Лекции.Орг


Поиск:




Адміністративно-територіальний поділ




Прес-конференція

ДЕХТЯРЧУК БАЧИВ ФРАНЦУЗЬКИХ БОМЖІВ, ЗАСМІЧЕНИЙ ПАРИЖ І ПОГРАБОВАНИЙ РОВЕР

Нардеп у понеділок скликав прес-конференцію аби розповісти про кілька законопроектів, що жваво обговорює простий люд. Олександр Дехтярчук розповів, що побував з колегами у Франції, зустрічалися з сенаторами. Метою поїздки стало переймання досвіду європейської держави і детальне знайомство з її адміністративним устроєм, адже ми стоїмо на порозі децентралізації.

 

Переймали досвід

Як відомо, до Конституції України мають бути внесені зміни. Олександр Дехтярчук зустрічався з Вікторем Мусіякою та Ігорем Куліушко з провідними конституалістами України за круглим столом.

Олександр Дехтярчук каже, що нині багато розмов навколо адміністративної реформи, проте, мало хто знає, що ж буде далі і як працюватиме нова модель. Отже, якщо сьогодні влада зосереджена у всім відомому трикутнику «Президент-Верховна Рада-Прем’єр міністр», то тепер фактично владні повноваження будуть зосереджені у місцевого самоврядування на рівні виконавчих комітетів обласних та районних рад. Також нардеп зосередив увагу на введенні нової посади – префекта, та зауважив, що з’явиться така адміністративна одиниця як територіальна громада.

Нардеп у складі української делегації вивчали досвід децентралізації у Франції. Політики засумнівалися після відвідин європейської держави у доцільності існування такої адміністративної одиниці як район. Наприклад, у Франції складовими частинами адміністративно-територіальної системи є комуна, кантон, округ, департамент і регіон, однак кантон і округ не мають власних адміністративних органів і виступають в якості територіальних меж для функціонування певних державних установ.

 

Адміністративно-територіальний поділ

В результаті реформування адміністративно-територіальної системи у Франції існують наступні види територіальних самоврядних колективів: регіон, департамент, комуна.

Регіон як адміністративно-територіальна одиниця отримує існуючі на сьогоднішній день повноваження в 1982 р. після прийняття закону про децентралізацію, і стає головним суб’єктом реалізації важливих соціально-економічних програм розвитку, основними завданнями якого є забезпечення економічного розвитку, впровадження програм в сфері охорони здоров’я, розвиток території і реалізація інфраструктурних проектів. На сьогоднішній день у Франції нараховується 27 регіонів (5 з яких знаходяться на заморських територіях). Головним представницьким органом регіону є регіональна рада, вибори до якої відбуваються по департаментам на основі пропорційної виборчої системи з 5 % бар’єром, де кожен департамент отримує кількість представників пропорційно до кількості населення, але не менше трьох.

Українське законодавство, за словами Дехтярчука, подібне до французького у плані децентралізації.

Також нардеп наголосив, що об’єднання громад, незважаючи ні на що має бути тільки добровільним. У Франції процес об’єднання триває більш як сорок років, проте, це не заважає громадам успішно співіснувати. Там є навіть манюсінькі комуни з населенням від ста до п’ятиста чоловік. Проте, вони керуються законом про співробітництво громад і таким чином об’єднуються, щоб вирішити певні питання. Наприклад – комунальні, найболючішим з яких є вивіз сміття. У Франції багато люду, що породжує велику засміченість. Тож крім об’єднаних комун або угрупування комун є ще департаменти з кількістю населення від мільйона осіб та регіони - найновіше із місцевих адміністративних утворень Франції. Регіон - завдячує своєю появою законові про децентралізацію від 16 березня 1986 року. На українському прикладі це може бути край – Поліський, Волинський і так далі.

- Якщо комуни у Франції не хочуть об’єднуватися – їх не змушують, бо саме комуни є носієм культури так само як у нас українське село, завдяки якому нам вдалося зберегти свою самобутність, - розповів Дехтярчук.

 

Тотальні контролери

Щоб спочатку розповісти про обов’язки префекта, нардеп пояснив, що це неполітичні представники державної влади, які в Україні зможе призначати Президент на засіданні уряду.

Префект керує на місцях всіма державними службами, що розташовані на підпорядкованій йому територіальній одиниці.

Він відповідає за громадський порядок, організацію різноманітних виборів, а також відає рятувальними роботами у разі виникнення надзвичайної ситуації. На додачу до своєї функції гаранта поваги до законів країни префект також виконує роль органу підтримки та поради для членів місцевої громади. Від імені держави префект здійснює контроль за справами на певній території, забезпечує порядок та спокій.

Іще однією важливою функцією префекта є роль посередника у переговорах між державою та представниками території в питаннях, що стосуються упорядкування та розвитку інфраструктури цієї місцевості. У Франції перфекти виконують навіть ті функції, що у нас раніше виконували прокурори.

Порівняно з функціями префекта за кордоном, наш відповідник не буде наділений такими великими повноваженнями.

Президент матиме право здійснювати ротацію префектів, хоча це буде тягти за собою додаткові витрати у вигляді забезпечення посадовця службовою квартирою на період служби.

 

Зміни в Конституції

Вивчаючи досвід французької децентралізації, українські політики провели паралелі та проаналізували ефективність впровадження в дію саме французької моделі в Україні. Зміни до Конституції ще не внесені, але йдуть напрацювання у цьому напрямку. Пропозиції виносили на голосування. Проголосували 288 депутатів при потребі 300. Після внесення змін до головної книги країни, їх розглядатиме конституційний суд, а потім за них голосуватимуть у сесійній залі.

- Зміна устрою країни дає нам додатковий час для вирішення певних проблем. Також це дає можливість зберегти союзниками Штати та Європу, а також маємо продовження санкцій проти Росії, - пояснив Олександр Дехтярчук.

МЗС Росії уже опублікувало на офіційному сайті, що зміни в Конституції України не вирішать проблем на Донбасі.

Щодо нього, то уже є постанова про те, що на Донбасі виборів не буде. Можливо, у деяких регіонах під наглядом і з визначення ЦВК. Найголовніша проблема – відсутність реєстру виборців.

З оновленою Конституцією зможемо ознайомитися уже невдовзі.

 

Такі люди, як і ми

Трохи відволікаючись від теми обговорення конституційних змін, депутат розповів, що під час зустрічі з сенаторами, яких є триста, присутніми на зустрічі було всього сорок – яскравий показник подібності відвідування сесійної зали і в Україні. А ще казав, що Париж дуже брудний. На вулиці багато бомжів. Нардеп навіть сфотографував велосипеда, якого припаркував господар біля стовпа, прикувавши його ланцюжком. Злодії зняли з ровера все. Залишилася одна залізна рама. Не стало ні колес, ні сідла, ні педалів. Тож говорити про абсолютні ідеали не можна. Головне, що у провінціях люди не жаліються на життя. Не вельми спішать до великих міст, а економіка країни на відповідному рівні, до чого прагне й Україна.

Неля НЕЧАЙ.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 466 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

773 - | 723 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.