Лекции.Орг


Поиск:




Психологічні аспекти сексуальності у період статевої зрілості




Статева зрілість пов'язана із соціально-психологічною самоідентифікацією особистості, усвідомленням власної самоцінності, індивідуальної неповторності, формуван­ням, утвердженням критеріїв добору партнерів, самореалізацією в усіх сферах життя, в т. ч. сексуальній.

Розвиток сексуальності в юнацькі роки (18—20 років)

Для періоду юнацтва характерні такі прояви сексуаль­ності, як нескінченні фантазії, мастурбація, перші статеві контакти, постійні сексуальні ексцеси. Статева свідомість доходить до сексуальної фази з нав'язливою фіксацією психіки на генітальній сфері.

У ці роки статевий потяг найсильніший. Юнак пережи­ває перманентний (постійний) сексуальний голод. Його сексуальні фантазії, мрії надзвичайно інтенсивні, він по­стійно відчуває бажання, навіть будучи дуже зайнятим, піддаючись фізичним навантаженням. Незмінною відпо­віддю на будь-яку фізичну або психологічну стимуляцію є спонтанна ерекція. За відсутності сексуальної партнерки юнаки для досягнення оргазму використовують мастурба­цію. За твердженням А.-Ч. Кінзі, в ці роки рефрактерний період нетривалий, юнак здатний на 4-8 оргазмів на добу. Велика кількість м'язової тканини у передміхуровій залозі обумовлює силу оргаз­му й інтенсивні відчуття.

Внутрішній стан юнака орієнтований на постійний по­шук потенційної партнерки. Поступово й непомітно ней­тралізується сором, а пасивні оцінювальні погляди замінюються активними залицяннями. У розмовах, будь-яких видах взаємин юнак демонструє дівчині, що вона йому подобається. Дівчина відчуває, що заради взаємності почут­тів юнак готовий зробити для неї все. Досягнувши взаєм­ності, він починає добиватися «більшого».

У незайманої дівчини навіть за найсильнішого кохан­ня і внутрішньої згоди віддатися коханому спроби оволоді­ти нею можуть викликати природний опір. Причиною цьо­го є те, що усвідомлення потягу до близькості і здатність до переживання оргазму настає пізніше – як правило, після початку регулярного статевого життя. У цей період дівочі фантазії набувають чуттєвого характеру, в них усе більше проявляється еротичний фон, бажання бути об'єктом за­лицяння молодих людей.

Єдиною «зброєю» дівчини в цей час є флірт. Мова флір­ту охоплює різноманітні засоби: викличний закоханий по­гляд, непомітно-удаване зачіпання, відкрито-відверте тор­кання. У міміці відображається сексуальне збудження, підсвідомо спрямоване на зваблення представників протилежної статі. Молоді люди сприймають флірт по-різному: одні залишаються байдужими до нього, інші легко йому піддаються. Ще до перших інтимних стосунків у молодих людей ви­робляється еталон статевої поведінки і сексуальних мо­жливостей «нормального» чоловіка. Чим вищий ступінь очікування, тим сильнішим і глибшим може бути розчарування. Перший досвід, як правило, закінчується не так, як уявлялося. Недосвідчений юнак неспроможний ще зважа­ти на всі потреби і почуття своєї партнерки, звіряти власні відчуття з реакцією дівчини. Його охоплюють пристрасть і сильне бажання володіти жіночим тілом, ствердити свою мужність. Безконтрольність почуттів призводить до передчасної еякуляції (іноді ще до потрапляння члена в піхву), тимчасової імпотенції тощо. Головне розчарування, яке може спіткати юнака, – невідповідність реальних відчут­тів після володіння жіночим тілом очікуваним.

Розчарування дівчини за глибиною може не тільки не поступатися, а й перевищувати розчарування хлопця. Адже здебільшого дівчата йдуть на перший сексуальний контакт не за власною потребою, а через страх втратити ко­ханого. Почуття фізичного болю, яке виникає внаслідок невмілих дій недосвідченого партнера, посилюється болем душевним, пов'язаним із власним «приниженням», чимось «поганим», відсутністю у дівчини за першої фізичної близькості радісних почуттів.

Особливо проблемним у сексуальному житті молодих людей є вибір поведінки в ліжку. Чоловічий інстинкт са­моствердження, спрямований на оволодіння партнеркою, робить збудженого юнака рабом власних бажань. Дівчина прагне не так фізичного, як духовного союзу, тому недо­свідченому партнерові доводиться долати не тільки її фі­зичний, а й психологічний опір. Тому його ставлення до партнерки, обрана ними поведінка можуть надовго зали­шити позитивне або негативне враження від статевого акту, навіть спричинити взаємне розчарування.

Приблизно у 20 років молоді люди починають відчува­ти, що вони дорослішають. У юнаків може з'явитися тен­денція до триваліших моногамних стосунків, намагання здобути сексуальний досвід за рахунок повторних контак­тів. На фоні цього дівчина психологічно і фізично посту­пово втягується у сексуальне життя. Збільшується вагінальна любрикація, з'являються багаторазові оргазми, усвідомлюються пристрасті та бажання, зникає сором'яз­ливість.

Деякі молоді люди в цей час одружуються, після чого психологічні обставини їхнього життя відчутно зміню­ються. Ранні шлюби часто свідчать про претензії людини на високу соціальну зрілість, дефіцит емоційних при­хильностей у батьківській сім'ї. Після укладення шлюбу молодята вже не сприймають статевих стосунків як пре­рогативу дорослих.

 

Психологічні особливості сексуальності в період ранньої зрілості (20-40 років)

На період ранньої зрілості припадають найважливіші події: одруження, вибір професії, формування кар'єри, ствердження як особистості. На зміну юнацьким амбіціям (іноді нічим не підкріпленим) приходить тверезий погляд на себе й інших людей, відповідальність за свої вчинки у міжособистісних стосунках і сімейному житті.

Унаслідок тенденції до пізніх шлюбів багато чоловіків і жінок, вийшовши з юнацького віку, довго холостякують, що впливає на їхні характери і статеву поведінку. Немало 20-30-річних людей вважає важливішим набути сексу­ального досвіду, ніж зберегти незайманість.

Представники цієї вікової групи менше піддаються «сексуальному тиску» однолітків, ніж підлітки, однак сильніше відчувають потребу в розширенні сексуального досвіду. Звільнення від батьківської опіки забезпечує біль­ше свободи і можливостей для сексуальних контактів. Залежно від характеру статевої поведінки В.-Х. Мастерс, В. Джонсон та Р. Колодні розрізняють такі типи холостяків:

- експериментатори, які судять про цінність сексу­ального досвіду за частотою, різноманітністю і змістом контактів, розраховуючи у майбутньому стати розсудливі­шими;

- ті, що прагнуть знайти ідеал, змінюючи партнерів у пошуках найкращого;

- консерватори, які охоче заводять знайомства, від­кладаючи сексуальні контакти до «більш серйозних сто­сунків». До одруження у них може бути кілька сексуаль­них партнерів, та завжди у будь-який конкретний період вони мають зв'язок лише з одним із них.

У ранній зрілий вік одні постійно відчувають сексуаль­ну незадоволеність, інші повноцінно пізнають найбільші радощі інтимного спілкування з близькою людиною. Вну­трішні конфлікти можуть спричинити почуття сексуаль­ної провини, аморальності власної поведінки у підлітково­му, юнацькому віці. Властиві підліткам сумніви щодо власної сексуальної повноцінності нерідко зберігаються до раннього зрілого віку, внаслідок чого молода людина страждає від невпевненості у своїх фізичних можливо­стях, здатності до статевих стосунків.

Попри це, статева активність молодих людей обох ста­тей у період ранньої зрілості значно вища, ніж була рані­ше. Однак молодість, холостяцький стан автоматично не забезпечують щасливого сексуального життя. Зокрема, в дослідженні 250 студентів 43% з них вказали, що їх турбує відсутність часу для сексуальних стосунків; 40% – не­можливість усамітнення з партнером; 37% майже в поло­вині спроб статевого акту відчували ускладнення внаслі­док недостатнього зволоження піхви чи недостатньої ерек­ції; 30% жінок не відчували оргазму, 23% чоловіків мали передчасні еякуляції.

Водночас у суспільстві поступово утверджується думка про неприйнятність підтримання сексуальних стосунків од­ночасно з кількома партнерами, хоч, як вважають, «хоро­ший секс» можливий і без кохання. Ця тенденція, особливо в США та Європі, є наслідком пропаганди профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом, зокрема СНІДу. Багато молодих людей, крім того, висловлює не­схвалення випадкових статевих контактів через відсутність душевної близькості партнерів.

Дискомфорт молодих людей, які задовольняються ви­падковими контактами, американський журналіст П. Ма­рін пояснює так: «Сексуальна свобода та необмежена мо­жливість вибору не роблять людину однозначно щасли­вою, більше того, вони приносять розчарування, стрес, конфліктні ситуації. Інакше кажучи, наскільки свобода розширює сексуальні можливості, настільки примножує й ускладнює супутні неприємності, помилки і шкоду, яку ми наносимо один одному».

Деяких дослідників турбує шкідлива, на їхню думку, тенденція до комерціалізації сексу: «Коли секс стає това­ром, кредо споживача "Чим більше, тим краще" поширю­ється і на статеві стосунки. Добре мати одного партнера, а двох – іще краще, і кінцевою метою сексуального спілку­вання стає оргія. Якщо один оргазм – це добре, то ще кра­ще довгий, як китайський феєрверк, ланцюг оргазмів... Ми хочемо мати сексуальний досвід з такою ж наполегли­вістю, як накопичуємо матеріальні цінності, ми намага­ємося урвати своє, поки не зникли сили».

За твердженням В.-Х. Мастерса та В. Джонсон, стосун­кам у ранньому зрілому віці притаманні теплота, піднесе­ність почуттів та повна відсутність тривожних відчуттів. Навіть випадкові статеві контакти приносять користь у фі­зичному та психологічному аспектах. Попри бажання ба­гатьох молодих людей мати невпорядковані сексуальні стосунки, очевидна тенденція до встановлення їх на основі прихильності та кохання.

Психологічні особливості сексуальності в середньому віці (40-55 років)

У період зрілої сексуальності частота статевих актів стабілізується, наближається до індивідуальних норм, об­умовлених статевою конституцією, морально-психологіч­ними установками й умовами життя. Із дорослішанням людини її індивідуальність все більше виходить з-під контролю норм, стандартів поведінки соціального середовища і стає вільною в особистісних проявах. Це позначається і на сексуальному житті. Середня частота статевих зносин (2-3 рази на тиждень), яка встановлюється в цей період, є найстійкішою впродовж усього життя. Виникає природна стабілізація режиму статевої активності, яка найбільш від­повідає статевій конституції і життєвим умовам індивіда.

На цьому життєвому етапі питання, які не були виріше­ні в юності, актуалізуються. Іноді людині буває важко виз­начитися щодо власних відхилень чи захворювань, нор­мальних проявів зрілої сексуальності відповідно до особли­востей і конституції. Перед нею постає питання, наскільки нормальна інтенсивність її статевого життя. Суб'єктивні відчуття в організмі, які виникають після коїтусу, не зав­жди можуть бути прийнятними. З огляду на це людина встановлює оптимальний рівень статевої активності, який може не узгоджуватися з конституційними показниками.

Ближче до 40 років починається пора, яку називають «середнім віком», коли людина усвідомлює, що більшу по­ловину життя вже пройдено. У цей час безоглядний опти­мізм, енергія молодості поступаються місцем розумінню суворих реалій життя, більшість людей вперше замислю­ється над цінністю життя і своїм життєвим шляхом. Для багатьох середній вік пов'язаний із переосмисленням накопиченого досвіду, переоцінкою цінностей. Наслідком та­ких роздумів часто буває невдоволення тим, чого вдалося досягти. Життєвий баланс визначається не так досягнен­нями й успіхами, як співвідношенням бажаного і досягну­того. Відчуття неможливості кардинальних змін, усвідо­млення власної неспроможності у боротьбі із собою, образа на обставини, які могли б бути сприятливішими, негатив­но впливають і на статеве життя; водночас відбуваються вікові фізіологічні зміни, порушення функцій різних орга­нів, що призводить до «кризи середнього віку».

У контексті сексуального життя чоловіки особливо сильно переживають кризу, піддаючись думці, що в 40 ро­ків минає пік «сексуальної форми». Почувши про це, вони починають надмірно зосереджувати увагу на своїх сексуаль­них можливостях, перевіряти їх. Засумнівавшись у своїй сексуальній спроможності, вони можуть відчувати труднощі в досягненні і підтриманні ерекції. Тому до багатьох чолові­ків приходить відчуття, що ерекція настає не так швидко, як раніше, а повторна ерекція – дуже рідкісне явище. У цьому вони знаходять підтвердження правильності своїх сумнівів, окреслюючи власні проблеми. Деякі чоловіки, опинившись у такому становищі, намагаються знайти собі молодшу парт­нерку, інші звинувачують дружину. Становище чоловіка се­реднього віку в сексуальному плані справді вразливе. Навіть якщо він звернеться до лікаря, не виключено, що почує: «У вашому віці про це можна не хвилюватися».

Критичний період у середині життя жінки рідше пов'я­заний із змінами її сексуальних можливостей, а жіноча кри­за сексуальності принципово відрізняється від чоловічої. На початку четвертого десятка років жінка більше відчуває особисту незалежність і відкидає сором'язливість. Набутий сексуальний досвід дає їй змогу забути свою роль напівпасивної партнерки чоловіка і спрямувати інтимні стосунки відповідно до особистих бажань, які увиразнюються, під­штовхують її до ініціювання нових знайомств і зв'язків.

Отже, у цей період сексуальність чоловіка згасає, а жін­ка, навпаки, активізує своє сексуальне життя. Це нерідко спричинює непорозуміння між ними, які навіть загрожу­ють спільному життю. Нетерпимість, роздратування у між-статевому спілкуванні є симптомами наближення кризи.

Внутрішній стан людини середнього віку обумовлюють інші фактори, ніж у молодості: страх перед наближенням старості, підвищена втомлюваність, зміни статевого потя­гу тощо.

Для жінки середній вік – це час, коли, звільнившись від піклування про дітей, вона може зайнятися собою, реа­лізувати свою індивідуальність. Вихід дітей з родини може спричинити і так званий синдром «порожнього гнізда», тобто депресію, байдужість, розгубленість перед великою кількістю вільного часу. Період підвищеної вразливості іноді передує менопаузі чи синхронізується з нею, що стає тяжким випробуванням для жінки.

Синдром «порожнього гнізда» вражає не лише жінок, а й чоловіків. Розлучення з дітьми, які залишають родину, іноді породжує депресію в чоловіків, які раптово виявля­ють, що шлюб і дружні зв'язки позбавлені сенсу без них. Такі події можуть і сприятливо вплинути на подружжя. Партнери отримують змогу більше часу приділяти одне од­ному, уважніше придивитися до своїх стосунків. У щасли­вих сімейних парах свобода від присутності в домі дітей, сексуальний досвід, знання одне одного відкривають нові можливості для насолод. У сім'ях, які зберігалися тільки заради дітей, а сек­суальні стосунки підтримувалися штучно, дорослішання дітей, вихід їх у самостійне життя породжує важку і не­стерпну кризу, глибокі депресії та сексуальні розлади.

Інволюційний період (від 55 років)

Зазвичай вважається, що секс – це заняття для моло­дих, здорових та привабливих людей, тому думка про сек­суальні стосунки людей похилого віку більшості видається шокуючою, натомість потреба в інтимній близькості, ду­шевному хвилюванні та насолоді з роками не зникає, а біологічні процеси старіння не блокують статевої функції.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 452 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

781 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.