Лекции.Орг


Поиск:




Визначення змісту податкового контролю як спеціального державного контролю




Контроль є обов'язковим елементом будь–якої галузі державного управління. У статті 1 Лімської декларації керівних принципів контролю зазначається, що організація контролю є обов'язковим елементом управління суспільними фінансовими коштами, оскільки таке управління тягне за собою відповідальність перед суспільством. Саме об'єктивні потреби держави та органів місцевого самоврядування у грошових коштах вимагають забезпечення повного і своєчасного їх надходження у вигляді податків і зборів (інших обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів.

Податковий контроль є самостійним напрямом державного фінансового контролю. Характерним для нього є певна стадія фінансової діяльності — стадія мобілізації коштів до суспільних грошових фондів. Забезпечення режиму суворого дотримання норм податкового законодавства зобов'язаними суб'єктами податкових правовідносин є головною метою податкового контролю. Від ступеня ефективності контрольної діяльності органів, що здійснюють податковий контроль, безпосередньо залежить рівень доходів бюджетів та державних цільових фондів. Податковий контроль виступає гарантією задоволення суспільних майнових інтересів та важливим чинником соціально-економічної стабільності держави, її фінансової безпеки.

Податковий контроль слід розглядати як функцію державного управління податковою системою. Діяльність контролюючих органів щодо забезпечення додержання податкового законодавства значною мірою визначає ефективність реалізації податкової політики держави та функціонування всієї податкової системи.

Згідно ст. 61.1 Податкового кодексу України, податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Податковий контроль у частині здійснення заходів, що вживаються митними органами з метою перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, є складовою частиною митного контролю.

Контрольна діяльність податкових органів спрямована на досягнення низки цілей, серед яких важливо виокремити такі:

¾ забезпечення дотримання податкового законодавства суб'єктами, що реалізують податковий обов'язок або забезпечують його реалізацію;

¾ попередження правопорушень у податковій сфері;

¾ виявлення порушень податкового законодавства та застосування до винних осіб відповідних заходів юридичної відповідальності.

Указані цілі у цілому визначають зміст податкового контролю, який слід визначити як діяльність спеціально уповноважених державних органів щодо забезпечення дотримання зобов'язаними суб'єктами податкових правовідносин чинного податкового законодавства.

Таким чином, податковий контроль слід розглядати як особливий вид державного фінансового контролю, що здійснюється на стадії формування публічних грошових фондів спеціально уповноваженими суб'єктами (органами державної податкової служби та іншими контролюючими органами), спрямований на забезпечення дотримання податкового законодавства платниками податків, податковими агентами та іншими суб'єктами, що забезпечують реалізацію податкового обов'язку, виявлення і попередження податкових правопорушень, а також притягнення винних осіб до юридичної відповідальності.

Досліджуючи системний характер податкового контролю як складового елемента державного управління податковою сферою, в його структурі виокремлюють кілька основних елементів: суб'єкт податкового контролю; об'єкт контролю; форми і методи (методики) контролю; документи контролю; заходи податкового контролю та порядок їх здійснення.

Найважливішим завданням органів державної податкової служби є здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством. 3 метою організації ефективної контрольної діяльності органів державної податкової служби в Україні створюються загальнодержавні системи обліку платників податків, формується база нормативно-правових актів, що визначають методику ведення бухгалтерського (податкового) обліку фінансово-господарських операцій платників податків, а також форми документів податкової звітності, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Контролюючі органи в сфері оподаткування представлені на рисунку 6.1.

Рисунок 6.1 – Види контролюючих органів в сфері оподаткування

 

Розмежування повноважень і функціональних обов’язків між контролюючими органами визначається Податковим кодексом та іншими нормативно-правовими актами. Органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, податкової міліції, прокуратури та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб’єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування.

Об'єктом податкового контролю слід вважати діяльність платників податків, податкових агентів, інших суб'єктів у процесі реалізації ними податкового обов'язку, а саме: правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), надання податкової звітності.

Метою податкового контролю як невід’ємної частини системи управління та регулювання є встановлення порушень податкового законодавства, допущенних платниками податків, притягнення їх до фінансової та адміністративної відповідальності і вжиття заходів щодо недопущення таких порушень правил оподаткування в майбутньому (рис. 6.2).

 

Рисунок 6.2 – Класифікація методів державного податкового контролю

 

Враховуючи специфіку конкретного податку, Державною податковою службою України сформована ідеологія та розроблена методологія здійснення податкового контролю, яка запроваджена в усіх державних податкових органах. Об’єкти, етапи та процедури здійснення податкового контролю схематично відображено на рисунку 6.3. Представлені на рисунку 6.3. етапи і процедури адміністрування податкового контролю потребують подальшого розвитку, модернізації та впровадження в діяльність усіх податкових органів автоматизації адміністрування всіх процесів з ефективним використанням сучасних програмних продуктів, інформаційних технологій на всіх рівнях. Тобто необхідне оновлення всіх процедур адміністрування податків, починаючи від реєстрації та обліку платників податків і завершуючи зняттям їх з обліку, а також необхідна подальша модернізація органів державної податкової служби, як найбільш важливої організаційної ланки щодо реалізації функцій податкового контролю.

 


Рисунок 6.3 – Об’єкти, етапи, процедури адміністрування податкового контролю, здійснюваного податковими органами

Податкові органи здійснюють значну частину заходів і контрольних дій. Крім того, здійснюючи податковий контроль, працівники податкових органів, установлюють відхилення фактичних надходжень податків від показників прибуткової частини державного бюджету, затверджених державним бюджетом на конкретний бюджетний рік, аналізують причини відхилень і визначають шляхи подальшого оподаткування.

Таким чином, податковий контроль не можна розглядати лише як завершальний етап управлінської діяльності у сфері оподаткування. Практика показує, що податковий контроль проводиться шляхом застосування науково-обґрунтованих методів встановлення ступеня відповідності практики оподаткування положенням чинної в країні системи оподаткування та податкової політики.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 809 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1016 - | 833 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.