Лекции.Орг


Поиск:




Правила посилання на першоджерела




ВСТУП

 

Дипломна (кваліфікаційна) робота – це індивідуальне завдання науково-дослідницького характеру, яке виконує студент на завершальному етапі фахової підготовки. Вона є однією з форм виявлення теоретичних і практичних знань студента, уміння застосовувати ці знання при розв’язуванні конкретних наукових, технічних, соціальних та виробничих завдань.

Дипломна робота засвідчує відповідність отриманої у навчальному закладі підготовки молодого фахівця освітньо-кваліфікаційному рівню «спеціаліст», тому вимоги до неї високі: вони відповідають загальним вимогам до підготовки спеціаліста з видавничої справи та редагування.

Виконання дипломної роботи передбачає:

· поглиблення, систематизацію та закріплення набутих за час навчання теоретичних знань студента;

· виявлення його здатності обрати і проаналізувати наукову або практичну проблему, зробити теоретичні висновки й узагальнення, застосовувати знання під час вирішення конкретних наукових, виробничих та інших завдань, обґрунтувати конкретні рекомендації;

· напрацювання і розвиток навичок самостійної роботи й оволодіння методикою дослідження та експерименту;

· визначення рівня підготовленості випускника до самостійної практичної роботи, творчого розв’язання завдань.

До дипломної роботи висуваються такі основні вимоги:

· актуальність теми дослідження, відповідність її сучасному стану видавничої справи та редагування, перспективам розвитку цієї сфери діяльності, а також практичним завданням, які стоять перед сучасною видавничою справою та редагуванням;

· вивчення та критичний аналіз навчальних, наукових та офіційних видань з теми, а також статей із періодичних видань, збірників наукових праць, матеріалів і тез наукових, науково-практичних конференцій;

· вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також позитивного вітчизняного і зарубіжного досвіду у видавничій справі та редагуванні;

· чітка характеристика об’єкта, предмета, мети і методів дослідження, опис та аналіз проведених автором дипломної роботи експериментів.

Дипломна робота має на меті: поглиблення і розвиток науково-світоглядних позицій майбутнього редактора і видавця; систематизацію і закріплення теоретичних знань з обраної спеціальності; вивчення наукових джерел і літературних праць з конкретної сфери редакційно-видавничої справи, які пов’язані, насамперед з освітою та педагогікою; ознайомлення з практикою видавничої та журналістської творчості, виявлення здатності аналізувати й кваліфіковано редагувати.

Для написання дипломної роботи на високому професійному рівні студент повинен володіти:

· комплексом знань, умінь та навичок у сфері професійної діяльності за обраною спеціальністю;

· досвідом самостійної роботи з науковими, літературними та іншими вітчизняними і зарубіжними інформаційними ресурсами;

· ерудицією та обізнаністю у суміжних галузях науки;

· сучасними інформаційними технологіями.

Змістом дипломної роботи є розкриття сутності проблеми, що розглядається, ступеня її наукової розробки і методів впровадження на практиці. Проблема повинна бути висвітлена на основі наукового дослідження фактів, проведення експерименту, ґрунтовного всебічного аналізу, теоретичного обґрунтування висновків. Автору слід неодмінно відбити свою позицію, своє бачення шляхів її розв’язання.

Специфіка підготовки редакторів, видавців і журналістів у Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова обумовлює можливість виконання науково-дослідної дипломної роботи, зорієнтованої, зокрема, на освітянську проблематику.

Дипломна робота висвітлює, досліджує та узагальнює історичний досвід видавництв та засобів масової інформації за певний період (у минулому або на сучасному етапі), конкретного регіону або окремої газети, журналу чи певного виду видань, видавництва, шляхів розв’язання проблеми, або комплексу проблем, пов’язаних зі становленням, функціонуванням і розвитком видавництв та видавничих організацій як вітчизняних, так і зарубіжних, досвід яких може бути корисним для України. Дослідження виконується на україномовному матеріалі.

Дипломна робота обов’язково має містити узагальнення досвіду або теоретичні аспекти питання, що розглядається, історіографічний аналіз (як тема розглядалася певними вченими), аналіз практичного функціонування об’єкта дослідження, рекомендації щодо впровадження результатів дослідження, проведеного автором дипломної роботи, в практику, а також перспективи розвитку досліджуваного питання.

Значущість дипломної роботи значно підвищується, якщо автор подає власні публікації за темою роботи і вміщує їх у додатках, засвідчуючи рівень своєї практичної фахової підготовки.

Дипломну роботу доцільно виконувати у такій послідовності:

1) вибір теми;

2) з’ясування об’єкта і предмета;

3) визначення мети і завдань дослідження;

4) виявлення, пошук і відбір літератури з теми, її вивчення;

5) складання попереднього плану;

6) написання вступу;

7) виклад теорії і методики;

8) вивчення досвіду роботи досліджуваного об’єкта;

9) формулювання висновків і рекомендацій;

10) оформлення списку використаних джерел і додатків;

11) літературне і технічне оформлення роботи, її рецензування, підготовка до захисту та захист дипломної роботи.

Текст дипломної роботи має відповідати вимогам Державного стандарту України ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення», який регламентує всі види наукового тексту.

Методичні рекомендації спрямовані на формування навичок та вмінь студента-випускника виконувати типові завдання науково-практичних досліджень з актуальних питань у сфері видавничої справи та редагування, а також оформлення результатів дослідження відповідно до вимог щодо структури і правил оформлення наукового тексту.

 

РОЗДІЛ 1

ЕТАПИ НАПИСАННЯ ТА ЗАХИСТУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

 

1.1. Вибір теми кваліфікаційної роботи

Тема дипломної роботи пов’язана з напрямком діяльності кафедри, на якій вона виконується і повинна мати педагогічну спрямованість. Наприклад: «Сучасні педагогічні періодичні видання України», «Девіативні характеристики науково-педагогічних текстів», «Редагування заголовків (на матеріалі газет «Освіта», «Освіта України»)», «Редакторська оцінка складності навчального тексту», «Навчальні видання: історико-типологічна характеристика, особливості редагування».

Вибір теми дослідження залежить від спеціалізації дипломника, актуальності теми в соціокультурному просторі суспільства та становлення і розвитку видавничої справи в Україні, від інтересу дипломника до видавництва, преси, що висвітлюють освітянські теми, його інтересу до проблематики, особливостей діяльності конкретних видавництв, що спеціалізуються на випуску освітянської літератури або причетні до формування книжкового асортименту освітянської тематики.

Кожен студент може вибрати тему, що збігається з його інтересами, можливостями, практичною підготовкою. Запропоновані теми дипломних робіт дають широкий вибір проблем і питань, що можуть стати предметом наукових досліджень. Разом з тим студент має право взятися досліджувати тему, яка виходить за межі рекомендованої проблематики і відповідає його дослідницьким і творчим інтересам, а також профілеві кафедри журналістики Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Обираючи тему дипломної роботи, студент має керуватися: її актуальністю, тобто суспільною значущістю для даного етапу розвитку видавничої справи та редагування в контексті освітянської галузі; її оригінальністю, новизною, її відповідністю тим завданням, які ставить перед собою дипломник. Можна обрати і недостатньо опрацьовані проблеми історії української редакційно-видавничої справи, але перш за все слід концентруватися на освітянській проблематиці в редакційно-видавничій справі. Студент може поставити за мету уточнити і по-новому сформулювати важливе теоретичне положення, узагальнити досвід того чи іншого видатного вченого, тобто дипломна робота може ставити за мету зробити певний внесок у подальший розвиток науки. Вибір теми може бути спрямований на вдосконалення нинішньої системи, організації роботи видавництва, підвищення редакторської майстерності, ефективності роботи видавництва. Маючи прикладний характер, дипломна кваліфікаційна робота сприятиме подальшому розвитку редакторської майстерності, удосконаленню видавничої діяльності на практиці. Вибір теми може бути спрямований на поглиблення редакторського відображення дійсності на основі новітніх досягнень сучасної науки. Головним є те, що обираючи тему, студент замислюється над тим, яке теоретичне чи практичне застосування матимуть результати його дослідження.

Перелік тем затверджується на засіданні кафедри. Формулювання теми або саму тему кваліфікаційної роботи можна змінити в процесі її виконання, однак не пізніше ніж за три місяці до визначеного терміну подання завершеної роботи. Зміна теми має бути погоджена з науковим керівником, завідувачем кафедри і затверджена на засіданні кафедри.

1.2. Науковий керівник дипломної роботи

Науковим керівником запропонованої студентом теми може бути призначений професор/доцент випускової кафедри або професор/доцент інших кафедр, які викладають дисципліни навчального плану підготовки спеціалістів.

Обов’язки наукового керівника полягають у наданні допомоги студентові у виконанні та підготовці до захисту стосовно:

- вибору теми, остаточного її формулювання;

- визначення об’єкта та предмета дослідження;

- формування структури дипломної роботи;

- відбору та опрацювання необхідної літератури, довідкових і архівних матеріалів, інших джерел з теми дипломної роботи;

- формулювання мети і завдань дослідження;

- обґрунтування методологічних засад дослідження;

- остаточного формулювання висновків та рекомендацій.

Після визначення теми дипломної роботи та узгодження її з науковим керівником необхідно подати на ім’я директора Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова заяву на кваліфікаційну роботу (Додаток А) та завдання на кваліфікаційну роботу, яке затверджує завідувач випускової кафедри (Додаток Б).

Науковий керівник разом з дипломником розробляє індивідуальний календарний план підготовки кваліфікаційної роботи та контролює його виконання (Додаток В). Науковий керівник надає на кваліфікаційні роботу письмовий відгук.

1.3. Індивідуальний календарний план

Після затвердження теми кваліфікаційної роботи науковий керівник розробляє разом зі студентом індивідуальний календарний план підготовки роботи до захисту (Додаток В). План підписується студентом, науковим керівником та затверджується завідувачем випускової кафедри. План дозволяє науковому керівникові здійснювати поточний контроль за виконанням кваліфікаційної роботи.

1.4. Послідовність підготовки дипломної роботи до захисту

Привселюдний захист дипломної роботи перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК) є завершальним етапом підготовки дипломної роботи.

Наказ директора Інституту української філології та літературної майстерності імені Андрія Малишка про графік захисту дипломних робіт видається на основі рішення випускової кафедри.

Виконана дипломна робота в незброшурованому вигляді подається спочатку науковому керівникові.

Науковий керівник пише відгук (Додаток Д), який містить висновки щодо рівня теоретичних знань студента та навичок їх практичного застосування при обґрунтуванні актуальності теми та мети дипломного дослідження, щодо глибини опрацювання теми дослідження, доцільності у виборі методологічних підходів, повноти викладу основних результатів, обґрунтованості висновків, практичного значення дипломної роботи, використаних новітніх інформаційних технологій тощо. У відгуку науковий керівник відзначає дотримання або порушення дипломником плану підготовки роботи до захисту, дотримання вимог до оформлення дипломної роботи, звертає увагу на загальні недоліки або конкретні помилки. Наприкінці відгуку науковий керівник у разі позитивного в цілому висновку щодо рівня дипломної роботи пише «Допускається до захисту». У разі негативного висновку – «До захисту не допускається».

Якщо висновок буде негативним, питання про допуск роботи до захисту виноситься на засідання випускової кафедри з участю наукового керівника. Протокол засідання кафедри подається директору Інституту української філології для прийняття остаточного рішення.

У разі позитивного висновку робота і відгук наукового керівника передаються на кафедру для попереднього захисту дипломної роботи. Під час попереднього захисту члени кафедри можуть запропонувати доопрацювати роботу або рекомендувати не допускати роботу до захисту, якщо вона не відповідає вимогам вищої школи, що висуваються до кваліфікаційних робіт на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст».

Результати попереднього захисту протокольно оформлені передаються директору Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка для прийняття остаточного рішення.

Після попереднього захисту студент має врахувати всі зауваження, обговоривши їх із науковим керівником. Уже після цього дипломна робота оправляється та передається зовнішньому рецензенту. До рецензування залучаються провідні фахівці (кандидати, доктори наук) інших кафедр, інших вищих навчальних закладів або відповідальні працівники редакційно-видавничої галузі. Коло наукових та фахових інтересів рецензентів має відповідати тематиці кваліфікаційної роботи.

Зовнішня рецензія (обсягом 1-2 сторінки) може бути написана в довільній формі, але має містити такі висновки рецензента стосовно:

· умінь автора застосовувати набуті знання при аналізі теоретичних і практичних проблем;

· умінь автора письмово викладати матеріал;

· здатності автора формулювати висновки й пропозиції, які мають практичне значення;

· відповідності змісту роботи обраній темі дослідження;

· актуальності основних ідей роботи;

· теоретико-методологічного рівня підготовки автора роботи;

· глибини розкриття теми дослідження;

· повноти вивчення літературних джерел, документів, нормативно-правових актів при обґрунтуванні своїх пропозицій;

· позитивних сторін та недоліків при висвітленні теми;

· оформлення роботи в цілому.

Форма зовнішньої рецензії на дипломну роботу наведена у Додатку Ж.

До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які:

· виконали навчальний план (не мають академічних заборгованостей);

· виконали програму підготовки спеціаліста;

· оформили згідно з вимогами дипломну роботу;

· мають відгук наукового керівника;

· отримали зовнішню рецензію;

· отримали дозвіл завідувача кафедри про допуск до захисту.

Не пізніше ніж за два дні до захисту відповідно до графіка дипломник повинен подати секретареві ДЕК:

· зброшуровану дипломну роботу з усіма необхідними підписами;

· комплекс ілюстративних матеріалів, схем, графіків та інших носіїв візуальної інформації для членів ДЕК;

· відгук керівника;

· зовнішню рецензію, засвідчену печаткою установи, де працює рецензент;

· додатково можуть подаватися свідоцтво про апробацію роботи, копії статей, тез доповідей тощо.

 

1.5. Процедура захисту дипломної роботи

Захист дипломної роботи відбувається публічно на відкритому засіданні ДЕК. На захисті можуть бути присутні науковий керівник, члени кафедри, представники організацій та установ, де планується працевлаштування випускників кафедри.

Для публічного виступу надається 10 хвилин. Виступ на відкритому засіданні ДЕК із захисту дипломних робіт має містити:

· чітке формулювання актуальності теми дослідження;

· визначення предмета, об’єкта, мети та завдань дослідження, відомості про структуру роботи;

· висновки щодо практичного значення результатів дослідження.

Після виступу дипломник зобов’язаний відповісти на запитання.

Далі голова ДЕК надає слово науковому керівникові та рецензенту або зачитує відгук наукового керівника та зовнішню рецензію.

Рішення про оцінку дипломної роботи за 100-бальною шкалою з подальшим переведенням у 4-бальну та шкалу ECTS приймається на закритому засіданні ДЕК. Переведення оцінок, виражених у балах за стобальною шкалою, у оцінки за національною шкалою та шкалою ECTS здійснюється відповідно до таблиці.

 

Оцінка в балах Оцінка за національною шкалою Оцінка за шкалою ECTS
Оцінка Пояснення
90-100 Відмінно А Відмінне виконання
80-89 Добре B Вище середнього рівня
70-79 C Загалом хороша робота
65-69 Задовільно D Непогано
60-64 E Виконання відповідає мінімальним критеріям

· А – оцінка «відмінно» (90-100 балів) виставляється, якщо продемонстровано здатність обрати і проаналізувати наукову або практичну проблему, визначити предмет, об’єкт, мету і завдання дослідження, зробити теоретичні висновки й узагальнення, застосовувати знання під час вирішення конкретних наукових, виробничих та інших завдань, продемонстровано навички самостійної роботи, володіння методикою дослідження та експерименту, вміння аналітично мислити, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між явищами та чітко, логічно і лаконічно відповідати на поставлені питання; висловлено власні судження.

· B – оцінка «добре» (80-89 балів) виставляється, якщо наявні огріхи і неточності у формулюванні предмета, об’єкта, мети, завдань, певних тез при аналізі наукової або практичної проблеми, під час роботи над теоретичними висновками й узагальненнями, продемонстровано недосконале володіння методикою дослідження та експерименту, висловлено мало власних суджень.

· C – оцінка «добре» (70-79 балів) виставляється за послідовний, аргументований виступ, у цілому правильно проаналізовану наукову або практичну проблему, проте не висловлені власні судження, є розуміння наукової або практичної проблеми, проте під час визначення предмета, об’єкта, мети і завдань, у висновках та узагальненнях допускаються певні неточності.

· D – оцінка «задовільно» (65-69 балів) виставляється за мало аргументований виступ, не зовсім правильно проаналізовану проблему, якщо в цілому логічно викладено матеріал, виявлено вміння аналізувати явища, бачити причинно-наслідкові зв’язки, проте у висновках наявні помилки, неправильні формулювання, що свідчить про неповне володіння студентом науковою проблемою.

· E – оцінка «задовільно» (60-64 бали) виставляється за нелогічний або мало аргументований виступ з порушенням послідовності викладення матеріалу роботи, не зовсім вірно визначені об’єкт, предмет, мета або завдання дослідження, слабкі висновки та узагальнення.

РОЗДІЛ 2

ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

2.1. Загальні правила оформлення роботи

Державним стандартом України ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення» встановлені норми подання усіх видів наукового тексту, таблиць, формул та ілюстрацій. Дипломна робота має бути оформлена відповідно до вимог державного стандарту.

Дипломна робота друкується на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210X297 мм). Допускається використання паперу форматів від 203x288 до 210x297 мм. Таблиці та ілюстрації допускається розміщати на аркушах формату А3.

За умов застосування комп’ютерного складання тексту використовується шрифт Тіmes New Roman текстового редактора Word 14 кегля з міжрядковим інтервалом 1,5. Абзацні відступи дорівнюють 5 знакам.

Текст дипломної роботи друкують, залишаючи поля:

ліве – 30 мм; праве – 10 мм; верхнє та нижнє – 20 мм.

Вписувати в текст окремі слова, формули, умовні позначки можна тільки чорним чорнилом, пастою, тушшю, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки, графічні неточності можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білим кольором та нанесенням поверх виправленого тексту або графічного фрагменту. Допускається не більше двох виправлень на сторінці.

2.2. Обсяг дипломної роботи

Одиницею виміру обсягу тексту є авторський аркуш. Авторський аркуш містить 40 тис. знаків з проміжками або 24 сторінки тексту, надрукованого відповідно до вимог державного стандарту.

Обсяг дипломної роботи має становити 3-4 авторські аркуші (120-140 тис. знаків) або 75-80 сторінок комп’ютерного тексту.

До обсягу дипломної роботи не входять додатки, список літератури, таблиці та рисунки, які повністю займають сторінку.

Усі сторінки дипломної роботи, включаючи додатки, список літератури, таблиці та рисунки, які повністю займають сторінку, підлягають суцільній нумерації.

У списку використаної літератури має бути не менше 60 позицій (джерел).

 

 

 

2.3. Структура дипломної роботи

Основними складниками структури дипломної роботи є:

- титульна сторінка;

- зміст;

- перелік умовних позначень (якщо є потреба);

- вступ;

- основна частина, яка складається з розділів, підрозділів, пунктів;

- висновки;

- література;

- додатки (якщо є потреба).

Заголовки основних складових структури роботи друкуються великими літерами симетрично до тексту (ЗМІСТ, ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ, ВСТУП, ОСНОВНА ЧАСТИНА, РОЗДІЛ, ВИСНОВКИ, ЛІТЕРАТУРА, ДОДАТКИ).

Основні складові структури роботи – зміст, перелік умовних скорочень, вступ, основна частина, розділи, висновки, література, додатки починаються з нової сторінки. Крапку в назві заголовка не ставлять.

Відстань між заголовком основних структурних частин та текстом повинна дорівнювати двом міжрядковим інтервалам.

Текст основної частини поділяють на розділи, підрозділи, пункти.

Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами з абзацного відступу. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком підрозділу і наступним та попереднім текстом має дорівнювати двом міжрядковим інтервалам. Не можна розміщувати заголовок у нижній частині сторінки, якщо після нього залишається тільки один рядок тексту.

2.4. Правила нумерації сторінок

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів подають арабськими цифрами без знака «№».

Першою є титульна сторінка роботи, яку включають до загальної нумерації, однак на титульній сторінці номер не ставлять.

Наступні сторінки (крім змісту) нумеруються послідовно. Номер кожної сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки (без крапки).

 

2.5. Правила нумерації основних структурних частин, розділів, підрозділів, ілюстрацій, малюнків, таблиць.

Правила оформлення та нумерації додатків

Основні складові структурні частини роботи (вступ, основна частина, висновки, література) не нумеруються. Нумеруються розділи основної частини дипломної роботи. Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», яке також друкується великими літерами. Після номера крапку не ставлять. Заголовок розділу друкують з нового рядка.

Підрозділи нумерують у межах розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу також ставлять крапку. У цьому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах підрозділу. Номер пункту складається з номерів розділу, підрозділу, пункту, які розділені крапками. В кінці номера пункту також ставлять крапку. У цьому ж рядку наводять заголовок пункту.

 

 

Приклад РОЗДІЛ 3 НАЗВА РОЗДІЛУ   3.1. Назва підрозділу   Текст починається з абзацного рядка……    


 

Дипломну роботу ілюструють за продуманим планом, який дає можливість запобігти невиправданим пропускам ілюстрації важливих положень роботи та уникнути ілюстрацій випадкових, пов’язаних із другорядними деталями тексту.

Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти, малюнки тощо) і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці.

Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок.

Якщо розмір ілюстрації більший формату А4, його враховують як одну сторінку.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» або «Мал.» Ілюстрації нумерують послідовно в межах розділів. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Крапка наприкінці нумерації ілюстрації не ставиться. Якщо в роботі одна ілюстрація, вона нумерується за загальними правилами.

Назви ілюстрації розміщують після номерів. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними підписами.

 

 

Приклад Рис. 1.2 Динаміка видавничої продукції  

 

 


Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць або виводів, в яких дані зводять у певному порядку в колонки. У таблиці колонки графічно відмежовуються лінійками, тобто прографлюються. Наприклад:

 

 

Таблиця (номер)

Назва таблиці

       
   
  Заголовки граф
 
Головка
 

       
     
  Підзаголовки граф

Рядки

       
         

Боковик (заголовки рядків)
 
 
Графи (колонки)

 

 


Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті дипломної роботи.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 3.1 – перша таблиця третього розділу. Слово «Таблиця» не слід скорочувати, підкреслювати і набирати все з великої літери.

Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею.

Додатки оформлюють як окрему частину дипломної роботи із зазначенням у змісті дипломної роботи їх початкової сторінки.

Додатки дипломної роботи розміщуються після списку літератури в порядку появи посилань на них у тексті роботи.

Кожен із додатків починають з нової сторінки і позначають словом «Додаток» з додаванням великої літери української абетки. Додатки слід позначати послідовно літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

Позначений додаток повинен мати заголовок, який розміщується з нового рядка симетрично до тексту сторінки.

 

Приклад   Додаток А Форма прийняття рукопису до друку  

 


Правила посилання на першоджерела.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 348 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

622 - | 622 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.