Лекции.Орг


Поиск:




Касаційні скарги на узвали місцевого чи апеляційного господарського суду




 

ГПК визначає, що касаційні скарги на ухвали місцевого та апеляційного господарських судів розглядаються так само, як і касаційні скарги на рішення місцевого господарського суду та постанови апеляційної інстанції у випадках, передбачених ГПК та Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Так, ГПК визначено, що можуть бути оскаржені ухвали: про відмову у прийнятті позовної заяви, повернення позовної заяви без розгляду, про забезпечення позову, зупинення провадження у справі, припинення провадження, про залишення позову без розгляду, а Законом «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» - про відмову в прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство, повернення заяви без розгляду, про припинення провадження у справі, про скасування заходів до забезпечення грошових вимог кре­диторів, про включення грошових вимог кредиторів до реєстру; про звільнення керуючого санацією, про затвердження звіту керуючого санацією або про відмову в затвердженні зазначеного звіту, чи продовження санації, або про затвердження чи відмову у затвердженні мирової угоди, про визнання її недійсною.

При скасуванні деяких з цих ухвал: про відмову в прийнятті позовноїзаяви чи заяви про порушення справи про банкрутство, повернення цих заяв, припинення провадження у справі, залишення позову чи заяви про порушення справи про банкрутство без розгляду, справа передається на розгляд місцевого господарського суду.

 

Тема 16. Перегляд судових рішень Вищого господарського суду України Верховним Судом України

План:

 

1. Характеристика перегляду в касаційному порядку судових рішень Вищого господарського суду України Верховним Судом України, як стадії господарського процесу. Право касаційного оскарження та його суб’єкти.

2. Підстави для оскарження у Верховному Суді України постанов Вищого господарського суду України.

3. Порядок подачі касаційної скарги і внесення касаційного подання на постанову Вищого господарського суду України. Порядок перегляду в касаційному порядку постанов Вищого господарського суду України.

4. Повноваження Верховного Суду України при перегляді в касаційному порядку постанов Вищого господарського суду України. Підстави для скасування постанов Вищого господарського суду України.

5. Постанова Верховного Суду України: вступ у законну силу, розсилка. Обов’язковість вказівок, що містяться в постанові Верховного Суду України.

 

 

Характеристика перегляду в касаційному порядку судових рішень Вищого господарського суду України Верховним Судом України, як стадії господарського процесу. Право касаційного оскарження та його суб’єкти.

Більшість господарських спорів правильно розглядаються господарськими судами. Проте в їх діяльності зустрічаються і судові помилки. Не завжди рішення, ухвали та постанови, які набрали законної сили, відповідають вимогам законодавства. Саме тому Господарським процесуальним кодексом України передбачений порядок перегляду судових рішень, постанов і ухвал в апе­ляційному і касаційному порядку, в тому числі і перегляд судових рішень Вищого господарського суду Верховним Судом України.

Відповідно до ст. 11114 ГПК України сторони у справі та Генеральний прокурор України мають право оскаржити у касаційному порядку постанову Вищого господарського суду України, прийняту за наслідками перегляду рішення місцевого господарського суду, що набрано законної сили, чи постанови апеляційного господарського суду до Верховного Суду України.

Право на касаційне оскарження в перевірці судових рішень Вищого господарського суду виникає з підстав, що з тих чи інших причин він може не виявити при розгляді справи, помилки, які були допущені раніше, або ж сам допустити помилку.

Окрім цього, такий перегляд є однією з підстав для створення єдиної судової практики в розгляді тієї чиіншої категорії спорів в системі господарських судів України, і заходів щодо попередженню господарських правопорушень.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 476 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1026 - | 847 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.