Лекции.Орг


Поиск:




Робота над текстом курсової роботи




2.3.1. Другий етап починається з вивчення та конспектува­ння літератури з теми курсової роботи. Ви­вчення літератури треба починати з праць, де проблема відо­бражається в цілому, а потім перейти до вужчих дослі­джень. Починати ознайомлення з виданням треба з ти­тульного аркуша, з'ясувавши, де, ким, коли воно було вида­но. Треба переглянути зміст, який розкриває структуру видання, наповнення його розділів, звернутися до передмо­ви, де розкрито призначення видання, завдання, поставлені в ньому автором.

Читаючи видання, треба уважно стежити за ходом автор­ської думки, вміти відрізняти головні положення від доказів й ілюстративного матеріалу. Часто статті з наукових збірок складні для сприйняття, тому необхідно їх читати кілька разів, намагаючись виділити головну ідею та аргументи, якими ав­тор її доводить. З'ясовуючи це, треба виписати всі необхідні цитати, цифри, факти, умови, аргументи, якими оперує автор, доводячи основну ідею статті.

Конспектуючи матеріал, слід постійно пам'ятати тему кур­сової роботи, щоб виписувати тільки те, що має відношення до теми дослідження. Виписувати цитати треба на одну сторону окремих аркушів паперу, що допомагає краще орієнтуватися в накопиченому матеріалі, систематизувати його за темами і проблемами. Кожна цитата або приклад мають супроводжувати­ся точним описом джерела з обов’язковим позначенням сторінок, на яких опубліковано цей матеріал. Застосування так званих розлапкованих цитат, коли думки іншого автора видаються за осо­бисті, розглядається як грубе порушення літературної та нау­кової етики, кваліфікується як плагіат.

Після конспектування матеріалу необхідно перечитати його знову, щоб склалося цілісне уявлення про предмет ви­вчення. Правильна та логічна структура курсової роботи — це запорука успіху розкриття теми.

2.3.2. Складання попереднього плану курсової роботи. Після підбору і вивчення літератури і джерел, студент приступає до складення плану роботи. План може бути простим або розгорнутим. Простий план передбачає перелік лише основних розділів. Розгорнутий план передбачає наявність розділів, кожний з яких включає кілька підрозділів (параграфів) тощо. Обираючи тему, студент повинен у загальних рисах уявляти собі питання, що будуть складати її зміст. У процесі роботи над літературою загальні обриси плану конкретизуються, стають чіткішими. Роблячи виписки з літератури, потрібно завжди відзначати, у який розділ (підрозділ) ввійде матеріал, що збирається. Це допоможе швидко помітити якого матеріалу не вистачає. У плані потрібно визначити послідовність і приблизний об’єм кожного розділу (підрозділу), це дозволить добитися внутрішньої єдності і співвідношення окремих частин курсової роботи. Кожний розділ (підрозділ) повинні мати чітку і конкретну назву. Чим докладніший зміст курсової, тим легше її писати. Остаточний варіант Змісту складають після вивчення теми в цілому.

Процес уточнення структури складний і може тривати про­тягом усієї роботи над дослідженням. Попередній план роботи треба обов'язково показати науковому керівникові, оскільки може статися, що потрібно буде переписувати текст роботи.

Готуючись до викладення тексту курсової роботи,доцільно ще раз уважно прочитати її назву, що містить проблему, яка повинна бути розкрита. Проаналізова­ний та систематизований матеріал викладається відповідно до змісту у вигляді окремих розділів і підрозділів (глав і параграфів). Кожний розділ (глава, підрозділ) висвітлює самостійне питання, а підрозділ (параграф) — окрему частину цього питання.

Тема має бути розкрита без пропуску логічних ланок, тому починаючи працювати над розділом, треба відзачити його головну ідею, а також тези кожного підрозділу. Тези необхід­но підтверджувати фактами, думками різних авторів, резуль­татами анкетування та експерименту, аналізом конкретно­го практичного досвіду. Треба уникати безсистемного ви­кладення фактів без достатнього їх осмислення та узагаль­нення.

Думки мають бути пов'язані між собою логічно, увесь текст має бути підпорядкований одній головній ідеї. Один висно­вок не повинен суперечити іншому, а підкріплювати його. Якщо висновки не будуть пов'язані між собою, текст втра­тить свою єдність. Один доказ має випливати з іншого.

Щодо кожного розділу (глави) роботи необхідно зробити висновки, на основі яких формулюють висновки до всієї ро­боти в цілому.

2.4. Заключний етап роботи над курсовою роботою. На цьому етапі передбачається написання студентом всту­пу та висновків до курсової роботи, оформлення списку літератури та додатків, редагування тексту, його до­опрацювання з урахуванням зауважень наукового керівни­ка, підготовка роботи до захисту.

2.4.1. Вступ доцільно писати після того, як написана основна частина курсової роботи. У вступі обґрунтовуєть­ся актуальність теми, що вивчається; визначаються об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження; розглядаються методи, за допомогою яких воно проводилось; розкривається структура роботи, її основний зміст. Якщо студент вирішив не торкатися деяких аспектів теми, він по­винен зазначити про це у вступі.

2.4.2. Історіографія (Огляд літератури). Як правило, це перший підрозділ курсової роботи, але він може бути вміщений і у Вступі як окремий підрозділ.

Тут окреслюються основні етапи розвитку наукової думки за своєю проблемою. Роблячи історіографічний огляд спеціальної літератури (критичний аналіз розробки теми, що досліджується), не можна підміняти його анотованим списком літератури або простим переказом змісту цих праць. Для огляду потрібно вибрати найбільш цінні, актуальні роботи, які доцільно згрупувати за хронологічним (якщо досліджувана тема має бібліографію опубліковану впродовж досить тривалого часу – кілька десятиліть, століть) і тематичним принципами. Останній принцип полягає в тому, що спершу розглядаються роботи, які повністю присвячено темі, далі — праці, в яких тема розкрита частково або розглядається одне з вузлових її питань, і, насамкінець, вузько специфічні. Закінчити огляд потрібно стислим висновком про ступінь висвітлення в літературі основних аспектів досліджуваної теми на момент написання курсової роботи. В історіографії потрібно дати повний бібліографічний опис літератури, яка аналізується. Стисло, критично висвітлюючи роботи попередників, потрібно назвати ті питання, що залишились невирішеними і, отже, визначити своє місце у розв’язанні проблеми. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі.

2.4.4. Логічним завершенням курсової роботи є Висновки. Головна їх мета — підсумки проведеної роботи. Висновки подаються у вигляді окремих лаконічних поло­жень, методичних рекомендацій. Дуже важливо, щоб вони відповідали поставленим завданням. Основна вимога до заключної частини — не повторювати змісту вступу, основної частини роботи і висновків, зробле­них у розділах.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 546 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1019 - | 833 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.