Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1. Злочини проти безпеки виробництва. ( 2 год.)




Особлива частина

Методичні вказівки до семінарських занять та самостійної роботи

студентів вечірньої форми навчання

м. Кривий Ріг

Р.


Укладач: старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Криворізького фокультрету Національного університету «Одесьеа юридична академія» Бобошко О.М.

 

Методичні вказівки і завдання до контрольних робіт розраховано і схвалено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін КФ НУ «Одеська юридична академія»

Протокол №______ від «____»___________2013 р.

 

Завідувач кафедрою В.Р. Кравець

 

 

Рецензенти:

1. Старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Криворізького факультету Націанального університету «Одеська юридична академія» Анненко О.С.

2. Старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Криворізького факультету Національного університету «Одеська юридична академія» Малиця Ю.М.

 

 

Протокол № від «____» ___________2013 р.

 

Голова методичної ради М. Х. Амарян

 

 


ВСТУП

Професійна підготовка студентів потребує розуміння кримінального закону, високого рівня знань у його застосуванні під час кваліфікації.

Динамічність змін кримінального законодавства обумовлює необхідність його систематичного, глибокого вивчення, підвищення рівня знань у студентів та застосування кримінально-правових норм на практиці.

Особливо практичне значення в застосуванні кримінального закону належить кваліфікації злочинів, яка забезпечує дотримання вимог законності в протидії законності.

Методичні вказівки побудовані на підставі аналізу чинного кримінального законодавства, теорії кримінального права та матеріалів судової практики аналізуються проблеми кваліфікації окремих видів злочинів, надані рекомендації з питань правильного застосування відповідних норм кримінального права.

Методичні вказівки до семінарських занять та самостійної роботи слід використовувати у процесі вивчення Кримінального права особливої частини, дозволяють відновити знання пройденого матеріалу при підготовці до заліку та екзамену, а також практичних занять та написання контрольних робіт.

Методичний посібник містить практичні завдання (задачі) з метою відпрацювання навичок практичного застосування кримінального закону, матеріали для контролю знань (тести), а також орієнтує на необхідний для вивчення навчального матеріалу обсяг нормативних актів та спеціальної літератури.

Головна мета методичних вказівок до Кримінального права особливої частини – надати допомогу студентам третього та четвертого курсів опанувати кримінальне законодавство та відпрацювати навички його практичного застосування.

Дисципліна „Кримінальне право” складається із Загальної частини та Особливої частин. Передбачає вивчення кримінального законодавства України, його принципи, підстав кримінальної відповідальності та загальних ознак злочину, ознак окремими злочинів, правил їх кваліфікації, відокремлення їх злочинів один від одного, суміжних з ними діянь, систему, види кримінальних покарань, підстави та порядок призначення покарань, умови звільнення від кримінальної відповідальності, її заміну іншими заходами примусового впливу, погашення та знання судимості.

 

Знати:

Кримінальне законодавство України; керівні Постанови Пленумів Верховного Суду України про стан судової практики; стан основних проблем науки кримінального права; предмет та принципи кримінального законодавства, його систему; підстави кримінальної відповідальності; основні інститути кримінального права; систему та види кримінальних покарань.

Уміти:

Орієнтуватися в системі кримінального законодавства та відшкодування; розрізняти окремі види злочинів та їх склад; правила кваліфікації злочинів; орієнтуватися в системі кримінального законодавства та відшуковувати в ньому необхідну для даного конкретного випадку норму; кваліфікувати злочини в точній відповідності з законом.

 


1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

А) частина I

Назва теми Вечірнє відділення Заочне відділення
Всього Лекція Семіна-ри Самостійна робота Форма контролю Всього Лекція Семінари Самостійна робота Форма контролю
1. Поняття Особ-ливой Частини кримінального права і її значен-ня і система.         Реферат         Контр. роб.
2. Наукові осно-ви кваліфікації злочинів.         Колоквіум         Контр. роб.
3. Злочини проти основ національ-ної безпеки.         Бесіда         Контр. роб.
4. Злочини проти життя та здо-ров’я особи.         Бесіда         Контр. роб.
5.Злочини проти волі, честі та гід-ності особи.         Круглий стіл         Контр. роб.
6.Злочини проти статевої свободи і статевої недоторканості                    
7.Злочини протии виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина                    
8.Злочини проти власносності.                    
9.Злочини у сфері господарської діяльності.         Реферат         Контр. роб.
10.Злочини протии довкілля.                    
11.Злочини протии громадської безпеки.                    
Всього                    

 

Б) частина II

Назва теми Вечірнє відділення Заочне відділення  
Всього Лекція Семінари Самос-тійна робота Форма контролю Всього Лекція Семінари Самостійна робота Форма контролю
1.Злочини проти безпеки виробництва.         Рефе-рат         Контр. роб.
2. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту         Бесіда           Контр. Роб.
3.Злочини проти громадського порядку і моральності.                    
4. Злочини в сфері обороту наркотичних ре-човин, прекур-сорів та інші злочини проти здоров’я насе-лення         Круг-лий стіл             Контр. роб.
5.Злочини в сфері охорони державної таємниці.                    
6.Злочини проти авторит ету органів державної влади.                    
7.Комп’ютерні злочини.                    
8. Посадові злочини         Круг-лий стіл         Контр. роб.
9.Злочини про-ти правосуддя         Колоквіум         Контр. роб.
10.Військові злочини         Бесіда         Контр. роб.
Всього                    
                         

2. Зміст навчальної дисципліни

А) частина I

 

Тема 1. Поняття Особливої частини кримінального права, її значення і система(2 години).

Поняття Особливої частини кримінального права. Єдність Загальної й Особливої частин кримінального права. Конституція України як законодавча база для удосконалювання кримінальних законів. Задачі кримінального права по рішучому посиленню соціального контролю над злочинністю.

Порівняльна характеристика Особливих частин Кримінального кодексу УРСР від 28 грудня 1960 р. і нового Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 р.

Система Особливої частини кримінального права і принципи її побудови.

Важливість забезпечення глибокого і повного аналізу складів конкретних злочинів у точній відповідності з кримінальним законом. Значення-вивчення по окремих категоріях кримінальних справ для правильного розуміння і застосування кримінально-правових норм Особливої частини.

Тема 2. Наукові основи кваліфікації злочинів. (2 години)

Поняття кваліфікації злочинів. Склад злочину як юридична підстава кваліфікації. Передумови й умови правильної кваліфікації злочинів. Конкуренція норм Особливої частини ' кримінального права.

Кваліфікація злочину і норми Загальної частини Кримінального кодексу. Особливості кваліфікації незакінчених злочинів, скоєних злочинів, злочинів, скоєних у співучасті і зі спеціальним суб'єктом. Кваліфікація триваючих злочинів і злочинів, що продовжуються. Кваліфікація діянь при наявності сукупності злочинів, повторності, а також при наявності кваліфікуючих ознак.

Значення правильної кваліфікації злочинів для здійснення правосуддя. Правильна кваліфікація як необхідна умова дотримання законності та прав, інтересів і свобод громадян, що охороняються законом.

Тема 3. Злочини проти основ національної безпеки України. (2 години).

Поняття злочинів проти основ національної безпеки України і їхнє місце в системі Особливої частини кримінального права.

Дії, спрямовані на територіальну цілісність і недоторканність України.

Державна зрада. Форми державної зради. Спеціальні умови звільнення від кримінальної відповідальності за державну зраду. Шпигунство і його види. Шпигунство, предметом якого є відомості, що складають державну таємницю. Особливості звільнення від кримінальної відповідальності при здійсненні шпигунства. Поняття державної таємниці.

Посягання на життя державного чи громадського діяча.

Диверсія. Форми диверсійного акта.

Тема 4. Злочини проти життя та здоров'я особи(2 години).

Найвища соціальна цінність життя і здоров'я особи відповідно до Конституції України. Охорона кримінальним законодавством особистості від злочинних зазіхань.

Поняття і види злочинів проти життя і здоров'я особистості по діючому кримінальному законодавству України. Нововведення, що містяться в новому Кримінальному кодексі щодо злочинів проти життя і здоров'я особистості.

Злочини проти життя. Життя як об'єкт кримінально-правової охорони. Поняття убивства і його види. Відміна вбивства від інших злочинів, сполучених із заподіянням смерті потерпілому.

Навмисне вбивство: простий і кваліфікуючий склади.

Навмисне вбивство при пом'якшувальних обставинах. Навмисне убивство, зроблене в стані сильного душевного хвилювання. Навмисне убивство матір'ю своєї новонародженої дитини. Навмисне убивство при перевищенні меж необхідної оборони або у випадку перевищення мір, необхідних для затримання злочинця. Необережне убивство. Доведення до самогубства. Погроза убивством.

Злочини проти здоров'я і їхні види. Поняття тілесного ушкодження. Види цього злочину. Відмінність навмисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого від навмисного і необережного убивства.

Навмисне середньої ваги тілесне ушкодження і його види.

Навмисне тяжке тілесне ушкодження при пом'якшувальних обставинах.

Навмисне легке тілесне ушкодження і його види. Побої і катування.

Необережне тяжке або середньої ваги тілесне ушкодження.

Зараження вірусом імунодефіциту людини або іншою не виліковною інфекційною хворобою. Неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту або іншою невиліковною хворобою. Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини або іншою невиліковною інфекційною хворобою. Зараження венеричною хворобою.

Злочини, що ставлять у небезпеку життя і здоров'я. Незаконне виробництво аборту. Залишення в небезпеці. Ненадання допомоги особі, що знаходиться в небезпечному для життя положенні. Неналежне виконання обов'язків по охороні життя і здоров'я дітей. Незаконна лікувальна діяльність. Ненадання допомоги хворому медичним працівником. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним робітником.. Порушення прав пацієнта. Незаконне проведення досліджень над людиною. Порушення встановленого законом порядку траспортизації органів або тканин людини. Насильницьке донорство. Незаконне розголошення лікарської таємниці.

Тема 5. Злочини проти волі, честі та гідності особи (2 години).

Загальна характеристика злочинів проти волі честі та гідності особи. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Захоплення заручників. Підміна дитини. Торгівля людьми або інша незаконна угода відносно передачі людини. Експлуатація дітей. Незаконне поміщення у психіатричний заклад.

Тема 6.Злочини проти статевої свободи і статевої недоторканності.(2 год.)

Загальна характеристика злочинів проти статевої свободи і статевої недоторканності.

Поняття згвалтвання та його юридичні ознаки. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Примушування до вступу в статевий зв’язок. Розбещення неповнолітніх. Поняття потерпілої особи від злочину.

 

Тема 7. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина. (2 год.)

Загальна характеристика злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача. Фальсифікація виборчих документів.Голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз.

Порушення таємниці голосування. Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку). Порушення законодавства про референдум..

Характеристика злочинів проти інших особистих прав громадян. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії.Порушення недоторканності житла. Порушення таємниці листування.

Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Ухилення від сплати аліментів на утримання непрацездатних батьків. Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною. Зловживання опікунськими правами..Розголошення таємниці усиновлення. Незаконні дії щодо усиновлення (удочеріння).

Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Грубе порушення законодавств ва про працю.Грубе порушення угоди про працю. Примушування до участі в страйку або перешкоджання участі у ст. райку. Неплата заробітної плати. Порушення авторського права і суміжних прав.Порушення прав на винахід, корисну модель Ю промисловий зразок, топографію інтегральних мікросхем, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію.

Пошкодження релігійних споруд. Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь. Перешкоджання здійсненню релігійного обряду. Посягання на здоров’я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів.

Порушення недоторканності приватного життя. Порушення права на отримання освіти.Порушеннярава на безоплатну медичну допомогу.

 

Тема 8. Злочини проти власності. (2 години).

Задачі посилення охорони власності в умовах ринкової економіки. Розвиток кримінального законодавства про відповідальність за посягання на власність.

Поняття та види злочинів проти власності. Система злочинів проти власності. Корисливі злочини проти власності.. Крадіжка. Види крадіжки. Грабіж та його ознаки.

Види грабежу. Розбій та його ознаки. Особливості конструкції составу розбою. Види розбою.

Відміна розбою від насильницького грабежу. Викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом

електричних мереж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання..

Шахрайство та його ознаки. Особливості конструкції складу шахрайства. Види шахрайства. Відміна шахрайства від крадіжки.

Вимагання та його ознаки. Види вимагання. Відміна вимагання від розбою, грабежу крадіжки та шахрайства.

Придбання або збування майна, за відомо здобутого злочинним шляхом. Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Новітність складу. Привласнення знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у винного. Некорисливі злочини проти власності. Умисне знищення або пошкодження майна.

Погроза знищення майна. Необережне знищення або пошкодження майна. Порушення обов'язків щодо охорони майна.

Тема 9. Злочини у сфері господарської діяльності. (2 год.)

Загальна характеристика злочинів в сфері господарської діяльності.

Виготовлення, зберігання,придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнання для їх виготовлення. Контрабанда.

Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва..

Заняття гральним бізнесом. Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів. Фіктивне підприємство. Протидія законній господарській діяльності. Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.Порушення законодавства про бюджетну систему України.

Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів. Ухилення від сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Порушення порядку здійснення операції з металобрухтом.Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок.

Доведення до банкротства. Шахрайство з фінансовими ресурсами. Підроблення документів, які подаються для реєстрації випуску цінних паперів. Порушення порядку ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

Випуск або реалізація недоброякісної продукції. Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару. Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю. Розголошення комерційної або банківської таємниці. Незаконне використання інсайдерської інформації. Розголошення або використання не оприлюдненої інформації про емітента або його цінні папери. Приховування інформації про діяльність емітента.

 

Тема 10. Злочини проти довкілля.(2 год.)

Порушення правил екологічної безпеки. Невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення. Приховування та перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення.

Забруднення або псування земель. Безгосподарське використання земель.

Порушення правил охорони надр.

Забруднення атмосферного повітря.

Порушення правил охорони вод. Забруднення моря. Порушення законодавства про континентальний шельф України.

Знищення або пошкодження лісових масивів. Незаконна порубка лісу. Порушення законодавства про захист рослин.

Незаконне полювання. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. Проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів.

Порушення ветеринарних правил. Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду.

Проектування чи експлуатація споруд без систем захисту довкілля.

 

Тема 11. Злочини проти громадської безпеки.(2год).

Поняття злочинів проти суспільної безпеки і їхня система.

Створення злочинної організації. Сприяння учасникам злочинних організацій і приховання їхньої злочинної діяльності. Бандитизм. Терористичний акт. Свідомо помилкове повідомлення про погрозу безпеки громадян, знищення або ушкодження об'єктів власності. Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. Напад на об'єкти, на яких є предмети, що представляють підвищену небезпеку для навколишніх.

Викрадення, присвоєння, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Незаконний обіг зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів.

Незаконний обіг з радіоактивними матеріалами. Погроза зробити викрадення або використати радіоактивні матеріали. Порушення правил обігу з вибуховими, легкозаймистими і їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами. Незаконний ввіз на територію України відходів і вторинної сировини. Незаконне перевезення на повітряному судні вибухових або легкозаймистих речовин. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.


ЧАСТИНА II.

Тема 1. Злочини проти безпеки виробництва. (2 год.)

Порушення вимог законодавства про працю. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухових цехах. Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки. Порушення правил, що стосується безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд.

 

Тема 2. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспортних засобів (2 год.)

Поняття й система транспортних злочинів.

Транспортні злочини, пов'язані з порушенням правил безпеки функціонування транспорту. Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, що управляють транспортними засобами. Порушення правил повітряних польотів.

Порушення правил безпеки функціонування транспорту особами, відповідальними за безпеку його руху й експлуатації. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їхньої експлуатації. Порушення правил, норм і стандартів, що забезпечують безпеку дорожнього руху. Порушення правил використання повітряного простору.

Порушення діючих на транспорті правил. Самовільна без екстреної необхідності зупинка поїзда.

Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства. Примус працівника транспорту до невиконання своїх службових обов'язків.

Викрадення або захоплення залізничного рухливого складу, повітряного, морського або річкового судна. Незаконне заволодіння транспортним засобом.

Ушкодження шляхів сполучення й транспортних засобів. Ушкодження об'єктів магістральних нафто-, газо- і нафтопродук-топроводов.

Інші транспортні злочини. Знищення, підробка або заміна номерів вузлів і агрегатів транспортного засобу. Ненадання допомоги судну й особам, що терплять нещастя. Неповідомлення капітаном назви свого судна при зіткненні суден.

Тема 3. Злочини проти громадського порядку та моральності. (2год.).

Групове порушення громадського порядку. Масові заворушення. Заклики до вчинення дій, що загрожують громадського порядку. Хуліганство та його види.

Наруга над могилою. Знищення, руйнування або пошкодження пам’яток – об’єктів культурної спадщини та самовільне прведення пошукових робіт на археологічній пам’ятці. Знищення, пошкодження або приховування документів чи унікальних документів Національного архівного фонду. Жорстко поводження з тваринами.

Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості. Ввезення, виготовлення, або збут і розповсюдження порнографічних предметів. Створення або утримання місць розпусти і звідництво. Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

 

Тема 4. Злочини в сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та їх аналогів та інших злочинів проти здоров’я населення (2год).

Поняття й система злочинів у сфері обороту наркотичних коштів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів і інші злочини проти здоров'я населення.

Контрабанда наркотичних коштів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів. Використання коштів, добутих від незаконного обороту наркотичних коштів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення або пересилання наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів без мети збуту. Викрадення, присвоєння, вимагання наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Посів або вирощування снотворного маку або коноплі.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення або пересилання прекурсорів. Викрадення, присвоєння, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Викрадення, присвоєння, вимагання встаткування, призначеного для виготовлення наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів, або заволодіння їм шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем і інші незаконні дії з таким устаткуванням.

Незаконне введення в організм наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів. Відмінювання до вживання наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів. Незаконне публічне вживання наркотичних коштів. Організація або зміст місць для незаконного вживання, виробництва або виготовлення наркотичних коштів, психотропних речовин або їхніх аналогів.

Незаконне виготовлення, підробка, використання або збут підроблених документів на одержання наркотичних коштів, психотропних речовин або прекурсорів. Незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних коштів або психотропних речовин. Порушення встановлених правил обороту наркотичних коштів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів.

Умови звільнення від кримінальної відповідальності осіб, що добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини, їхні аналоги або прекурсори, а також осіб, що добровільно звернулися в лікувальну установу й начавших лікування від наркоманії.

Інші злочини проти здоров'я населення. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отрутних і сильнодіючих речовин. Незаконна організація або зміст місць для вживання одурманюючих коштів. Спонукання неповнолітніх до застосування допінгу. Відмінювання неповнолітніх до вживання одурманюючих коштів. Порушення правил по боротьбі з епідеміями. Порушення правил обігу з мікробіологічними або іншими біологічними агентами або токсинами. Заготівля, переробка або збут радіоактивно забруднених продуктів харчування або іншої продукції.

Тема 5.Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації. (2год).

Розголошення державної таємниці. Втрата документів, що містять державну таємницю.Передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави

.Незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Порушення правил міжнародних польотів.

Ухилення віл призову на строкову військову службу. Ухилення від призову за мобілізацією. Ухилення від військового обліку і військових зборів.

 

Тема 6. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого с самоврядування та об’єднання громадян. (2год).

Поняття і система злочинівпроти авторитету органівдержавної влади..Відмінність даних злочинів від суміжних суспільно небезпечних діянь.

Наруга над державними символами. Незаконне підняття Державного Прапора України на річному чи морському судні. Незаконне перешкоджання організації чи проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Захоплення державних або громадських будівель чи споруд.

Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві.

Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу. Втручання в діяльність державного діяча. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.Погроза чи насильство щодо державного чи громадського діяча. Умисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу.

Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця. Захоплення представника влади або працівника правоохоронного органу як заручника. Погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок. Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради. Умисне знищення чи пошкодження майна службової особи чи громадянина який виконує громадський обов’язок.

Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи. Одержання незаконної винагороди працівниками державного підприємства, установи чи організації. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових обов’язків. Самоправство суспільно небезпечних діянь.

Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів. Незаконне

 

Тема 7. Злочини в сфері використання електроно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем і комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. (2год.)

Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. Створення з метою використання,розповсюдження чи збут шкідливих програмних і технічних засобів, а також їх розповсюдження чи збут.

Несанкціонований збут чи розповсюдження інформації з обмеженим доступом, що зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи на носіях такої інформації. Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігається на носіях такої інформації, скоєні особою, що має доступ до неї.

Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку чи порядку і правил захисту інформації, яка в них обробляється. Перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку шляхом масового розповсюдження відомостей електрозв’язку.

 

Тема 8. Злочини в сфері службової діяльності і професіональної діяльності, пов’язанної з наданням державних послуг. (2год.).

Поняття й система злочинів у сфері службової діяльності.

Поняття службового (посадового) злочини і його ознаки. Поняття й ознаки посадової особи. Службове (посадове) злочин і дисциплінарна провина. Відмінність службових (посадових) злочинів від суміжних суспільно небезпечних діянь.

Зловживання владою або посадовим положенням і його види. Відмінність корисливого зловживання владою або службовим становищем від розкрадання майна шляхом присвоєння, розтрати або заволодіння майном шляхом зловживання посадовою особою своїм службовим становищем. Зловживання повноваженнями посадовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно правової форми.

Перевищення влади або службових повноважень і його види. Відмінність перевищення влади або службових повноважень від зловживання владою або службовим становищем. Перевищення повноважень посадовою особою приватного права незалежно від організаційно- правової форми.Зловживання повноваженнями особами, що надають державні послуги.

Посадова підробка.

Посадова недбалість.

Хабарництво. Поняття хабара. Одержання хабара і його види. Дача хабара і її види. Умови звільнення від кримінальної відповідальності особи, що дали хабар. Посередництво в хабарництві. Мниме посередництво. Провокація хабара. Незаконне збагачення та його юридичні ознаки. Комерційний підкуп посадової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми. Підкуп особи,що надає державні послуги. Зловживання впливом.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 445 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

997 - | 760 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.