Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1. Предмет і метод статистики як науки




Зміст

ст.

Передмова 2

1. Загальні рекомендації для вивчення дисципліни. 3

2. Тематичний план та робоча програма курсу. 4

3. Методичні поради щодо вивчення тем курсу. Запитання для самоперевірки засвоєння знань. 9

4. Навчальні завдання для самостійної роботи. 57

5. Список літератури. 64

 

 

Передмова

Дисципліна «Статистики» - одна з основних дисциплін у системі економічної освіти. Вона відіграє провідлу роль у формуванні висококваліфікованого економіста, оскільки озброює його знанням методів і способів збору, обробки та аналізу соціяльно-економічної інформації.

У сучасних умовах, коли головним завданням економічної науки є вивчення основних закономірностей ринкової системи в їх розвитку і взаємодії, особливу актуальність набувас розвиток уміння економістів грамотно обробляти та аналізувати статистичні дані. У зв'язку з цим підвищуються вимоги до економістів різних спеціальностей щодо досконального вивчення дисципліни «Статистика», головна мета якої - викладення методологічних основ кількісного дослідження закономірностей соціально-економічних, явищ і процесів.

Вивчаючи курс статистики, студеніти знайомляться з методами:.збирання, зведення, обробки, аналізу і теоретичного узанальнення масових цифрових даних про явища і процеси суспільного життя, набувають практичні навички в розрахунку статистичних показників, їх застосуванні при аналізі соціально-економічішх. явищ, побудові та оформленні статистичних таблиць і графіків.

Одерження студентами теоретичних знань і надбання певних практичних навичок збирання, зведення та обробки інформації з використанням відповідних статистичних методів с обов'язковою передумовою подальшої успішної професійної праці економіста.

Основна мета методичних вказівок - дати поради і допомогти студентам у самостійному вивченні кожної теми курсу, вказати напрями, підходи до виконання самостійних робіт.

У посібнику викладено основні положення того чи іншого статистичного методу, вказано на його можливості ти межі застосування, наведена методика розрахунку основних статистичних характеристик.

Методичні матеріли складені відповідно до програми курсу і містять загальні рекомендації для вивчення дисципліни, робочу програму курсу, методичні поради щодо вивчення тем курсу, запитання для самоперевірки засвоєння знань, завдання для самостіних та практичних робіт та методичні вказівки щодо їх виконання, навчальні завдання для проведення практичних занять з курсу, список рекомендованої літератури.

 

 

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ

ДИСЦИПЛІНИ

Приступаючи до вивчення дисципліни «Статистика», студент перш за все повинен ознайомитися з робочою програмою, а потім підібрати потрібну літературу із запропонованого списки.

Теми курсу рекомендується вивчати у послідовності, що передбачена робочою програмою, яка враховує логіку та послідовність викладення навчального матеріалу.

Для більш ґрунтовного засвоєння теоретичних положень з кожної теми курсу студентам пропонується дати відповідь на контрольні запитання для самоперевірки.

Відповідно до навчального плану на вивченнядисципліни «Статистика» для деної форми навчання відводиться 135 годин. З них самостійних -50 для спеціальності «Економіка підприємства», та 59 для спеціальностей «Товарознавство та комерційна діяльність» та «Товарознавство у митній справі». Підсумковий контроль знань з цієї дисципліни проводитьсяу формі письмового іспиту.

Практичні заняття і виконання контрольної роботи мають на меті такі завдання:

1) глибоке засвоєння методів статистичного аналізу та методики розрахунку відповідних статистичних характеристик, шо застосовуються при тому чи іншому статистичному методі;

2) набуття практичних навичок використання статистичних методів шляхом проведення самостійного вивчення того чи іншого соціально-економічного явища на основі фактичних даних;

3) розвиток умінняузагальнювати й аналізувати результатидослідження, викладення їх у найзручнішійдля аналізу формі - формі статистичнихтаблиць і графіків таробити відповідні висновки на основі застосування статистичних методів і прийомів.

 

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ «СТАТИСТИКА», для спеціальності «Економіка підприємства»

  № п/п Тема курсу Кількість годин за видами навчальної роботи  
всього Аудиторські Самостійна робота
  Предмет і метод статистики як науки 1.1 Вступ.Організація статистики. 1.2 Статистичні показники.       -
  Статистичне спостереження      
  Зведення і групування статистичних матеріалів      
  Статистичний аналіз рядів розподілу      
  Контрольна робота     -
  Статистичні методи вивчення взаємозв’язків      
  Ряди динаміки      
  Індекси      
  Вибіркове спостереження      
  Графічні методи зображення статистичних даних      
  Контрольна робота     -
ВСЬОГО      

РОБОЧА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ «СТАТИСТИКА»

 

Тема 1. Предмет і метод статистики як науки

Коротка історична довідка про виникнення статистики як науки. Предмет статистики. Характерні риси статистики як самостійної суспільної науки. Основні поняття і категорії статистичної науки: статистична сукупність, одиниця сукупності, статистичні ознаки, їх класифікація і шкали вимірювання, варіація ознак.

Методологічні основи статистики. Діалектичний метод -основа статистичної методології. Закономірність і форми її прояву. Закон великих чисел і його роль у статистиці.

Етапи статистичного дослідження: масове спостереження, зведення і групування статистичних матеріалів, розробка та аналіз узагальнюючих статистичних характеристик.

Поняття і значення статистичних показників. Атрибути статистичного показника. Класифікація статистичних показників. Абсолютні статистичні показники, їх види та одиниці вимірювання. Відносні статистичні показники, їх види та форми вираження. Основні методологічні принципи побудови і застосування абсолютних і відносних показників у соціально-економічннх дослідженнях.

Основні проблеми і завдання статистики на сучасному етапі розвитку суспільства.

Сучасна організація статистики в Україні. Основні принципи організації державної статистики. Структура органів державної статистики, їх функції, права і обов'язки. Організація відомчої статистики.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 275 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

840 - | 676 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.