Лекции.Орг


Поиск:




Стаття 64. Обов'язок щодо ідентифікації клієнтів




Банкам забороняється відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки.


Банкам забороняється вступати в договірні відносини з клієнтами — юридичними чи фізичними особами у разі, якщо виникає сумнів стосовно того, що особа виступає не від власного імені.

Банк зобов'язаний ідентифікувати відповідно до законодавства України:

клієнтів, що відкривають рахунки в банку;

клієнтів, які здійснюють операції, що підлягають фінансовому моніторингу;

клієнтів, що здійснюють операції з готівкою без відкриття рахунка на суму, що перевищує еквівалент 50 000 гривень;

осіб, уповноважених діяти від імені зазначених клієнтів.

Рахунок клієнту відкривається та зазначені операції здійснюються ли­ше після проведення ідентифікації особи клієнтів та вжиття заходів відпо­відно до законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання легалі­зації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Банк має право витребувати, а клієнт зобов'язаний надати документи і відомості, необхідні для з'ясування його особи, суті діяльності, фінансово­го стану. У разі ненадання клієнтом необхідних документів чи відомостей або умисного подання неправдивих відомостей про себе банк відмовляє клієнту у його обслуговуванні. У разі наявності при здійсненні ідентифі­кації мотивованої підозри щодо надання клієнтом недостовірної інформа­ції або навмисного подання інформації з метою введення в оману банк має надавати інформацію про фінансові операції клієнта спеціально уповно­важеному органу виконавчої влади з питань фінансового моніторингу.

Для ідентифікації клієнта — юридичної особи банк має ідентифікувати фізичних осіб, які є власниками цієї юридичної особи; мають прямий або опосередкований вплив на неї та отримують економічну вигоду від її діяль­ності. У разі якщо юридична особа є господарським товариством, банк мас ідентифікувати фізичних осіб, які мають істотну участь у цій юридичній особі. Клієнт мас надавати передбачені законодавством відомості, які витре­бує банк з метою виконання вимог законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. У разі ненадання таких відомостей клієнтом рахунок не відкрива­ється, а в разі наявності раніше відкритих рахунків банк відмовляє в здійс­ненні обслуговування. Для ідентифікації і вжиття заходів, достатніх, на дум­ку банку, для підтвердження особи клієнта— юридичної особи та для забезпечення спроможності банку виконувати правила внутрішнього фінан­сового моніторингу та програми його здійснення, у тому числі щодо вияв­лення фінансових операцій, що мають сумнівний характер, банк мас право витребувати передбачену законодавством інформацію, яка стосується іден­тифікації цієї особи та її керівників, у органів державної влади, які здійсню­ють нагляд та/або контроль за діяльністю цієї юридичної особи, банків, ін­ших юридичних осіб, а також здійснювати передбачені законодавством заходи щодо збору такої інформації з інших джерел. Вказані органи держав­ної влади, банки, інші юридичні особи зобов'язані протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту безоплатно надати банку таку інформацію.

Для ідентифікації клієнта — фізичної особи та вжиття заходів, достат­ніх, на думку банку, для підтвердження його особи, банк має право витре­бувати інформацію, яка стосується ідентифікації цієї особи, у органів дер-


жавної влади, банків, інших юридичних осіб, а також здійснювати заходи щодо збору такої інформації про цю особу, яка є необхідною для виконан­ня правил внутрішнього фінансового моніторингу та програм його здійс­нення, у тому числі щодо виявлення фінансових операцій, що мають сум­нівний характер. Вказані органи державної влади, банки, інші юридичні особи зобов'язані протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту безоплатно надати банку таку інформацію.

Ідентифікація клієнта банку не є обов'язковою при здійсненні кожної операції, якщо клієнт був раніше ідентифікований відповідно до вимог за­конодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання легалізації (від­миванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

За наявності рішення уповноваженого державного органу про скасуван­ня державної реєстрації юридичної особи або державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності — фізичної особи, визнання в установленому порядку юридичної особи фіктивною або оголошення фізичної особи поме­рлою чи визнання безвісно відсутньою банк закриває рахунок такої особи і невідкладно надає інформацію спеціально уповноваженому органу виконав­чої влади з питань фінансового моніторингу щодо такого рахунка та не пе­рераховує чи іншим шляхом не розпоряджається коштами на цьому рахунка до отримання розпоряджень зазначеного органу. У випадку ненадходження протягом семи робочих днів зазначених розпоряджень або рішення суду стосовно вжиття чи невжиття заходів щодо цих коштів банк вирішує пов'язані з ними питання відповідно до законодавства України.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 252 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1026 - | 848 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.