Лекции.Орг


Поиск:




Визначення поняття «конституція її політичне та юридичне значення




Тема 2

ОСНОВИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ.ЗАХИСТ ПРАВ ПАЦІЄНТА

 

План викладу і засвоєння матеріалу

1. Конституційне право: поняття, предмет, метод.

2. Визначення поняття «конституція», її політичне та юридичне значення.

3.. Громадянство України як постійний зв'язок особи і держави.

4. Права та обов'язки медичних працівників.

5. Визначення поняття «пацієнт». Права пацієнта.

ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

 

предмет конституційного права, методи конституційного права, конституція

громадянство України, гарантії прав та обов'язків, громадянин, права медичних працівників

пацієнт

 

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, МЕТОД

Конституційне право України як галузь права і законодавства -система правових норм, нормативно-прававих актів та інших, дже­рел, що регулюють відносини, пов'язані з основами конституційно­го ладу, правового статусу особи, народовладдям, територіальним устроєм суспільства і держави.

Предмет конституційного права України - - особливе коло суспільних відносин, що виникають у процесі організації та здій­снення публічної влади в Україні, державної та місцевої (місцеве самоврядування).

Метод конституційно-правового регулювання — це сукупність способів і засобів, за допомогою яких упорядковуються суспільні відносини, що є предметом конституційного права.

Цей метод характеризується:

- найбільшою загальністю;

- максимально високим юридичним рівнем;

- імперативністю;

- універсальністю;

- доцільністю;

- поєднанням прямого й опосередкованого регулювання. Відповідно до конституційно-правового регулювання існує наука конституційного права, її можна визначити як галузеву юридичну науку — систему знань про конституційно-правові нор­ми, відносини та інститути, конституційно-правового регулювання загалом. Предметом цієї науки є:

• галузь конституційного права;

• суспільні відносини, що підлягають конституційно-правовому регулюванню;

• історія (іноземна й вітчизняна) становлення галузі консти­туційного права.

Наука конституційного права має і свої методи, основними з яких є історичний, порівняльний, системний, статистичний, структурно-функціональний і конкретно-соціологічний.

ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «КОНСТИТУЦІЯ ЇЇ ПОЛІТИЧНЕ ТА ЮРИДИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Слово «конституція» походить від лат. *соп8іііиііо*, що озна­чає «встановлення», «устрій». Конституція і є тим законом, який закладає основу для політичної форми держави, системи держав­них органів, установлює порядок їх утворення і діяльності, осно­вні права та обов'язки громадян. Іншими словами, конституція встановлює устрій держави. Саме тому її називають Основним За­коном держави.

Конституція України (Основний Закон) - - політичний норма­тивна-правовий акт держави, що закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принцип ор­ганізації і діяльності державних органів, виборчу систему, права та обов'язки громадян.

На основі тих або інших ознак конституції поділяються на певні види.

З точки зору їх юридичної форми, конституції бувають писа­ні й неписані.

Писані конституції — це єдиний нормативний акт, при­йнятий у суворо встановленому порядку і має чітку внутрішню структуру (розділи, глави, статті тощо). Писаними є конституції майже всіх держав світу, зокрема й України.

Неписані конституції складаються з декількох законів, які мають самостійне значення, прийняті у різний час і у різному по­рядку, але у своїй сукупності проголошуються конституцією держави.

Політичне і юридичне значення Конституції полягає в тому, що вона ґрунтується на загальнолюдських цінностях, у ній без­посередньо закріплюються основи правового стану людини, ор­ганів держави і посадових осіб, установлюються загальні засади громадського суспільства і механізм реалізації законодавчої, ви­конавчої і судової влади. Конституція є гарантом демократизації державного і суспільного життя.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 602 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1014 - | 829 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.