Лекции.Орг


Поиск:




Роль і значення навчальної дисципліни «Основи бухгалтерського обліку та аудиту» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця




МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

 

 

Кафедра економіко-правових дисциплін

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

 

з дисципліни ОСНОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА АУДИТУ

 

 

Дніпропетровськ – 2011


МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

 

 

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні Вченої ради університету

(протокол № ___від ______2011 р.)

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з навчальної дисципліни ОСНОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА АУДИТУ

 

для студентів 3-го курсу юридичного факультету

 

 

  С Х В А Л Е Н О на засіданні Науково-методичної ради університету (протокол № ___від ______2011 р.)

 

Дніпропетровськ – 2011


Робоча навчальна програма з дисципліни Основи бухгалтерського обліку та аудиту / Укладач: Івашов М.Ф. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011. – 64 с.

 

Рецензенти: Губа О.І., -к.е.н., доцент, декан факультету економіки та менеджменту Академії митної служби України;

Бабенко Л.В. – к.е.н., доцент, доцент кафедри обліку і аудиту

Академії митної служби України.

 

 

Обговорено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) економіко-правових дисциплін, протокол №1 від 01 вересня 2011 р.

 

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 200_ р.

 

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 200_ р.

 


АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Роль і значення навчальної дисципліни «Основи бухгалтерського обліку та аудиту» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця.

Ця дисципліна формує професійні знання навички та вміння фахівця юриста щодо специфіки відображення в бухгалтерських документах господарської діяльності підприємств та проведення незалежного аудиту з метою підтвердження достовірності даних обліку та фінансової звітності.

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

Формування у фахівця морально-професійних рис та здатності до службово-посадової діяльності у точній відповідності до вимог кваліфікаційних характеристик та чинного законодавства, що передбачає:

- об’єктивність;

- професіоналізм;

- незацікавленість в упередженому вирішенні справи;

- дотримання принципу конфіденційності;

- компетентність;

- дотримання професійної етики;

- застосування інноваційних підходів в здійсненні посадово-службових обов’язків.

Мета викладання дисципліниОснови бухгалтерського обліку та аудиту ” - дати майбутньому фахівцеві теоретичні основи і практичні навички з методології та практики бухгалтерського обліку та аудиту, які дозволять в подальшому здійснювати проведення службово-посадових дій на основі використання документальних доказів зафіксованих у системі бухгалтерського обліку та звітності з використанням методології аудиту для підтвердження або спростування фактів економічних порушень, помилок та злочинів. Вивчення дисципліни також передбачає доповнення юридичних знань економічними, дає можливість поєднати уявлення про економічні та юридичні категорії в одне ціле і на цій основі більш ефективно використовувати отримані знання на практиці. Бухгалтерські та економічні знання відіграють важливу роль у кримінальному та цивільному судочинстві, в організації та проведенні оперативно-розшукових і профілактичних заходів щодо виявлення та попередження корисливих правопорушень.

Також передбачається вивчення методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку та аудиту на підприємствах на підставі використання прогресивних форм та національних та міжнародних стандартів; набуття навичок опрацювання і використання облікової інформації в управлінні.

Предмет дисципліни - економічна діяльність суб’єктів господарювання.

Об’єкт дисципліни - облікова інформація щодо наявності та руху майна, грошових коштів та стану заборгованості підприємству, а також дані про наявний капітал та зобов’язання.

Структура дисципліни: Вивчення дисципліни передбачає послідовне вивчення трьох змістовних модулів:

Змістовний модуль 1. Теоретичні основи дисципліни «Основи бухгалтерського обліку та аудиту». Предмет, об’єкт і методи бухгалтерського обліку і аудиту.

Змістовний модуль 2. Особливості обліку та аудиту окремих активів підприємства та джерел їх створення.

Міждисциплінарні зв'язки забезпечуються попереднім вивченням таких загальних та фахових дисциплін як «Економічна теорія», «Господарське право», «Кримінальне право» та передує вивченню дисципліни «Порядок розгляду господарських спорів у міжнародних судах», «Судова бухгалтерія» тощо.

3. Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни:

- ведення обліку, складання та аудиту звітності ґрунтується на використанні принципів: а) обліку: автономності, безперервності, єдиного грошового вимірника, історичної (фактичної) собівартості, обачності, нарахування та відповідності доходів і витрат, періодичності, повного висвітлення, послідовності, превалювання сутності над формою;б) аудиту: об’єктивність, компетентність, неупередженість, конфіденційність тощо.

- бухгалтерський облік, рахунки, подвійний запис, інвентаризація, документація, оцінка, калькуляція, звітність, аудит, аудиторські докази, аудиторська діяльність, помилка та шахрайство тощо.

4. Завдання вивчення дисципліни спрямовується на засвоєння теоретичних положень; порядку організації і здійснення бухгалтерського обліку та аудиту; опанування методичних прийомів обліку та аудиту; ознайомлення технологією та формами бухгалтерського обліку та процедурами аудиту фінансової звітності й окремих об’єктів обліку, правильності документального оформлення господарських операцій на підприємстві; обґрунтування правильності оцінки різних активів на основі вимог національних положень (стандартів) обліку; набуття достатніх умінь і навичок професійного застосування прийомів і процедур аудиту і документування результатів аудиту в аудиторських висновках у відповідності до вимог міжнародних стандартів аудиту.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

1) на понятійному рівні: суть основних категорій та понять бухгалтерського обліку і аудиту, об'єкти, предмет і суб'єкти, процедури бухгалтерського обліку і аудиту;

2) на фундаментальному рівні: методи і принципи організації та ведення бухгалтерського обліку, порядок документування господарських операцій та інвентаризації майна підприємств, порядок планування і організації проведення аудиту підприємств в різних галузях економіки їх спільні риси та відмінності;

3) на практично-творчому рівні: нормативно-правові джерела щодо регулювання організації та методології здійснення обліку підприємницької діяльності її узагальнення в фінансовій звітності та особливостей застосування процедур аудиту й складання аудиторської звітності;

вміти:

1) на репродуктивному рівні: здійснювати: організацію документування та відображення в системі бухгалтерського обліку господарських операцій, узагальнення даних обліку в фінансовій звітності, планування та проведення аудиторських перевірок згідно чинного законодавства; формувати: регістри аналітичного і синтетичного обліку, програму та загальний план проведення аудиту; складати: головну книгу та фінансові звіти, проміжні і загальні висновки аудиторської перевірки;

2) алгоритмічному рівні: використовувати методи та технології обліково-аудиторської роботи для відображення в обліку господарських операцій та підтвердження достовірності і доброякісності документальних записів з метою виявлення помилок, неточностей і протиріч;

3) на евристичному рівні: використовувати методи обліку, контролю та аудиту в відображенні господарської діяльності на засадах законності, реальності, повноти відображення фінансово-господарської діяльності підприємств та її результатів у даних обліку й формах публічної звітності;

4) на творчому рівні: орієнтуватися в правових, наукових і практичних джерелах з питань організації та методики обліку і аудиту з метою їх удосконалення; правильно і раціонально вести бухгалтерський облік відповідно до сучасних вимог організації діяльності підприємства на основі норм чинного законодавства; готувати на підставі даних бухгалтерського обліку інформацію для прийняття обґрунтованих управлінських рішень; оцінювати стан бухгалтерського обліку в господарському формуванні підприємства; впроваджувати передові форми і методи ведення бухгалтерського обліку.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 366 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1123 - | 871 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.