Лекции.Орг


Поиск:




Використанняінформаційних систем та технологій для вдосконаленняфінансово-економічної та виробничоїдіяльностіпідприємств




Сучасні умови ринкового середовища вказують на те, що підприємство знаходиться під постійним впливом факторів, пов’язаних з розвитком технологій, що спрощують роботу з великим обсягом інформації. Інтенсифікація інноваційних процесів, розвиток інформаційних технологій та систем значно скорочують час на збір і обробку інформації, відбувається перехід від ієрархічних до сітьових структур управління, інтеграції способів досліджень, домінуванні інформаційних комунікацій. В таких умовах трансформуються комунікативні зв’язки та сутність ринкових, економічних, соціальних та правових аспектів у сфері діяльності суб’єктів господарських відносин. Все це вказує на формування нових економічних відносин, побудованих на знаннях та інформації. Нові економічні відносини потребують використання великих обсягів інформації та оперативних розрахунків, забезпечених сучасними інформаційними технологіями і системи.

Основний напрям удосконалення управління економічним об'єктом - це створення та застосування інформаційних систем в економіці, які базуються на сучасних апаратно - програмній засобах, ІТ, методах і моделях аналізу економічної інформації. Дуже багато робіт вітчизняних та зарубіжних науковців присвячені ІС таких, як: Глушков В., Базилевич В.Д., Бююль А. та інші.

Економічні ІС пов’язані з наданням і обробкою інформації для різних рівнів управління економічними об’єктами. Ця інформація дозволяє найповніше здійснювати функції обліку, контролю, аналізу, планування і регулювання з метою прийняття ефективних управлінських рішень.

В умовах постійної зміни ринкових умов та нестабільного економічного середовища підприємство знаходяться в стані безперервної критичної оцінки своїх можливостей та існуючих ринкових загроз і ризиків, стосовно досягнення визначених цілей. Фактором впливу на конкурентоспроможність підприємства в сучасних умовах є підвищення ефективності діяльності за рахунок впровадження та ефективного використання ІС та ІТ управління за певними напрямками. До яких можна віднести:

1) Інформаційно-аналітичні системи татехнології для обробки поточних операцій – це актуальні сучасні системи, які дозволяють здійснювати в сучасних умовах моніторинг продажів, підтримувати відповідний рівень конкурентоспроможності підприємства;

2) Інформаційні системи та технології підтримки прийняття рішень. В сучасних умовах існує дві групи інформаційних технологій управління, орієнтованих на кінцевого користувача. Такі інформаційні системи сформовані на генераторах підтримки прийняття рішень. Генератори за специфікою рішення завдань поділяються на універсальні і спеціальні;

3) Глобальні телекомунікаційні системи та технології. Вони засновані на використанні Інтернету. Телекомунікаційні технології створюють можливість для підприємств значно розширити рекламні можливості по власній продукції і послугам, а також можливості їхньої реалізації за допомогою Інтернету.

Ефективність впровадження і використання за визначеними напрямками інформаційних систем і технологій є одним з основних чинників, що впливають на підвищення рівня конкурентоспроможності за рахунок підвищення рівня гнучкості і ступеню використання економічного потенціалу. Тобто, за рахунок підвищення економічної активності підприємства.

Фінансово-економічна діяльність сучасного підприємства характеризується необхідністю проводити аналізу великих обсягів циркулюючої інформації. Своєчасно обчислювати та аналізувати інформацію без застосування ІС та ІТ неможливо.

Таким чином, розглянуто проблему необхідності застосування й використання інформаційних систем та технологій для вдосконалення фінансово-економічної та виробничої діяльності підприємств. Показано, що ефективне застосування сучасних інформаційних систем для підтримки, забезпечення й моделювання бізнес-процесів стає одним з вирішальних конкурентних переваг в сучасних ринкових умовах.

 

Список літератури:

1. Базилевич В.Д. Еконочіко-філософські концепти інноваційного мислення в трансформаціях когнітивного пошуку / В.Д. Базилевич // Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму. -2008. - № 1. -С. 64-68.

2. Бююль А. SPSS: искусство обработки информации. Анализ статистических данных и восстановление скрытых закономерностей/ А.Бююль, П. Цефель: пер. с нем. –СПб.: Изд-во «ДиаСофтЮп», -2001, -608 с.

3. Золотарева И.А. Методыоценкиэффективностиинформационно-технологическихпроектов / И.А. Золотарева, А.Л. Дорохина // Управління розвитком.: зб. наук. робіт. – Х., 2008. – № 14. – С. 70-71.

4. Оксанич А.П. Інформаційні системи і технології маркетингу: навч. Посібник / А.П. Оксанич, В.Р. Петренко, О.П. Костенко.-К.: Видавничий дім «Професіонал», -2008 р., -320с.

 

Арбекова Наталия Андреевна
студентка 4 курсу спец. «Экономическая кибернетика»

Одесский национальный университет имени И.И. Мечникова

Научный руководитель: Максимов А.С.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 421 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1025 - | 846 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.