Лекции.Орг


Поиск:




Заняття 2. Історія розвитку та міжнародна співпраця в галузі туризму (2 год.)

ТЕМАТИКА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Заняття 1. Види та форми туризму (2 год.)

1. Класифікація туризму.

2. Туризм з метою відпочинку та розваг.

3. Лікувально-оздоровчий туризм.

4. Спортивний туризм.

5. Діловий туризм.

6. Релігійний туризм.

Методичні рекомендації

До першого питання. Готуючись до цього питанняз’ясуйте чи існує єдина класифікація міжнародного туризму. Подумайте, яка на вашу думку класифікація є найбільш правильною. Зверніть увагу на те, що лягло в основу класифікації міжнародного туризму. Окрім загальноприйнятого поділу туризму на лікувально-оздоровчий, діловий, релігійний, спортивний, туризм з метою відпочинку та розваг, з’ясуйте що таке плановий і самодіяльний, груповий і індивідуальний, зелений, аматорський туризм. Подумайте, які види туризму на сьогоднішній день є найбільш розвиненими та популярними, а які будуть перспективними в найближчі десятиліття.

До другого питання. Розглядаючи туризм з метою відпочинку та розваг, зверніть увагу на головні його регіони та центри як в Україні та світі. Зверніть увагу на те, що туризм з метою відпочинку та розваг у Європі має чітко виражений внутрішньоконтинентальний характер. Подумайте чому Франція є лідером цього виду туризму. Охарактеризуйте, що є об’єктами туризму з метою відпочинку та розваг. Подумайте, чи будуть такі заходи як фестиваль квітів, фестиваль пива, винний фестиваль об’єктами цього виду туризму. Чому? Проаналізуйте як розвинений цей вид туризму у нашій країні.

До третього питання. Готуючись до цього питання впершу чергу з’ясуйте особливості цього виду туризму, що його виділяє з-поміж інших видів. Подумайте, яку ціль переслідують туристи. Зверніть увагу на те, що особливе місце у даному туризмі займає курортологія. З’ясуйте, де і коли з’явились перші курорти, на які типи їх прийнято поділяти, у чому їх специфіка? Подумайте, чи користується цей вид туризму попитом серед українців?

До четвертого питання. Подумайте, коли виник спортивний туризм? Зверніть увагу на місце і роль Олімпійських ігор в спортивному туризмі. Пам’ятайте, що цей вид туризму включає дві основні категорії мандрівників: учасники заходів (спортсмени й офіційні особи) і глядачі. З’ясуйте, на які категорії поділяється спортивний туризм і який з них є найбільш популярним серед туристів. Зверніть увагу на проведення в Україні ЄВРО – 2012, як чемпіонат вплинув на розвиток спортивного туризму в Україні.

До п’ятого питання. Готуючись до цього питання зверніть увагу на те, що це досить молодий вид туризму і виник він лише у другій половині ХХ століття. Майте на увазі, що типовий турист, що подорожує зі службовими цілями, — це чоловік середнього віку з вищою освітою, кваліфікований спеціаліст чи керівник. Практично обов’язковою умовою для учасника ділового туризму є володіння англійською мовою. Особливу увагу зверніть на конгресово-виставковий туризм, а зокрема, – на проведення таких виставок як «Експо-2000», Міжнародна туристична біржа, ФІТЮР, Всесвітня туристична виставка, Міжнародна туристична біржа в Мілані (з’ясуйте де ф коли вони проводяться і з якою метою). З’ясуйте, що таке інсентив-туризм? Подумайте, чи розвинений цей вид туризму в Україні.

До шостого питання. Розглядаючи релігійний туризм, впершу чергу з’ясуйте на які види він поділяється і яка між ними головна відмінність (паломництво, екскурсійний туризм релігійної тематики та науковий туризм з релігійними цілями та). Назвіть найбільші релігійні центри України та світу.

Словник термінів і понять: курортологія, бальнеологічний курорт, кліматичний курорт, палеїдотерапія, таласотерапія, клімато-кумисо-лікувальні курорти, інсентив-туризм.

Рекомендована література:

1. Александрова А. Международный туризм / А.Александрова. – М.: Аспект Плюс, 2001. – 464 с.

2. Воскресенский В. Международный туризм / В.Воскресенский. – М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2006. – 255 с.

3. Григорович-Барський В. Мандри по Святих Місцях Сходу з 1723 по 1747 рік / В.Григорович-Барський. – К.: Основи, 2000. – 768 с.

4. Дейнека А. Г. Страноведение: Общая часть: Учебник. – Х.: Бизнес Информ, 2000. – 252 с.

5. Любіцева О. Ринок туристичних послуг: Геопросторові аспекти / О.Любіцева. – К.: Альтерпрес, 2003. – 436 с.

6. Мальська М. Країнознавство: теорія та практика. Підручник / М. Мальська, Н. Антонюк, Ю. Занько, Н. Ганич. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 528 с.

7. Мальська М. Туристичне країнознавство. Європа. Навчальний посібник / М. Мальська, М. Гамкало, О. Бордун. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 224 с.

8. Мальська М., Антонюк Н., Ганич Н. Міжнародний туризм і сфера послуг / М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

9. Мальська М., Худо В. Туристичний бізнес: теорія і практика / М.Мальська, В.Худо. – К., 2007.

10. Масляк П.О. Рекреаційна географія: навч.посіб. – К.: Знання, 2008. – 343 с.

11. Мироненко Н.С. Страноведение: Теория и методы: Учебное пособие для вузов. – М.: АспектПресс, 2001. – 268 с.

12. Панкова Є. Туристичне краєзнавство. Навчальний посібник / Є.Панкова. – К.: Альтерпрес, 2003. – 352 с.

13. Романов А.А., Саакянц Р.Г. География туризма: Учебное пособие. 3-е издание. – М, 2004.

14. Соколова М. История туризма / С.Соколова. – М.: Мастерство, 2002. – 352 с.

15. Федорченко В., Дьорова Т. Історія туризму в Україні / В.Федорченко, Т.Дьорова. – К.: Вища школа, 2002. – 195 с.

16. Шаповал Г. История туризма / Г.Шаповал.– М.: Экоперспектива, 2001. – 303 с.

Заняття 2. Історія розвитку та міжнародна співпраця в галузі туризму (2 год.).

1. Етапи розвитку туризму.

2. Міжнародні туристичні організації. Всесвітня туристична організація.

3. Міжнародне та державне регулювання туристичною діяльністю.

4. Туристичні формальності (цього питання не готуєте).

Методичні рекомендації

До першого питання. При підготовці до першого питання зверніть увагу на причини та передумови виникнення перших подорожей. З’ясуйте спільні і відмінні риси понять «туризм», «гостинність», «подорож», «прочанство». Подумайте, що лягло в основу періодизації розвитку світового туризму? Особливу увагу зверніть на розвиток туризму у ХІХ ст. Чому саме ХІХ столітті приділять особливу увагу?

До другого питання. Готуючись до другого питання, з’ясуйте що таке універсальні, міжнародні та регіональні організації? Особливу увагу зверніть на діяльність ВТО. З’ясуйте хто зараз її очолює, які робочі мови, де знаходиться штаб-квартира тощо. Опрацюйте статут ВТО. Проаналізуйте діяльність Європейської туристичної комісії. Встановіть членами яких туристичних організацій є наша держава.

До третього питання. Розглядаючи це питання, проаналізуйте міжнародні договори, конвенції, декларації міжнародних туристичних організацій. З’ясуйте що таке джерела міжнародного права. Опрацюйте такі документи як «Хартію туризму», «Кодекс туриста», «Манільську декларацію з питань туризму» та Закон України «Про туризм». З’ясуйте які державні установи займаються регулюванням сфери туризму. Чи ефективна їхня праця. Чому?

До четвертого питання. Подумайте, які є види туристичних формальностей, з чим це пов’язане? Готуючись до цього питання, особливу увагу зверніть на процес отримання закордонного паспорта та віз у різні країни світу. З якими труднощами можуть зіштовхнутись туристи під час перетину кордону? Подумайте, для чого функціонує особливий вид поліції – туристична? У яких країнах вона діє? Особливу увагу зверніть на процес отримання шенгенської візи, які країни входять до Шенгенської зони? Звеніть увагу на причину, чому від туристів вимагають обов’язкове страхування.

 

Словник термінів і понять: туризм, подорож, гостинність, прочанство, науково-технічна революція, туристичні формальності, віза, шенгенська віза, туристична поліція, страховий поліс, «зелений коридор», «червоний коридор».

Література:

1. Мартин М. Туристские формальности и безопасность в туризме / М.Мартин. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 144 с.

2. Кифяк В. Організація туристичної діяльності в Україні / В.Кифяк. – Чернівці: Книги – XXI, 2003. – 300 с.

3. Максименко С. Туристская деятельность: международно-правовые аспекты / С.Максименко. –Одесса: Латстар, 2001. – 168 с.

4. Кодекс туриста М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

5. Мальська М., Антонюк Н., Ганич Н. Міжнародний туризм і сфера послуг / М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

6. Мальська М., Худо В. Туристичний бізнес: теорія і практика / М.Мальська, В.Худо. – К., 2007.

7. Манільська декларація з туризму М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

8. Соколова М. История туризма / С.Соколова. – М.: Мастерство, 2002. – 352 с.

9. Федорченко В., Дьорова Т. Історія туризму в Україні / В.Федорченко, Т.Дьорова. – К.: Вища школа, 2002. – 195 с.

10. Хартія туризму // М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

11. Шаповал Г. История туризма / Г.Шаповал.– М.: Экоперспектива, 2001. – 303 с.

12. Закон України «Про правовий статус іноземців» від 04.02.1994 р. № 3929-ХІІ.

13. Закон України «Про туризм» від 15.09.1995 р. № 324/95-ВР.

 

Заняття 3-4 Туристична індустрія (4 год.)

1. Організація туризму: туроператори, турагенти, турагенства.

2. Перевезення.

3. Готельна індустрія.

4. Підприємства харчування.

5. Інформаційно-екскурсійне обслуговування.

6. Анімаційні послуги.

Методичні рекомендації

До першого питання. При підготовці до першого питання зверніть увагу на розподілі функцій та обов’язків між туроператором та турагентом. З'ясуйте спільні та відмінні риси між цими суб'єктами, а також структуру їхньої взаємодії на ринку туристичних послуг. Підготуйте інформацію про найвідоміших туроператорів України, туристичні агентства м. Хмельницького.

До другого питання. Готуючись до другого питання, зверність увагу на етапах розвитку явища туристичного перевезення. Визначте хараткерні особливості круїзних подорожей. Також варто дослідити особливості міжнародної класифікації транспортних засобів, розробленої ВТО.

До третього питання. Розглядаючи дане питання, зверніть увагу на історію розвитку готельної справи. Також визначте типи розміщення, які найчастіше пропонуються готелями і з’ясуйте міжнародні стандарти скорочень кожного такого типу. Зверніть увагу на системи класифікацій, які існують у різних країнах світу. Яка класифікація діє в Україні. З’ясуйте які вимоги лежать в основі надання готелю рівня якості. Які заклади розміщення діють на території Хмельницької області? Чи користуються вони попитом серед туристів?

До четвертого питання. Готуючись до четвертого питання, зверніть увагу на видах харчування, яке надається під час туристичної подорожі. З’ясуйте специфіку закладів харчування різних країн. Як національні особливості, релігійні події та місцеві звичаї впливають на меню?

До п’ятого питання. При підготовці до цього питання зверніть увагу на основних ознаках інформаційно-екскурсійного обслуговування. Дослідіть усі етапи підготовки екскурсійної подорожі. З’ясуйте важливість кваліфікації та особистого досвіду гіда. Які існують види екскурсійних подорожей?

До шостого питання. Розглядаючи це питання, визначте роль сучасної індустрії розваг для розвитку туризму. З'ясуйте, які країни є привабливими з точки зору індустрії розваг. Визначте основні характеристики процесу розваг.

Словник термінів і понять: туроператор, турагент, гостинність, екскурсія, готель, логістика, меню «а-ля карт», «табльдот», парадор, рьокан, мотель, ботель, флотель, ботокемпінг, кемпінг, бунгало, мотокемп, ротель, кейтеринг, тахограф.

Література:

1. Александрова А. Международный туризм / А.Александрова. – М.: Аспект Плюс, 2001. – 464 с.

2. Бочелюк В. Дозвіллєзнавство. Навчальний посібник / В.Бочелюк. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 208 с.

3. Воскресенский В. Международный туризм / В.Воскресенский. – М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2006. – 255 с.

4. Герасименко В. Основи туристичного бізнесу / В.Герасименко. – Одеса: [б.н.в.], 1997.

5. Кифяк В. Організація туристичної діяльності в Україні / В.Кифяк. – Чернівці: Книги – XXI, 2003. – 300 с.

6. Любіцева О. Ринок туристичних послуг: Геопросторові аспекти / О.Любіцева. – К.: Альтерпрес, 2003. – 436 с.

7. Мальська М. Готельний бізнес: теорія та практика. М. Мальська, І. Пандяк. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 472 с.

8. Мальська М. Туристичне країнознавство. Європа. Навчальний посібник / М. Мальська, М. Гамкало, О. Бордун. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 224 с.

9. Мальська М., Антонюк Н., Ганич Н. Міжнародний туризм і сфера послуг / М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

10. Мальська М., Худо В. Туристичний бізнес: теорія і практика / М.Мальська, В.Худо. – К., 2007.

11. Пуцентейло П. Економіка і організація туристично-готельного підприємництва / П.Пуцентейло. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 344 с.

12. Романов А.А., Саакянц Р.Г. География туризма: Учебное пособие. 3-е издание. – М, 2004.

13. Соколова М. История туризма / С.Соколова. – М.: Мастерство, 2002. – 352 с.

14. Шаповал Г. История туризма / Г.Шаповал.– М.: Экоперспектива, 2001. – 303 с.

15. Яновська Н. Туризм: організація і облік / Н.Яновська. – Харків: Фактора, 2000.

 

Заняття 5. Туристичні ресурси.

1. Принципи класифікації туристичних ресурсів.

2. Природно-кліматичні туристичні ресурси.

3. Історико-культурні туристичні ресурси.

4. Соціально-економічні туристичні ресурси.

5. Інформаційні туристичні ресурси.

Методичні рекомендації

До першого питання. Розглядаючи це питання, з’ясуйте, що лягло в основу класифікації туристичних ресурсів і чи ця класифікація пов’язана із класифікацією самого туризму.

До другого питання. У цьому питанні зверніть увагу на національні парки та резервації, національні заповідники, печери світу. З’ясуйте яка головна особливість природно-кліматичних ресурсів, що відрізняє цю групу від інших? Подумайте, який зв’язок має туризм із природою, екологією. З’ясуйте, які із перелічених об’єктів функціонують на території України, Хмельницької області.

До третього питання. Готуючись до цього питання, з’ясуйте чи виступають історико-культурні ресурси головним об’єктом туризму з метою відпочинку та розваг та релігійного туризму. Розгляньте діяльність ЮНЕСКО по охоронні цієї групи туристичних ресурсів. З’ясуйте, які найбільш відвідуванні замки Європи. Зверніть увагу на діяльність тематичних парків, коли вони вперше виникли. З’ясуйте, які тематичні заходи проводяться у нашій державі, області. Чи користуються вони популярністю серед туристів?

До четвертого питання. При розгляді цього питання зверніть увагу на географічне положення, транспортну доступність, рівень економічного розвитку та добробуту певного регіону (країни), стандарти обслуговування, організацію туристичного господарства, кількість зайнятих у туристичній галузі. Проаналізуйте статистику ВТО щодо кількості працюючих у туристичній сфері різних країн, їх професійну підготовку, кваліфікацію.

До п’ятого питання. При підготовці питання з’ясуйте місце інформаційних ресурсів у туристичній галузі.

Словник термінів і понять: туристичні ресурси, симбіоз, туристичний інтерес, туристичне враження.

Література:

1. Александрова А. Международный туризм / А.Александрова. – М.: Аспект Плюс, 2001. – 464 с.

2. Воскресенский В. Международный туризм / В.Воскресенский. – М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2006. – 255 с.

3. Григорович-Барський В. Мандри по Святих Місцях Сходу з 1723 по 1747 рік / В.Григорович-Барський. – К.: Основи, 2000. – 768 с.

4. Дейнека А. Г. Страноведение: Общая часть: Учебник. – Х.: Бизнес Информ, 2000. – 252 с.

5. Любіцева О. Ринок туристичних послуг: Геопросторові аспекти / О.Любіцева. – К.: Альтерпрес, 2003. – 436 с.

6. Мальська М. Країнознавство: теорія та практика. Підручник / М. Мальська, Н. Антонюк, Ю. Занько, Н. Ганич. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 528 с.

7. Мальська М. Туристичне країнознавство. Європа. Навчальний посібник / М. Мальська, М. Гамкало, О. Бордун. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 224 с.

8. Мальська М., Антонюк Н., Ганич Н. Міжнародний туризм і сфера послуг / М.Мальська, Н.Антонюк, Н.Ганич. – К.: «Знання», 2008. – 661 с.

9. Мальська М., Худо В. Туристичний бізнес: теорія і практика / М.Мальська, В.Худо. – К., 2007.

10. Масляк П.О. Рекреаційна географія: навч.посіб. – К.: Знання, 2008. – 343 с.

11. Мироненко Н.С. Страноведение: Теория и методы: Учебное пособие для вузов. – М.: АспектПресс, 2001. – 268 с.

12. Панкова Є. Туристичне краєзнавство. Навчальний посібник / Є.Панкова. – К.: Альтерпрес, 2003. – 352 с.

13. Романов А.А., Саакянц Р.Г. География туризма: Учебное пособие. 3-е издание. – М, 2004.

14. Соколова М. История туризма / С.Соколова. – М.: Мастерство, 2002. – 352 с.

15. Федорченко В., Дьорова Т. Історія туризму в Україні / В.Федорченко, Т.Дьорова. – К.: Вища школа, 2002. – 195 с.

16. Шаповал Г. История туризма / Г.Шаповал.– М.: Экоперспектива, 2001. – 303 с.

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Семінар 4. Гендер та етнічність | Інформаційне та методичне забезпечення навчальної дисципліни
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 418 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

1452 - | 1346 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.