Лекции.Орг


Поиск:




Методи вивчення і засвоєння програми




 

Метод "забігання" та «повернення» (перспективи та ретроспективи). В педагогіці цей метод прийнято називати методом перспективи і ретроспективи. Перспектива пов'язана із завданнями передбачення, ретроспектива - з умінням бачити минуле в нових умовах, вміти використовувати його і оцінювати.

Метод забігання вперед і повернення до пройденого спрямований на формування у дітей цілісного уявлення про музику. У програмі Кабалевського даний метод реалізується на декількох рівнях зв'язку між етапами навчання, темами чвертей і музичними творами в процесі вивчення тем програми. класса Д.Б. Так, наприклад, у програмі для II класу Д.Б. классу, трансформируются в такие важнейшие качества музыки, как маршевость, танцевальность и песенность. Кабалевського побутові жанри маршу, танцю та пісні, знайомі дітям по I класу, трансформуються в такі найважливіші якості музики, як маршевость, танцювальність і пісенність. классе интуитивно пережили преобразование трех основных видов музыки как ассоциативных моделей в нечто более емкое, знакомясь с произведениями Ж. Бизе, П.Чайковского, С. Прокофьева и других. При цьому за принципом переходу від неусвідомленого до усвідомленого діти ще в I класі інтуїтивно пережили перетворення трьох основних видів музики як асоціативних моделей в щось більш значущим, знайомлячись з творами Ж. Бізе, П. Чайковського, С. Прокоф 'єва та інших. У цьому сенсі повернення до засвоєним знанням по суті є вираз якісного перетворення свідомості дітей.

 

На рівні зв'язку між темами чвертей реалізація методу забігання вперед і повернення до пройденого ще більш очевидна. класса имеет название «Музыка моего народа», второе — «Между музыкой моего народа и музыкой разных народов мира нет непереходимых границ». Так, перше півріччя III класу має назву «Музика мого народу», друге - «Між музикою мого народу і музикою різних народів світу немає непереходімих кордонів». Повернення до пройдених творам аналогічно має на увазі не просто їх повторення, а сприйняття вже знайомого в умовах нової теми. классе дети обращаются к прелюдиям № 8 и № 20 Ф.Шопена в первой и третьей четвертях — сначала, когда проходят тему «Маршевость, песенность, танцевальность», и позже, когда постигают принципы развития музыки. Так, в II класі діти звертаються до прелюдиям № 8 і № 20 Ф. ​​Шопена в першій і третій чвертях - спочатку, коли проходять тему «маршової, пісенність, танцювальність», і пізніше, коли осягають принципи розвитку музики.

 

У школах США спів проводиться кожного дня у початкових класах по 20-30 хвилин. На заняттях діти співають та грають під музику, співають пісні та молитви, проводять ритмічні рухи під музику. У середніх класах - 2-3 рази на тиждень. Форми позакласної роботи - це хори, оркестри, ансамблі тощо. Систематично проводяться симфонічні концентри для школярів. Добре обладнані кабінети, велика увага приділяється вихованню ритму, використовуються різні музичні інструменти: малий барабан, трикутник, музична коробочка. З третього класу починають навчатися грі на різних оркестрових інструментах. Великого значення набули духовні оркестри. Значна цікавість виявляється до старовинної музики: в університетах вивчають старинну нотацію. Спеціальне музичне навчання отримують в коледжах. Існують три типи коледжів: виконавські, музикознавчи та педагогічні, які готують викладачів. Велику увагу приділяють читки з листа, грі, ансамблі, імпровізації, широкому вивченню репертуару.

 

В Англії у початкових школах всі предмети викладає один вчитель. Музичному вихованню велику увагу приділяється в школах з гуманітарним нахилом. Рівень музичної роботи по школах різний. На заняттях часто

 

використовуються прийоми, розроблені Дж. Кервеном, його система знайома, як релятивна. Значне місце на шкільних заняттях займає електронна музика, що веде за собою багато підлітків. Більшість педагогів вбачають шлях творчого розвитку учнів у процесі вільного використання техніки на уроках.

 

Підготовку вчителів виконують коледжі з 2-м, 3-річним строком навчання. Студенти отримують індивідуальні уроки з ф-но або другого музичного інструменту та співу.

 

Значне місце займають заняття з диригування.

 

Вчитель повинен вміти грати на богослужіннях кожного дня, керувати хором і оркестром, вокальним ансамблем, проводить уроки співу у класах, навчати грі на музичному інструменті. У більшості англійських шкіл один вчитель має повне навантаження.

 

Музичне виховання в капіталістичних країнах обумовлене основними положеннями про суттєвість культури, освіти, мистецтва. Музичне виховання у цих країнах – це частина загальної системи освіти.

 

 

Автор системи

 

масового музичного

 

виховання

Мета музичного виховання

Провідна педагогічна ідея

Головний зміст навчання

 

і виховання

Головні засоби навчання

 

і виховання

 

Е. Жак-Далькроз

Пробудження і розвиток природної емоційної чутливості, виховання музикальності як пер­шооснови музики

 

 

Зв'язок музики із рухом

Ритміка,

 

сольфеджіо,

 

імпровізація

Досягнення триєдності музики, слова і руху, му­зично-ритмічні вправи, імпровізація як метод навчання

 

К. Орф

Розвиток творчих здіб­ностей і навичок

Музичний розвиток дитини через активну творчість, елементарне музикування

Елементарне музикування (гра на дитячих інструмен­тах, імпровізація, спів, інсценізація)

Єдність слова, музики і руху; акцент на пентато-нічні лади музикування на елементарних музич­них інструментах, твор­чість як метод навчання

 

3. Кодай

Опанування угорською музичною культурою, досягнення загальної музичної грамотності

Акцент на фольклор, на традиції музичної культури своєї нації, народну пісню

Хоровий спів, вивчення музичної грамоти

Хоровий спів, відносна сольмізація, ручні знаки, угорська ладова і метро-ритмічна основа

 

Д. Кабалевський

Формування музичної культури особистості як невід'ємної частини її духовної культури

Основою музичного виховання є активне, зацікавлене музичне сприймання

Засвоєння особливостей музичного мистецтва; форму­вання музичного сприймання, хоровий спів

Досягнення цілісності уроку музики, активізація музичного мислення, зв'язок музики з життям, акцент на три головні сфери музики — пісню, танець і марш

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 402 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

981 - | 845 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.