Лекции.Орг


Поиск:




Раптова смерть у дитячому віці




Дитяча смертність є однією з актуальних проблем охо­рони здоров'я. Показник дитячої смертності в Україні

—————————————— 163 ————————-————


/^-д Судово-медична експертиза при раптовій смерті "^>

останні роки досить високий (рис. 11). В той час як в Японії, Канаді, Великобританії, Німеччині у 1992-93 pp. цей показник становив 4-7 на 1000 народжених. Зараз найвища дитяча смертність спостерігається в неонаталь-ному періоді і ранньому дитячому віці.

Рис. 11. Дитяча смертність в Україні

Найчастіше раптова смерть у дітей в осінньо-зимовий період пов'язана з хворобами органів дихання. Такі ана­томофізіологічні особливості дихальної системи, як схильність до застою та ателектазу, вузькість бронхів, слабкий розвиток еластичної тканини та недостатній іму­нітет дитячого організму, зумовлюють виникнення пнев­монії, бронхопневмонії, катарально-гнійного бронхіту і бронхіоліту. Етіологічним чинником цих хвороб є гостра респіраторна вірусна інфекція: респіраторно-синтиціаль-на, аденовірусна, вірусні асоціації. Найчастіше інфекції дихальних шляхів у дітей виникають саме в той час, коли концентрація антитіл матері в їх організму знижена, що спостерігається на 2-4-му місяці життя. На початку цих хвороб морфологічні зміни, як правило, незначні і харак­терні для вірусного ураження. Проте швидко відбувається генералізація гострої респіраторної вірусної хвороби з роз-

—————————————— 164 —————————————


д і д Судово-медична експертиза при раптовій смерті ~^в>

витком інфекційно-токсичного шоку, який супроводжуєть­ся порушенням мікроциркуляції, реологічних властивос­тей крові, що й призводить до смерті.

Іноді вірусна пневмонія швидко ускладнюється при­єднанням бактеріальної інфекції з ураженням обох легень, які стають сіро-червоними, твердими, та утворенням у бронхах слизово-гнійних пробок.

Діти перших трьох місяців життя можуть раптово вмер­ти від сепсису, який перебігає у формі септицемії. Септич­не вогнище розташовується у пупкових судинах.

До раптової смерті дітей можуть також призвести мені­нгококова і кишкова інфекції, вади розвитку і пухли­ни.

Майже 70% раптово померлих дітей мали так звані фонові стани у вигляді лімфатико-гіпопластичної ано­малії конституції і синдромів імунодефіциту. При цих ста­нах спостерігалися досить виражені компенсаторні змінну надниркових залозах, які свідчили про тривалий дефіцит глюкокортикощів. Наслідком цього була гіперплазія лімфої-дної тканини. За таких умов порушуються всі види обміну, що і зумовлює раптовість смерті внаслідок недостатності надниркових залоз від дії незначних зовнішніх чинників.

У деяких випадках малі діти вмирають уві сні. Це явище дістало назву синдрому раптової дитячої смерті. Найча­стіше цей синдром спостерігається у недоношених дітей, які були в стані апное, близнюків та дітей від матерів, що страждають на наркоманію. Причини цього синдрому не з'ясовані. Проте відомо, що найчастіше вмирають діти, які сплять на животі. При цьому повернена вбік голова може звужувати a-vertebralis, що і призводить до ішемії мозку. Крім того, вважають, що зупинка дихання уві сні зумов­люється і змінами в каротидних залозах, де накопичуються

—————————————— 165 ——————————————


/^~\ Судово-медична експертиза при раптовій смерті -т^

значні концентрації дофаміну, який бере участь у регулю­ванні дихання. Його надлишок зменшує частоту дихання і гальмує реакцію дитини на недостатність кисню, внаслі­док чого настає смерть.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 385 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1033 - | 880 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.