Лекции.Орг


Поиск:




Тема 5. Психологічна характеристика масовидної поведiнки




Масовидні форми вияву активності – поведінка великих груп людей, що виникає внаслідок безпосередньої або опосередкованої психічної взаємодії між ними на основі загальних або схожих інтересів, має аналогічні зовнішні прояви і регулюється соціальними нормами лише частково або не регулюється зовсім.

 

 

Суб’єктом масовидних явищ є сукупність осіб, які не мають безпосередніх контактів між собою, але об’єднані певним загальним інтересом (мода, масові міграції, релігійні уподобання та ін.).

 

 

 

Натовп – велика група людей, нi зовнішньо, ні внутрішньо не організованих, об’єднаних лише прагненням до негайної дiї. Учасники натовпу стають спільністю лише тією мірою, якою вони охоплені однаковою негативною, руйнівною емоцією щодо якихось осіб, настанов, подій (Б.Ф. Поршнєв).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чутки – усна, офіційно не підтверджена інформація про деякі події, що викликають інтерес багатьох громадян, причому її достовірність може коливатися в широких межах – від абсолютно достовірної до повністю вигаданої і, навіть, безглуздої.

 

 

 

Паніка – емоційний стан, що виникає внаслідок сильного емоційного збудження при виникненні події чи ситуації, небезпечної для життя чи здоров’я.

 

 

 

 

 


Тема 6. Психологічна характеристика екстремальних ситуацій у правоохоронній діяльності

 

Екстремальна ситуація -несприятливий, складний стан умов людської життєдіяльності, що набув для окремої особи або групи осіб особливої значимості; об’єктивно складні умови діяльності, що сприймаються й оцінюються як напружені чи небезпечні для життя та здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особиста безпека – система організаційно-правових, фізичних і тактико-психологічних заходів, що дозволяють забезпечити збереження життя та здоров’я працівників правоохоронних органів і підтримання високого рівня ефективності професійних дій.

 

 

 

 

Небезпека – стрес-чинник, що відображає усвідомлення працівником обставин, за яких дія відповідних впливів може завдати йому фізичних та психічних ушкоджень, призвести до нещасного випадку чи загибелі.

 

 

 

 

 

 

Психологічна готовність працівника – сукупність якостей і властивостей особистості, що зумовлює стан змобілізованості психіки, настроєність на найбільш доцільні, активні та рішучі дiї в складних чи небезпечних умовах виконання службових обов’язків.

Професійно-психологічна підготовка працівників ОВС до дiй в екстремальних умовах – цілеспрямований процес формування та розвитку особистісних якостей і властивостей працівника, які б відповідали вимогам службової діяльності і забезпечували її ефективне виконання.

 

 

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1044 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

948 - | 899 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.