Лекции.Орг


Поиск:




Тематика практичних занять




Пояснювальна записка

Теоретико-практичний курс методики викладання літератури є складовою частиною програми методичної підготовки викладача літератури. Оволодіння основами курсу – це перший етап реалізації завдань зазначеної програми. Наступні етапи – написання курсових робіт, участь у педагогічній практиці. Всі ці етапи є етапами формування професійно-педагогічної компетентності викладача літератури. Формування професійно-педагогічної компетентності у галузі методики викладання літератури є перспективною метою програми.

 

Мета курсу методики викладання літератури - формування творчої особистості майбутнього вчителя-словесника, оволодіння інноваційними методами і прийомами навчання, з’ясування психології сучасного школяра.

 

Завдання курсу методики викладання літератури:

- ознайомити студентів з основними методами, прийомами та формами викладання української літератури в школі;

- аналіз програм з української літератури для середніх навчальних закладів, для шкіл з філологічним профілем навчання; програм з літератури рідного краю (Одещина);

- розглянути структуру курсу методики викладання української літератури в школах, історію формування, специфіку, принципи;

- ознайомити слухачів з психолого-педагогічними засадами методики викладання української літератури в середніх навчальних закладах;

- розглянути особливості шкільного аналізу художнього твору, зокрема види літературних занять.

«Методика викладання української та зарубіжної літератур» розрахований на три семестри.

 

Зокрема заплановано таку структуру курсу:

перший семестр – чергування лекційних і практичних занять з елементами семінарських занять, на яких студенти виголошують свої доповіді за вибраними темами з подальшим обговоренням; уведення модульно-рейтингового оцінювання навчальної діяльності студентів (підсумкова контрольна робота в кінці семестру);

другий семестр – так само чергування лекційних і практичних занять з елементами семінарських занять, на яких студенти виголошують свої доповіді за вибраними темами з подальшим обговоренням; уведення модульно-рейтингового оцінювання навчальної діяльності студентів (підсумкова контрольна робота в кінці семестру);

третій семестр – чергування лекційних та практичних робіт, підсумкова контрольна робота в кінці семестру; іспит.

 

Курс побудовано на інтегративній основі (інтеграція з курсами загальної та вікової психології, педагогіки, дидактики, історії літературознавства, історії літератури, теорії літератури), а також на історичній основі.

 

У ході реалізації завдань курсу використовуються логічні та емоційні форми засвоєння матеріалу, різноманітні методи (за джерелом знань: словесні, наочні, практичні; у відповідності до характеру пізнавальної діяльності учнів: пояснювально-ілюстративні, репродуктивний, проблемного викладу, частково-пошуковий, дослідницький).


СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ТА ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУР»

Опис предмета курсу

Предмет: Методика викладання української та зарубіжної літератур

 

Курс: підготовка бакалаврів Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів, відповідних ЕСТS: 2   Модулів: 2 + навчальний проект: розробка конспектів уроків, індивідуальне науково-дослідницьке завдання   Змістових модулів: 4   Загальна кількість годин: 108   Тижневих годин: 2 Педагогічна освіта     6.010100 Українська мова та література   Бакалавр Обов’язковий   Рік підготовки: 3 Семестр: 6 Лекції (теоретична підготовка): 26 годин Практичні: 24 годин Самостійна робота: 72 години Індивідуальна робота: розробка конспектів уроків з української літератури, науково-дослідне завдання    

 


РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

Зміст теоретичної підготовки

Вступ.

МОДУЛЬ І. ФІЛОСОФСЬКО-ОСВІТНІ ТА ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

Змістовий модуль 1. Методика як наука

Тема 1. Основні етапи розвитку методики викладання української літератури.

Своєрідність методики викладання літератури як науки, її складових частини, джерела розвитку. Зв’язок методики літератури з суміжними науковими дисциплінами.

Течії, пошуки нових форм і методичних прийомів систематизації курсу методики викладання літератури. Характеристика фундаментальних праць відомих методистів.

Тема 2. Методика викладання літератури як навчальна дисципліна. Література як навчальний предмет у сучасній школі.

Творче осмислення в педагогічній практиці шкіл здобутків наукової методичної думки, нова методична література та періодика. Сучасний стан методичної науки, шляхи методичного поступу. Монологічніта діалогічні основи викладання літератури.

Тема 3. Програми з літератури. Їх ефективність та специфіка. Зміст і структура шкільного курсу літератури.

Характеристика програм з української літератури у зіставленні з чинними підручниками. Розгляд програм для шкіл з поглибленим вивченням мови та літератури. Характеристика програм з літератури рідного краю (Одещина).

 

Змістовий модуль 2. Психологія та методика викладання літератури

Тема 1. Учитель-словесник і його професійні якості. Підготовка вчителя до уроку.

Критерії ефективності роботи вчителя літератури, його якості та професійні уміння, глибина знань, мовна культура, види діяльності (дослідницька, конструкторська, організаторська, комунікативна). Проблеми педагогічного спілкування вчителя та учня. Педагогічний досвід учителів-практиків і його роль у підвищенні професійної майстерності. Підготовка вчителя до уроку.

Тема 2. Особливості сприймання учнями художньої літератури. Динаміка естетичного розвитку учнів засобами літератури і робота над художнім словом.

Психологічний процес вивчення літератури. Загальні закономірності. Сприймання літератури і життєвий досвід, вікові особливості сприймання твору, умови, що забезпечують відтворюючу уяву та сприяють розвитку творчої уяви.

Закономірності формування художніх запитів, зумовлені соціальними, національними й зональними факторами. Важливість інтенсифікації художнього сприймання, творчого, активного характеру засвоєння явищ літератури.

Тема 3. Проблема літературного розвитку. Сприймання літературного твору як методична проблема. Основні етапи літературного розвитку школярів.

Вікові етапи засвоєння учнями літератури: молодші підлітки, старші підлітки, рання юність.

Закономірності поєднання теорії і практики в методиці викладання літератури. Збагачення і стимулювання змісту.

Тема 4. Спілкування на уроках літератури.

Модель типів спілкування розроблена А.Домбровичем. Чотири фази спілкування. Рівні повноцінного людського спілкування: конвенціональний, примітивний, маніпуляційний, стандартизований, ігровий, діловий, духовний.

Стилі спілкування вчителя з учнями: авторитарний, демократичний, ліберальний.

Тема 5. Завдання з літератури як спосіб керування навчальною діяльністю учнів.

Структура навчального завдання. Класифікація завдань з літератури: за формою організації твору; на основі ознаки «зміст роботи»; за рівнем аналізу твору; на основі ознаки «ступінь самостійності мислення учня»; за відношенням до художнього тексту; за формою завершення. Кваліфікація домашніх завдань.

Тема 6. Планування та організація роботи словесника.

Концепція літературної освіти на сучасному етапі. Календарне планування програмового матеріалу.

Тема 7. Методичні об’єднання вчителів-словесників.

Методичні об'єднання словесників. Школи підвищення кваліфікації вчителів. Критерії оцінювання умінь, знань та навичок учнів.

МОДУЛЬ ІІ. ДИДАКТИКА І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ЛІТЕРАТУРИ

Змістовий модуль 1. Методи, форми, засоби вивчення літератури в школі

Тема 1. Методи викладання літератури в школі.

Вивчення методів на основі джерел знань, логічних форм мислення та інших критеріїв, їх наукові кваліфікації. Словесні методи вивчення літератури (шкільна лекція, її психологічні засади; проблемні методи, бесіда як живе спілкування вчителя з учнями; коментоване читання, переказування, художня розповідь, ігри тощо). Засоби навчання та наочні методи.

Тема 2. Проблемність на уроках літератури. Шляхи створення проблемних ситуацій.

Проблемні ситуації, технологія створення проблемних ситуацій. Класифікація проблемних запитань.

Тема 3. Урок літератури. Специфіка, ефективність, мотиваційне забезпечення уроку літератури. Мовлення на уроках літератури.

Зміст і значення оцінки. Система обліку знань, умінь і навичок учнів. Критерії оцінювання навчальних здобутків учнів.

Організаційний момент на уроці. Мотивація навчання. Створення сензетивних умов на уроці.

Тема 4. Способи засвоєння літератури в школі. Проблема організації читання художнього твору. Види читання.

Керівництво процесом читання. Кваліфіковане читання науково-популярних видань. Читання як джерело духовного збагачення.

Тема 5. Структура уроку літератури. Проблема типології.

Класифікація уроків на основі характеру дидактичних завдань, форм та методів роботи, змісту, характеру матеріалу, що вивчається, рівнів пізнавальної активності. Структурні етапи, основні елементи уроку літератури, навчальні ситуації та їх логічна вмотивованість.

Змістовий модуль 2. Види літературних занять

Тема 1. Особливості уроків розвитку зв'язного мовлення.

Специфіка уроків розвитку зв'язного мовлення. Методи і прийоми роботи над розвитком усного мовлення учнів. Типологія та структура уроків розвитку зв'язного мовлення.

Тема 2. Особливості уроків позакласного читання (ПЧ).

Сфери позакласного читання та його складові. Проведення уроків ПЧ, їх типи: урок рекомендації книжки, урок-бесіда за конкретним твором, уроки-конкурси, конференції, композиції, вікторини, диспути, семінари тощо.

Тема 3. Особливості уроків літератури рідного краю (ЛРК).

Проведення уроків ЛРК, їх типи. Підготовка учнів та вчителя до уроків ЛРК. Структура уроків ЛРК, їх типологія.

Тема 4. Вступні та підсумкові уроки з вивчення курсу літератури й окремих розділів.

Структура та типологія зазначених типів уроків. Методи, прийоми, форми роботи на вступних та підсумкових уроках. Нетрадиційні форми проведення вступних та підсумкових уроків. Самостійна робота учнів. Дослідницька робота на підсумкових уроках.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

МОДУЛЬ І. ФІЛОСОФСЬКО-ОСВІТНІ ТА ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Змістовий модуль 1. Методика як наука

Тематика занять Лекції Практичні Самостійна робота
Тема 1Основні етапи розвитку методики викладання української літератури      
Тема 2Становлення, зміст та основні завдання предмета з давніх часів до ХІХ ст.      
Тема 3Методика викладання української літератури як навчальна дисципліна. Література як навчальний предмет у сучасній школі.      
Тема 4Монологічні та діалогічні основи викладання літератури.      
Тема 5Програми з літератури. Їх специфіка та ефективність. Зміст і структура шкільного курсу літератури.      

Змістовий модуль 2. Психологія та методика викладання літератури

 

Тематика занять Лекції Практичні Самостійна робота
Тема 1Учитель-словесник і його професійні якості. Підготовка вчителя до уроку.      
Тема 2Особливості сприймання учнями художньої літератури. Динаміка естетичного розвитку учнів засобами літератури і робота над художнім словом.      
Тема 3Проблема літературного розвитку. Сприйняття літературного твору як методична проблема. Основні етапи літературного розвитку школярів.      
Тема 4Спілкування на уроках літератури      
Тема 5Завдання з літератури як спосіб керування навчальною діяльністю учнів      
Тема 6Планування та організація роботи словесника      
Тема 7Методичні об'єднання вчителів-словесників.      

МОДУЛЬ ІІ ДИДАКТИКА І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ЛІТЕРАТУРИ

Змістовий модуль 1. Методи, форми, засоби вивчення літератури в школі

 

Тематика занять Лекції Практичні Самостійна робота
Тема 1Методи викладання літератури      
Тема 2Проблемність на уроках літератури. Шляхи створення проблемних ситуацій      
Тема 3Урок літератури. Специфіка, ефективність, мотиваційне забезпечення уроку літератури. Мовлення на уроках літератури.      
Тема 4Способи засвоєння літературного твору в школі. Проблема організації читання художнього твору. Види читання.      
Тема 5Структура уроку літератури. Проблема типології      

 

Змістовий модуль 2. Види літературних занять

Тема 1Особливості уроків розвитку зв’язного мовлення      
Тема 2Особливості уроків позакласного читання      
Тема 3Особливості уроків літератури рідного краю      
Тема 4Вступні та підсумкові уроки з вивчення курсу літератури й окремих розділів      
Тема 5Принципи вивчення біографії письменника      
Тема 6Міжпредметні зв’язки на уроках літератури      
Всього      

 

Тематика практичних занять

Планування та організація роботи словесника.

Програми з літератури

Підручники з літератури.

Педагогічна діагностика.

Учитель літератури та його професійні якості

Освітні технології.

Завдання з літератури як спосіб управління навчальною діяльністю.

Методи навчання на уроках літератури.

Структура уроку літератури. Проблема типології.

Особливості уроків позакласного читання (ПЧ).

Особливості уроків розвитку зв’язного мовлення (РЗМ).

Особливості уроків літератури рідного краю (ЛРК).

 

Завдання для самостійної роботи

1. Складіть детальну бібліографію робіт одного з методистів ХІХ – ХХ ст. Простежте еволюцію його поглядів на викладання літератури в школі. Що з його досвіду можливо, на ваш погляд, використовувати в сучасній школі? (Тема «Основні етапи розвитку методики викладання української літератури»).

2. Зіставте варіанти вивчення одного з творів української класичної літератури («Катерина», «Гайдамаки» Т.Шевченка, «Перехресні стежки», «Зів’яле листя» І.Франка, «Лісова пісня» Лесі Українки тощо), розглянуті у працях методистів ХІХ – ХХ ст. Чи простежується принципова відмінність цих варіантів? Що їх поєднує? Які методичні знахідки ви могли б використати у своїй роботі? (Тема «Становлення, зміст та основні завдання предмета з давніх часів до ХІХ ст.»).

3. Ознайомтесь з декількома підручниками з літератури для середніх або старших класів, що були створені в кінці ХІХ – початку ХХ ст. Яким ви бачите ідеальний варіант підручника з літератури? (Тема «Методика викладання української літератури як навчальна дисципліна. Література як навчальний предмет у сучасній школі»).

4. Проілюструйте власним прикладом втілення діалогічних основ викладання літератури. (Тема «Монологічні та діалогічні основи викладання літератури»).

5. Зіставте програми з української літератури для 11-річного та 12-річного навчання. Знайдіть принципову відмінність між ними? (Тема «Програми з літератури. Їх специфіка та ефективність. зміст і структура шкільного курсу літератури»).

6. Назвіть основні вимоги до сучасного вчителя літератури. (Тема «Учитель-словесник і його професійні якості. Підготовка вчителя до уроку»).

7. Дайте характеристику основних етапів літературної освіти у сучасній школі. (Тема «Проблема літературного розвитку. Сприйняття літературного твору як методична проблема. Основні етапи літературного розвитку школярів»).

8. Наведіть приклад поглиблення сприйняття тексту у процесі аналізу одного з творів, що вивчаються в середніх або старших класах. (Тема «Проблема літературного розвитку. Сприйняття літературного твору як методична проблема. Основні етапи літературного розвитку школярів»).

9. Розробіть план методичного об’єднання вчителів літератури у школі. (Тема «Методичні об᾽єднання вчителів-словесників»)

10. Складіть низку проблемних питань до вивчення теми «І.Котляревський «Енеїда»» (Тема «Проблемність на уроках літератури»)

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 229 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

1453 - | 1347 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.