Лекции.Орг


Поиск:




Заняття 2. Укладення, зміна трудового договору




1. В судовому засіданні було встановлено, що викладач кафедри Академії Петренко був переведений старшим викладачем іншої кафедри для заміни тимчасово відсутнього працівника строком на чотири місяці. Петренко згоди на таке переведення не давав і, незважаючи на підвищення заробітної плати, вимагав перевести його на попередню посаду.

Назвати види переведень на іншу роботу. Яке рішення необхідно прийняти за заявою Петренка? Підготуйте відповідь Петренку.

2. Директор приватного підприємства видав наказ, яким заборонив приймати на роботу родичів осіб, які працюють на його підприємстві. На підставі цього наказу було відмовлено Дядюрі в прийнятті на роботу шофером, оскільки його брат є працівником даного підприємства - заступник директора по економіці.

Чи є законним такий наказ директора?

Як може Дядюра оскаржити дії директора?

Як вирішується дане питання, якщо такий наказ буде видано в державному підприємстві, установі, організації, наприклад в органі Державної прикордонної служби України.

3. Водій Швидкін через ремонт автобуса, на якому він працював, був переведений на роботу слюсаря того ж підприємства. Швидкін не погодився з таким переведенням і вимагав оплати простою за час ремонту автобуса чи надати йому інший автобус для роботи. Швидкін звернувся в КТС за вирішенням трудового спору.

Назвати види переведень на іншу роботу. Який порядок переведення на іншу роботу? Яке рішення, пов’язане з трудовим спором, винесе КТС? Яка різниця між переведенням та відрядженням?

4. Командир військової частини звільнив цивільного працівника Мойленко за п. 1 ст. 40 КЗпП Ук­раїни, а її обов’язки перерозподілив між двома іншими працівника­ми – Шуваловою та Остапенко. Шувалова згоду на зміну умов праці не дала і через місяць теж була звільнена, але за п. 6 ст. 36 КЗпП України. Ваша точка зору щодо правомірності дій командира.

 

 

Додаткові ситуаційні завдання (для самостійної роботи):

 

1. Завуч школи повідомив учительку фізи­ки про те, що наступного навчального року вона вестиме уроки фізи­ки у десятому класі замість восьмого. Не згодна з таким рішенням, вчителька звернулася до директора школи. Вона стверджувала, що перевести її працювати у десятий клас директор школи може тільки за її згодою, а такої згоди вона не дає. Завуч школи мотивувала своє рішення неукомплектованістю досвідченими педагогічними праців­никами, а також тим, що наказом про прийняття її на роботу не було обумовлено робота вчителем фізики тільки у восьмих класах школи. Яке рішення може прийняти директор школи відповідно до законо­давства про працю? Які статті КЗпП України регулюють питання переведен­ня й переміщення працівників, яка різниця між переведенням та звільнен­ням працівника?

 

2. Через неукомплектованість працівни­ками директор готелю “Салют” перемістив громадянку Остапенко з другої до десятої секції готелю. Умови праці Остапенко істотно не змінилися. Остапенко заперечувала проти переміщення і звернулася за роз’ясненням до адвоката.

У якому випадку не допускається переміщення працівника на інше робоче місце? Яка різниця між переведенням і переміщенням працівни­ка? Назвати гарантії, встановлені працівникам при переміщенні.

 

3. Зозуля 15 серпня домовився про роботу бухгалтером фірми «Сімплекс» 16 серпня був виданий наказ про зарахування його на роботу з 1 вересня. Коли 1 вересня Зозуля прийшов на роботу, його до роботи не допустили, пославшись на те, що обсяг роботи зменшився і потреби в його послугах фірма немає.

Чи виникли між Зозулею і фірмою «Сімплекс» трудові відносини?

Як Зозуля може захистити свої права?

4. Яремчук після закінчення Київського будівельного коледжу, як молодий спеціаліст, був направлений на підприємство, де наказом той був призначений техніком з місячним строком випробування. Чи правильно був прийнятий Яремчук на роботу?

5. Підготувати накази (розпорядження) роботодавця про переведення, переміщення працівника та зміну істотних умов праці через зміни в організації виробництва і праці при продовженні робо­ти за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 877 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

816 - | 657 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.