Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1. Поняття, предмет, джерела господарського права 1 страница




ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: 6.030402 «Правознавство»

ЛЬВІВ – 2012


ББК

УДК

Рекомендовано до друку Вченою радою

Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол № __ від __________ 2010 р.)

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри господарсько-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол № 7 від 11 січня 2010 р.)

Рецензенти:

Г.Б.Яновицька – кандидат юридичних наук, доцент (Львівський державний університет внутрішніх справ)

А.В.Рабінович – кандидат юридичних наук, доцент (Львівська комерційна академія)

Г.В.Смолин, С.В.Романцова

Господарське право:Методичні матеріали(программа навчальної дисципліни, плани семінарськиз занять, індивідуальні навчальнодослідні завдання, завдання для модульних контролів) Для студентів юридичного факультету.. –

Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2012.____ с.

Г.В.Смолин, С.В.Романцова

Львівський державний університет

внутрішніх справ 2012

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Пояснювальна записка

Мета вивчення дисципліни

“Господарське право” викладається студентам юридичного факультету. Програма навчальної дисципліни дає їм можливість засвоїти економіко-правові засади і правове регулювання господарської, що виникає як між суб’єктами господарювання, так і між ними та органами господарського керівництва, знати види і умови господарсько-правової відповідальності.

Дисципліна “Господарське право” передбачає вивчення студентами правових інститутів господарського права, спираючись на вже одержані знання з теорії держави і права, конституційного, адміністративного, фінансового, цивільного права та ін.

 

Завдання вивчення дисципліни

Студенти повинні знати:

на понятійному рівні тенденції розвитку господарського права в умовах ринкової економіки яка породила різноманітні організаційні форми господарювання, що зумовлює необхідність знань не тільки відповідно правового регулювання, а й вивчення правових засад господарської діяльності;

на фундаментальному рівні зміст проблеми господарського права як комплексної галузі права, методологічні засади аналізу нормативно-правової бази, аналітичної інформації, специфіку предмета правового регулювання, а також джерел, норм яких власне і складають його систему;

на практично-творчому рівні вимоги, які ставляться до юриста-спеціаліста, юриста-керівника це правове супроводження господарської діяльності та недопущення правопорушень, формування високої культури господарювання.

 

Студенти повинні вміти:

на репродуктивному рівні реалізувати вимоги держави щодо формування у керівників і спеціалістів адаптованості до виконання своїх обов’язків з організації здійснення господарської діяльності та управління нею у відповідності з вимогами господарського законодавства;

на евристичному (алгоритмічному) рівні формувати власну точку щодо об’єктивної необхідності господарського права, а також на відносини, що недостатньо врегульовані законодавчими актами;

на творчому рівні використовувати свої внутрішні якості у підвищенні ефективності професійної діяльності, досліджувати недоліки законодавчого регулювання окремих господарських відносин в умовах ринкової економіки і формувати пропозиції щодо їх вирішення.

 

Структура дисципліни

“Господарське право” складається із загальної та особливої частини, що відповідають чотирьом модулям. У загальній частині висвітлюються загальні положення (поняття, предмет, метод, правовідносини, джерела, принципи тощо), правовий статус учасників господарських відносин (у тому числі створення і державну реєстрацію суб’єктів господарювання, їх ліквідацію, зокрема в порядку банкрутства, ліцензування і патентування певних видів діяльності тощо), господарські договори, відповідальність за правопорушення у сфері господарювання. У особливій частині висвітлюється правове регулювання функціональних видів господарської діяльності (обмеження монополізму і захисту конкуренції, ціноутворення, ринку цінних паперів, зовнішньоекономічна діяльність суб’єктів господарювання тощо) і особливості правового регулювання в окремих галузях економіки (в електроенергетиці, у сфері сільського господарства, в галузі будівельної діяльності, в харчовій промисловості, торгівельній діяльності та побутовому обслуговуванні).

Семінарські заняття проводяться з основних проблем господарського права. На основі активної форми навчання закріплюється теоретичний матеріал, навички та уміння, формується готовність до правозастосовчої практики в сфері діяльності суб’єктів господарювання.

Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надати допомогу у вивченні відповідних тем і запропонованої літератури, у пошуку відповідей на проблемні питання курсу, оволодінні практичними завданнями курсу.

Форми контролю – поточний, модульний, підсумковий семестровий контролі.

 

Примітки:

1. Критерії успішності навчання та засоби її діагностики визначаються. Положенням про кредитно-модульну систему організації навчального процесу у Львівському юридичному інституті МВС України на 2004-2005 навчальний рік.

2. Інформаційний обсяг дисципліни і конкретні форми проведення навчальних занять та їх об’єм, форми підсумкового контролю визначаються навчальним планом.

3. Тематичний план дисципліни на навчальний рік затверджується кафедрою.

4. Завдання для семінарських занять і самостійної роботи, індивідуальні завдання та контрольні питання (питання для самоконтролю) видаються окремо.

 

Критерії оцінювання роботи студентів на семінарському занятті

«Відмінно» - якщо студент повно і всебічно висвітлив тему, вільно оперує термінологією, демонструє глибокі знання використаної при підготовці літерату­ри, має власну думку щодо питання за темою заняття і може її довести. Логічно та послідовно викладає матеріал і в змозі вільно та професійно вести дискусію.

«Добре» за умов, зазначених вище, але є певні недоліки при висвітленні матеріалу, припускається неточних тверджень, не підкріплених нормативними чи іншими доказами.

«Задовільно» - якщо студент висвітлив тему в загальних рисах, розуміє її суть, намагається зробити висновки, але при цьому допускає грубі помилки, відсутня логіка викладення матеріалу.

«Незадовільно» - якщо студент не може відповісти на питання або відпові­дає неправильно, не розуміє його суті, а отже, не може зробити висновки.

Непідготовленість студента до семінарського заняття або відсутність його на занятті розцінюється як академічна заборгованість, яка повинна бути відпра­цьована. Крім того, через академічну заборгованість студент може бути не до­пущений до складання модульних робіт з дисципліни «Господарське право», а від­так до складання іспиту.

Усі результати поточного контролю заносяться викладачем до журналів обліку відвідування занять студентами та їх успішності. Загальна кількість ба­лів за роботу протягом семестру на семінарських, практичних, лабораторних заняттях, виконання самостійної роботи та індивідуальних завдань визначаєть­ся як середнє арифметичне всіх отриманих оцінок, що множиться на коефіцієнт вагомості - 8 (40:5=8), де 40 - це максимальна кількість балів, яка може бути набрана студентом на семінарських, практичних, лабораторних заняттях, у процесі виконання самостійної роботи та індивідуальних завдань; 5 - це макси­мальна оцінка за національною шкалою оцінювання.

Звідси випливає, що якщо з практичних, семінарських, лабораторних за­нять студент має семестрову середню арифметичну оцінку:

«відмінно», то він набрав 40 балів (5x8);

«добре», то він набрав 32 балів (4х8);

«задовільно», то він набрав 24 бал (3х8).

За один модульний контроль студент може набрати максимально 30 ба­лів. Студент вважається таким, який склав модуль, якщо він набрав 16 і більше балів. Якщо студент набрав менше 16 балів, модуль вважається не складений.

При встановленні саме такої мінімальної кількості балів, за якої модуль вважається складеним, враховувалося наступне.

При встановленні ж фактичної мінімальної кількості балів, необхідних для оцінки модуля як складеного на «задовільно» враховувалося, що зазвичай від­повідь студента оцінюється як «задовільна» за умови, що він відповідає на 2,6 від оцінки «задовільно» і до 3,5 від оцінки «дооре», як «добра» - за умови, що він відповідає на 3,6 від оцінки «добре» і до 4,5 від оцінки «відмінно» і як «від­мінна» — за умови, що він відповідає на 4,6 від оцінки «відмінно» до 5. Відпові­дно до цього студент вважається таким, що склав модуль на «задовільно», якщо він набрав від 16 до 21 бала (2,6 від «задовільно» - це 16 балів, а 3,5 від «добре» - це 21 бал), на «добре», якщо він набрав від 22 до 27 балів (3,6 від «добре» - це 22 бали, а 4,5 від «відмінно» - це 27 балів), а на «відмінно», якщо він набрав від 28 до 30 балів (4,6 від «відмінно» - це 28 балів, 5 - це 30 балів).

Усі результати модульного контролю заносяться викладачем окремою графою до журналів обліку відвідування занять студентами та їх успішності. Викладач виставляє за складений модуль ту кількість балів, яку студент набрав. У випадку не складення модуля, тобто набрання студентом менше 16 балів, у відомість успішності за цей і наступні модулі проставляється нуль балів.

До складання модульного контролю допускаються студенти які не мають незадовільних оцінок і (чи) невідпрацьованих пропущених практичних, семі­нарських, лабораторних занять без поважних причин. Якщо модуль був прийн­ятий без фактичного відпрацювання незадовільних оцінок і пропущених прак­тичних, семінарських, лабораторних занять та без захищеної курсової роботи або необґрунтовано був визнаний викладачем складеним, якщо результат моду­лю було зараховано помилково, результати його на підставі письмового висно­вку комісії відповідного факультету чи університетської комісії анулюються розпорядженням начальника (декана) відповідного факультету або відповідно першим проректором з навчальної та методичної роботи університету.

Пропущені семінарські заняття, а також отримані під час їх проведення незадовільні оцінки студент може у встановлені строки відпрацювати у формі, визначеній кафедрою, але не більше однієї теми впро­довж одного робочого дня з даної навчальної дисципліни, з якої він має пропу­щені заняття або незадовільну (незадовільні) оцінку (оцінки). За відпрацювання студентом такого заняття науково-педагогічний працівник повинен виставити відповідну оцінку в журналі навчальної групи. Інші помітки в журналі не допу­скаються.

Семестрова середня арифметична оцінка з практичних (семінарсь­ких, лабораторних) занять обчислюється шляхом ділення суми кодів (5, 4, 3), отриманих на заняттях протягом семестру позитивних оцінок («відмін­но», «добре», «задовільно»), на їх кількість. Так, якщо студент отримав з практичних (семінарських, лабораторних) занять протягом семестру оцінки «задовільно», «добре», «добре», «відмінно», «добре», «добре», то його се­местрова середня арифметична оцінка з цих занять буде «добре» (3+4+4+5+4+4/6=4).

Якщо семестрова середня арифметична оцінка з практичних (семінарських, лабораторних) занять складає не ціле число, а дробове, то заокруглення до цілого числа відбувається за встановленими правилами. Так, якщо студент отримав з практичних (семінарських, лабораторних) занять протягом семестру оцінки «доб­ре», «задовільно», «відмінно», «відмінно», «відмінно», «відмінно», «відмінно» то його семестрова середня арифметична оцінка з цих занять буде «добре» (4+3+5+5+5+5+5/7=4,57, що заокруглюється до 5).

 

 

 

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ПРИМІРНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ п/п Назва теми Всього годин З них    
лекції семінари Практичні лабораторні самостійна роб. Зв’язок з іншими дисциплінами
  Модуль №1            
1. Поняття, предмет і джерела господарського права       -   Цивільне право, т-1.    
2. Державна підтримка підприємництва       -   Фінансове право, т-3  
3. Поняття і види суб’єктів господарських правовідносин       -   Цивільне право, т-5-6.    
4. Державна реєстрація суб’єктів господарювання       -   Цивільне право, т-5-6.  
5. Ліцензування господарської діяльності     - -   Адміністративне право, т-17.  
  Модульний контроль №1            
  Модуль №2            
6. Припинення суб’єктів господарювання. Банкрутство.       -   Госп. процесуальне право, т-5  
7. Правовий режим майна суб’єктів господарювання.       -   Цивільне право, т-24.
8. Правове регулювання приватизації.       -    
  Господарські зобов’язання       -   Цивільне право, т-16., зобов’язальне право, т-11.
  Господарський договір       -   Цивільне право, т-16.
  Відповідальність у господарських правовідносинах         -   Цивільне право, т-29.
  Модульний контроль№2            
  Модуль №3            
12. Правове регулювання економічної конкуренції       -   Економічна теорія, т-4
  Правове регулювання ринку цінних паперів         -   Цивільне право, т-9.
14. Правове регулювання цін і ціноутворення         -   Фінансове право, т-6.
15. Правове регулювання інвестиційної та інноваційної діяльності       -   Цивільне право, т-34.
16. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності       -   Міжнародне приватне право т. 4-7
17. Правовий режим іноземного інвестування       -   Міжнародне приватне право т. 4-7
18. Відкриття і використання рахунків та розрахунки у сфері господарської діяльності     - -   Цивільне право
  Модульний контроль №3            
  Модуль №4            
19. Правове регулювання господарських відносин в електроенергетиці       -   Адміністративне право, т-11.
20. Правове регулювання господарських відносин у сфері сільського господарства       -   Аграрне право, т-5.
21. Правове регулювання господарських відносин у галузі будівельної діяльності       -   Цивільне право, т-45.
22. Правове регулювання господарських відносин у харчовій промисловості       -   Адміністративне право, т-25.  
23. Правове регулювання торгівельної діяльності та побутового обслуговування     - -   Цивільне право, т-34.
  Модульний контроль №4            
  ВСЬОГО:       -    
                     

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1

Тема 1. Поняття, предмет, джерела господарського права

Господарська діяльність: поняття та види. Правове регулювання підприємницької діяльності.

Об’єктивні підстави державного регулювання економіки. Форми і методи державного регулювання економіки.

Поняття, особливості та види господарських правовідносин. Методи правового регулювання господарських відносин.

Поняття господарського права як самостійної галузі права, що регулює відносини з приводу безпосереднього здійснення господарської діяльності або керівництва нею.

Поняття господарського права як правової науки, та цілі господарського права як навчальної дисципліни.

Поняття господарського законодавства. Види нормативних актів господарського законодавства. Господарський кодекс України. Співвідношення Господарського і Цивільного кодексів.

Поняття господарсько-правової норми.

Проблеми систематизації господарського законодавства.

Правове значення судової практики.

Тема 2. Державна підтримка підприємництва

Правове значення державної підтримки підприємництва. Форми та методи державної підтримки.

Дерегулювання підприємницької діяльності.

Взаємовідносини між контролюючими органами і підприємцем. Правове регулювання перевірок суб’єктів господарювання.

Органи, що державну підтримку. Правовий статус Державного комітету з регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Фінансування заходів державної підтримки підприємництва.

Тема 3. Поняття та види суб’єктів господарських правовідносин

Поняття, ознаки та види суб’єктів господарських правовідносин (господарського права). Мале підприємство. Індивідуальні підприємці. Господарські організації. Поняття та види підприємств. Особливості правового статусу окремих видів підприємств.

Поняття та види господарських товариств. Загальні засади правового статусу господарських товариств. Особливості правового статусу акціонерних товариств. Органи управління господарських товариств. Правове становище товариства з обмеженою відповідальністю. Правове становище товариства з додатковою відповідальністю. Правове становище командного товариства і повного товариства.

Поняття виробничого кооперативу. Особливості членства у виробничих кооперативах. Господарські організації та державні органи господарського керівництва.

 

Тема 4. Державна реєстрація суб’єктів господарювання

Поняття державної реєстрації. Органи, що здійснюють державну реєстрацію. Порядок державної реєстрації. Установчі документи. Державна реєстрація змін до установчих документів. Перереєстрація. Скасування державної реєстрації.

Тема 5. Ліцензування господарської діяльності

Поняття та види ліцензій. Ліцензійні умови. Порядок видачі ліцензій. Особливості ліцензування господарської діяльності у сфері торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, використання обмежених ресурсів.Припинення дії ліцензії. Патентування і види патентів в господарській діяльності.

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ2

 

Тема 6. Припинення суб’єктів господарювання

Підстави припинення суб’єктів господарювання. Порядок ліквідації. Поняття банкрутства. Суб’єкти банкрутства. Сторони у справах банкрутства.Провадження у справі про банкрутство. Розпорядження майном боржника. Санація боржника. Мирова угода у справі про банкрутство. Визнання боржника банкрутом. Ліквідаційна процедура. Особливості банкрутства окремиз категорій суб’єктів господарювання.

Тема 7. Правовий режим майна суб’єктів господарювання

Поняття правового режиму. Право власності. Право оперативного управління. Право господарського відання. Джерела формування майна. Основні фонди та оборотні засоби. Складений капітал. Резервний фонд. Порядок формування спеціальних фондів підприємства. Особливості складу і використання майна окремих суб’єктів господарювання.

Тема 8. Правове регулювання приватизації

Поняття приватизації державного майна. Державна програма приватизації. Об’єкти приватизації. Суб’єкти приватизації. Органи приватизації. Покупці. Приватизаційні посередники. Способи приватизації. Процедура приватизації. Договірні відносини у приватизації. Особливості приватизації окремих видів об’єктів.

Тема 9. Господарські зобов’язання

Поняття, види та підстави виникнення господарських зобов’язань. Виникнення господарських зобов’язань. Виконання господарських зобов’язань. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Припинення, розірвання та недійсність господарських зобов’язань.

 

Тема 10. Господарські договори

Поняття, ознаки та функції господарського договору. Класифікація господарських договорів. Форма господарського договору. Зміст і особливості укладення окремих видів господарських договорів.

Тема 11. Відповідальність у господарських правовідносинах

Поняття та ознаки господарсько-правової відповідальності. Класифікація господарсько-правових санкцій. Функції господарської відповідальності. підстави господарської відповідальності. Поняття, види в господарському праві. Форми господарської відповідальності. Відшкодування збитків у сфері господарювання. Штрафні та оперативно-господарські санкції. Адміністративно-господарські санкції.

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ3

Тема 12. Правове регулювання економічної конкуренції

Поняття, роль та основні принципи економічної конкуренції. Поняття монопольного становища і природні монополії. Поняття недобросовісної конкуренції та монополістичних порушень. Анти конкурентні узгоджені дії. Дискримінація суб’єктів господарювання. Відповідальність за порушення антимонопольного – конкурентного законодавства.

 

Тема 13. Правове регулювання ринку цінних паперів.

Поняття та види цінних паперів. Умови і порядок випуску цінних паперів. Державне регулювання ринку цінних паперів. Види ринків цінних паперів.

 

Тема 14. Правове регулювання цін та ціноутворення

Поняття та функції ціни. Політика ціноутворення. Види цін та порядок їх встановлення. Державний контроль за додержання дисципліни цін та відповідальність за їх порушення.

 

 

Тема 15. Правове регулювання інвестиційної та інноваційної діяльності

Поняття, види інвестицій та інвестиційної діяльності. Державне регулювання інвестиційної діяльності. Правові форми реалізації інвестиційної діяльності. Особливості правового регулювання інноваційної діяльності. Організаційно-правові форми інноваційної діяльності.

Тема 16. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Поняття, види та суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Поняття, зміст, види, та облік зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Зовнішньоекономічні договори з давальницькою сировиною. Товарообмінні операції. Захист прав і законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Тема 17. Правовий режим іноземного інвестування

Поняття іноземних інвестицій і їх роль в економіці України. Форми і види іноземних інвестицій. Правовий режим інвестицій спеціальних (вільних) економічних зон. Правове регулювання концесійної діяльності. Гарантії і компенсації іноземним інвесторам.

Тема18.Правове регулювання кредитно – розрахункових відносин

Поняття і види кредитів. Кредитування суб'єктів господарювання.Порядок відкриття, зміни і закриття рахунків у банках.Порядок і форми розрахунків у господарському обігу.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 4

Тема 19. Правове регулювання господарських відносин в електроенергетиці

Правові засади господарської діяльності в електроенергетиці. Правове регулювання ринку електричної і теплової енергії. Договори по постачанню електричної і теплової енергії.

 

Тема 20. Правове регулювання господарської діяльності у сільському господарстві

Правові засади сільськогосподарського виробництва. Особливості забезпечення суб’єктів сільськогосподарської діяльності засобами виробництва. Правові форми реалізації сільськогосподарської продукції. Правове регулювання ринку зерна.

 

Тема 21. Правове регулювання господарської відносин в галузі будівництва

Загальна характеристика законодавства про будівельну діяльність. Умови і порядок здійснення будівельної діяльності. Правовий статус суб’єктивного господарювання у галузі будів6ництва. Підрядні контракти у будівельній діяльності. Відповідальність за порушення законодавства про будівельну діяльність.

 

Тема 22. Правове регулювання господарських відносин у харчовій промисловості

Правові засади безпечності та якості харчових продуктів.. Державний нагляд і контроль безпечності та якості харчових продуктів. Державне регулювання виробництва та обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Державне регулювання виробництва і реалізації цукру.

 

Тема 23. Правове регулювання торгівельної діяльності та побутового обслуговування

Порядок заняття торгівельною діяльністю і правила торгівельного обслуговування населення. Правове регулювання відносин у галузі побутового обслуговування. Господарсько-правові заходи захисту прав споживачів. Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

 

БІБЛІОГРАФІЯ

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Нормативно правові акти

1. Конституція України. Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996р. //Відомості Верховної Ради України. - 1996. - №30. - Ст. 141.

2. Господарський кодекс України. Прийнятий 16 січня 2003р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - №18, №19-20, №21-22. - Ст. 144.

3. Цивільний кодекс України. Прийнятий 16 січня 2004р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - №40-44. - Ст. 356.

4. Земельний кодекс України. Прийнятий 25 жовтня 2001 р. із змінами і доп. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - №3-4. – Ст. 97.

5. Кодекс України про адміністративні правопорушення. Прийнятий 7 грудня 1984р. // Відомості Верховної Ради Української РСР. - 1984 - додаток до №51 - Ст. 1122.

6. Кримінальний кодекс України. Прийнятий 5 квітня 2001р. // Відомості Верховної Ради України. - 2001 - №25-26 - Ст. 131.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 414 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

740 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.