Лекции.Орг


Поиск:




Уточнення практичних задач уроку. Визначення і формулювання завдань освіти, розвитку і виховання учнів




Як уже зазначалося, на момент поурочного планування вчитель повинен мати тематичний план, який є втіленням його методичного задуму для кожної серії уроків. Найбільш повно цей задум розкривається у практичних цілях та задачах уроків навчального циклу. Проте фактори реальної педагогічної ситуації (скажімо, неперед­бачена об'єктивна затримка у засвоєнні учнями навчального матеріалу) часто-густо змушують вносити в тематичний план робочі корективи. Тому розпочинати поуроч­не планування слід з уточнення практичних задач уроку, що планується, з метою їх остаточного формулювання, яке має бути адекватним і методично правильним.

З точки зору адекватності формулювання практичної задачі потрібно точно визначати, на що слід звернути увагу в ході роботи: на організацію ознайомлення з новим мовним матеріалом, тобто на показ та пояснення цього матеріалу; на органі­зацію тренування в оперуванні учнями цим матеріалом на рівні фрази, що пов'язано з формуванням навичок; на організацію мовленнєвої практики учнів у застосуванні відповідного матеріалу при вирішенні власне комунікативних завдань, що націлено на розвиток мовленнєвих умінь. Отже, формулюючи практичну задачу, яка є реа­лізацією цілі в конкретних умовах уроку, вчитель повинен визначити, чого конкретно він буде навчати, що конкретно має бути засвоєно учнями, з яким рівнем оволодіння, тобто автоматизації.

Зважаючи на ці положення, формулювання практичної задачі уроку можна розпочинати словами: "Ввести...", "Ознайомити...", "Навчити...", "Формувати...", "Розвивати...", "Удосконалити...", "Систематизувати...", "Організувати...". Такі фор­мулювання визначають спрямованість уроку на розвиток мовлення, формування та вдосконалення навичок володіння мовним матеріалом, на організацію контролю: поточного, рубіжного тощо. Наприклад:

§ Ввести звуки... і вчити правильно вимовляти їх у процесі взаємодії у грі "зву­ковий м'яч".

§ Ввести кількісні числівники 6-10 і навчити учнів рахувати до 10 в ігрових ситу­аціях "На уроці математики в англійській школі", "Допомагаємо Війні Пуху правильно рахувати".

§ Ознайомити учнів з назвами іграшок... і навчити використовувати їх у мовленні на рівні фрази в ситуації "Хвальки" із застосуванням прийому "Снігова грудка".

§ Ознайомити учнів з граматичними структурами Present Indefinite (Present Simple) першої особи множини, автоматизувати їх вживання в ході розучування та інсценізації пісні "This is the Way We Wash Our Hands" та в коротких пові­домленнях (2-3 речення) "Що і як ми робимо до школи".

§ Вчити учнів розпізнавати букви англійського алфавіту за допомогою ситуації "Перевіряємо зір у лікаря-окуліста".

§ Навчити представляти (3 - 4-ма реченнями) героїв улюблених казок з опорою на зміст фрагменту британського мультфільму "Muzzy in Gondoland".

§ Систематизувати правила читання голосних в чотирьох типах складів із вико­ристанням графічної опори.

§ Організувати рубіжний контроль рівня сформованості лексичних навичок аудіювання на матеріалі навчальних циклів... підручника.

Уточнення практичних задач уроку відкриває шляхи для визначення його освітніх, розвиваючих та виховних завдань. Цьому допомагають наступні фактори:

§ методичний: урахування змісту навчального матеріалу, методів, прийомів та форм роботи;

§ психологічний: урахування вікових та індивідуальних особливостей дітей, характеру мотивів учіння, інтересів, контексту діяльності, взаємовідносин в учнівському колективі;

§ педагогічний: доступність і посильність навчального матеріалу, рівень вихо­ваності дітей, їхньої загальної культури;

§ лінгво-психологічний: врахування лінгвістичних та психологічних особливос­тей видів мовленнєвої діяльності та мовного матеріалу, які є об'єктом навчання.

Для реалізації освіти учнів засобами іноземної мови провідним є методичний фактор. Адже освітня мета полягає, по-перше, у здійсненні лінгвістичної освіти учнів: розширенні їхнього філологічного кругозору, засвоєнню ними знань про будову англійської мови (фонетичну, лексичну, граматичну, графічну), усвідомленні іншої системи лінгвістичних понять, особливостей рідної мови в порівнянні з англійською. По-друге, освітня мета спрямована на прилучення дітей до культури країни, мова якої вивчається, до діалогу культур, на збагачення їх духовного світу, розширення загального кругозору. По-третє, реалізація освітньої мети полягає у формуванні в учнів навчальної компетенції як необхідного компонента їх навчальної діяльності і передумови успішності формування загальної культури високоосвіченої людини.

Приклади деяких освітніх завдань:

§ Формувати первинне уявлення учнів про звукову систему англійської мови і про транскрипцію як засіб фонетичного вправляння.

§ Ознайомити учнів у формі гри з деякими фактами британської культури.

§ Сформувати поняття про стереотипи мовленнєвої і немовленнєвої поведінки британських ровесників у ситуації "Знайомство", що моделюється на уроці, залучати до діалогу культур.

§ Вчити учнів працювати з підручником і робочим зошитом.

§ Вчити учнів працювати самостійно над завданням-проектом.

§ Вчити учнів мовленнєвої взаємодії з партнерами по комунікації в малих групах.

Розвиваюча мета полягає у стимуляції мотивів учіння і розвитку мовленнєвих здібностей, психологічно важливих для формування особистісної та діяльнісної готовності учня до вивчення цього предмета на відповідному етапі шкільного курсу та оволодіння ним досвідом пошукової і творчої діяльності під час роботи над іно­земною мовою. При реалізації розвиваючої мети важливими є психологічні, мето­дичні та лінгво-психологічні фактори навчального процесу.

Узагальнення даних методики і психології стосовно механізмів навчання усного мовлення, читання, письма, а також іншомовного матеріалу дозволяє встановити деяку взаємозалежність між задачами навчання видів мовленнєвої діяльності та мовного матеріалу і завданнями стимуляції позитивної мотивації учіння та розвитку психічних особливостей особистості. Покажемо цю взаємозалежність у наступній таблиці.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 538 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

995 - | 758 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.