Лекции.Орг


Поиск:




Атестація робочих місць за умов праці




Тема 3. 1.Умови праці. Сис-ма елементів умов праці.

 

Умови праці-це умови які склад в процесі праці людини над продукцією що формується.

Поділяється на

1. соц.-економ (хар-ка сус-ва)

2. виробничі (безпосер на роб місцях).

Соц-екон поділяються на

1.нормативно-правові(закон про працю стандарти санітарні норми та правила)

2.економічні (матер та екон-не стимулювання моральне заох сис-ма пільг та компенсації

3.соц-психологічні (психол клімат в конкурси огляди з питань ОП)

4.суспіл-політичні (форми руху працюючих за створ умов праці винахідництво та раціоналізації).

До природ факторів

а) географічні

б) біологічні (особл тваринного та росл світу стосовно с /г)

в) геологічні (хар-р добування корисних копалин).

 

На формування умов праці впливають:

 

1. Санітарно-гігієнічні фактори. Характеризують виробниче середовище

(шум, вібрація,токсичні речовини, промисловий пил,температура повітря), мають корисну оцінку. Нормуються стандартами, санітарними нормами та вимогами.

2 .Психофізіологічні елементи. Зумовлені змістом праці та організації (фізичне навантаження, нервово-психологічне навантаження, нервово - емоційна напруга, інтелектуальне навантаження, монотонність трудового процесу. Не мають затверджених нормативів.

3. Естетичні елементи. Сприяють формуванню позитивних емоцій (художньо-конструкторські якості робочого місця, архітектурно-художнє оформлення інтер’єру, музика). Кількісних оцінок елементи не мають.

Визначення умов праці здійснюється за допомогою експертної оцінки.

4. Соціально-психологічні елементи. Характеризують взаємовідносини у трудовому колективі. Не мають одиниць виміру, норм і стандартів.

5. Технічні елементи – рівень механізації праці.

 

Атестація робочих місць за умов праці.

Класифікація умов праці здійснюється за розпорядженням КМУ від 26.09.2001р. «Про нову гігієнічну класифікацію праці та показники, за якими надаються пільги і компенсації працівникам, зайнятим на роботах з шкідливими та важкими умовами праці».

Умови праці:

І клас — оптимальні умови -такі умови, в яких не лише зберігається здоров’я працюючих, а й створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності. Оптимальні нормативи виробничих факторів установлені для мікроклімату і факторів трудового процесу. Для інших факторів за оптимальні умови приймаються такі умови праці, в яких несприятливі фактори виробничого середовища не перевищують рівнів, прийнятих за безпечні для населення.

ІІ клас — допустимі умови — характеризуються такими рівнями факторів виробничого і трудового процесу, які не перевищують установлених гігієнічних нормативів, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни й не чинять несприятливого впливу на стан здоров’я працюючих та їх потомство в найближчому і віддаленому періодах.

ІІІ клас — шкідливі умови — характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та(або) його потомство. Шкідливі умови за показниками перевищення гігієнічних нормативів та вираженості можливих змін в організмі працюючих поділяються на чотири ступеня:

1-й ступінь — умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, що, як правило, викликають функціональні зміни, які виходять за межі фізіологічних коливань (останні відновлюються при тривалішій, ніж початок наступної зміни перерві контакту зі шкідливими факторами) та збільшують ризик погіршення здоров’я;

2-й ступінь — умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, які здатні викликати стійкі функціональні порушення, призводять переважно до зростання виробничо зумовленої захворюваності, виникнення окремих ознак або легких форм патології (як правило, без втрати професійної працездатності);
3-й ступінь — умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, що призводять, крім зростання виробничо зумовленої захворюваності, до розвитку професійних захворювань, як правило, легкого та середнього ступенів важкості (із втратою працездатності в період трудової діяльності);
4-й ступінь — умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, які здатні призводити до значного зростання хронічної патології та рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності, а також до розвитку важких форм професійних захворювань із втратою загальної працездатності.

IV клас — небезпечні (екстремальні) умови — характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, вплив яких протягом робочої зміни (або її частин) створює загрозу для життя, високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень.

Гігієнічна класифікація праці використовується для:

-роботодавців усіх організаційно-правових форм та форм власності;
-працівників з метою одержання повної інформації про умови праці на своїх робочих місцях;
-установ, що виконують контроль за дотриманням санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів на робочих місцях, а також проводять оцінку умов праці при атестації робочих місць;
-установ, які здійснюють медичне обслуговування працюючих;

-органів соціального і медичного страхування.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 260 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

772 - | 745 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.