Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1. Об’єкти аудиторської діяльності




ЗМІСТ

Назва тем (розділів) Сторінка
Вступ  
Тема 1. Об’єкти аудиторської діяльності  
Тема 2. Організація аудиту фінансової звітності  
Тема 3. Організація внутрішнього аудиту  
Тема 4. Методика аудиту установчих документів та облікової політики підприємства  
Тема 5. Методика аудиту необоротних активів  
Тема 6. Методика аудиту запасів і витрат діяльності  
Тема 7. Методика аудиту грошових коштів і дебіторської заборгованості  
Тема 8. Методика аудиту доходів і фінансових результатів  
Тема 9. Методика аудиту капіталу і зобовязань  
Тема 10. Методика аудиту фінансової звітності  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

ВСТУП

 

В умовах формування ринкових відносин та різноманітності форм власності виникла необхідність удосконалення функцій управління процесом виробництва, що викликало потребу створення аудиту.

Аудит передбачає перевірку даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання, з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, П(С)БО, або іншим правилам. Іншими словами здійснення аудиторської перевірки знижує ризик виявлення помилок у господарській діяльності підприємства контролюючими органами.

Актуальністю даної роботи є те що, на сьогодні, у зв'язку з тим, що Україна перейшла до ринкових відносин, аудит набув розвитку, і аудиторські процедури широко використовуються. Проте для здійснення дійсно ефективного аудиту потрібні досконалі організація і методика, що передбачають правильне визначення джерел інформації, оскільки точність інформації збільшить ефективність аудиту. Крім того, вивчення та оцінка внутрішнього контролю допоможе зрозуміти особливості даного підприємства та його обліку, виявити перші недоліки господарської діяльності. Також аудитором розробляється певна програма, що передбачає усі завдання та процедури аудиту. Досконала ж організація і методика пришвидшать термін здійснення аудиту та його ефективність, саме тому питання практики на прикладі Отинійського споживчого товариства є досить актуальними.

Досить важливим є також створення на підприємстві системи внутрішнього контролю, яка дозволить своєчасно попередити, виявити та виправити відхилення в обліку та звітності.

Не менш важливим і актуальним процесом аудиторської діяльності є організація і методика аудиту. Для цього аудитор повинен після укладення договору правильно сформулювати основні завдання аудиту, а потім розробити процедуру і методику аудиту. Саме від такого плану діяльності може залежати ефективність результату проведення перевірки, його правильність і відповідність тій чи іншій ситуації.

Також досить важливим етапом аудиту є перевірка показників фінансової звітності та даних аналітичного і синтетичного обліку, у результаті якого і можна зробити остаточні висновки щодо діяльності підприємства.

ТЕМА 1. ОБ’ЄКТИ АУДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Об'єкти аудиторської діяльності — це взаємопов'язані економічні, організаційні, інформаційні, технологічні та інші сторони функціону­вання системи, що вивчається, стан якої може бути оцінений кількісно і якісно. Об'єкти аудиту можуть бути різними за складом та струк­турою, відношенням до різних сфер діяльності, іншими характерис­тиками. Об’єктами аудиту є здійснювані господарські процеси, які в сукупності складають господарську діяльність суб’єкта, що перевіряється.

До об'єктів аудиту, зокрема, відносять:

- установчі документи організації (підприємства), які визначають відносини щодо регулювання її (його) фінансової діяльності, формування та змін статутного капіталу;

- розрахунки з оплати праці;

- ресурси - засоби і предмети праці, трудові ресурси, фінансові ресурси, матеріальні активи;

- господарські процеси - економічні процеси впровадження нової техніки, забезпечення робочою силою, матеріально-технічне забезпечення, технічне, енергетичне й господарське обслуговування, основне й допоміжне виробництво і забезпечення фінансовими ресурсами та ін.;

- економічні результати діяльності;

- організаційні форми управління;

- методи управління - системи стимулювання, внутрішньовиробничий госпрозрахунок;

- функції управління - планування, облік, контроль, економічний аналіз і регулювання, стимулювання та ін.

Доцільно проаналізувати склад та характеристику об’єктів, які підлягатимуть аудиторській перевірці для встановлення достовірності показників фінансової звітності. Інформація щодо характеристики об’єктів аудиту наводиться у табл. 1.1:

Таблиця 1.1

Характеристика об’єктів аудиту фінансової звітності Отинійського СТ

Види об’єктів Конкретні об’єкти
Об’єкти бухгалтерського обліку Господарські засоби; Джерела утворення господарських засобів; Господарські процеси.
Види і розміщення господарських засобів Необоротні активи; Оборотні активи.
Джерела власних коштів Власний капітал; Довгострокові зобов’язання і забезпечення; Поточні зобов’язання і забезпечення.
Результати господарської діяльності Обсяг виробництва продукції; Собівартість продукції; Фінансові результати діяльності.
Склад активів Незавершені капітальні інвестиції; Основні засоби; Знос; Запаси, в тому числі: виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція; Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги; Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом; Інша поточна дебіторська заборгованість; Гроші та їх еквіваленти, у тому числі: готівка та рахунки у банках; Інші оборотні активи.
Склад пасивів Зареєстрований капітал; Додатковий капітал; Довгострокові забезпечення; Цільове фінансування; Поточна кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги; Поточна кредиторська заборгованість за розрахунками з бюджетом; Поточна кредиторська заборгованість за розрахунками зі страхування; Поточна кредиторська заборгованість за розрахунками з оплати праці; Доходи майбутніх періодів.
Функції управління Організація обліку на підприємстві.
Оцінка стану об’єкта аудиту Підлягають кількісній оцінці ресурси підприємства та економічні результати діяльності; Підлягає якісній оцінці організація обліку; Підлягають кількісній та якісній оцінці процеси виробництва, постачання, збуту.

 

З даних табл. 1.1, у якій охарактеризовано об’єкти, які необхідно дослідити при проведенні аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства, доцільно зробити вибірку для ефективнішого використання часу при проведенні аудиту. До вибірки слід включити об’єкти, питома вага яких є найбільшою, а також ті, де відбулись значні зміни в обсязі протягом звітного року.

Отже, до вибірки доцільно включити наступні об’єкти:

- Основні засоби вартість яких за період 2015 року зросла на 4,5 тис. гривень.

- Товари, балансова вартість яких зменшилась на 37,6 тис гривень.

- Інвестиційна нерухомість, балансова вартість яких збільшилась на 40,1 тис. грн.

- Дебіторська заборгованість за продукцію,товари,роботи,послуги яка збільшилась на 6 тис грн..

- Дебіторська заборгованість за розрахункам з бюджетом, що зросла на 0,2 тис.ргн.

- Грошові кошти,які збільшились на 0,8 тис.грн.

- А також зареєстрований капітал,додатковий капітал,нерозподілений прибуток, поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом, розрахунками з оплати праці та інші поточні зобов’язання.

Отже, в даній темі було визначено склад та характеристику об’єктів аудиторської перевірки Отинійського СТ. Охарактеризовані об’єкти будуть досліджені під час проведення аудиту на даному підприємстві на підставі стратегії та плану аудиту.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 475 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

784 - | 791 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.