Лекции.Орг


Поиск:




Загальні положення про охорону праці при топографо-геодезичних роботах




Охорона праці згідно Закону України " Про охорону праці" охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Складовими охорони праці є законодавство про працю, виробнича санітарія і безпека застосування різних технічних засобів на виробничих топографо-геодезичних процесах.

Характерним для сучасних топографо-геодезичних робіт є також вплив на організм людини різних технічних, біологічних та інших факторів. До цього спричиняє застосування машин і механізмів, енергетики, матеріалів і речовин, значні рівні шуму, вібрації, електромеханічного, інфрачервоного, ультрафіо­летового, іонізуючого випромінювання, а також забрудненість повітря робочої зони.

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, подання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій згідно з типовим положенням, затвердженим Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.

Землевпорядні роботи, які проводяться на території сільської ради виконуються відповідно до вимог по організації безпечного ведення польових вишукувально-знімальних робіт:

ü перед початком робіт інформуються місцеві органи влади;

ü польові підрозділи забезпечуються транспортними засобами, спорядженням;

ü розробляються плани здійснення заходів по охороні праці, пожежної безпеки на період, проведення польових робіт;

ü розробляються оптимальні маршрути проведення польових, знімальних робіт.

Недоліком, що виявляється при топографо-геодезичних робо­тах з погляду охорони пращ є те, що працівники змушені інколи працювати в умовах підвищеної запиленості, загазованості, тому приймаються ряд можли­вих заходів щодо покращення умов праці в таких ситуаціях.

Правила безпечної праці.

1. Усі прилади і інструменти до початку робіт повинні бути старанно оглянуті та перевірені.

2. Сокири та молотки повинні бути щільно насадженими на ручки з розклинюванням металевими кілками. Дерев’яні ручки не повинні мати задирок і тріщин. Переносити сокири дозволяється тільки у чохлах.

3. Ручки ящиків та футлярів геодезичних приладів повинні бути міцно закріпленими на них.

4. Переносити віхи, штативи, шпильки слід гострими кінцями вниз. Установлювати віхи та штативи необхідно так, щоб не поранити вістрям ноги.

5. Неможна носити за спиною геодезичний прилад на штативі для уникнення ушкодження ніг.

6. Розмотувати та змотувати стрічку слід удвох, щоб не поранити долоні металевою стрічкою. Переносити при вимірюванні мірну стрічку необхідно тільки за ручки.

7. Забороняється перекидувати один одному віхи та шпильки.

8. Геодезичні прилади, встановлені на штативи, необхідно міцно закріплювати на місцевості для запобігання їх падіння.

9. Забороняється залишати геодезичні прилади без догляду

10. У населених пунктах слід дотримуватись правил дорожнього руху. Переносити геодезичні прилади з одного місця на друге дозволяється тільки по краю тротуару, а не по проїжджій частині.

12. Під час грози не дозволяється стояти під деревами та бути близько від стовпів, громовідводу.

Правила санітарії та гігієни

1. Влітку у сонячні дні забороняється працювати з непокритою головою. При роботі на сонці без головного убору може бути тепловий або сонячний удар. У найбільш жаркі години дня роботи слід перервати і перенести її на ранкові або вечірні години.

2. Працювати слід у легкому та зручному взутті та не можна працювати босоніж. Одяг повинен бути зручним, вільним для роботи, відповідати сезону. Не дозволяється сідати або лягати на сиру землю, каміння, траву, це може викликати простудні захворювання, інколи з важкими ускладненнями.

3. Забороняється пити з випадкових джерел, питну воду слід мати при собі у термосах, флягах, каністрах.

4. Не можна пити холодну воду будучи спітнілим.

5. Кожна бригада повинна мати бинт, йод або похідну аптечку.

Користування автомобільним транспортом

1. Автомобілі, призначенні для перевезення студентів, повинні бути технічно справними, накриті тентом, мати обладнанні лавки, східці для посадки та висадки.

2. Кількість людей у кузові не повинна перевищувати 16-20 чоловік.

3. Під час пересування пасажирам забороняється сідати на борти, стояти у кузові та на підніжках.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 807 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1513 - | 1389 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.