Лекции.Орг


Поиск:




Сутність і роль доходу підприємств туристичного бізнесу




Джерела формування та напрями використання

Доходу туристичних підприємств

Сутність і роль доходу підприємств туристичного бізнесу

Економіка туристичного підприємства визначається структу­рою доходів і витрат. Успішне функціонування туристичного під­приємства, як і підприємства будь-якої сфери діяльності, можливе тільки за умов постійного забезпечення руху грошових коштів. Надходження грошей - це доход, а їх використання - це витрати. До того ж дуже важливо, щоб доходи перевищували витрати і за­безпечували отримання прибутку.

Зіставлення доходів з витратами дає можливість визначити суму перевищення грошових надходжень над витратами і зробити висновок про ефективність функціонування підприємства.

Туристична діяльність, як будь-яка інша, неможлива без одер­жання доходу, а суб'єкти туристичного підприємництва (туроператори, турагенти та ін.) не можуть функціонувати без позитивних результатів від своєї діяльності, тобто без одержання прибутку, який без доходу теж неможливий.

Доход туристичних підприємств формується переважно за ра­хунок виручки від реалізації туристичного продукту та окремих по­слуг організованим і неорганізованим поодиноким туристам або ту­ристичним групам. Реалізується туристичний продукт за договором на обслуговування або ексклюзивно за бажанням туриста без договору.

Незалежно від форми розрахунків (передплата чи післясплата), сума отриманої оплати за турпродукт чи окремі послуги утво­рює валовий доход туристичного підприємства.

Головним, а часто єдиним джерелом одержання доходів від туристичної діяльності, є виручка від реалізації туристичних послуг.

Використовуючи обґрунтовану цінову і продуктову політику, туристичний оператор може підвищити доходи за рахунок збіль­шення кількості обслужених туристів, тривалості їхнього подоро­жування та підвищення якості послуг.

Доход від реалізації турпродукту та послуг являє собою суму виручки, яка розраховується за формулою

n

V = ∑ Ni x Ці (1)

і=1

де V- доход (виручка) від реалізації турпродукту (послуг);

п - види туристичних послуг (від 1 до я);

Ni - кількість і-тої туристичної послуги (турпродукту);

Ці - ціна і-тої туристичної послуги (турпродукту).

Оскільки туроператор формує, просуває на ринок, а інколи й реалізує комплекс туристичних послуг, тобто турпродукт, а турагент просуває і реалізує сформований туроператором продукт, то відмін­ності в їхній діяльності визначають різні джерела отримання доходів.

Доход туроператора формується переважно за рахунок оплати турпродукту турагентом, дилером або безпосередньо туристом. До­ход же турагента формується за рахунок комісійної винагороди за просування і продаж турпродукту, отриманого від туроператора або інших підприємств сфери туріндустрії. Відмінності в джерелах фор­мування доходу цих підприємств викликані відмінностями в їхній діяльності. Якщо туроператор для комплектування турпакета заку­повує туристичні ресурси і послуги, то турагент або інший посеред­ник бере готовий турпродукт для реалізації, за що одержує доход у формі агентської (комісійної) винагороди за продаж.

Для турагентів привабливішими є не фіксовані ставки агент­ської винагороди, а відсоткові ставки за накопичувальною систе­мою, суть якої полягає в тому, що після продажу 10 одиниць турп­родукту збільшується відсоток агентської винагороди. Таке збіль­шення агентської винагороди для туроператора рівноцінне широко використовуваній гнучкій системі знижок з цін для постійних поку­пців або дисконтних карт при реалізації турпродукту самим туропе­ратором.

Роль доходу підприємства полягає в тому, що він використову­ється для покриття витрат, сплати податків і одержання прибутку:

V→ПДВ + В + П. (2)

Одержання прибутку, як видно з формули, забезпечується виручкою (доходом) від реалізації туристичних послуг. Тому осно­вою стратегії розвитку туристичного підприємства є оптимізація доходу від реалізації туристичних послуг. Без підвищення прибут­ковості підприємств туристичної індустрії не може бути вирішена проблема організації й розвитку туризму в Україні, виведення його на світовий рівень, який забезпечує величезні прибутки підприєм­цям і доходи державі. Стратегія оптимізації доходу передбачає роз­робку заходів для його збільшення.

Доход вважається оптимальним, якщо його вистачає для сплати податків, покриття витрат і утворення фонду саморозвитку підприємства. Така оптимізація вимагає обґрунтування ефективної структури джерел формування і напрямів використання доходу з виділенням тієї частки прибутку, яка необхідна для реінвестування.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 342 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

801 - | 762 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.