Лекции.Орг


Поиск:




Характеристика ситуації № 1




(на прикладі підприємства ВАТ «Альфа» за період 2010-2011 рік)

Здійснення концепції маркетингу на підприємстві вимагає створення такої організаційної структури, яка дозволила б реалізувати цю концепцію. В даний час без системи маркетингових служб, що забезпечують проведення маркетингових досліджень з вивчення перспектив попиту, вимог споживачів, впливу мінливих обставин життя, виробникам важко вижити в конкурентній боротьбі.

Верстатобудування як найважливіша галузь машинобудування є основою розвитку промисловості України. Без сучасного технологічного верстатобудування неможливо нормальний розвиток економіки.

В даний час ВАТ «Альфа» випускає більше 40 найменувань верстатів та інших видів виробів, у тому числі обладнання для агропромислового комплексу, і постійно веде пошук затребуваною на ринку продукції.

За останні три роки на підприємстві освоєно виробництво настільно-свердлильних і деревообробних верстатів, ведеться підготовка до випуску точильно-шліфувальних і стрічково-пильних верстатів. У 2011 році проведена сертифікація поперечно-стругальних і настільно-свердлильних верстатів на відповідність вимогою документів Держстандарту України.

На підприємстві розроблена програма розвитку і технічного переозброєння до 2025 року, програма фінансово-економічного оздоровлення ВАТ «Альфа».

Статутний капітал Товариства становить 505000 гривень. Статутний капітал складається з 5050 штук розміщених звичайних іменних акцій номінальною вартістю 100 грн. кожна.

Товариство створене з метою насичення ринку товарами та послугами, а також з метою отримання прибутку.

ВАТ «Альфа» здійснює свою діяльність за такими основними напрямами:

- Розробка, виробництво і реалізація на внутрішньому і зовнішньому ринках верстатів металорізальних та деревообробних і запчастин до них, верстатних приладь, оснащення інструменту та іншої продукції виробничо - технічного призначення;

- Виробництво, передача та розподіл електричної енергії та теплової енергії;

- Організація торогово-посередницької діяльності;

- Виробництво загальнобудівельних робіт;

- Розробка комерційних і фінансових проектів;

- Організація маркетингу;

- Технічне обслуговування і ремонт газового обладнання промислоних підприємств, котелень; - експлуатація об'єктів газового господарства;

Транспортні перевезення, в тому числі міжміські та міжнародні;

- Монтаж, наладка та ремонт енергооб'єктів, електроенергетичного, теплоенергетичного обладнання і енергоустановок споживачів.

На підприємстві працюють 349 чоловік.

Причини проблеми.

Керівники підприємства і структурних підрозділів перебувають у курсі подій і змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі, так як постійно в своїй повсякденній діяльності відчувають її вплив і отримують інформацію про неї з різних джерел. Так, наприклад, основною сполучною ланкою між організацією і зовнішнім середовищем (переважно компонентами мікрооточення) є комерційний відділ і планово-економічний відділ, які вивчають споживачів, посередників, конкурентів, транспортні організації, постачальників, а також знаходяться в курсі змін економічних умов у країні.

Однак аналіз зовнішнього середовища не є домінуючою завданням цих структурних підрозділів (аналогічно йде справа і з іншими службами), тому інформація про фактори зовнішнього середовища у керівників мається у недостатньому обсязі, вона не завжди достовірна чи надходить до них несвоєчасно, тобто інформаційне забезпечення на підприємстві вимагає перепроектування.

Завдання:

1) Розробити заходи щодо вдосконалення роботи у сфері маркетингу.

2) Визначити завдання та функції, які повинен виконувати відділ маркетингу.

3) Проаналізувати фінансові можливості для створення відділу маркетингу. Вихідні дані представлені в таблиці 1.

Таблиця 1

Показники ефективності використання фонду оплати праці

Показники 2010 р. 2011р. Відхилення,тис.грн. Темп росту,%
1. товарна продукція (тис. грн.)        
2. собівартість продукціїї (тис. грн.)        
3. валовий прибуток (тис. грн.)     -99042  
4. чисельність персоналу (осіб)     -6 98,3
5. фонд з/пл (тис. грн.)        
6. витрати на 1 грн. товарної продукції (грн.) (с2./с.1) 0,85 0,95 0,1  
7.виробництво товарної продукції на 1 грн. з/пл (грн.) (с.1/с.5) 9,4 9,7 0,3  
8. сума валового прибутку на 1 грн. (грн.) з/пл (с.3/с.5) 1,4 0,39 -1,01  

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 375 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

817 - | 658 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.