Лекции.Орг


Поиск:




Контроль у навчально-виховному процесі. Автоматизація контролю. Психолого-педагогічна діагностика на основі комп’ютерного тестування




Поняття “контроль” (франц. controle) має декілька значень. У дидактиці — це нагляд, спостереження і перевірка успішності учнів. Контроль — ширше поняття, ніж перевірка. Спостереження за учнями під час занять, перевірка їх знань, навичок і вмінь, зошитів, інших продуктів навчальної і практичної діяльності учнів є засобами контролю. Облік успішності передбачає фіксацію результатів контролю у вигляді оцінного судження або числового бала з метою аналізу стану навчально-виховного процесу за певний період, прийняття рішень про необхідність удосконалення уроку, інших форм та методики організації навчання. Навчання є процесом управління навчально-пізнавальною діяльністю учнів, а контроль — обов'язковим засобом одержання зворотної інформації.

Педагогічний контроль за рівнем сформованості інформаційно-технологічних умінь

Попередній контроль призначений для виявлення рівня інформаційно-технологічних знань, умінь та навичок перед вивчення нової теми (розділу).

Здійснюється у вигляді анкетування, тестування або практичної роботи.

Поточний контроль – систематизована перевірка інформаційно-технологічних знань, умінь та навичок, яка здійснюється під час навчання і є елементом декількох уроків.

Здійснюється у вигляді опитування (контрольні запитання), практичних робіт, самоконтролю, письмових робіт.

Періодичний контроль – перевірка та оцінка рівня сформованості інформаційно-технологічних умінь, яка здійснюється після вивчення великих розділів програми, і враховує оцінки поточного контролю.

Здійснюється у вигляді контрольної роботи, захисту індивідуальних робіт, заліку, тестування.

Підсумковий контроль визначає підсумкові результати навчання (рівня сформованості інформаційно-технологічних умінь), фіксує необхідний мінімум підготовки, який забезпечить подальше навчання.

Проводиться після вивчення курсу або наприкінці певного етапу навчання (чверть, півріччя). Його види – тематична атестація, залік, захист проекту, іспит.

Автоматизована система контролю сучасного університету є розвиненою інформаційною системою, яка включає професорсько-викладацький склад і технічний персонал, що обслуговує систему, технічні засоби ІКТ, засоби збирання і накопичення відомостей, засоби систематизації, інтерпретації та подання результатів діагностики, колектив студентів, які зацікавлені в отриманні якісних об’єктивних результатів діагностики.

Роль і місце автоматизованого контролю у навчальному процесі

Збирання діагностичних даних може здійснюватися шляхом

· автоматизованого спостереження за роботою студента під час виконання завдань з використанням ІКТ,

· анкетування,

Введення в систему результатів традиційних діагностичних заходів.

Але на сьогодні, основним методом автоматизованої педагогічної діагностики є педагогічне тестування.

Основними і доступними засобами організації і проведення автоматизованого контролю у ВНЗ сьогодні є системи комп'ютерного контролю знань – це системи тестування, що надають можливість проводити аналіз рівня знань студентів за допомогою сучасних інформаційних технологій, зокрема web-технологій.

Стрибок в психодіагностики стався завдяки використанню комп'ютерного тестування, яке дає можливість вивчати процесуальні сторони діяльності, модельованої тестом, і допомагає виявити індивідуальні стратегії у вирішенні завдань, аналізує труднощі, які відчувають людиною при виконанні запропонованих завдань.

При комп'ютерному тестуванні більше можливостей дотримання достовірності тесту, тобто забезпечення захисту його результатів від свідомих фальсифікацій або ненавмисних мотиваційних спотворень. Також підвищується надійність тестування - стабільність результатів тестових випробувань, стійкість тесту по відношенню до різноманітних джерел перешкод.

Приховані можливості людини при комп'ютерному тестуванні можуть бути поліпшені і розкрито повніше. У таких тестах моделюється процес навчання або розвитку, аналізуються зусилля, витрачені на навчання, оцінюються успіхи, що дозволяє зробити висновок про інтелектуальні можливості випробуваного.

Перевагою комп'ютерної психодіагностики є можливість, з одного боку, після проведення тестування надрукувати протокол дослідження і психодіагностичний висновок, а з іншого боку, помістити ці дані в комп'ютерний банк даних для подальшого їх використання, зокрема як довідкового матеріалу для статистичного аналізу і т.д.

При комп'ютерній психодіагностики значно знижується ймовірність помилок, пов'язаних з людським фактором: психоемоційним станом експериментатора, більшою чи меншою його зацікавленістю в результатах дослідження.

Комп'ютерна технологія проведення педагогічної діагностики дозволяє:
· Мінімізувати витрати часу при опитуванні та обробці результатів і переведення їх у відмітку;
· Оцінити рівень знань учнів, виключаючи суб'єктивність виставлення позначки;
· Опитати учнів по всьому матеріалу або частини, залежно від дидактичних цілей даного тестування;
· Стандартизувати опитування (здійснювати «однаковий» підхід до всіх учням);

· Уникнути «списування» відповідей, шляхом випадкового вибору завдань з бази даних;

· Оцінити валідність і надійність тесту, тим самим зіставити результат освіти з отриманою відміткою.

· Організувати самоконтроль і дистанційний контроль;

·Здійснювати диференційований підхід до учнів;

· Автоматично формувати бази даних про успішність, проводити математичну обробку результатів;
· Використовувати звук, відео, графіку (на відміну від паперових носіїв)

Таким чином, технологія комп'ютерного тестування є невід'ємною частиною освітнього процесу, а також сприяють економії часового ресурсу вчителя на етапі педагогічної діагностики.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 765 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

784 - | 791 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.