Лекции.Орг


Поиск:




Вилучення матеріалу для лабораторного дослідження




Відповідаючи на запитання, які поставило слідство, судово-медичний експерт не тільки використовує резуль-


Г

Судово-медична експертиза трупа


 


тати зовнішнього і внутрішнього дослідження трупа, а й широко застосовує додаткові лабораторні дослідження. Судово-медичний експерт сам вирішує доцільність прове­дення лабораторного дослідження, яке дозволить йому дійти найточнішого та науково обгрунтованого висновку. У більшості випадків об'єкти направляють для досліджен­ня у відповідні відділення судово-медичної лабораторії. Вид та обсяг додаткових досліджень визначаються у кож­ному конкретному випадку і залежать від виду смерті та питань, які постають перед експертом. Проте найчастіше в судово-медичній практиці застосовують судово-гістологі­чне, судово-імунологічне, судово-токсикологічне, судово-медико-криміналістичне, біохімічне та інші дослідження. Щодо бактеріологічного і вірусологічного досліджень, то вони виконуються за направленням судово-медичного ек­сперта в інших установах.

Об' єкти для лабораторного дослідження можна вилуча­ти як під час зовнішнього, так і внутрішнього дослідження трупа. Усі вилучені об'єкти повинні бути запаковані, мати етикетку, на якій вказують номер і дату, прізвище трупа, назву об'єкта дослідження, на яке його направляють, а також прізвище судово-медичного експерта. Обов'язко­вим є супровідний документ до лабораторії (направлення), в якому стисло викладають обставини справи, результати розтину, причину смерті, мету дослідження і перелік пи­тань, які потрібно розв'язати.

Під час зовнішнього дослідження трупа для додаткових (імунологічних або цитологічних) досліджень можуть бути вилучені нігті, вміст порожнин на наявність сперми, сліди крові, сперми на шкірі, зразки волосся,

Так, нігті з піднігтьовим вмістом зрізають ножицями з усіх пальців обох рук та окремо пакують у два пакети.


Т

Судово-медична експертиза трупа


 


Вміст піхви, прямої кишки, ротової порожнини на на­явність сперми беруть марлевим тампоном, яким роблять мазок на предметному склі. Далі цей тампон висушують при кімнатній температурі. Сухі тампони і чистий тампон (контроль) пакують окремо.

Сліди крові і сперми зі шкіри зіскоблюють або знімають вологими тампонами, які потім висушують.

Волосся зрізують ножицями біля коренів з п'яти діля­нок голови (лобової, тім'яної, скроневих і потиличної). Його вкладають в окремі конверти.

Найпоширенішим лабораторним дослідженням у судо­во-медичній експертизі є судово-гістологічне. За допомо­гою судово-гістологічного дослідження виявляють морфо­логічні зміни у внутрішніх органах і тканинах. Тому воно застосовується для визначення причини смерті, встановлен­ня зажиттєвості пошкоджень, їх давності, а також виявлен­ня характерних змін від дії пошкоджувальних чинників.

Для дослідження вилучають шматочки внутрішніх органів розміром 1 х 1,5 х2 см так, щоб у препараті були як змінені ділянки, так і незмінена тканина. Вилучений мате­ріал фіксують у 10% розчині формаліну.

Останнім часом у практичну діяльність бюро судово-медичної експертизи впроваджують гістохімічне дослід­ження. Воно дозволяє виявити функціональні зміни в тканинах, які виникають значно раніше, ніж морфологічні. Використовують гістохімічне дослідження для встанов­лення ранніх строків ішемії міокарда, зажиттєвості і дав­ності пошкоджень, давності настання смерті тощо. Мате­ріал потрібно вилучати якомога раніше після настання смерті та фіксувати його у спеціальних розчинах, наприк­лад, охолодженому глютаровому альдегіді, спиртових фіксаторах, шляхом швидкого охолодження тощо.


Т

Судово-медична експертиза трупа


 


При дослідженні розчленованих трупів невідомих осіб, у випадках вбивств, а також, коли тілесні пошкодження супроводжувались зовнішньою крововтратою, обов'язко­во проводять судово-імунологічне дослідження крові та тканин. Для визначення групової приналежності кров може бути направлена в судово-імунологічне відділення як у рідкому, так і у висушеному стані у вигляді плями на марлі. Кров (3-5 мл) беруть із серця або великих судин і вміщують у скляний флакон. Якщо ж кров беруть у вигляді плями, то зволожену нею марлю висушують якомога далі від на­грівальних приладів і без впливу прямих сонячних про­менів. У висушеному стані її направляють до лабораторії.

Тепер для встановлення індивідуальної належності біо­логічних об'єктів використовують метод геномної дакти­лоскопії. Матеріалом для цього може бути кров (5-15 мл), зразки тканин трупа, вміст піхви тощо. Причому аутопсійні зразки можуть бути використані тільки до появи гнильних змін, під час яких руйнується нуклеарний хроматин. Вилу­чені зразки можуть бути законсервовані при температурі —20°С, якщо неможливо їх відразу відправити в лаборато­рію.

У разі підозри на отруєння обов'язково проводять судо­во-токсикологічне дослідження. Якщо отрута невідома, то для судово-токсикологічного дослідження вилучають і надсилають в окремих скляних банках не менш як 2 кг внутрішніх органів, які не слід обмивати водою. Так, вилу­чають не менше ніж 200 мл крові, всю сечу, 1/3 головного мозку, печінки, легень (при підозрі на інгаляційне отруєн­ня), цілу нирку, 200-300 г сальника, по 1 м тонкої і товстої кишки з вмістом із найбільш змінених відділів та весь шлунок із вмістом. Крім того, враховуючи токсикодинамі- ку отрути, можуть бути вилучені також волосся (не менш


Т

Судово-медична експертиза трупа

Таблиця З Органи і тканини, які відправляють на судова-






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 497 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1007 - | 828 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.