Лекции.Орг


Поиск:




Технологічне налагодження дощувальної машини «Фрегат»

ДОЩУВАЛЬНІ МАШИНИ.

Дощувальна машина ДКШ-64 «Волжанка» призначена для по­ливу дощуванням різних сільськогосподарських культур, висота яких не перевищує 1,5 м, а також для зрошування багаторічних трав, лук і пасовищ з рівним рельєфом.

Машина «Волжанка» багатоопорна, позиційно-фронтальної дії, працює з водозабором від гідрантів закритої зрошувальної мережі або розбірного трубопроводу з подаванням води стаціонарними або пересувними наносними станціями типу СНП-50/80 з водозабором від відкритих водоймищ.

Залежно від розмірів зрошування полів машина поставляється в шести модифікаціях, які відрізняються шириною захвату і ви­тратою води. Базовою моделлю є машина ДКШ-64-800. При шири­ні захвату 800 м вона забезпечує витрату води 64 л/с, в інших мо­дифікаціях — від 24 до 56 л/с, а ширина захвату 300—700 м.(Рис.1)

Машина ДКШ-64-800 має два поливальні крила по обидва боки зрошувального трубопроводу, обладнаного через кожні 18 м гід­рантами.

На трубопроводі встановлюють середньоструминні дощувальні апарати кругової дії з самоустановним механізмом, який утримує апарат при поливі у вертикальному положенні. Всього на трубопроводі 32 дощувальних апарати з витратою води 1л/с і діаметром сопел 7 мм.

Рис. 1. Дощувальна машина ДКШ-64 «Волжанка»

Витрата води добувачем з двома крилами по 400м становить 64 л/с, робочий тиск біля гідранта 0,4 МПа, ширина захвату 800 м. Інтенсивність дощу 0,27 мм/хв. Продуктивність при поливній ноомі 600 м3/га — 0,39 га/год. За сезон машина обслуговує площу до 70 га.

Дощувальні машини ДКШ «Волжанка» працюють так. Поливне крило за допомогою гнучкого шланга підключають до гідранта і відкривають заслін­ку. Під тиском води, що надходить у трубопровід, зливні клапани автома­тично закриваються, починають працювати дощувальні апарати, зрошуючи ділянку. Після закінчення поливу заслінку на гідранті закривають. При цьо­му зливні клапани автоматично відкриваються і вода з трубопроводу вилива­ється. Потім відокремлюють гнучкий шланг від гідранта і закріплюють його на поливному трубопроводі. Вмикають двигун і поливне крило перекочують на нову позицію до іншого гідранта та встановлюють так, щоб дощувальні апарати були у вертикальному положенні. Вимикають двигун і закривають його кожухом. Після цього трубопровід приєднують до гідранта, відкривають заслінку і продовжують полив. Друге поливне крило приєднують до першого гідранта, відкривають заслінку і проводять полив смуги другого крила на пер­шій позиції. Таким чином, обидва поливні крила працюють одночасно. Пере­кочують поливні крила з позиції на позицію почергово.

 

Рис.1.1- Дощувальна машина ДКШ-64 «Волжанка»

а — загальний вид; б — зливний клапан; 1 и 6 -трубопроводи; 2 и 12 — гідранти; 3 и 13— гідропідкормщики; 4 и 11 — крила; 5 и 10 — колеса; 7— дощувальний апарат; 8 — привідний візок; 9 — двигун; 14 — зливні отвори; 15 — болт; 16 — клапан.

 

 

Дощувальна машина ДФ-120 «Дніпро» — фронтальної позиційної дії. Призначена для поливу зернових, технічних, овочевих культур, багаторічних трав і пасовищ. Полив здійснюється від гідрантів закритої зрошувальної сис­теми, розміщених на відстані 54 м один від одного. Ця машина — алюмініє­вий трубопровід, який має діаметр 180 мм, довжину 448 м, встановлений на 17 рухомих візках. Ферми за допомогою тросової підвіски підтримують водо­провідний пояс. На відкрилках ферм змонтовані дощувальні апарати «Роса-3». Опори обладнані мотор-редукторами, що є приводом машини. Джере­лом електроенергії є пересувна електростанція. На тракторі ЮМЗ-6Л встано­влено синхронний генератор ЕССб-82-42, що приводиться в рух від вала від­бору потужності (ВВП) трактора.

На одній машині встановлюють два приєднувальних трубопроводи. Один приєднують до гідранта зрошувальної мережі, а другий закритий заглушкою. Опорні візки водопровідного трубопроводу встановлені на двох металевих ко­лесах, які приводяться в рух мотор-редукторами.

 

Рис.2. Дощувальна машина ДФ-120 «Дніпро»

І — середньоструминевий дощувальний апарат «Роса-3»; 2 —система розкріплювальних тросів; 3 — ферма; 4 — електропривод; 5 — під'єднувальний трубопровід з опорою; 6 — опорна труба; 7 — гідрант; 8— електрична станція; 9 — опорний візок з стебловідводом; Ш — підвіска; Ц — зливний клапав; 12 — з'єднувальна труба; 13 — кутник; 14 — заглушка під'єднувальиого трубопро­воду

 

Рис.2.1. Дощувальна машина ДФ-120 «Дніпро»:

1 и 8-трубопроводи; 2,3 и 5 – гідранти; 4- електростанція; 6 и 11 – забірні прилади;7- візки;

9- відкрилки; 10- дощувальні апарати.

Кожний проміжний візок має систему синхронізації руху опорних візків, яка автоматично зупиняє мотор-редуктор випереджу­вального візка та підтримує прямолінійність руху дощувача. При недопустимому згинанні водопровідного пояса спрацьовує система сигналізації: вмикається звуковий сигнал трактора, і на пульті ке­рування гасне сигнальна лампа.

На всіх проміжних фермах встановлюють апарати з соплами діаметром 7, 11 і 4 мм без механізмів секторного поливу.

При груповому використанні дощувальних машин ДФ-120 одна електростанція обслуговує до чотирьох машин.

Витрата води дощувальною машиною 120 л/с (26 л/с на 100 м захвату). Робочий тиск на гідранті 0,45 МПа. Робоча швидкість пересування з позиції на позицію 0,49 км/год. Продуктивність при нормі поливу 600 м3/га становить 0,71 га/год.

Дощувальна машина «Фрегат» багатоопорна, колісна, самопересувна, кругової дії, призначена для поливу дощуванням зернових, овочевих, баштанних і технічних культур, включаючи високостеблові, а також багаторічних трав, лук та пасовищ. Базовою моделлю є машина ДМ- 454-100 (рис. 3) довжиною і витратою води (70—58 л/с).

 

Рис. 3- Дощувальна машина «Фрегат»:

а — загальний вигляд; б—схема поливу двох машин на двох позиціях; 1 — нерухома опора; 2 — стоп-пристрій; 3 — водопровідний трубопровід; 4—візок; 5, 6, 7 і 8 — відповідно системи тросів автоматичного регулювання швидкості руху візка, механічного та електричного захисту; 9 — дощувальні апарати; 10 — зливний клапан; 11—система відключення кінцевого апарата; 12 — кінцевий дощувальний апарат; 13 — насосна станція

 

Це пересувний по колу водопровідний трубопровід 3 зі стальних труб спеціального сорта­менту, змонтований на самопересувних опорах (візках) 4.

На водопровідному трубопроводі встановлюють середньоструминні дощувальні апарати 9 колової дії. На машині використову­ють чотири типи дощувальних апарати з різними насадками. На зовнішньому кінці є один дощувальний апарат 12 секторної дії, який підключають на певних ділянках поля системою 11. Труби мають клапани 10, що при поливі автоматично закриваються під дією тиску води і відкриваються для зливання води з трубопрово­ду, коли немає тиску.

Для підтримування трубопроводу і збільшення його жорсткос­ті передбачена система тросових розтяжок 5. Трубопровід 3 з'єдна­ний з поворотним коліном нерухомої опори 1, яка є центром обер­тання машини. Вода надходить від зрошувальної мережі через стояк нерухомої опори.

Самохідні опори (рис.4) призначені для кріплення на них водо­провідного трубопроводу і переміщення його під час поливу. їх встановлюють на металевих колесах 1, що приводяться в рух від гідроприводу 3 через сис­тему важелів 2.

Рис. 4-Самохідна опора машини «Фрегат»:

1 — колесо; 2 — система важільного механізму приводу коліс; З — гідропривід; 4 — рама; 5 — труба; 6 — система автоматичної синхроніза­ції руху опори; 7 — огорожа

Гідропривід кріпиться до рами 4, на якій також встановлені коротка труба 5, система автома­тичної синхроні­зації руху опори 6 і огорожа коліс 7.

Самохідні опо­ри розміщують на різних відстанях від центра обер­тання, тому вони рухаються з різ­ною швидкістю і підтримують пря­му лінію водо­провідного трубо­проводу. Забезпе­чують це відпо­відним регулю­ванням дросель­них клапанів, уста­новлених на всіх візках, крім останнього. Дросельні клапани регулюють так, щоб, починаючи з передостанньої опори, кожний наступний пропускав до гідроциліндра меншу кількість води.

Під час роботи дощувальних машин різних модифікацій потрібно підтри­мувати рекомендований для кожної машини робочий тиск, оскільки від нього залежить якість поливів, змінюється швидкість руху машин, поливна норма, радіус дії дощувальних апаратів, крупність крапель дощу. Можуть виникати поломки і несправності машин.

Експлуатація дощувальних машин «Фрегат» пов’язана з експлуатацією насосних станцій і водопроводів закритої зрошувальної мережі. Для зменшення витрат води потрібно закрити заслінки на машинах перед ввімкненням їх у роботу. Це скорочує час заповнення системи водою і зменшує витрати води через зливні клапани та дощувальні апарати. Щоб вимкнути дощувальну машину, потрібно спочатку зупинити насосний агрегат.

Технологічне налагодження дощувальної машини «Фрегат».

Повністю закрити ручку регулятора швидкості руху останнього візка і промивний патрубок (рукоятку крана-задавача встановити у положення «Закрито»). Під­няти штовхачі коліс привідних візків, відкрити всі крани дощувальних апа­ратів. Увімкнути насосну станцію і, плавно відкриваючи засувку на напірно­му трубопроводі, довести тиск на нерухомій опорі до 0,65 МПа.

Налагоджувати апарати від першого до останнього візка в такій послідов­ності: закрити кран перед апаратом, що регулюється; встановити і закріпити на основній насадці манометр з трубкою Піто на відстані 3 мм від кінця соп­ла; поступово відкриваючи кран, довести тиск води за манометром приладу ППД-6 до потрібного значення.

Установити кут сектора поливу кінцевого дощувального апарата. При встановленні кінцевого апарата на полив по колу необхідно підняти і закрі­пити палець перекидного важеля.

Перевірити роботу всіх апаратів у зворотній послідовності. Після перевірки ввести у струмінь гвинти - розсікачі так, щоб не порушити компактність стру­меня і характеру обертання апарата. Перевести кран - задавач у положення «Відкрито» і опустити штовхачі коліс.

Частоту вращения машины (0,47...0,11, об/сутки), а. следовательно, и поливную норму (240... 1250 м3/га) регулируют вручную краном - задатчиком скорости на последней тележке, котором изменяют подачу води в ее гидропривод. Кран снабжен стрелкой и шкалой. После подачи поливной нормы машину перевозят к следующему гидранту.

Машину изготовляют в нескольких модификациях с числом опорных тележек 7...20. «Фрегат-1» снабжен трубопроводом диаметром 152,4 мм и гибкими вставками. Его используют на участках с особо сложным рельефом, где разность местных уклонов вдоль трубопровода каждой тележки относительно соседних составляет 0,08...0,22°. «Фрегат-2» снабжен трубопроводом диаметром 177,1 и 152,4 мм и без гибких вставок. Его применяют на участках с местным уклоном вдоль трубопровода, не превышающим 0,080.

«Фрегатом» орошают все полевые культуры, луга и пастбища с высотой растений до 2,2 м. Один механик обслуживает три-четыре машины. Машина может бить укомплектована гидроподкормщиком.



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Примерная тематика рефератов, докладов, курсовых работ | Лекция 5. Законоподобные утверждения в географии и их типы
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1470 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

783 - | 702 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.