Лекции.Орг


Поиск:




Зміст та структура курсової роботи




ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

 

ФІНАНСИ

Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

галузі знань 0305 – «Економіка і підприємництво»

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Усіх форм навчання

 

Обговорено і рекомендовано

на засіданні кафедри фінансів,

банківської справи та

страхування

Протокол № 13 від 14.04.2016 р.

 

ЧЕРНІГІВ ЧНТУ 2016

 

Фінанси. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» галузі знань 0305 – «Економіка і підприємництво» напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» усіх форм навчання / Укл.: Парубець О.М., Кальченко О.М. – Чернігів: ЧНТУ, 2016. – 26с.

 


Укладачі: Парубець Олена Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент Кальченко Ольга Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент  
   

 

 

Відповідальний за випуск: Ільчук Валерій Петрович, завідувач кафедри фінансів, банківської справи та страхування, доктор економічних наук, професор
   
Рецензент: Рогова Олена Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Чернігівського національного технологічного університету  

 

 

 

       
   
 
 
 

 

 



ЗМІСТ


ВСТУП ………………………………………………………………….  
1 ЗМІСТ ТА СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ.........................................  
2 ВИБІР ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ ……………………………………….  
3 ПЕРЕЛІК ТЕМ КУРСОВОЇ РОБОТИ ……………………………………...  
4 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ…………………….  
5 РЕЦЕНЗУВАННЯ І ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ ……………………..  
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.................................................................  
ДОДАТКИ ……………………………………………………………………..  
Додаток А – План курсової роботи…………………………………………...  
Додаток Б – Зразок титульної сторінки………………………………………  

ВСТУП

 

Дисципліна «Фінанси» є нормативною, і належить до циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки 6.030508 – «Фінанси і кредит».

Вивчення дисципліни “Фінанси” сприяє формуванню у майбутнього фахівця системи знань, щодо сутності та функцій фінансів, як відносин з приводу утворення, розподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів грошових ресурсів; знань щодо здійснення фінансової політики, функціонування податкового механізму, бюджетних відносин; значна увага приділяється вивченню фінансів підприємств, функціонування страхового ринку, фінансового ринку, механізму зовнішньоекономічних відносин.

Предметом вивчення курсу є економічні відносини, що виникають з приводу формування, розподілу та використання централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів для виконання функцій та завдань господарюючих суб’єктів, а також будь-якої фізичної особи й суспільства загалом і забезпечення умов розширеного відтворення.

Метою курсу є формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і макрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи. Їх знання необхідні майбутньому спеціалісту, щоб об’єктивно оцінювати економічні процеси, які відбуваються в суспільстві, розуміти суть і тенденції розвитку фінансових відносин та їх особливості у сфері державних фінансів і фінансів підприємницьких структур, розробляти і вирішувати актуальні питання теорії і практики фінансової політики держави.

Головні завдання курсу полягають у:

- вивченні сутності, функцій та ролі фінансів у ринковій економіці;

- виявленні закономірностей еволюційного розвитку фінансів;

- розкритті основ функціонування фінансової системи і фінансового механізму;

- досліджені теоретичних основ міжнародних, державних, місцевих фінансів, а також фінансів підприємств і домогосподарств;

- засвоєнні основних положень теорії державних фінансів, і її складових – державного бюджету, державного кредиту, державних цільових фондів;

- розгляді сутності, класифікації податків, основних напрямків податкової політики та етапів реформування податкової системи держави;

- дослідженні стану і перспектив розвитку фінансового та страхового ринків.

 

 


ЗМІСТ ТА СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Курсова робота – це важлива форма перевірки якості професійної підготовки фахівця фінансового профілю, який закінчує навчання зі здобуттям ступеню бакалавра. Метою курсової роботи є закріплення знань, одержаних на лекціях, практичних заняттях та в результаті самостійного вивчення курсу, а також залучення студентів до науково-дослідної роботи.

У процесі виконання курсової роботи студенти повинні показати знання і правильне розуміння закономірностей і процесів, що відбуваються у сфері державних, місцевих фінансів, фінансів суб’єктів господарювання; вміння використовувати законодавчі та нормативні документи, літературні джерела, аналізувати практичний матеріал та чітко аргументувати власну точку зору з заданої теми; обґрунтовувати власні висновки, рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення існуючої практики в галузі питань, які досліджуються; вміння застосовувати здобуті знання для вирішення практичних завдань.

Курсова робота повинна бути виконана з використанням новітніх вітчизняних і зарубіжних теоретичних засад фінансової науки.

Курсова робота з дисципліни,,Фінанси” являє собою самостійно підготовлену роботу на вибрану тему, в якій студент показує рівень і якість засвоєння основних напрямків предмету, вміння комплексно розкрити конкретну тему, аналізувати і узагальнювати ключові фінансові питання курсу у взаємозв'язку з іншими науками.

Виходячи з цього, структура курсової роботи повинна містити:

– титульну сторінку;

– бланк завдання, підписаний керівником курсової роботи;

– зміст роботи;

– вступ;

– основна частина;

– висновки;

– список використаної літератури;

– додатки.

У вступі студент повинен розкрити загальну направленість і розвиток теми курсової роботи, її актуальність, характер досліджуваних фінансових питань в контексті сучасних економічних перетворень, ступінь вивчення обраної проблеми в економічній літературі; визначити мету, завдання, предмет і об'єкт дослідження.

Основна частина передбачає безпосередній виклад змісту теми курсової роботи, глибоке і всебічне висвітлення її основних положень і повинна складатися з трьох розділів.

Перший розділ містить теоретичні та методологічні положення з вибраної теми дослідження, які використовуються в сучасних досягненнях фінансової науки і пов'язані з законодавчою та нормативно-правовою базою України. З метою більшої аргументації, узагальнення і поглибленні основних теоретичних положень теми, студент повинен використовувати не тільки основну літературу з даного питання, а також матеріали спеціальних видань Державної служби статистики України, періодичних спеціалізованих видань і фактичні дані, зібрані під час проходження практики, або здійснення практичної діяльності.

У другому розділі викладаються результати поглибленого вивчення суті та характерних ознак фінансів, їх ролі й місця в економічній системі, засад фінансової політики держави та механізму її реалізації, сфер і ланок фінансової системи та їх взаємодії. На базі аналізу статистичних даних за три останні роки з використанням сучасних методів дослідження, студент встановлює причини виявлених недоліків та реальні можливості їх усунення; робить прогноз тенденцій подальшого розвитку питання, що досліджується; будує таблиці, графіки, діаграми, обґрунтовує основні напрямки поліпшення існуючого становища.

При написанні другого розділу курсової роботи студент повинен показати вміння аналізувати і узагальнювати матеріал в логічній і економічній послідовності викладання, конкретизувати подальші пропозиції з розкриттям механізму їх практичного застосування. На основі попередньо проведеного дослідження та використання вітчизняного і зарубіжного досвіду формулюються проблемні питання щодо необхідності вдосконалення діючої системи фінансових відносин, обґрунтовуються висновки та рекомендації стосовно практичного використання результатів дослідження.

У третьому розділі викладаються різноманітні концепції, програми, заходи та напрямки розвитку досліджуваної проблеми.

У кінці роботи обов'язкові висновки, які підводять підсумки дослідження, узагальнюють проблеми і акцентують увагу на пропозиціях поліпшення практики регулювання відповідних фінансових відносин і подається список використаної літератури.

У списку використаної літератури потрібно виділити головні літературні джерела, опрацювання яких необхідне при написанні роботи. Для цього використовуються тематичні й бібліографічні вказівки, каталоги бібліотеки. Важливе значення в підборі літератури мають періодичні економічні видання (часописи “Економіка України”, “Економіст”, «Економіка, фінанси, право», “Фінансовий простір”,“Фінанси України”, «Банківська справа”, «Ринок цінних паперів України», газети “Голос України”, “Урядовий кур’єр”, “Фінансова Україна” та інші). Причому використовувати потрібно сучасну літературу. Це надасть можливість уникнути посилань на застарілі положення та ідеї.

У додатки, при необхідності, виносяться документи, положення, таблиці, схеми, графіки, діаграми, форми бухгалтерської звітності, на які мають бути посилання у тексті роботи.

Загальний обсяг курсової роботи визначається змістом, її структурою, характером викладу матеріалу, і не повинен перевищувати 40-45 сторінок тексту, з них вступ – 2 сторінки; перший розділ – 10 сторінок; другий розділ – 15-20 сторінок; третій – 10 сторінок; висновки – 3 сторінки.

Зміст роботи має відповідати плану, який погоджується з керівником курсової роботи, і відображає суть теми, її внутрішню структуру, і логіку дослідження.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 377 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1031 - | 843 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.