якоїсь рослини. Якої саме?

Відповідь: кропиви.

 

3. Гітарист Віктор Зінчук потрапив до Книги Гіннеса з показником 20 нот за секунду. Яку назву носить фрагмент знаменитої опери, який він для цього виконав?

Відповідь: «Політ джмеля».

Коментар: «Політ джмеля» – фрагмент опери Римського-Корсакова «Казка про царя Салтана».

 

4. Відеозапитання. «Біжить струмок, проторюючи собі шлях. І не річка зовсім – переступити можна. Прозора стрічка води веде до першооснови. З-під купин моху б’ють чисті джерела. Про цю зустріч я мріяв багато років. Сталося! Я побачив твій початок, Десно!» Де починається Десна?

Відповідь: Смоленська область, село Ярославль або ( місцевість біля Єльні в Росії).

 

5. Одного разу телекомпанія BBC випустила в ефір сюжет про небувалий урожай макаронів у Швейцарії: селяни збирають варені макарони, а диктор повідомляє про досягнення в цій галузі сільського господарства – однакову довжину макаронів. Редакцію завалили листами з проханням надіслати розсаду. Назвіть дату виходу цього репортажу.

Відповідь: 1 квітня.

Бій 6

1. Нещодавно в Гамбурзі один ентузіаст встановив рекорд по ЇХ своєрідному знищенню. Назвіть ЇХ.

Відповідь: гамбургери.

Коментар: а де ж ще встановлювати такий рекорд з поїдання гамбургерів, як не в Гамбурзі!

 

2. В одному із фантастичних романів згадується планета, міста якої мають назви Таурус, Експлорер і Ескорт. Як називається ця планета? Відповідь: Форд.

Коментар: ці назви міст збігаються з назвами марок автомобілів «Форд».

 

3. На початку ХХ століття французька компанія прокладала залізницю в Ефіопії – від моря до столиці Аддіс-Абеба. Яка небезпека змусила французів укладати ЗАЛІЗНІ ШПАЛИ, а не дерев’яні?

Відповідь: терміти.

Коментар: Терміти швидко знищують деревину.

 

4. Ця книга у Великобританії потрапила до п’ятірки найнудніших книг, які британці не змогли дочитати до кінця. Однак, незважаючи на складність сприйняття, вона ж увійшла і до п’ятірки УЛЮБЛЕНИХ книг, без яких британці не уявляють свого життя. Назвіть головного героя цієї книги.

Відповідь: Гаррі Поттер.

 

5.Яке ім'я, згідно зі статистикою, найчастіше дають батьки своєму синові у російському місті Муромі?

Відповідь: Ілля.

Бій 7

1. Деякі дуби на Україні поетично називають «нелинь». Якою особливістю відрізняються ці дуби від інших?

Відповідь: не скидають листя на зиму.

 

2. Лікар-відлюдник шейх Омар використовував ці зерна для лікування хворих, а воїни деяких африканських племен для довгих та виснажливих переходів часто готували млинці із суміші цих товчених зерен та тваринних жирів. Що це за зерна?

Відповідь: кавові (кава).

 

3. Де, крім лісу і зоопарку, можна побачити зайця, змію і двох самок ведмедів одночасно?

Відповідь: на небі.

Коментар: сузір’я мають назви цих тварин.

 

4. Відеозапитання. На початку XIX століття якийсь Каражич із міста Ніжина купив ділянку землі, на обліку якої перебувало 650 душ. Після – заклав цю землю за велику суму. Назвіть того, хто використав цю історію у своєму творі.

Відповідь: Микола Васильович Гоголь.

 

5. У японському місті Нагоя відбувся чемпіонат миру з футболу серед роботів. Гра складалася із двох періодів по 10 хвилин з перервою 20 хвилин. Для чого були перерви?

Відповідь: для підзарядки батарей.

Бій 8

1.Назвіть острів, який називається так само, як і день 4 квітня 2010 року.

Відповідь: острів Пасхи.

 

2. Говорячи про те що плагіат у них неминучий,письменник та критик Шарль Нодье назвав це плагіатом в алфавітному порядку. Що це?

Відповідь: словники (енциклопедії).

 

3. Газета "Аргументи і факти" визначила самого справедливого футбольного суддю – Мелвіна Сильвестра. У ході матчу нападаючий однієї з команд часто штовхав арбітра і одного разу зачепив його досить відчутно. Розлючений рефері трьома боксерськими ударами звалив кривдника на газон і … залишив поле. А що арбітр зробив перед цим?

Відповідь: показав собі червону картку.

 

4. Відеозапитання. Тарас Шевченко описував містечко Козелець Чернігівської губернії як провінцію з церквами і палацами дивовижної краси, що з'явилися завдяки везучим і співучим синам тутешнього козака, який міг пропити все, крім дітей і РОЗУМУ. А яке прізвище мали його діти?

Відповідь: Розумовські (Розумовський).

5. У назві якого офіційного прийому можна зустріти марку автомобіля?

Відповідь: АУДІєнція.

 

Бій 9

1. Її розмір дорівнює 254 мікрометрам, в одній українській літері їх дві. Назвіть її.

Відповідь: крапка.

 

2. Відповідно афоризму Лоуренса Олівье, ЦЕ – пристрої, придумані дорослими, для того, щоб діти не заважали дорослим грати у своїігри. Назвіть ЦЕ.

Відповідь: іграшки.

3. На островах біля західного узбережжя Ірландії жителі протягом кількох років не купляли ні будівельних матеріалів, ні дров. Що вони використовували замість цього?

Відповідь: уламки розбитих кораблів.

Коментар: течія Гольфстрім приносила до берега уламки розбитих кораблів.

 

4. Відеозапитання. Лондонські газети кінця ХVІІ століття писали: «Торгують цим папером зовсім недорого, а по вигляду він нагадує вовняну тканину». Зодчий Карло Россі при будівництві в 1812-1822 роках Єлагін палацу у Петербурзі теж використовував його.

Така продукція широко застосовується і в сучасному дизайні, її виготовляють в одному із районних центрів Чернігівщини. У якому?

Відповідь: у Корюківці.

Коментар: мова йшла про шпалери.

 

5.Ім’я якої реальної людини носить кубок, що розігрується серед супер-яхт у кругосвітній подорожі з рекордним часом 71 доба 14 годин 32 хвилини?

Відповідь:Жюля Верна.

Коментар: Указаний рекордний час цієї кругосвітньої подорожі відображається у його відомому творі «Навколо світу за 80 діб».

Бій 10

1. Яка рослина була праобразом застібки-«липучки»?

Відповідь: реп’ях (будяк).

 

2. Відомий спеціаліст в області гідродинаміки Джеймс Грей писав, що природа сконструювала його набагато досконалішим, ніж людина – торпеду або підводний човен. Не дивно, що відправляючись у далекі мандри, Посейдон перевтілювався саме в нього. У кого ж?

Відповідь: у дельфіна.

3. Під час війни ЇХ руйнують одними із перших. ВОНИ є над, між і через. ВОНИ є у гімнастиці, можуть бути і у роті людини, і в автомобілі. Назвіть ЇХ.

Відповідь: мости.

4. Відеозапитання. Чернігівщина… Придесення… Сіверський край… Величним і піднесеним постає він у пам’яті нащадків у безсмертних творіннях зодчих. Тиша деснянських лук береже тупіт коней, брязкіт зброї, шум знамен і пісню орача. У «Повісті временних літ» про розселення слов’янських племен зазначається: «А інші осіли по Десні, і по Сейму, і по Сулі, і назвалися…». Закінчіть вислів.

Відповідь: …сіверянами.

 

5. Один із журналів опублікував дані статистики про те, скільки часу у середнього європейця займають різні заняття упродовж життя. Отже, 9 років він проводить у роботі, від 3 до 5 – у транспорті, півроку хворіє, 250 діб читає, 50 діб плаче. А 3 години дивиться… Куди?

Відповідь: на годинник.

Бій 11

1. Ця маленька пташка за добу з’їдає корму у 2 рази більше, ніж важить сама. Бразильці називають її «бейжа-флор», що означає «птах, який цілується з квітами». А як її називаємо ми?

Відповідь: колібрі.

2. У Древньому Римі злодіїв часто засуджували «до меча». Що означав цей вирок?

Відповідь: їх віддавали у гладіатори.

 

3. Визначення, яке дав цьому процесу Жорж Елгозі, звучить так: «Це єдина можливість знати хоч що-небудь хоч декілька днів». Сподіваємося, що ви зможете назвати цей процес без підказок.

Відповідь: екзамен.

 

4. Українське прислів’я стверджує: якщо він справжній, то хай правду каже, а не медом маже. А якщо з ним вирушив у дорогу, то буде веселіше. Про кого йде мова?

Відповідь: про друга (товариша).

 

5. Пушкіністи говорять, що вперше у світі цей РІД ВІЙСЬК описав Олександр Сергійович Пушкін у «Казці про царя Салтана...». Як називаються сучасні військові підрозділи такого типу?

Відповідь: морська піхота.

Коментар: «… люди из моря выходят и себе дозором бродят».

Бій 12

1. У давнину на святого Мартина (у середині листопада) у Білорусії переставали працювати водяні млини. Чому?

Відповідь: замерзали річки.

 

2. Перекладіть зі старослов’янської мови словосполучення «младо лєто».

Відповідь: весна.

3. Цьому маленькому казковому персонажу вдавалося двічі зробити те, що не змогли інші. Після довгих спроб його попередників він вирішив проблему зв’язків між молекулами за допомогою гравітаційного поля Землі. Іншого разу йому вдалося допомогти п’ятьом, які розв’язували проблему подолання сили тертя. Назвіть цього героя.

Відповідь: миша.

Коментар: Із казок "Курочка Ряба" і "Ріпка".

 

4. Дитячий музей у Бостоні відомий тим, що в ньому не дотримуються основного правила більшості музеїв. Що там дозволяється?

Відповідь: торкатися експонатів руками.

 

5. Дивно, але перший пам’ятник цьому видатному українцю з’явився не на Україні, а в Казахстані часів Російської імперії у 1881 році. Назвіть ім’я цього славетного українця.

Відповідь: Шевченко (Тарас Григорович Шевченко).

 

Бій 13

1. Автомобіль випуску 1884 року, який брав участь у щорічному автопробігу старовинних машин Лондон-Брайтон, потребував доливати це через кожні 32 кілометри. Що саме?

Відповідь: воду.

Коментар: це паровий автомобіль.

 

2. Тіла цих тварин, потрапляючи у рибальські сіті, доставляють багато неприємностей для моряків. Мешканці приморських містечок називають їх «морським салом». Що це за тварини?

Відповідь: медузи.

 

3.У 1988-1989 роках у Південній Кореї було побудовано 14 веж із годинниками, які, крім часу, демонструють ще один важливий змінний показник. В 1989 році він показував: 42 290 442. Що означає це число?

Відповідь: число жителів країни.

 

4. Відеозапитання. Мешканці Ічнянщини пишаються Національним історико-культурним заповідником «Качанівка», який пам’ятає майстрів художнього слова Миколу Гоголя і Василя Забілу, художників Миколу Ге і братів Маковських, учених Дмитра Яворницького і Опанаса Марковича. Бував тут і Великий Кобзар. Над знаменитими «Запорожцями» працював Ілля Рєпін. А на створення якої опери надихнула казкова природа Качанівки композитора Михайла Глінку?

Відповідь: «Руслан і Людмила».

 

5. У деяких американських офісах це застосовують як спосіб боротьби зі стресом: співробітники після обіду протягом півгодини можуть …. Що саме?

Відповідь: спати (поспати).

Бій 14

1. Кораблі знаменитої експедиції Фернандо Магеллана переплили цей океан, ні разу не потрапивши у шторм. Про який океан іде мова?

Відповідь: про Тихий океан.

 

2. На вулицях містечка Касселе (Німеччина) є незвичайний дорожній знак: відбитки босих ніг. Що він означає?

Відповідь: вулиця призначена тільки для пішоходів.

 

3. Незвичний спосіб підпису порадив шведському художнику поліцейський, який протягом року розслідував три випадки підробки картин цього художника. Художник почав підписувати свої картини не своїм прізвищем, як це звичайно робиться, а …. Чим?

Відповідь: відбитком пальця.

Коментар: відбитки пальців кожної людини унікальні.

 

4. Відеозапитання. В одному з населених пунктів Чернігівської області встановлено пам’ятник овочевій культурі, яка після спеціальної обробки мала чудові смакові якості і постачалася до царського двору. Що це за овоч?

Відповідь: огірок.

 

5. У середні віки існувала традиція, за якою вдалося домогтися високої якості гармат, роблячи брак вкрай невигідним для майстра. У чому полягала ця традиція?

Відповідь: гармату випробував сам майстер.

Бій 15

1. Якої геометричної фігури бояться капітани біля берегів Флориди?

Відповідь: трикутника.

Коментар: мова йде про Бермудський трикутник.

 

2. Як перекладається з англійської на українську мову прізвище російського письменника-мрійника, що підняв «Червоні вітрила»?

Відповідь: зелений.

3. Вважається, що чотирилистник конюшини приносить щастя.Кожний листок має своє значення. Перший зліва від черешка (живця) пророкує славу, другий – багатство, третій – любов. Що пророкує четвертий листок, якщо того ж ми бажаємо часто один одному.

Відповідь: здоров’я.

 

4. Відеозапитання. Уродженець Ічні, ректор Петербурзької Академії мистецтв, професор, автор багатьох відомих пам’ятників (Мініну і Пожарському – в Москві, Рішельє – в Одесі, Ломоносову – в Архангельську) та надгробку Кирила Розумовського. Хто цей відомий скульптор?

Відповідь: Іван Петрович Мартос.

 

 

5. Яка комаха найсильніша?

Відповідь: мурашка.

Коментар: Мурашка може піднімати камінці, які у 50 разів важчі за саму комаху, і тягнути вантажі, важчі у 300 разів.

Бій 16

1. Чи любите ви Дюма? Тоді вам легко буде назвати жіноче ім’я, що в перекладі означає «постійна».

Відповідь: Констанція.

2. Швидкість поширення сигналів у НЬОМУ складає 111 метрів за секунду. ВІН може зберігати майже сто мільярдів біт інформації. Назвіть його.

Відповідь: мозок людини.

Коментар: про такий об’єм інформації поки що тільки мріють розробники комп’ютерної техніки.

 

3. Увага! Кулінарний літературний рецепт: 1 помідор, 1 мандарин, 1 апельсин, 1 молода цибулина, 1 стара цибулина, 1 виноградинка, 1 стручок гороху, 1 гарбуз, 3 вишні, 1 ягідка суниці, декілька десятків лимонів, 1 груша, 1 морква і 1 собака. Як звуть автора, який про це написав?

Відповідь: Джанні Родарі.

4. Відеозапитання. У ХХ столітті – місто партизанської слави, у ХХІ столітті – український Голівуд, у якому відбулися зйомки художнього фільму «Важкий пісок». Від назви якої річки походила назва цього міста у ХІХ столітті?

Відповідь: Снов.

Коментар: місто Сновськ (тепер Щорс).

 

5. Ця тварина здатна зникати частинами, найхарактерніша її ознака – посмішка, а назва походить від назви місцевості в Англії. Назвіть цю неймовірну істоту.

Відповідь: Чеширський кіт.

Бій 17

1. Найбільша область сучасної України – Одеська (33 310 квадратних кілометрів). Найменша – Чернівецька (8100 квадратних кілометрів). А яке місце в Україні за площею займає Чернігівська область?

Відповідь: друге.

Коментар: площа Чернігівської області 31 900 квадратних кілометрів.

 

2. Дві статуї, дві могили, сад, храм і навігаційна споруда. Що це, разом узяте?

Відповідь: сім чудес світу (чудеса світу).

Коментар: дві статуї: Колос Родоський і Зевс Олімпійський; дві могили: піраміда Хеопса і Мавзолей Мавзола; сад: висячий сад цариці Семіраміди; храм: храм Артеміди в Ефесі; навігаційна споруда: Олександрійський маяк.

3. Як відомо, є люди, які вірять у прикмети. Англійський замок Окем знаменитий своєю колекцією предметів, які ПРИНОСЯТЬ ЩАСТЯ. З яких же предметів складається колекція замку?

Відповідь: з підків.

 

4. Відеозапитання. Цей населений пункт – прекрасний куточок природи, розташований у південно-східній частині Чернігівщини. Із 1717 року був у володінні прилуцького полковника Гната Галагана. Тут під кронами дубів-велетнів лунав голос сліпого кобзаря Остапа Вересая. Як називається цей населений пункт?

Відповідь: село Сокиринці.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 490 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1012 - | 842 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.