Лекции.Орг


Поиск:




Тарифна система оплати праці




Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, що покликана диференціювати оплату праці залежно від кваліфікації й умов праці, важливості галузі й деяких інших факторів, що відображають якісну сторону праці працівників.

Тарифна система, що лежить в основі організації оплати праці працівників, включає такі елементи: а) тарифні сітки, б) тарифні ставки, в) схеми посадових окладів, г) тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Тарифна ставка визначає розмір оплати праці за одиницю часу (година, день, місяць) або одиницю виготовленої продукції. Тарифні ставки диференціюються за своїм розміром залежно від величини тарифного (кваліфікаційного) розряду, умов праці й систем заробітної плати.

Тарифна сітка – це шкала, що визначає співвідношення в оплаті праці при виконанні робіт різної кваліфікації. При підвищенні складності роботи й рівня кваліфікації працівника підвищується й тарифна ставка.

Тарифна сітка складається з певного числа розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів, що встановлюють співвідношення тарифної ставки даного розряду до тарифної ставки першого розряду, що є нижчою межею встановлення заробітної плати. Тарифний коефіцієнт показує, у скільки разів тарифна ставка даного розряду більше тарифної ставки першого розряду. Згідно з ч. З ст. 96 КЗпП України формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робочого першого розряду, встановлюваної в розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, і міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Віднесення виконуваних робіт до певних тарифних розрядів і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам провадиться власником або уповноваженим ним органом відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника за узгодженням із профспілковим або іншим, уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Кваліфікаційні розряди підвищуються насамперед робітникам, що успішно виконують встановлені норми праці й сумлінно ставляться до своїх трудових обов'язків. Право на підвищення розряду мають робітники, що успішно виконують роботи більш високого розряду не менше трьох місяців і що здали кваліфікаційний іспит. За грубе порушення технологічної дисципліни й інші серйозні порушення, що спричинили погіршення якості продукції, робітникові може бути знижена кваліфікація на один розряд. Відновлення розряду провадиться в загальному порядку, але не раніше ніж через три місяці після його зниження.

Схеми посадових окладів застосовуються для оплати праці керівних, інженерно-технічних працівників і службовців. Схема посадових окладів – це перелік всіх посад, які існують у тій або іншій галузі господарювання з визначенням місячного посадового окладу. Посадові оклади встановлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посади й кваліфікації працівника. За результатами атестації власник або уповноважений ним орган має право змінювати посадові оклади службовцям у межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і максимальних окладів на відповідній посаді.

Тарифно-кваліфікаційний довідник – це перелік професій і видів робіт, які застосовуються в державі, та їхні кваліфікаційні характеристики. Тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники) розробляються Міністерством праці та соціальної політики України.

Кваліфікаційна характеристика відображає такі напрямки: що повинен знати, що повинен уміти працівник, завдання та обов'язки працівника, що займає відповідну посаду; кваліфікаційні вимоги (освіта, стаж роботи тощо).

Наразі в Україні затверджений: Класифікатор професій ДК 003:2005; Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005; Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 336 від 29 грудня 2004 року.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 436 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

810 - | 691 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.