Лекции.Орг


Поиск:




Охарактеризувати перший етап складання навчальних завдань, що спрямований на виявлення учнями задачної ситуації




Перший етап включає такі під етапи:

Аналіз об»єктів (явища,поняття тощо) інформаційного середовища;

Пошук задачної ситуації шляхом усвідомлення властивостей виявлених об»єктів і відношень між ними та результатів навчальної діяльності.

Наприклад:

Аналіз розв»язаної задачі, результат експерименту, текстових та поза текстових компонентів підручника, інформації довідників, окремих понять (суттєві та несуттєві ознаки, взаємозв»язок з попередніми поняттями), якісних та кількісних параметрів об»єктів задачних ситуацій та відношень між ними;

Усвідомлення законів та умов їх застосування на практиці, розуміння переходу загальне↔особливе↔індивідуальне на прикладі конкретних об»єктів тощо.

У результаті діяльності учня на даному етапі він може сказати: «Мені відомо, що….». Таким чином, задачна ситуація стає усвідомлена учнем, коли об»єкти та їх відношення виокремлені ним з інформаційного середовища.

 

Варінт 11

Проаналізуйте основні етапи Всеукраїнських олімпіад з хімії та охарактеризувати види олімпіад них завдань кожного етапу.

Олімпіади з хімії проводяться в чотири етапи.

І етап –шкільні (училищні), ІІ етап - районні (міські), ІІІ етап – обласні, ІV – етап на державному рівні.

Рекомендується провести Всеукраїнські учнівські олімпіади з хімії для учнів 8 – 11 класів у три тури: перший – тестування; другий – письмове розв’язування задач, третій – експериментальний.

Комплект завдань складається з теоретичних питань, ланцюгу перетворення, розрахункових та якісних задач.

І етап олімпіад з хімії проводиться у жовтні. Завдання готуються окремо для кожного класу комісією, склад якої затверджується наказом керівника закладу освіти. Перший тур може проводиться в режимі онлайн, тоді між турами можна робити 5-10-хвилинну перерву. У разі неможливості використання завдань в тестовій формі здійснювати письмово без перерви. Загальний час на проведення цього туру – 45 хвилин.

Рішення про проведення І і ІІ етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з використанням комп’ютерної перевірки приймають директори ЗНЗ, управління (відділи освіти міських) районних державних адміністрацій.

ІІ етап, районний - Завдання ІІ етапу олімпіад з хімії розроблені інститутом післядипломної педагогічної освіти, є обов’язковими для використання. Оргкомітет та журі ІІ етапу олімпіад не мають права змінювати (повністю або частково) завдання та оприлюднювати їх зміст раніше, ніж це визначено графіком та умовами проведення змагань.

Учасники олімпіади повинні суворо дотримуватися вимог їх проведення, норм і правил техніки безпеки, виконувати рішення оргкомітету і журі, виявляти бережливість у використанні обладнання, приладів, хімічних реактивів тощо. У разі порушення цих вимог спільним рішенням оргкомітету та журі вони можуть бути усунуті від змагань та дискваліфіковані

Вимоги до знань і вмінь учнів ЗНЗ із хімії викладені в навчальних програмах можуть бути використані для підготовки до І та ІІ етапів. Для підготовки учнів до ІІІ –ІV етапу доцільно використовувати рекомендації з підготовки до ІV етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії, які розроблено членами журі Всеукраїнських олімпіад з хімії з урахуванням змісту програми для загальноосвітніх навчальних закладів із поглибленим вивченням хімії та Міжнародних хімічних олімпіад.

Охарактеризувати (другий)безпосереднього конструювання навчального завдання

Аналіз структури навчальних завдань, процесу розв’язування та складання, а також вимог до системи завдань дає змогу розробити схему процесу їх складання, що містить три основні етапи:

І. Виявлення за дачної ситуації в інформаційному середовищі

ІІ. Конструювання навчального завдання

ІІІ. Аналіз складеного навчального завдання

Другий етап полягає в безпосередньому конструюванні навчального завдання (модель за дачної ситуації). Виникає проблемна ситуація, яка зумовлена необхідністю модельного чи реально-практичного представлення виокремлених з інформаційного середовища об’єктів та їх відношень. При цьому учень може використати як модель-аналог відоме йому завдання або скласти принципово нове.

 

Варіант 12

Проаналізувати тест на відповідність (сутність, основні вимоги до розробки)

???

Охарактеризувати етап (третій) складання навчальних завдань, що спрямований на аналіз розробленого завдання і його уточнення

Аналіз структури навчальних завдань, процесу розв’язування та складання, а також вимог до системи завдань дає змогу розробити схему процесу їх складання, що містить три основні етапи:

І. Виявлення за дачної ситуації в інформаційному середовищі

ІІ. Конструювання навчального завдання

ІІІ. Аналіз складеного навчального завдання

На третьому етапі проводиться аналіз розробленого завдання, що сприяє його уточненню. Подальше конструювання нових завдань утворює неперервний замкнений цикл складання- розв’язування.

ВАРІАНТ 13





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 328 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

782 - | 743 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.