Лекции.Орг


Поиск:




Процентні витрати за операціями з філіями банку». 4 страница




Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності у банках України вимагає, щоб перед складанням річної фінансової звітності проводилась обов’язкова інвентаризація активів, зобов’язань, резервів, включаючи і обліковане на позабалансо- вих рахунках, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан та оцінка. Відповідальність за організацію інвентаризації покладається на керівни- ка. Контроль за проведенням інвентаризації покладається на внутрішній аудит банку (ревізійну службу банку).

Об’єкти і строки проведення інвентаризації визначаються керівником банку, крім тих випадків, коли проведення інвентаризації є обов’язковим, а також не раніше 1 жов- тня звітного року перед складанням річної бухгалтерської звітності.

Для проведення інвентаризаційної роботи згідно з розпорядчим документом керів- ника банку створюються інвентаризаційні комісії. За результатами інвентаризації банку вживають заходів щодо врегулювання виявлених розбіжностей. У бухгалтерському об- ліку відображення інвентаризаційних різниць (недостач, надлишків, пересортування) здійснюється після затвердження керівником банку пропозицій інвентаризаційної ко- місії в тому місяці, в якому вона була закінчена, але не пізніше звіту за грудень.

У період складання річного бухгалтерського звіту за всіма рахунками юридичних осіб банк має отримати в письмовій формі підтвердження залишків особових рахунків за станом на 1 січня. При неотриманні підтверджень протягом місяця залишок коштів вважається підтвердженим.

Для складання достовірної звітності банкам надається право щомісячно (при потре- бі) проводити коригуючі проводки. В період складання річного бухгалтерського звіту з метою включення всіх операцій у фінансову звітність та виправлення помилкових за- писів минулого року також можуть проводитися коригуючі проводки.

Банки подають фінансову звітність до Національного банку як в електронному, так і паперовому вигляді. Процедура подання банками фінансової звітності до НБУ полягає у наступному. Банки (материнські банки) подають річну та консолідовану фінансову звітність структурним підрозділам банківського нагляду. З метою попереднього конт- ролю щодо складу фінансової звітності, аналізу застосованої банком облікової політи- ки, розкриття інформації в примітках, адекватності бухгалтерського обліку згідно із висновком аудитора (аудиторської фірми) служби банківського нагляду подають


 

отримані від банків фінансові звіти структурним підрозділам бухгалтерського обліку те- риторіальних управлінь Національного банку, у яких відкриті кореспондентські рахун- ки банків. Після розгляду фінансової звітності структурні підрозділи бухгалтерського обліку повертають її разом з висновком попереднього контролю структурним підрозді- лам банківського нагляду для використання в роботі.

Банки подають квартальну фінансову звітність на паперових носіях та в електронному вигляді територіальним управлінням Національного банку в установлені ними строки, але не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Територіальні управління Національного банку після перевірки подають квартальну фінансову звітність електронною поштою Департаменту бухгалтерського обліку Націо- нального банку через Центральну розрахункову палату Національного банку 25-го чис- ла місяця, наступного за звітним кварталом, файли В5 «Баланс проміжної фінансової звітності» та В6 «Фінансові результати проміжної фінансової звітності».

Під час подання фінансової звітності на паперових носіях статті звітності, за якими немає показників, банк (материнський банк) може не зазначати (крім випадків, якщо такі показники зазначалися за станом на кінець зіставленого періоду (кварталу, року). У разі подання фінансової звітності Національному банку електронною поштою первинні економічні показники, за статтями яких немає даних, у файлах можуть не зазначатися.

Банк зобов’язаний публікувати квартальну фінансову звітність в газеті «Урядовий кур’єр» або «Голос України» протягом місяця, наступного за звітним кварталом.

Банк зобов’язаний публікувати річну фінансову звітність, а материнський банк — річну консолідовану фінансову звітність, підтверджену аудитором, який внесений до реєстру аудиторів банків Національного банку України, не пізніше 1 червня наступного за звітним року в газеті «Урядовий кур’єр» чи «Голос України». Материнський банк за власним бажанням може складати та оприлюднювати консолідовану фінансову звіт- ність щокварталу.

Відповідальність за перекручення фінансової звітності, порушення строків її подан- ня та оприлюднення, а також її оприлюднення не вповному обсязі, несе керівництво банку.

 

 

13.3. Характеристика основних форм банківської фінансової звітності

 

13.3.1. Звіт «Баланс»

 

Метою складання банком звіту «Баланс» є надання користувачам інформації про його фінансовий стан на звітну дату. Звіт «Баланс» дає змогу визначити склад і структу- ру майна банку, ліквідність банку, наявність власного та запозиченого капіталу, зміну дебіторської та кредиторської заборгованості тощо.

Зауважимо, що в МСБО 1 «Подання фінансових звітів» (в редакції від 6.09.2007 р.) на- зву звіту баланс змінено на «звіт про фінансовий стан». Саме такий термін тепер застосо- вуватиметься в тексті стандартів, але він не обов’язковий для застосування на практиці.


 

В основу балансового звіту закладено основне рівняння бухгалтерського обліку, що відображає взаємозв’язок між активами, зобов’язаннями та власним капіталом:

 

Активи = Зобов’язання + Капітал

 

У звіті «Баланс» активні та пасивні рахунки згруповані у статті за економічним зміс- том та в порядку зменшення ліквідності. Банки України складають як квартальний, так і річний звіт «Баланс». Звіт «Баланс» складається за показниками сальдо рахунків бух- галтерського обліку на кінець останнього дня звітного періоду (кварталу, року). У табл.

13.1. наведено форму річного (консолідованого) звіту «Баланс».

 

Таблиця 13.1. Форма річного (консолідованого) звіту «Баланс» банку

 

  Рядок   Найменування статті   Примітки Звітній рік Поперед' ній рік
  АКТИВИ
  Грошові кошти та їх еквіваленти      
  Торгові цінні папери      
  Інші фінансові активи, що обліковуються за справедливою вартістю з визначенням результату переоцінки у фінансових результатах      
  Кошти в інших банках      
  Кредити та заборгованість клієнтів      
  Цінні папери в портфелі банку на продаж      
  Цінні папери у портфелі банку до погашення      
  Інвестиції в асоційовані і дочірні компанії      
  Інвестиційна нерухомість      
  Дебіторська заборгованість щодо поточного податку на прибуток      
  Відстрочений податковий актив      
  Гудвіл      
  Основні засоби та нематеріальні активи      
  Інші фінансові активи      
  Інші активи      
  Довгострокові активи, призначені для продажу, та активи групи вибуття      
  Усього активів      

 

Закінчення табл. 13.1

 

 

  Рядок   Найменування статті   Примітки Звітній рік Поперед' ній рік
  ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
  Кошти банків      
  Кошти клієнтів      
  Боргові цінні папери, емітовані банком      
  Інші залучені кошти      
  Зобов’язання щодо поточного податку на прибуток      
  Відстрочені податкові зобов’язання      
  Резерви за зобов’язаннями      
  Інші фінансові зобов’язання      
  Інші зобов’язання      
  Субординований борг      
  Зобов’язання, що пов’язані з довгостроковими активами, призначеними для продажу чи групами вибуття      
  Усього зобов’язань      
  ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ
  Статутний капітал      
  Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)      
  Резервні та інші фонди      
  Чисті активи, що належать акціонерам (учасникам) банку      
  Частка меншості      
  Усього власного капіталу та частка меншості      
  Усього пасивів      

 

Квартальний звіт «Баланс» банку містить дані за станом на кінець поточного кварталу та порівняльні дані за станом на кінець попереднього фінансового ро- ку. Форма квартального звіту «Баланс» загалом подібна до річної форми цього звіту. Разом з тим, квартальний звіт «Баланс» містить більше статей, ніж річний (табл. 13.2).


 

Таблиця 13.2. Форма квартального звіту «Баланс» банку

 

    Рядок     Найменування статті На звітну дату поточного кварталу На кінець попереднього фінансового року
       
АКТИВИ
  Грошові кошти та їх еквіваленти    
  Торгові цінні папери    
  Інші фінансові активи, що обліковуються за справедливою вартістю з визначенням результату переоцінки у фінансових результатах    
  Кошти в інших банках, у тому числі:    
4.1 В іноземній валюті    
  Резерви під знецінення коштів в інших банках    
5.1 Резерви у відсотках до активу    
  Кредити та заборгованість клієнтів, у тому числі:    
6.1 Кредити та заборгованість юридичних осіб, у тому числі:    
6.1.1 В іноземній валюті    
6.2 Кредити та заборгованість фізичних осіб, у тому числі:    
6.2.1 В іноземній валюті    
  Резерви під знецінення кредитів    
7.1 Резерви у відсотках до активу    
  Цінні папери в портфелі банку на продаж    
  Резерви під знецінення цінних паперів в портфелі банку на продаж    
9.1 Резерви у відсотках до активу    
  Цінні папери у портфелі банку до погашення    
  Резерви під знецінення цінних паперів в портфелі банку до погашення    
11.1 Резерви у відсотках до активу    
  Інвестиції в асоційовані і дочірні компанії    
  Інвестиційна нерухомість    

 

Продовження табл. 13.2

 

       
  Дебіторська заборгованість щодо поточного податку на прибуток    
  Відстрочений податковий актив    
  Основні засоби та нематеріальні активи    
  Інші фінансові активи    
  Резерви під інші фінансові активи    
18.1 Резерви у відсотках до активу    
  Інші активи    
  Резерви під інші активи    
20.1 Резерви у відсотках до активу    
  Довгострокові активи, призначені для продажу, та активи групи вибуття    
  Резерви під зменшення корисності інвестицій в асоційовані й дочірні компанії, що утримуються з метою продажу    
22.1 Резерви у відсотках до активу    
  Усього активів, у тому числі:    
23.1 В іноземній валюті    
ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
  Кошти банків, у тому числі:    
24.1 В іноземній валюті    
  Кошти юридичних осіб, у тому числі:    
25.1 В іноземній валюті    
25.2. Кошти юридичних осіб на вимогу, у тому числі:    
25.2.1 В іноземній валюті    
  Кошти фізичних осіб, у тому числі:    
26.1 В іноземній валюті    
26.2 Кошти фізичних осіб на вимогу, у тому числі:    
26.2.1 В іноземній валюті    
  Боргові цінні папери, емітовані банком, у тому числі:    

 

Закінчення табл. 13.2

 

       
27.1 В іноземній валюті    
  Інші залучені кошти    
  Зобов’язання щодо поточного податку на прибуток    
  Відстрочені податкові зобов’язання    
  Резерви за зобов’язаннями    
  Інші фінансові зобов’язання    
  Інші зобов’язання    
  Субординований борг    
  Зобов’язання, що пов’язані з довгостроковими активами, призначеними для продажу чи групами вибуття    
  Усього зобов’язань, у тому числі:    
36.1 В іноземній валюті    
ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ
  Статутний капітал    
  Власні акції (частки, паї), що викуплені в акціонерів (учасників)    
  Емісійні різниці    
  Резерви, капіталізовані дивіденди та інші фонди банку    
  Резерви переоцінки необоротних активів, у тому числі:    
41.1 Резерви переоцінки нерухомості    
41.2 Резерви переоцінки нематеріальних активів    
  Резерви переоцінки цінних паперів    
  Резерви переоцінки за операціями хеджування    
  Прибуток/збиток минулих років    
  Прибуток/збиток поточного року    
  Усього власного капіталу    
  Усього пасивів    

 

Як видно з наведених вище статей квартального та річного звіту «Баланс», в активах річного звіту, на відміну від квартального, відсутні статті, в яких розкривається ін- формація про резерви під знецінення коштів в інших банках, кредитів, цінних паперів,


 

інші фінансові активи, резерви під зменшення корисності інвестицій в асоційовані і дочірні компанії, що утримуються з метою продажу. У зобов’язаннях річного звіту

«Баланс», кошти юридичних і фізичних осіб об’єднані в одну статтю — кошти клієнтів. Окрім цього, у квартальному звіті «Баланс», на відміну від річного, по окремих статтях розкривається інформація про активи і зобов’язання в іноземній валюті.

Окрім квартального та річного звіту «Баланс», банки України складають і подають

Національному банку України такі баланси, як:

• форма № 1Д баланс банку (щоденна);

• форма № 10 оборотно-сальдовий баланс банку (місячна).

Щоденний баланс банку (форма № 1Д) передбачає надання інформації за залишками за балансовими рахунками, рахунками доходів та витрат і за позабалансовими рахунка- ми та формування банками зведеної інформації в розрізі кодів валют та кодів країн з урахуванням філій, що розташовані на території України та за її межами.

Баланс активів і пасивів формується за даними рахунків класів 1 — 5 Плану рахунків бух- галтерського обліку банків України. У балансі, що складається за формою № 1Д, активні та пасивні рахунки відображаються окремо в чіткій послідовності за балансовими рахунками — у розрізі рахунків четвертого порядку, груп, розділів та за позабалансовими рахунками — у розрізі рахунків четвертого порядку та груп. Рахунки класу 8 до балансу не включаються. Контрактивні рахунки в активах та контрпасивні рахунки в пасивах відображаються з про- тилежним знаком і зменшують відповідні статті за групами та розділами.

Оборотно-сальдовий баланс банку (форма № 10) передбачає надання інформації за оборотами та вихідними залишками за балансовими рахунками, рахунками доходів і витрат та позабалансовими рахунками за звітний місяць і формування банками зведе- ної інформації в розрізі кодів валют та кодів країн з урахуванням філій, що розташовані на території України та за її межами.

Баланси банку за формами № 1Д та № 10 відносяться до статистичної, а не фінансової звітності і питання, пов’язані з їх складанням і поданням до НБУ регулюються Прави- лами організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, затвердженими постановою Правління НБУ від 19.03.2003 р. № 124.

 

 

13.3.2. Звіт про фінансові результати

 

Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам інформа- ції про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності банку за звітний період. Звіт про фінансові результати базується на рівнянні:

 

Доходи – Витрати = Чистий прибуток (збиток)

 

Зауважимо, що в МСБО 1 «Подання фінансових звітів» (в редакції від 6.09.2007 р.) назву звіту про фінансові результати замінено на «звіт про всеохоплюючий дохід». Всеохоплюючий дохід за звітний період включає прибуток або збиток за цей період плюс інший дохід, який визнаний у цьому періоді. Компоненти іншого всеохоплюючо- го доходу включають:

• зміни у дооцінці основних засобів та нематеріальних активів (відповідно до вимог

МСБО 16 «Основні засоби» та МСБО 38 «Нематеріальні активи»);


 

• актуарні прибутки і збитки за програмою з визначеною виплатою у відповідності з ви- могами параграфа 93А МСБО 19 «Виплати працівникам»;

• прибутки і збитки, що виникають від валютного перерахунку показників фінансової звітності закордонних господарських одиниць (згідно з МСБО 21 «Вплив змін валют- них курсів»);

• прибутки і збитки від переоцінки фінансових активів, наявних для продажу (відповід- но до вимог МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка»);

• частину прибутку або збитку від інструментів хеджування грошових потоків, яка ви- значена як ефективне хеджування.

Звіт про всеохоплюючий дохід передбачає включення до нього всіх, без винятку, до- ходів і витрат. Це означає, що доходи і витрати, які раніше відображалися безпосеред- ньо в складі власного капіталу тепер мають відображатися у звіті про всеохоплюючий дохід.

Банки України складають як квартальний, так і річний звіт про фінансові результа- ти. Даний звіт банку включає дані за станом на кінець поточного періоду (кварталу, ро- ку) наростаючим підсумком за поточний фінансовий рік до дати звітності та порівняль- ні дані за станом на кінець зіставленого періоду (кварталу, року) попереднього фінан- сового року.

Звіт про фінансові результати банку характеризує його діяльність за період з початку звітного року до звітної дати і складається із статей доходів та витрат, які групуються за їх характером та основними видами на кінець останнього дня звітного періоду (кварта- лу, року). У табл. 13.3. наведена форма річного (консолідованого) звіту про фінансові результати.

 

Таблиця 13.3. Форма річного (консолідованого) звіту про фінансові результати банку

 

  Рядок   Найменування статті   Примітки Звітній рік Поперед' ній рік
  Чистий процентний дохід/(Чисті процентні витрати)      
1.1 Процентні доходи      
1.2 Процентні витрати      
  Комісійні доходи      
  Комісійні витрати      
  Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку      
  Результат від операцій з хеджування      
    Результат від переоцінки інших фінансових інструментів, які обліковуються за справедливою вартістю з визначенням результату переоцінки у фінансових результатах      
  Результат від торгівлі іноземною валютою      

 

Закінчення табл. 13.3

 

  Рядок   Найменування статті   Примітки Звітній рік Поперед' ній рік
  Прибуток/збиток, який виникає під час первісного визнання фінансових активів за процентною ставкою, вищою, або нижчою, ніж ринкова   7, 8    
  Прибуток/збиток, який виникає під час первісного визнання фінансових зобов’язань за процентною ставкою, вищою, або нижчою, ніж ринкова   18, 19    
  Результат від переоцінки об’єктів інвестиційної нерухомості      
  Результат від переоцінки іноземної валюти      
  Резерви під заборгованість за кредитами 7,8    
  Знецінення цінних паперів у портфелі банку на продаж      
  Результат від продажу цінних паперів у портфелі банку на продаж      
  Знецінення цінних паперів у портфелі банку до погашення      
  Резерви за зобов’язаннями 22, 38    
  Інші операційні доходи      
  Доходи/витрати від дострокового погашення заборгованості   18, 19    
  Адміністративні та інші операційні витрати      
  Дохід від участі в капіталі      
  Прибуток/збиток до оподаткування      
  Витрати на податок на прибуток      
  Прибуток/збиток після оподаткування      
  Чистий прибуток/збиток від продажу довгострокових активів, призначених для продажу      
  Чистий прибуток/збиток      
  Прибуток/збиток консолідованої групи:      
26.1 Материнського банку      
26.2 Частки меншості      
  Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію      
  Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію   34, 35    

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 322 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

811 - | 706 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.